• Κοινωνία

  Παράρτημα στην Κύπρο ανοίγει το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

  • NewsRoom
  Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ)

  Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ)


  Παράρτημα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο εξωτερικό, και συγκεκριμένα στην Κύπρο, ανοίγει το επόμενο διάστημα. Πρόκειται για το πρώτο Πανεπιστήμιο που βγαίνει εκτός Ελλάδας. Σύμφωνα με τα «Νέα», η κίνηση αυτή έχει αναγάγει τον στόχο της εξωστρέφειας και της διεθνοποίησης ως μια από τις βασικότερες προτεραιότητες του ιστορικού Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, το οποίο, έχοντας ιδρυθεί το 1837, είναι το πρώτο πανεπιστήμιο, όχι μόνο του ελληνικού κράτους, αλλά και ολόκληρης της Βαλκανικής Χερσονήσου και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

  Η σχετική πρόταση έχει ήδη συζητηθεί σε θετικό κλίμα στη Σύγκλητο του ΕΚΠΑ. Μια ειδική Επιτροπή Καθηγητών, πρόκειται να μελετήσει τις λεπτομέρειες του σχεδίου για την ίδρυση του παραρτήματος και τις προοπτικές του και θα εξετάσει τις προϋποθέσεις για τη σωστή λειτουργία του (π.χ. πού θα βρίσκεται η έδρα, ποια θα είναι τα κόστη ενός τέτοιου εγχειρήματος, τη δυνατότητα οργάνωσης προγραμμάτων σπουδών προπτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου κ.λπ.). Μετά τη σύνταξη από την Επιτροπή Καθηγητών λεπτομερούς οικονομοτεχνικής μελέτης, θα κληθεί η Σύγκλητος να λάβει την οριστική απόφαση. Να σημειωθεί ότι για την ίδρυση παραρτήματος, σύμφωνα με το άρθρο 6 του νόμου 4957/2022, απαιτείται απόφαση της Συγκλήτου και έκδοση σχετικού προεδρικού διατάγματος.

  Γιατί επελέγη η Κύπρος

  Δεν είναι καθόλου τυχαίο, φυσικά, το γεγονός ότι το ΕΚΠΑ επιλέγει την Κύπρο για αυτό το σημαντικό βήμα εξωστρέφειας και ανάπτυξης που αποφάσισε να κάνει. Οι λόγοι είναι πολλοί. Είναι εθνικοί λόγοι, ιστορικοί λόγοι, λόγοι γειτνίασης, στρατηγικοί. Εξάλλου, είναι γνωστό ότι πολλές προσωπικότητες της σύγχρονης Κύπρου έχουν φοιτήσει και αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

  Πρόκειται για μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ένα εγχείρημα που θα συμβάλει δυναμικά στην ανάπτυξη του. Το Παράρτημα αυτό στην Κύπρο θα απευθύνεται στη μεγάλη αγορά της Μέσης Ανατολής, της Ανατολής, της Ινδίας – και όχι μόνο. Ενα πολύ σημαντικό asset για το μέλλον του όλου εγχειρήματος αποτελεί το brand name του ΕΚΠΑ, το οποίο είναι από τα πιο ισχυρά σε όλον τον κόσμο. Να αναφέρουμε ενδεικτικά ότι η Ιατρική του Σχολή κατατάσσεται στις 200 καλύτερες παγκοσμίως. Υπενθυμίζουμε, επίσης, ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών διατηρεί διμερείς σχέσεις με πολλά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα από όλον τον κόσμο.

  Διαβάστε επίσης:

  ΕΚΠΑ: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ψηφιακά Μέσα Επικοινωνίας και Περιβάλλοντα Αλληλεπίδρασης»
  Έρχεται αλγόριθμος για εξατομικευμένη διατροφή – Βραβείο καινοτομίας σε Έλληνες ερευνητές  ΣΧΟΛΙΑ