• Κοινωνία

    Παπαγγελόπουλος-Τουλουπάκη: Την πλήρη απαλλαγή τους πρότεινε η εισαγγελέας -Δριμύ κατηγορώ στην Ελένη Ράικου

    Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, Ελένη Τουλουπάκη

    Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, Ελένη Τουλουπάκη


    Την απαλλαγή για όλες τις κατηγορίες του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και της Ελένης Τουλουπάκη πρότεινε η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου.

    Μετά την αθωωτική πρόταση της για την κακουργηματική κατάχρηση εξουσίας της πρώην εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς με ηθικό αυτουργό τον τότε αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, η Όλγα Σμυρλή εισηγήθηκε την απαλλαγή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και για την παράβαση καθήκοντος.

    Αναξιόπιστους χαρακτήρισε η κα. Σμυρλή και τους 3 εισαγγελείς (Ελένη Ράικου, Παναγιώτης Αθανασίου, Γεωργία Τσατάνη) που τον έχουν καταγγείλει για παρέμβαση σε εκκρεμείς υποθέσεις τους, επιφυλλάσσοντας το πιο δριμύ κατηγορώ για την προκάτοχο της κατηγορούμενης Τουλουπάκη στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς.

    “Επικίνδυνη εκτροπή η Ράικου. Παραιτήθηκε για τα εμβάσματα του συζύγου της”

    Η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Όλγα Σμυρλή χαρακτήρισε αβάσιμη την “όψιμη” καταγγελία της Ελένης Ράικου και επέκρινε τη… στροφή της με τα όσα κατέθεσε στο Ειδικό Δικαστήριο .

    “Δεν προέκυψε -είπε- από κανένα αποδεικτικό στοιχείο για παρέμβαση του τότε αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, στην έρευνα της κ.Ράικου για μίζες της Νοβάρτις”.

    Ή κ.Σμυρλή χρησιμοποίησε στην αγόρευση της, βαρύτατους χαρακτηρισμούς για την εν ενεργεία συνάδελφο της, κάνοντας λόγο για “επικίνδυνη εκτροπή της” Ελένης Ράικου και για “ακύρωση όλου του εισαγγελικού της έργου με τα όσα ανύπαρκτα γεγονότα κατήγγειλε”.

    Ανέφερε η Όλγα Σμυρλή για την πρώην εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς, η οποία , καταθέτοντας στο Ειδικό Δικαστήριο, είχε υποστηρίξει για πρώτη φορά ότι “εξέλαβε” ότι ο κ.Παπαγγελόπουλος την πίεζε να κατασκευάσει στοιχεία όταν της έλεγε “να στείλει τη δικογραφία για τη Νοβάρτις στη Βουλή και θα φροντίσουν άλλοι για τα στοιχεία”:

    “Είναι η πλέον επικίνδυνη εκτροπή για μία εισαγγελέα που χειρίζεται σοβαρές υποθέσεις να ομολογεί στο δικαστήριο σας με την κατάθεση της ότι “εξέλαβε”, νόμιζε δηλαδή ότι ο τότε αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης της ζήτησε να κατασκευάσει στοιχεία για τη Νovartis. Μετά από την ομολογία της ότι δεν της είπε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος να κατασκευάσει στοιχεία, η ίδια καταρρίπτει την καταγγελία της. Γεννώνται όμως πολλά ερωτήματα για μία εισαγγελέα που ανεπίτρεπτα και αντιδικονομικά μιλά για ανύπαρκτα γεγονότα. Για δήθεν γεγονότα που έλαβαν χώρα αλλά δεν συνέβησαν πότε. Ακυρώνει έτσι ολο το εισαγγελικό της έργο.”

    Κατά την εισαγγελέα του Ειδικού Δικαστηρίου, η Ελένη Ράικου δεν παραιτήθηκε από τη θέση της επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς επειδή πιέστηκε από τον Δ.Παπαγγελόπουλο, μέσω συκοφαντικού δημοσιεύματος στον Τύπο. Παραιτήθηκε λόγω των τραπεζικών εμβασμάτων της Νοβάρτις στο γιατρό σύζυγο της αλλά και διότι γνώριζε ότι η θητεία της που έληγε σε 2 μήνες, δεν θα αναμενόταν.

    Ανέφερε η κ.Σμυρλή:

    “Το μυστήριο της παραίτησης της βρίσκει τη λύση του στα εμβάσματα του συζύγου της από τη Νοβάρτις. Παραιτήθηκε για να προλάβει. Προτίμησε να φύγει, φέροντας το μανδύα της ηρωικής εξόδου. Εκτός κι αν υπάρχει κι άλλος λόγος που εμείς δεν τον γνωρίζουμε. Επρεπε να είχε ήδη παραιτηθεί μόλις έμαθε για τα εμβάσματα.”

