• Κοινωνία

    Ο κορονοϊός «γονατίζει» την Ευρώπη – Εφιαλτική η κατάσταση στην Ιταλία

    • NewsRoom


    Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει η εξέλιξη της πορείας του κορονοϊού, που χθες χαρακτηρίστηκε και επίσημα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως πανδημία.

    Μπορεί η Κίνα να επιστρέφει σταδιακά στους ρυθμούς της, καθώς φαίνεται ότι τα χειρότερα εκεί αποτελούν πια παρελθόν, ωστόσο ο νέος κορονοϊός φαίνεται ότι έχει «γονατίσει» την Ευρώπη, η οποία αναμένει να βιώσει μία ακόμη χειρότερη κατάσταση τις επόμενες εβδομάδες.

    Επιπρόσθετα μέτρα στην Ιταλία που υποφέρει

    Σε δραματική κατάσταση φαίνεται να βρίσκεται η Ιταλία, που μετρά εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες κρούσματα του φονικού κορονοϊού, με τον πρωθυπουργό της, Τζουζέπε Κόντε να προχωρά σε νέο διάγγελμα, ανακοινώνοντας νέα, επιπρόσθετα και σκληρότερα μέτρα, σε μία προσπάθεια να περιοριστεί ο ιός. Στα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν, οι πολίτες καλούνται να αποφεύγουν τις μετακινήσεις, ενώ μόνο τα φαρμακεία και τα σούπερ μάρκετ θα παραμείνουν ανοικτά.

    Υπενθυμίζεται ότι η Ιταλία στο σύνολό της βρίσκεται σε καραντίνα, με απόφαση του πρωθυπουργού, με την ζωή στη χώρα να μοιάζει σαν να έχει σταματήσει. Ενδεικτικές της κατάστασης που επικρατεί στο γειτονικό κράτος είναι οι φωτογραφίες που κάνουν τα τελευταία 24ωρα τον γύρο του Διαδικτύου, δείχνοντας διάσημα μνημεία της Ιταλίας, όπως τον Καθεδρικό Ναό του Μιλάνου και την Fontana Di Trevi της Ρώμης να είναι άδεια, με τις πόλεις να μοιάζουν πια ερημωμένες.

    Παράλληλα, οι αριθμοί θανάτων και κρουσμάτων αυξάνονται με τραγικό ρυθμό. Μόνο χθες, όπως έγινε γνωστό από την ανακοίνωση των υγειονομικών Αρχών της χώρας, 196 άτομα έχασαν τη ζωή τους, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τα 12.000.

    Ανησυχητική η κατάσταση σε Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία

    Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση και στην Ισπανία, όπου χθες το βράδυ οι νεκροί έφτασαν τους 48 συνολικά. Παράλληλα, τα κρούσματα στην χώρα ανήλθαν σε 2.140, σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο Τύπου του αρμόδιου υπουργείου.

    Παρόμοια είναι η κατάσταση και στην Γαλλία, όπου λόγω του κορονοϊού έχουν χάσει τη ζωή τους 48 άτομα, ενώ τουλάχιστον 2.200 άτομα είναι θετικά στον ιό. Στην Γερμανία, από την άλλη, 1.966 άτομα αποτελούν επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού, ενώ 3 άτομα έχουν χάσει τη μάχη για να κρατηθούν στη ζωή.

    Η Ευρώπη γενικότερα δείχνει να αντιμετωπίζει μία αυξημένη κρίση τα τελευταία 24ωρα, με τον ιό να εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα, τα κρούσματα να αυξάνονται με γεωμετρικό ρυθμό και τα θύματα που θρηνεί η γηραιά ήπειρος να είναι όλο και περισσότερα. Συνολικά μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό στην Ευρώπη και 930 έχουν χάσει τη ζωή τους. Σε παγκόσμια κλίμακα, 114 χώρες έχουν «χτυπηθεί» από τον νέο κορονοϊό.

    ΗΠΑ: Ο Τραμπ ακύρωσε όλες τις μετακινήσεις από την Ευρώπη

    Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις και στις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού ο Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να αναστείλει όλα τα ταξίδια από τις χώρες της Ευρώπης προς την αμερικανική επικράτεια για τριάντα ημέρες, αρχής γενομένης από σήμερα, προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση του κορονοϊού. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι του μέτρου αυτού εξαιρείται το Ηνωμένο Βασίλειο, του οποίου η σύνδεση με τις ΗΠΑ θα συνεχιστεί κανονικά.

    «Για να εμποδιστούν νέα κρούσματα να διεισδύσουν στη χώρα μας, πρόκειται να αναστείλω όλα τα ταξίδια από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ για τις επόμενες 30 ημέρες», είπε ο Ρεπουμπλικάνος κατά τη διάρκεια διαγγέλματός του από το Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου χθες βράδυ.

    Πάντως η προσωρινή απαγόρευση εισόδου την οποία αποφάσισε να επιβάλλει στα κράτη του χώρου Σένγκεν ο Τραμπ δεν αφορά τα εμπορεύματα, όπως τόνισε.

    Ακυρώνεται για πρώτη φορά εδώ και 2,5 αιώνες η παρέλαση του Αγίου Πατρικίου

    Την ίδια ώρα, για πρώτη φορά στην μακραίωνη ιστορία των 2,5 αιώνων της θα αναβληθεί η διοργάνωση της παραδοσιακής παρέλασης που λαμβάνει χώρα στην Νέα Υόρκη την ημέρα της γιορτής του Αγίου Πατρικίου, τη 17η Μαρτίου, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Αυτό ανακοίνωσε ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλέιζιο. «Δεν ήταν εύκολο να πάρω αυτή την απόφαση, οπότε θα σας υποσχεθώ το εξής: πρόκειται για αναβολή, όχι για ακύρωση», είπε ο Ντε Μπλέιζιο.

    Η μεγάλη γιορτή της ιρλανδικής κοινότητας της Αμερικής, του Αγίου Πατρικίου, είθισται να προσελκύει μεγάλο πλήθος θεατών, ακόμη και δύο εκατομμύρια ανθρώπους, σε αυτή την πολύχρωμη παρέλαση.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα The New York Times, η παρέλαση γίνεται κάθε χρόνο ανελλιπώς τους δυόμισι αιώνες της ύπαρξης της: δεν την εμπόδισαν ούτε καν οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι.

    «Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους περιορισμού της εξάπλωσης του ιού είναι ο περιορισμός των μεγάλων συγκεντρώσεων και των στενών επαφών, και χαιρετίζω το γεγονός ότι οι οργανωτές της παρέλασης φάνηκαν πρόθυμοι να συνεργαστούν στενά μαζί μας», σημείωσε από τη δική του πλευρά ο κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο.

    Αξιωματούχοι του δήμου της αμερικανικής μεγαλούπολης διαβεβαίωσαν πως η παρέλαση θα γίνει αργότερα φέτος και ότι η ημερομηνία θα ανακοινωθεί εν καιρώ. Τη Δευτέρα, ο δήμαρχος της Βοστόνης ανακοίνωσε από την πλευρά του την ακύρωση της παρέλασης την ημέρα του Αγίου Πατρικίου, που γενικά προσελκύει τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ανθρώπους.



    ΣΧΟΛΙΑ