• Κοινωνία

    Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο σχεδιαστής μόδας Πάκο Ραμπάν

    • NewsRoom
    Πάκο Ραμπάν

    Πάκο Ραμπάν


    Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 88 ετών, στο Portsall της Γαλλίας, ο διάσημος σχεδιαστής μόδας Πάκο Ραμπάν.

    Την είδηση του θανάτου του επιβεβαίωσε ο ισπανικός όμιλος Puig, ο οποίος διευθύνει τον οίκο μόδας και την επιχείρηση αρωμάτων Paco Rabanne.

    «Είμαι βαθιά λυπημένος για τον θάνατο του κυρίου Πάκο Ραμπάν», δήλωσε ο Marc Puig, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Puig στο WWD. «Η ιστορία του Puig και του Paco Rabanne ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1960 με την κυκλοφορία του αρώματος Calandre», πρόσθεσε.

    O οίκος μόδας «Paco Rabanne» αποχαιρέτησε τον ιδρυτή του με μία ανάρτηση στο Instagram.

    Σε αυτή αναφέρει τα εξής:

    «Ο οίκος Paco Rabanne επιθυμεί να τιμήσει τον οραματιστή σχεδιαστή και ιδρυτή μας που απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 88 ετών. Μεταξύ των πιο σημαντικών μορφών της μόδας του 20ου αιώνα, η κληρονομιά του θα παραμείνει μια συνεχής πηγή έμπνευσης. Είμαστε ευγνώμονες στον Monsieur Rabanne για την καθιέρωση της πρωτοποριακής μας κληρονομιάς και τον ορισμό ενός μέλλοντος με απεριόριστες δυνατότητες».

     

    Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

     

    Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Paco Rabanne (@pacorabanne)

    Ο Πάκο Ραμπάν (Φρανσίσκο Ραμπανέντα Κουέρβο) γεννήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου του 1934 στην πόλη Pasajes της βόρειας Ισπανίας.  Ο πατέρας του ήταν στρατιωτικός που εκτελέστηκε από τα στρατεύματα του Φράνκο κατά τη διάρκεια του Ισπανικού εμφυλίου, ενώ η μητέρα του Rabanne ήταν επικεφαλής μοδίστρα στον πρώτο οίκο ραπτικής του Cristóbal Balenciaga.

    Στα μέσα της δεκαετίας του 1950 στο Παρίσι, ενώ σπούδαζε αρχιτεκτονική στην l’École Nationale des Beaux-Arts, κατάφερε αν κερδίσει τα πρώτα του χρήματα κάνοντας σκίτσα μόδας για τους οίκους Dior και Givenchy καθώς και  σκίτσα παπουτσιών για τον Charles Jourdan.

    Έγινε ευρέως γνωστός, τη δεκαετία του 1960.

    Η πρώτη συλλογή, με τίτλο «12 Unwearable Dresses in Contemporary Materials», εξόργισε τον γαλλικό Τύπο, όμως καθόρισε την πορεία του. Ο Πάκο Ραμπάν χρησιμοποιούσε «πρωτότυπα» υλικά από μέταλλο και χαρτί, για τα κουμπιά και τη γούνα.

    Έντυσε σημαντικές προσωπικότητες όπως η Μία Φάροου, η Όντρεϊ Χέπμπορν και η Τζέιν Φόντα.

    Μετά τη συνταξιοδότησή του το 1999, αποσύρθηκε από τα φώτα της δημοσιότητας και σπάνια έκανε δημόσιες εμφανίσεις.



    ΣΧΟΛΙΑ