• Κοινωνία

    Πιερρακάκης: Τον Απρίλιο ξεκινάει το ψηφιακό φροντιστήριο

    Ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης

    Ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης


    Σε περίοδο «γυρισμάτων» είναι το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο προετοιμάζει να φέρει το ψηφιακό φροντιστήριο από τον επόμενο μήνα –σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα- στους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.

    Στη λογική της ενισχυτικής διδασκαλίας, όπως λειτουργεί εδώ και δεκαετίες στα σχολεία, ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης προχώρησε στην «ψηφιοποίηση» του θεσμού, με στόχο να είναι προσβάσιμη από όλους τους μαθητές.

    Πότε ξεκινάει, ποιους αφορά

    Σε πρώτη φάση, το ψηφιακό φροντιστήριο θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα για τους μαθητές του Γυμνασίου. Πεντάλεπτα βιντεάκια ανά κεφάλαιο στα μαθήματα των Μαθηματικών και της Έκθεσης θα είναι προσβάσιμα στους μαθητές των τριών τάξεων Γυμνασίου.

    Ήδη γίνονται γυρίσματα στο στούντιο της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδος, με εκπαιδευτικούς, που έχουν επιλεγεί από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

    Στόχος του νέου εργαλείου είναι να καλύψει τις ανάγκες των παιδιών σε όλη την Ελλάδα, σε μέρη που δεν υπάρχει η δυνατότητα ενισχυτικής διδασκαλίας ή η ύπαρξη φροντιστηρίων όπως τα ακριτικά μέρη αλλά και να λειτουργήσει για όλους τους μαθητές ενισχυτικά με στόχο να καλύψει κενά της μάθησης που μπορεί να δημιουργηθούν μετά το τέλος του μαθήματος.

    Σε επόμενο στάδιο συζητείται και η ανατροφοδότηση του μαθήματος με διαδραστικό τρόπο, ώστε οι μαθητές σε περίπτωση που έχουν απορίες να μπορούν να τις θέσουν σε μία πλατφόρμα και να δημιουργούνται νέα βίντεο, ώστε να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο ψηφιακό αποθετήριο που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες.

    Η περίπτωση της Γ’ Λυκείου

    Η πρώτη εφαρμογή θα είναι πιλοτική, καθώς από τη νέα χρονιά, το Υπουργείο Παιδείας θα επεκτείνει το μέτρο και στο Λύκειο ενώ υπάρχουν σκέψεις για τη δημιουργία κάποιων βίντεο στις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού, κυρίως σε μαθήματα που θα ακολουθούν τους μαθητές και στις επόμενες τάξεις.

    Τα βίντεο θα αφορούν όλα τα βασικά μαθήματα στα οποία εξετάζονται οι μαθητές στις ενδοσχολικές εξετάσεις.

    Διαφορετική θα είναι η φιλοσοφία του ψηφιακού φροντιστηρίου ή ψηφιακής ενισχυτικής διδασκαλίας, όπως την ορίζει το Υπουργείο Παιδείας για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου.

    Σε αυτήν την κρίσιμη τάξη, όπου το μεγαλύτερο ποσοστό των μαθητών συμμετέχεις στις Πανελλαδικές εξετάσεις σχεδιάζεται μία ζωντανή τάξη, στην λογική της τηλεκπαίδευσης, όπως αυτή είχε λειτουργήσει την περίοδο της πανδημίας.

    Οι μαθητές θα μπαίνουν με τους προσωπικούς κωδικούς τους –για την αποφυγή της εισόδου στο σύστημα εξωσχολικών- και θα υπάρχει η δυνατότητα live chat, ώστε να μπορεί να απαντάει απευθείας ο εκπαιδευτικός και να λύνει απορίες.

    Με τα σχέδια του Υπουργείου Παιδείας για τη θέσπιση του εθνικού απολυτηρίου τα επόμενα χρόνια, -ο σχεδιασμός προβλέπει την ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου εντός του τρέχοντος έτους- το ψηφιακό φροντιστήριο προβλέπει στο να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες που θα προκύψουν στο Λύκειο, καθώς πλέον η απόκτηση απολυτηρίου θα αφορά τις επιδόσεις των μαθητών στα μαθήματα που εξετάζονται ενδοσχολικά μέχρι τώρα, σε όλες τις τάξεις του Λυκείου.

    Διαβάστε επίσης;

    Πιερρακάκης: Θα εξετάσουμε το πλαίσιο της χρήσης των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία

    Πιερρακάκης: Τι προβλέπει το σχέδιο δράσης κατά του bullying – Οι αλλαγές σε αποβολές και απουσίες

    Πιερρακάκης: Μόνο στην Ελλάδα και την Κούβα απαγορεύονταν τα μη κρατικά πανεπιστήμια



    ΣΧΟΛΙΑ