F

Κοινωνία

Σχολεία: «Κλειδώνει» το άνοιγμα στις 11 Ιανουαρίου – Πώς θα λειτουργήσουν

  • NewsRoom
σχολεία


Συνεδριάζουν σήμερα οι λοιμωξιολόγοι για τα σχολεία

Την απόφαση των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι συνεδριάζουν σήμερα, σχετικά με τα σχολεία αναμένει η κυβέρνηση, προκειμένου να καταλήξει στο αν οι σχολικές μονάδες θα ανοίξουν ή όχι στις 11 Ιανουαρίου.

Οι ειδικοί θα συνεδριάσουν σήμερα, με τη συμμετοχή της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως και οι εισηγήσεις τους θα κρίνουν και τις τελικές αποφάσεις. Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι μιλώντας στον ΣΚΑΙ το πρωί της Κυριακής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας δήλωσε πως θεωρεί βέβαιο ότι το άνοιγμα των σχολείων θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα.

Γι’ αυτό άλλωστε, όπως τόνισε σε πρόσφατη ενημέρωση των ΜΜΕ, υπήρξε και η απόφαση του αυστηρού lockdown ως την ερχόμενη Κυριακή, ως μία προληπτική κίνηση, που θα φέρει μείωση κρουσμάτων και θα επιτρέψει το άνοιγμα των σχολείων με μία μεγαλύτερη ασφάλεια. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η επανέναρξη των διά ζώσης μαθημάτων στα σχολεία, σταδιακά σε όλες τις βαθμίδες.

«Στόχος είναι να φτάσουμε με ασφάλεια, στις 11 Ιανουαρίου, στη βέλτιστη δυνατή επιδημιολογική κατάσταση. Και έτσι, από 11 Ιανουαρίου να ξαναχτυπήσει το κουδούνι σε όλα τα σχολεία της χώρας. Να αποκατασταθεί η διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία. Τα παιδιά να απαλλαγούν από την ψυχολογική φόρτιση όλης αυτής της περιόδου. Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές μας να συναντηθούν ξανά με το λειτούργημά τους. Και οι μαθητές όλων των βαθμίδων να επιστρέψουν με ασφάλεια στα θρανία τους. Στον φυσικό τους χώρο. Στο δεύτερο σπίτι τους. Μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους συμμαθητές τους. Μένουμε τις λίγες αυτές ημέρες σπίτι και στις 11 Ιανουαρίου επιστρέφουμε στη σημερινή κατάσταση και με τα σχολεία μας ανοιχτά», ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας, δίνοντας το στίγμα των στόχων της κυβέρνησης.

Πώς θα γίνει το άνοιγμα των σχολείων

Σύμφωνα με μέχρι τώρα πληροφορίες, τα μέτρα στα σχολεία θα είναι αυστηρότερα, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής επιστροφή μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία. Η κυβέρνηση έχει ήδη προαναγγείλει ότι θα διενεργούνται τεστ σε μεγαλύτερους μαθητές (γυμνασίων και λυκείων δηλαδή), ενώ υπάρχει η σκέψη να εφαρμοστεί ένα κλιμακωτό ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός γονέων και κηδεμόνων την ώρα που θα πηγαίνουν, αλλά και την ώρα που θα παραλαμβάνουν τα παιδιά τους από τα σχολεία.

Οι λοιμωξιολόγοι τόνιζαν πως το πρόβλημα δεν είναι τα παιδιά στα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, αλλά ο συνωστισμός που προκαλείται από τους γονείς όταν τα πηγαίνουν και όταν τα παραλαμβάνουν. Έτσι, η υπουργός, Νίκη Κεραμέως έχει προτείνει ένα κλιμακωτό ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης, ώστε να δοθεί λύση σε αυτό το πρόβλημα.

Όσο για τα τεστ, τη διενέργειά τους θα αναλάβουν ειδικές μονάδες του υπουργείου Υγείας και θα ενημερώσουν σχετικά τους γονείς, καθώς η διαδικασία θα έχει εθελοντικό χαρακτήρα.

Ένα από τα εκκρεμή ζητήματα, που μένει να απαντηθεί από το υπουργείο, είναι το αν θα πραγματοποιηθούν μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης την ερχόμενη Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε για το νέο lockdown δεν ξεκαθαρίζει το θέμα (αναφέροντας ότι υπάρχει «αναστολή της διά ζώσης εκπαιδευτικής λειτουργίας των σχολικών μονάδων…»), όμως, ως προς αυτό το ζήτημα, κύκλοι του υπουργείου Παιδείας ανέφεραν ότι πιθανότατα δεν θα πραγματοποιηθούν μαθήματα εξ αποστάσεως τη συγκεκριμένη μέρα, πράγμα που σημαίνει πως τα σχολεία θα ανοίξουν διά ζώσης τη Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου, και όχι στις 8 Ιανουαρίου, όπως θα γινόταν υπό κανονικές συνθήκες.

