• Κοινωνία

    Πόρτο Χέλι: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο 44χρονος Γάλλος που προκάλεσε την τραγωδία

    Ο 44χρονος υπεύθυνος της τραγωδίας στο Πόρτο Χέλι


    Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε ο 44χρονος Γάλλος κτηματομεσίτης, που οδηγούσε το ταχύπλοο, που έκοψε στα δύο μια βάρκα, με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο δύο αδέλφια, ηλικίας 60 και 70 ετών, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της απολογίας του 44χρονου στον ανακριτή Ναυπλίου.

    Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, ο 44χρονος Γάλλος αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή.

    Υπενθυμίζεται ότι ο 44χρονος χειριστής κατηγορήθηκε για διπλή ανθρωποκτονία εξ αμελείας, πρόκληση σωματικών βλαβών από αμέλεια και διατάραξη ασφαλείας συγκοινωνιών.

    Οι περιοριστικοί όροι, οι οποίοι επιβλήθηκαν στον 44χρονο αφορούν στην εμφάνισή του, κάθε μήνα, στην Πρεσβεία της Γαλλίας στο Βέλγιο, καθώς και την καταβολή εγγύησης, ύψους 50 χιλιάδων ευρώ.

    Ταυτόχρονα, δημοσιεύθηκε και το πόρισμα από τις αιματολογικές εξετάσεις του 44χρονου, που επιβεβαιώνουν ότι ο οργανισμός του δεν έδειξε να υπάρχει κατανάλωση αλκοόλ, επομένως το σενάριο αυτό αποκλείστηκε από τις αρχές.

    Σημειώνεται ότι το δείγμα της εξέτασης ελήφθη από τον 44χρονο Γάλλο το μεσημέρι του Σαββάτου, με την τραγωδία να έχει λάβει χώρα το βράδυ της Παρασκευής. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι μεσολάβησαν περίπου 16 ώρες, μεταξύ του δυστυχήματος και της λήψης δείγματος από το αίμα του 44χρονου, παρ’ όλα αυτά δεν προκύπτει καμία ένδειξη ότι είχε γίνει χρήση οποιαδήποτε ουσίας.

    Υπενθυμίζεται ότι, στα πλαίσια της έρευνας, κλιμάκιο λιμενικών είχε μεταβεί στις Σπέτσες, όπου είχαν δειπνήσει οι 11 Γάλλοι, που ήταν φιλοξενούμενοι του χειριστή και επέβαιναν στο σκάφος, ενώ, όπως προέκυψε, είχαν καταναλώσει ένα μπουκάλι κρασί και ένα μικρό μπουκάλι με τσίπουρο.

    Σύμφωνα με μαρτυρίες που εξετάζει το Λιμενικό Σώμα στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης και εν αναμονή της εξέτασης των δυο σκαφών από ειδικό πραγματογνώμονα, αλλά και του πορίσματος του ιατροδικαστή για τα ακριβή αίτια θανάτου των δυο αντρών, ο 44χρονος χειριστής φέρεται να είχε αναπτύξει ταχύτητα πριν τη σύγκρουση, κάτι που ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά, ενώ και τα δυο σκάφη έφεραν φωτισμό.

    Σημαντικό στοιχείο για τη διαλεύκανση της υπόθεσης είναι ότι το ταχύπλοο δεν διαθέτει ραντάρ, επομένως στο «μικροσκόπιο» των ερευνών μπαίνουν οι ηλεκτρονικοί χάρτες που διαθέτει το ταχύπλοο (gps plotter).

    Υπενθυμίζεται ότι κάτοικοι της περιοχής επεσήμαναν πως είχαν δει αρκετές φορές το συγκεκριμένο σκάφος να κάνει διαδρομές στην ίδια περιοχή, γεγονός που μαρτυρά ότι ο 44χρονος γνώρισε τη θαλάσσια περιοχή καλά.

    Επιπροσθέτως, οι Γάλλοι επιβάτες του σκάφους ανέφεραν στις καταθέσεις τους πως δεν αντιλήφθηκαν τι ακριβώς είχε συμβεί, αλλά ένιωσαν απλώς ένα τράνταγμα.

    Καταιγιστικός ήταν στις δηλώσεις του για τον 44χρονο χειριστή του ταχυπλόου ο Αναστάσιος Ρεβύθης, ο δύτης που ανέσυρε τα δύο άψυχα σώματα των αδελφών που βρήκαν τραγικό θάνατο από τη σύγκρουση του ταχυπλόου με τη βάρκα, ο οποίος μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα 104,6, αποκαλύπτοντας ότι ο Γάλλος είναι γνωστός στην περιοχή, ενώ έχει προκαλέσει αρκετές φορές πρόβλημα.

    Ο κ. Ρεβύθης εξήγησε ότι «μια βάρκα 4,30 μέτρων αν έχει ένα λευκό φως είναι εντάξει και το βαρκάκι είχε, σας το υπογράφω ένορκα».

    Ο ίδιος χαρακτήρισε τον 44χρονο Γάλλο κτηματομεσίτη «δημόσιο κίνδυνο».

    Σοκ προκάλεσε ο κ. Ρεβύθης μάλιστα με τη δήλωσή του ότι «δύο ημέρες πριν το δυστύχημα, πήγε να πέσει πάνω σε ξύλινη βάρκα, στην οποία επέβαινε η κόρη μου». Πρόσθεσε, δε, ότι «από όσο ξέρω, του είχαν κάνει πολλές φορές παρατήρηση», αναφερόμενος στον τρόπο που χειριζόταν το ταχύπλοο.

    Περιγράφοντας τις δραματικές εικόνες που αντίκρισε κατά την προσπάθειά του να ανασύρει τα σώματα από τη θάλασσα, ο κ. Ρεβύθης αποκάλυψε ότι «το ένα από τα νεκρά αδέλφια ήταν άσχημα χτυπημένο από την προπέλα».

    Τέλος, ο δύτης διαψεύδει την εξήγηση που έδωσε ο 44χρονος ως απάντηση στο ότι δεν εμφανίστηκε στην αυτόφωρη διαδικασία. «Λέει ψέματα, δεν ήταν στο κέντρο υγείας Κρανιδίου για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, όπως υποστήριξε», τόνισε κατηγορηματικά.

    Σημειώνεται ότι το ταχύπλοο είχε αναχωρήσει από τις Σπέτσες, όπου βρέθηκαν οι Γάλλοι για να δειπνήσουν, με κατεύθυνση την περιοχή Κοιλάδα, όπου είχαν αφήσει τα αυτοκίνητα τους.



    ΣΧΟΛΙΑ