• Διεθνής πολιτική

    Χιλιάδες μετανάστες προσπαθούν να εισέλθουν στη Θεούτα – Στρατό έστειλε η Ισπανία, διπλωματική κρίση με το Μαρόκο

    • NewsRoom
    Ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέντρο Σάντσεθ

    Ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέντρο Σάντσεθ


    Αυξάνεται η ένταση γύρω από την πόλη της Θεούτα, της μίας από τις δύο Ισπανικές πόλεις στη βόρεια Αφρική, καθώς χιλιάδες μετανάστες επιχειρούν να εισέλθουν παράνομα σε ευρωπαϊκό έδαφος από το Μαρόκο τις τελευταίες ώρες.

    Τη Δευτέρα εισήλθαν μαζικά στη Θεούτα περίπου 6.000 μετανάστες, περνώντας τον υψηλό φράκτη που χωρίζει την πόλη από το Μαρόκο ή κολυμπώντας προς τις ακτές της.  Μέχρι στιγμής το απόγευμα της Τρίτης, ο αριθμός τους έφτασε τις 8.000. Οι ισπανικές αρχές συνέλαβαν και έστειλαν ξανά πίσω στο Μαρόκο περίπου 4.000 από αυτούς.

    Η ισπανική κυβέρνηση ανέπτυξε στρατεύματα στη Θέουτα για να περιπολούν στα σύνορα με το Μαρόκο, μαζί με την ισπανική αστυνομία.  Εκπρόσωπος της κυβερνητικής αντιπροσωπείας της Θέουτα δήλωσε πως οι στρατιώτες θα συνεργαστούν επίσης με την αστυνομία σε ευαίσθητα σημεία μέσα στο θύλακο για να διατηρήσουν την τάξη στους δρόμους.

    Οι δυνάμεις ασφαλείας του Μαρόκου επενέβησαν νωρίς το πρωί για να σταματήσουν τη ροή των μεταναστών προς τη Θέουτα.

    Ο Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος μάλιστα ακύρωσε το προγραμματισμένο του ταξίδι στο Παρίσι, εμφανίστηκε αποφασισμένος να μην επιτρέψει την συνέχιση της κρίσης στην ισπανική πόλη. Χωρίς να ανεβάσει τους τόνους απέναντι στο Μαρόκο, ζήτησε να επιλύσει την κατάσταση στο πλαίσιο της καλής γειτονίας.

    «Η ισπανική κυβέρνηση θα υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα των συνόρων της Θέουτα και της Μελίγια (της δεύτερης ισπανικής πόλης στη βόρεια Αφρική), που ανήκουν επίσης στην ΕΕ, ανά πάσα στιγμή, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και με όλα τα απαραίτητα μέσα», ανέφερε ο Σάντσεθ, τονίζοντας πως πρόκειται για κάτι πιο σοβαρό από μια απλή μεταναστευτική κρίση.

    Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ διαβεβαίωσε ότι όλοι οι ενήλικες που μπήκαν παράνομα θα απελαθούν «με βάση τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με το Μαρόκο εδώ και χρόνια».

    Η διπλωματική κρίση Ισπανίας-Μαρόκου για τον Μπραχίμ Γκάλι

    Η ισπανική κυβέρνηση μέχρι στιγμής αρνείται να συνδέσει την χαλαρή αντίδραση του Μαρόκου απέναντι στα «καραβάνια» μεταναστών από την υποσαχάρια Αφρική με την απόφαση της Μαδρίτης να φιλοξενήσει,0 για σοβαρή ασθένεια, σε νοσοκομείο στο Λογρόνιο τον Μπραχίμ Γκάλι, ηγέτης του αυτονομιστικού κινήματος «Μετώπου Πολισάριο» και  πρόεδρου της αποκαλούμενης «Αραβικής Δημοκρατίας της Σαχάρας», η οποία έχει κηρύξει μόνη της την ανεξαρτησία της από το Μαρόκο.

    Ωστόσο, η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια δήλωσε σήμερα στην Μαροκινή πρέσβη ότι η Μαδρίτη απορρίπτει και αποδοκιμάζει τη μαζική είσοδο μεταναστών από το Μαρόκο στον ισπανικό θύλακο της Θέουτα. «Κάλεσα την Μαροκινή πρέσβη εδώ για να εκφράσω τη δυσαρέσκεια και την απόρριψή μας στη μαζική εισροή Μαροκινών μεταναστών στη Θέουτα και τους υπενθύμισα ότι οι συνοριακοί έλεγχοι πρέπει να αποτελούν κοινή ευθύνη του Μαρόκου και της Ισπανίας», τόνισε.

    Το Μαρόκο αποφάσισε να ανακαλέσει την πρέσβη του στην Ισπανία για διαβουλεύσεις, μετά τη «δυσαρέσκεια» που εξέφρασε η Μαδρίτη για τη «μαζική είσοδο Μαροκινών μεταναστών στη Θέουτα», έναν ισπανικό θύλακα στις ακτές του Μαρόκου, γνωστοποίησε το Ραμπάτ. «Η πρέσβης ανακλήθηκε για διαβουλεύσεις και επιστρέφει σύντομα στο Μαρόκο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του μαροκινού υπουργείου Εξωτερικών.

    Στο πλευρό της Ισπανίας η Ευρώπη

    Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν πάντως την αλληλεγγύη τους στην Ισπανία, ενώ κάλεσαν το Μαρόκο να εμποδίσει τις αναχωρήσεις μεταναστών από το έδαφός του.

    «Όλη μας η υποστήριξη και η αλληλεγγύη στην Ισπανία», έγραψε στο Twitter, στα ισπανικά, ο Σαρλ Μισέλ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του οργάνου που εκπροσωπεί τους «27». «Η συνεργασία, η εμπιστοσύνη και οι αμοιβαίες δεσμεύσεις θα έπρεπε να συνιστούν τις αρχές μιας ισχυρής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και του Μαρόκου», πρόσθεσε.

    Με μήνυμα επίσης στα ισπανικά η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε και αυτή την αλληλεγγύη της στη Μαδρίτη, υπογραμμίζοντας ότι είναι σημαντικό, στο θέμα της μετανάστευσης, να σφυρηλατούνται σχέσεις «βασισμένες στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και τις κοινές δεσμεύσεις» με χώρες όπως το Μαρόκο.

    Νωρίτερα, η Επίτροπος Ίλβα Γιόχανσον, που είναι αρμόδια για τη μετανάστευση, χαρακτήρισε «ανησυχητικό» το γεγονός ότι τουλάχιστον 6.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά, έφτασαν κολυμπώντας στη Θέουτα, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους. «Πολλοί χρειάστηκε να διασωθούν, ένας άνθρωπος πέθανε», υπενθύμισε.

    Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε εξάλλου ότι η ΕΕ «χρειάζεται κοινές λύσεις για τη διαχείριση του μεταναστευτικού» και ζήτησε να υπάρξει συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της πολιτικής μετανάστευσης και ασύλου στην ΕΕ που προτάθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο από την Κομισιόν.



    ΣΧΟΛΙΑ