Θετικοί οι λοιμωξιολόγοι

Όπως όλα δείχνουν, οι λοιμωξιολόγοι δείχνουν θετικοί στο άνοιγμα των σχολείων και σήμερα αναμένεται να δώσουν το «ΟΚ» στην κυβέρνηση. Παραμονές Πρωτοχρονιάς, ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Αθανάσιος Τσακρής, ανέφερε στην ΕΡΤ πως «είναι πολύ πιθανό η εισήγηση να είναι θετική για το άνοιγμα των δημοτικών» και «αφού συνεκτιμηθούν και τα δεδομένα στις αρχές του νέου έτους, πιθανόν και των άλλων βαθμίδων της δημόσιας εκπαίδευσης».

«Στα μέλη της επιτροπής υπάρχει θετική άποψη για τα δημοτικά, διότι ξέρουμε ότι δεν συνέβαλαν στην εξάπλωση της επιδημίας», είπε. «Νομίζω πως η τελική απόφαση θα είναι προς το άνοιγμα των σχολείων, εφόσον δεν υπάρξει κάποια πολύ ιδιαίτερη ανατροπή των δεδομένων που έχουμε αυτήν τη στιγμή», είπε.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι μεταξύ των μελών της επιτροπής υπάρχουν και πιο συγκρατημένες «φωνές», που τονίζουν πως αν αποδειχθεί πως τα μέτρα δεν έχουν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, τότε δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο άρσης της απόφασης για το άνοιγμα των σχολείων.

«Δεν θεωρείται τίποτα δεδομένο κατά την γνώμη μου. Η απόφαση υπάρχει ως δεδομένη, φαντάζομαι με την προϋπόθεση ότι το lockdown που τώρα επεκτάθηκε θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα», είπε χθες, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ο Ηλίας Μόσιαλος.

«Δεν πιστεύω ότι κανείς μπορεί να πάρει τέτοια απόφαση με διαφορετικά δεδομένα. Προφανώς αυτή η εκτίμηση ότι είναι δεδομένο το άνοιγμα των σχολείων βασίζεται σε μια άλλη εκτίμηση ότι το lockdown, όπως έχει επιβληθεί, θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως η προτροπή της κυβέρνησης για άνοιγμα των σχολείων στις 11/1 θα βασιστεί στα στοιχεία των προηγούμενων μια έως δύο ημερών.

Γώγος: Να γίνει με ασφάλεια το άνοιγμα των σχολείων

Από την πλευρά του, κρίσιμη χαρακτήρισε την σημερινή ημέρα ο Χαράλαμπος Γώγος. Όπως εξήγησε χθες, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, όλα τα μέλη της επιτροπής του υπουργείου Υγείας είναι θετικά στο άνοιγμα των σχολείων, ιδιαίτερα των δημοτικών, αλλά ανέβαλαν την οριστική απόφαση για αυτή την εβδομάδα ώστε να έχουν επικαιροποιημένα δεδομένα. «To άνοιγμα των σχολείων πρέπει να γίνει με ασφάλεια», επεσήμανε ο κ. Γώγος.

Σύψας: Δεν θέλουμε να ανοίξουν τα σχολεία και να κλείσουν ξανά μετά από μία εβδομάδα

Στο ζήτημα του ανοίγματος των σχολείων αναφέρθηκε και ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Νίκος Σύψας. «Την Δευτέρα θα συνεδριάσουμε για να κουβεντιάσουμε το θέμα των σχολείων και πιθανών εξελίξεων. Πρέπει να παίξουμε σκληρή άμυνα με όλες μας τις δυνάμεις. Ο αντίπαλος είναι υπέρτερος. Η εισήγησή μας για τα σχολεία θα στηρίζεται στα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα. Ήδη, η υπουργός μάς έχει παρουσιάσει πολύ κάλο σχέδιο για το πώς θα ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια και μας διευκολύνει που κλείνουν οι υπόλοιπες δραστηριότητες, γιατί προτεραιότητα είναι να ανοίξουν τα σχολεία. Αλλά έχουμε μια σχετική πολύ αργή αποκλιμάκωση, θα συζητήσουμε τουλάχιστον να ανοίξουν τα δημοτικά, που είναι χαμηλότερου κινδύνου. Δεν θέλουμε να εισηγηθούμε το άνοιγμα σχολείων και να πούμε μετά από μια εβδομάδα τώρα τα ξανακλείνουμε. Αυτό είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο. Θέλουμε να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια και συνεχώς», ανέφερε ο καθηγητής.

Διαβάστε ακόμη:

Σκωτία: Οδεύει σε νέο lockdown από σήμερα ως την άνοιξη

Κορονοϊός: Εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα από τα πάρτι στο Ντουμπάι

Διασωληνωμένος ο υποδιοικητής του Θριάσιου που είχε εμβολιαστεί – Τι αναφέρει το υπουργείο Υγείας

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση


ΣΧΟΛΙΑ