• Πολιτική

    Ειδικό Δικαστήριο: Την απαλλαγή Παπαγγελόπουλου και Τουλουπάκη πρότεινε η εισαγγελέας

    Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, Ελένη Τουλουπάκη

    Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, Ελένη Τουλουπάκη


    Την απαλλαγή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου από τη μόνη κακουργηματική πράξη που αντιμετωπίζει (ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας) και την πλήρη απαλλαγή της Ελένης Τουλουπάκη (δικάζεται μόνο για κατάχρηση εξουσίας) πρότεινε η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου.

    Κατά το παραπεμπτικό βούλευμα, η τότε εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, με την προτροπή του τότε αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, δεν διαβίβασε αμελλητί στη Βουλή 3 αναφορές βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για μη τιμολόγηση φαρμάκων που συνεπαγόταν σε “δώρο” στις φαρμακευτικές εταιρείες, επί υπουργίας στο Υγείας του Παναγιώτη Κουρουμπλή. Αποτέλεσμα να παρέλθει η αποσβεστική προθεσμία για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του τότε υπουργού.

    Ή Όλγα Σμυρλή, αποτιμώντας το αποδεικτικό υλικό της δίκης, προχώρησε στην αθωωτική εισήγηση για τους 2 κατηγορουμένους, κρίνοντας ότι η κατάχρηση εξουσίας έχει να κάνει με την παράλειψη της άσκησης ποινικής δίωξης, εν προκειμένω όμως η κατηγορία αφορά στη μη αποστολή της δικογραφίας αμελλητί στη Βουλή.

    Ή εισαγγελέας τόνισε ότι για αυτό το σκέλος της υπόθεσης δεν προκύπτει ούτε παράβαση καθήκοντος της κ. Tουλουπάκη.

    Κι αυτό διότι, σύμφωνα με την κ. Σμυρλή:

    “Οι αναφορές των βουλευτών κατατέθηκαν στην προκάτοχό της κατηγορουμένης, την Ελένη Ράικου. Από τους επίκουρους της κ.Ράικου, για αυτές τις αναφορές, δεν είχε σχηματιστεί δικογραφία. Δεν πήραν ΑΒΜ και δεν καταχωρήθηκαν ως μηνύσεις.

    Αντιμετωπίστηκαν ως έγγραφα και συσχετίστηκαν με τη δικογραφία της Νοβάρτις. Όταν ανέλαβε η Ελένη Τουλουπάκη ως εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς δεν είχε ενημέρωση από την προκάτοχό της και τους επίκουρους της για το στάδιο που είχε φτάσει η δικογραφία της Novartis, αλλά για τις συγκεκριμένα έγγραφα. Δεν υπήρχε και ιδιαίτερος λόγος προς ενημέρωση.

    Επιπλέον στα έγγραφα, δεν γίνεται σαφής αναφορά σε βάρος του κ.Κουρουμπλή ή άλλου πολιτικού και δεν προκύπτει σαφής καταγγελία για συγκεκριμένο ποινικό αδίκημα. Καταθέτοντας εδώ οι 2 εκ των 3 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ είπαν ότι ήθελαν να εισφέρουν στοιχεία με την αναφορά τους για τη Νοβάρτις. Ο Ανδρέας Λοβέρδος ήθελε να συγκρίνει τη δική του θητεία με αυτή του κ. Κουρουμπλή και να απαντήσει στη σχετική κριτική. Η μη τιμολόγηση των φαρμάκων δεν είναι ποινικό αδίκημα. Η τιμολόγηση είναι μία διαδικαστική πράξη του υπουργείου Υγείας και δεν προβλέπεται να γίνεται μία φορά το εξάμηνο. Ο νόμος αναφέρει απλώς “δύο φορές το έτος”. Η τιμολόγηση δεν επηρεάζει τη φαρμακευτική δαπάνη. Αν είχε τόση σημασία, θα υπήρχε σταθερή νομοθετική πρόβλεψη.

    Αόριστη, ασαφής και αβάσιμη νομικά η αναφορά περί οικονομικού οφέλους από τη μη τιμολόγηση.”

    Η αγόρευση της εισαγγλέως συνεχίζεται για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλο που αφορά τις καταγγελίες τριών εισαγγελέων για παρεμβάσεις στο έργο τους.

    Ο συνήγορος της Ελένης Τουλουπάκη Γιάννης Μαντζουράνης δήλωσε για την αθωωτική πρόταση:

    “Με τη σημερινή πρόταση της Αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου, κ. Όλγας Σμυρλή, για την πλήρη απαλλαγή της Αντιεισαγγελέως Εφετών, κ. Ελένης Τουλουπάκη, από τις εναντίον της σαθρές κατηγορίες, αποδίδεται επιτέλους Δικαιοσύνη.

    Αποδεικνύεται ότι η ποινική δίωξη της κ. Ε. Τουλουπάκη ήταν όχι απλώς αστήριχτη και αδικαιολόγητη από κάθε άποψη. Αλλά και δείγμα εμπάθειας και κακοήθειας μιας πολιτικής παράταξης, που επιχειρεί να επιβάλλει καθεστώς σιωπής, υπακοής και φόβου ακόμα και στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη.

    Επίσης αποδεικνύεται ότι υπάρχουν και «εν Αθήναις» Εισαγγελείς, που δεν υποκύπτουν σε πιέσεις των γνωστών «ανέγγιχτων» της οικονομίας και της πολιτικής, δεν επιδιώκουν τον έπαινο των συστημικών μέσων μαζικής ενημέρωσης και δεν φοβούνται τις επιθέσεις από αυτά. Η Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Όλγα Σμυρλή, απέδειξε ότι είναι ταγμένη να υπερασπίζεται την ανεξαρτησία των δικαστών και εισαγγελέων, οι οποίοι για να είναι αμερόληπτοι και αντικειμενικοί πρέπει να αισθάνονται και να είναι ασφαλείς απέναντι στις επιθέσεις των ισχυρών του χρήματος και της πολιτικής, όταν εκ καθήκοντος ελέγχουν τις πράξεις και παραλείψεις τους.”

    Ο συνήγορος της Ελένης Τουλουπάκη, Βασίλης Χειρδάρης, ανέφερε πως «η εμπεριστατωμένη και αναλυτική αθωωτική πρόταση της κ. Εισαγγελέως του Ειδικού Δικαστηρίου για την κ. Τουλουπάκη αποτύπωσε την αλήθεια και αποκαθιστά μια μεγάλη αδικία κατά της κατηγορουμένης εισαγγελέως».

    Διαβάστε επίσης

    Εισαγγελέας στο Ειδικό Δικαστήριο: «Να αθωωθούν Παππάς και Καλογρίτσας για τις τηλεοπτικές άδειες – Καμία παρέμβαση του υπουργού υπέρ του εργολάβου» (upd)

    Ειδικό Δικαστήριο: Ολοκληρώθηκε η απολογία Παπαγγελόπουλου – Στις 13 Φεβρουαρίου η αγόρευση της εισαγγελέως



    ΣΧΟΛΙΑ