• Κοινωνία

    Σε αστυνομικό κλοιό το ΑΠΘ – Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έξω από την κατάληψη της Πρυτανείας


    Ισχυρή αστυνομική παρουσία παρατηρήθηκε έξω από τους χώρους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ( ΑΠΘ ), στο οποίο συνεχίζεται η κατάληψη της Πρυτανείας για 15η ημέρα.

    Οι αστυνομικοί κρατούν στάση αναμονής, έχοντας πάντως εντολή να μην αφήσουν κανέναν να εισέλθει στον χώρο.

    Σημειώνεται πως τα άτομα φωνάζουν συνθήματα κατά των αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονται περιμετρικά του κτηρίου. Αφορμή για την κινητοποίηση προκάλεσαν δημοσιεύματα σε σελίδες του αντιεξουσιαστικού χώρου που καλούσαν φοιτητές και αλληλέγγυους να σπεύσουν για ενίσχυση στην κατάληψη.

    Η αστυνομική επιχείρηση ξεκίνησε λίγες ώρες μετά την παρουσία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στη Θεσσαλονίκη. Κατά τη δήλωση του μετά τη συνάντηση του με τον υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρο Καλαφάτη ο Υπουργός τόνισε μιλώντας για τα όσα γίνονται εντός του ΑΠΘ και την κατάληψη που συνεχίζεται για 15η ημέρα ότι όσοι παρεμποδίζουν την λειτουργία του δεν ασκούν νόμιμο δικαίωμα, τονίζοντας ότι «οι πολίτες πληρώνουν για σπουδές κι όχι επαναστατικές ασκήσεις».

    Μπροστά από το κτίριο της πρυτανείας έχουν συγκεντρωθεί άτομα που συμμετείχαν στην κατάληψη, φωνάζοντας συνθήματα, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως η Αστυνομία έχει προχωρήσει σε προσαγωγές.

    Παράλληλα, έξω από την πρυτανεία έσπευσαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου, Δώρα Αυγέρη και Γιάννης Αμανατίδης, καθώς επίσης ο νέος συντονιστής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Θεσσαλονίκη, Κ.Αμπατζας, ζητώντας την απόσυρση της αστυνομίας.

    Από την πλευρά της η προσκείμενη στο νεολαία του ΚΚΕ, κάλεσε με ανακοίνωσή της να αποσυρθούν άμεσα όλες οι αστυνομικές δυνάμεις περιμετρικά του ΑΠΘ.

    «Η περικύκλωση του ΑΠΘ από μεγάλο αριθμό αστυνομικών δυνάμεων, με στόχο την εκκένωση της κατάληψης της Πρυτανείας, που πραγματοποιείται από φοιτητικούς συλλόγους, είναι απαράδεκτη και απολύτως καταδικαστέα» επισημαίνει η ΚΝΕ, ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «επενδύει στην καταστολή και την τρομοκρατία για να φιμώσει το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα».



    ΣΧΟΛΙΑ