• Κοινωνία

    Πέδρο Σάντσεθ: Η Ισπανία βρίσκεται στο έλεος μιας μάστιγας ανδρικού σωβινισμού

    • NewsRoom
    πεδρο-σαντσεθ-

    Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ


    Την περασμένη εβδομάδα στην Ισπανία, πέντε γυναίκες δολοφονήθηκαν από τον σύντροφο ή τον πρώην σύντροφο τους, με τον αριθμό των γυναικτονιών από την αρχή του 2021 να φθάνει πλέον τις 14.

    Η ισπανική κυβέρνηση έκρουσε σήμερα τον κώδωνα του κινδύνου έναντι της «μάστιγας του ανδρικού σωβινισμού», μετά τον θάνατο την περασμένη εβδομάδα πέντε γυναικών, που δολοφονήθηκαν από τον σύντροφό τους ή τον πρώην σύντροφό τους, με τον αριθμό των γυναικοκτονιών από τις αρχές του έτους να φθάνει πλέον τις 14.

    «Είναι μια σκληρή πραγματικότητα και μια αβάστακτη πραγματικότητα (…). Η Ισπανία βρίσκεται στο έλεος μιας μάστιγας ανδρικού σωβινισμού, που συνίσταται στο ότι άνδρες σκοτώνουν γυναίκες, καθώς είναι γυναίκες και σκοτώνουν τα παιδιά τους, επειδή είναι οι μητέρες τους», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Τολέδο (κοντά στη Μαδρίτη).

    Από το 2003, την ημερομηνία κατά την οποία η Ισπανία ξεκίνησε να καταμετρά επισήμως τις γυναικοκτονίες, 1.092 γυναίκες έχουν δολοφονηθεί από τον σύντροφό τους, επισήμανε ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης.

    «Δεν μπορούμε να στρέψουμε αλλού το βλέμμα, όσο αυτές οι δολοφονίες διαπράττονται καθημερινά. Δεν πρέπει να νιώθουμε ξένοι στον πόνο ή τον φόβο που αισθάνονται χιλιάδες γυναίκες, απλά επειδή είναι γυναίκες στη χώρα μας», σημείωσε.

    Ο Πέδρο Σάντσεθ απηύθυνε «έκκληση σε ολόκληρη την κοινωνία, στους θεσμούς και στο σύνολο των πολιτικών κομμάτων, προκειμένου να μην καταστεί σύνηθες φαινόμενο η βία με βάση το φύλο και προκειμένου να πολεμήσουμε μαζί τη μάστιγα του ανδρικού σωβινισμού, που μας προκαλεί τόση ντροπή».

    Άλλα μέλη της κυβέρνησης αντέδρασαν επίσης στο θέμα αυτό, όπως το νούμερο δύο της κυβέρνησης, η Κάρμεν Κάλβο, η οποία έκανε λόγο σε ένα tweet για μια «μαύρη εβδομάδα».

    Η πρόεδρος του Παρατηρητηρίου κατά της ενδοοικογενειακής βίας και βίας με βάση το φύλο, Άνχελες Καρμόνα, διατύπωσε την υπόθεση ότι αυτή η αύξηση των περιστατικών γυναικοκτονιών μπορεί να συνδέεται με την «επιστροφή στην κανονικότητα», έπειτα από την πρόσφατη άρση της έκτακτης υγειονομικής κατάστασης, που εφαρμόστηκε από τα τέλη Οκτωβρίου στο πλαίσιο της μάχης κατά της Covid-19.

    «Η επιστροφή στην κανονικότητα μπορεί να αυξήσει τον φόβο του δράστη ότι θα χάσει τον έλεγχο επί των θυμάτων του», εξήγησε χθες στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.

    Διαβάστε ακόμα:

    Η Ισπανία κατηγορεί το Μαρόκο για «επίθεση» και «εκβιασμό»

    Υπ. Υγείας Ισπανίας: Προτείνει δεύτερη δόση με εμβόλιο Pfizer σε όσους εμβολιάστηκαν αρχικά με AstraZeneca

    Χιλιάδες μετανάστες προσπαθούν να εισέλθουν στη Θεούτα – Στρατό έστειλε η Ισπανία, διπλωματική κρίση με το Μαρόκο

     

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