    “Ο Αθανασίου είχε υπηρεσιακές ευθύνες”

    Πλήρως αναξιόπιστο χαρακτήρισε η εισαγγελέας στην αγόρευση της τον πρώην οικονομικό εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου. Υποστήριξε ότι κατήγγειλε τον Δημήτρη παπαγγελόπουλο για παρεμβάσεις για να καλύψει δικές του υπηρεσιακές ευθύνες. Είπε στην απαλλακτική πρόταση της:

    ” Ο μάρτυρας έπεσε σε αντιφάσεις. Με την καταγγελία του εκδηλώνει εμπάθεια σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου» εξ αφορμής της μη ανανέωσης της θητείας του στην Οικονομική Εισαγγελία.”

    Ο Παναγιώτης Αθανασίου έχει καταγγείλει τον κ. Παπαγγελόπουλο για παρεμβάσεις στο φορολογικό ελέγχο του ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού σταθμού Σκαι Γιάννη Αλαφούζου και τα δάνεια της Μαρφίν του αποβιώσαντος επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου. Κατήγγειλε επίσης ότι του ζήτησε να κατασκευάσει στοιχεία σε βάρος του δημοσιογράφου Γιώργου Παπαχρήστου .

    Κατά την κυρία Σμυρλή, το να κατασκευαστούν στοιχεία κατά του κ. Παπαχρήστου ήταν αδύνατον, γιατί απαιτείται η συμμετοχή πολλών κρατικών υπηρεσιών και πολλών προσώπων.

    «Ο κ. Αθανασίου – ανέφερε η κα.Σμυρλή- επισκεπτόταν συχνά τον κ. Παπαγγελόπουλο για θέματα που αφορούσαν την Οικονομική Εισαγγελία. Ο κ. Αθανασίου είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για ανανέωση της θητείας του και το είχε εκφράσει στην τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου. Ωστόσο, δεν προχώρησε λόγω υπηρεσιακών προβλημάτων που ανέκυψαν στην πορεία. Οι καταγγελίες του κ. Αθανασίου κατά του Δ.Παπαγγελόπουλου δεν επαρκούν για να στηρίξουν την κατηγορία, διότι δεν επιβεβαιώνονται από άλλα στοιχεία, ενώ ο ίδιος ο μάρτυρας ελέγχεται ως μη αξιόπιστος.”

    Για την 3η καταγγέλλουσα, συνταξιούχο σήμερα εισαγγελέα Γεωργία Τσατάνη, η Όλγα Σμυρλή ανέφερε ότι καταρρίφθηκε στο ακροατηριο η ύπαρξη παρέμβασης από τον κ. Παπαγγελόπουλο.

    “Δεν προέκυψε καμία ευθύνη από άλλο μάρτυρα και από κανένα αποδεικτικό στοιχείο σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης”, ανέφερε η εισαγγελέας για την καταγγελόμενη παρέμβαση στην υπόθεση του Ανδρέα Βγενόπουλου, αλλά και για επαφές που υποστηρίζει ότι είχε με τον κ. Παπαγγελόπουλου, κατά τις οποίες, ισχυρίζεται, ότι την απείλησε.

    Η δίκη συνεχίζεται την Τετάρτη, με πρώτες αγορεύσεις, των συνηγόρων υπεράσπισης της Ελένης Τουλουπάκη.

    Η δήλωση των δικηγόρων του Δ.Παπαγγελόπουλου

    Οι συνηγόροι του Δ.Παπαγγελόπουλου,
    Ιπποκράτης Μυλωνάς
    Δημήτρης Παπαγγελόπουλος
    Μάνος Ροδουσάκης, δήλωσαν
    μετά την εισαγγελική πρόταση:

    “Η Εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου κυρία Ολγα Σμυρλή με την σημερινή, πλήρως απαλλακτική, εξαίρετη πρόταση της, άρτια νομικά και εμπεριστατωμένη ουσιαστικά, κονιορτοποίησε την κατηγορία και επιβεβαίωσε τον κανόνα ότι οι Έλληνες Εισαγγελείς είναι ανεξάρτητοι , έντιμοι και θαρραλέοι . Η πρόταση της Εισαγγελέως κυρίας Σμυρλή αποκάλυψε και εξέθεσε ψεύδη και ψευδομάρτυρες που εκκινούμενοι από ταπεινά κίνητρα επιχείρησαν να πλήξουν το πρόσωπο του εντολέα μας.”

    Διαβάστε επίσης:

    Ειδικό Δικαστήριο: Την απαλλαγή Παπαγγελόπουλου και Τουλουπάκη πρότεινε η εισαγγελέας



    ΣΧΟΛΙΑ