ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οριακή αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,1% στο δ’ τρίμηνο του 2025 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, κατέγραψε η οικονομία της Βρετανίας, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία της Βρετανικής Στατιστικής Υπηρεσίας (Office for National Statistics – ONS), γεγονός που επιβεβαιώνει την εκτίμηση για μια οικονομία που παραμένει ουσιαστικά σε στασιμότητα, χωρίς σαφή δυναμική επιτάχυνσης.
Με πληθωριστικές πιέσεις, αυξημένα επιτόκια και διαρθρωτικές προκλήσεις μετά το Brexit, η ανάπτυξη παραμένει ασθενική, περιορίζοντας τα περιθώρια άσκησης επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής.
Η επιβεβαίωση των προκαταρκτικών στοιχείων από την ONS αφαιρεί την αβεβαιότητα για το αν η οικονομία παρουσίασε ισχυρότερη ή ασθενέστερη δυναμική στο τέλος του 2025.
Για τις αγορές, η σταθεροποίηση των στοιχείων ενισχύει την εκτίμηση ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα συνεχίσει να κινείται προσεκτικά ως προς τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.
Ένα περιβάλλον ασθενικής ανάπτυξης, αλλά και σταδιακά αποκλιμακούμενου πληθωρισμού, δημιουργεί αμφιβολίες για τον ρυθμό και το εύρος τυχόν μειώσεων επιτοκίων.
Σημειώνεται ότι η εικόνα μιας οικονομίας που «έρπεται», επηρεάζει άμεσα το επενδυτικό κλίμα, καθώς οι επιχειρήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο εμφανίζονται πιο επιφυλακτικές σε νέες επενδύσεις και προσλήψεις.
Ταυτόχρονα, οι διεθνείς επενδυτές αξιολογούν εκ νέου τον κίνδυνο χώρας, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τη χαμηλή ανάπτυξη όσο και τις πολιτικές και ρυθμιστικές αβεβαιότητες.
Για την υπόλοιπη Ευρώπη, τα στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου λειτουργούν ως ακόμη μία ένδειξη ότι η περιοχή της Δυτικής Ευρώπης παραμένει σε φάση υποτονικής οικονομικής δραστηριότητας, με περιορισμένα περιθώρια για ισχυρή ανάκαμψη χωρίς ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και τόνωση της παραγωγικότητας.
Διαβάστε επίσης:
Ο πληθωρισμός στη Γαλλία σκαρφαλώνει στα υψηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2024
Ευρωπαίοι υπουργοί Πολιτισμού και ευρωβουλευτές κατά της ρωσικής συμμετοχής στη Μπιενάλε
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Citi για Jumbo: Γιατί η τιμή στο ταμπλό πλησιάζει το «κακό» σενάριο – Νέος «πονοκέφαλος» από την επέκταση της Action στη Βουλγαρία
- Χρηματιστήριο: Γιατί είναι κρίσιμο το σημερινό κλείσιμο, ποιος πήρε τα πακέτα στην Real
- ΥΠΕΞ: «Η Ελλάδα θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα μεταφοράς του Αγίου Φωτός»
- Τράπεζες: Διήμερη ειδική αργία διατραπεζικών συναλλαγών – Τί αλλάζει στις συναλλαγές
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.