• Κοινωνία

    Ο εφιάλτης του κορονοϊού: Ξεπέρασαν τους χίλιους οι νεκροί – Συνεδριάζουν εκτάκτως οι υπουργοί Υγείας

    • NewsRoom


    Πέρα από κάθε έλεγχο έχει φτάσει να είναι πλέον η κατάσταση στην Κίνα, καθώς, μόνο χθες, 108 άτομα επιπλέον έχασαν τη ζωή τους από τον φονικό κορονοϊό, με τους συνολικούς νεκρούς να ξεπερνούν πλέον τους χίλιους.

    Πιο συγκεκριμένα, μέχρι χθες, Δευτέρα, τα θύματα του φονικού ιού, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί από τις κινεζικές Αρχές, έφτασαν τουλάχιστον τους 1.016, μετά και την καταγραφή, από την επαρχιακή επιτροπή υγείας, 103 νέων θανάτων στην επαρχία Χουμπέι. Ακόμη πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χθες στην υπόλοιπη Κίνα.

    Την ίδια ώρα, τα επίσημα στοιχεία κάνουν λόγο για 2.478 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του 2019-nCoV σε όλη τη χώρα, δείχνοντας μία μειωμένη τάση συγκριτικά με τα 3.062 επιβεβαιωμένα κρούσματα της Κυριακής. Συνολικά, ο αριθμός των ανθρώπων, οι οποίοι έχει επιβεβαιωθεί από εργαστηριακές εξετάσεις ότι νοσούν από τον νέο κορονοϊό, ανέρχεται στον τρομακτικό αριθμό των 42.638, σύμφωνα πάντα με όσα καταγράφει η Εθνική Επιτροπή Υγείας. Από αυτούς, περί τους 3.996 ασθενείς κρίθηκε ότι αντιμετώπισαν τον ιό και πήραν εξιτήριο από τα νοσοκομεία. Μάλιστα, 716 εξ αυτών βγήκαν μόλις χθες από τις μονάδες θεραπείας στις οποίες νοσηλεύονταν.

    Πιο συγκεκριμένα για την «πηγή του κακού», την επαρχία Χουμπέι, έως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας είχαν καταγραφεί 974 θάνατοι και 31.728 κρούσματα του νέου κορονοϊού. Ποσοστιαία, η αναλογία των θανάτων σε σχέση με τα κρούσματα, σύμφωνα με τα στοιχεία της επαρχιακής επιτροπής, διαμορφώνεται στο 3,07%.

    Με τους θανάτους, αλλά και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να αυξάνονται δραματικά, η ανησυχία στην Ευρώπη, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο έχει κορυφωθεί, καθώς ο ιός εξαπλώνεται ταχύτατα σε όλο τον πλανήτη. Μόνο στην Ευρώπη έχουν εμφανιστεί 35 κρούσματα σε τουλάχιστον 8 διαφορετικά κράτη της Ένωσης. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν επιχειρήσεις επαναπατρισμού 200 Ευρωπαίων πολιτών που βρίσκονταν στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας, μεταξύ των οποίων και δύο Έλληνες. Οι 200 Ευρωπαίοι πολίτες έχουν επιστρέψει στις χώρες καταγωγής τους, ενώ μεθαύριο, Πέμπτη, έχει προγραμματιστεί η έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Υγείας των ευρωπαϊκών κρατών, από την οποία αναμένεται να προκύψουν νέα μέτρα πρόληψης, αλλά και αντιμετώπισης του επιδημικού ιού που μαστίζει τον τελευταίο καιρό ολόκληρο τον πλανήτη.

    Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Συμβούλιο, σχετικά με την έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Υγείας, αναφέρεται ενδεικτικά ότι οι υπουργοί θα έχουν «ανταλλαγή απόψεων πάνω σε νέα επείγοντα υγειονομικά μέτρα» και θα συζητήσουν «λύσεις (…), για να αποφευχθεί η διάδοση της επιδημίας στους κόλπους της ΕΕ», ενώ παράλληλα τονίζει ότι η συνεδρίαση θα οδηγήσει σε υιοθέτηση συμπερασμάτων.

    Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη ανάμεσα σε ανώτατους αξιωματούχους των υπουργείων Υγείας, με στόχο να συζητηθεί η κατάσταση που επικρατεί και να σχεδιαστούν επιμελώς τα επόμενα βήματα για την καταπολέμηση του κινδύνου εξάπλωσης του νέου κορονοϊού. Στην συνεδρίαση που προγραμματίζεται για μεθαύριο, το παρών θα δώσει και ο αντιπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), καθώς ο ΠΟΥ εμφανίζεται θορυβημένος τις τελευταίες ημέρες για την ευκολία με την οποία μεταδίδεται ο ιός. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, είχε εκφράσει τους φόβους του, σχετικά με το απόλυτα ρεαλιστικό ενδεχόμενο ο ιός να μεταδοθεί ευρέως πέρα και έξω από την Κίνα, μετά την διαπίστωση ότι μπορεί να υπάρξει και δευτερογενής μετάδοση, δηλαδή μέσω ανθρώπων που δεν ταξίδεψαν ποτέ προς την επίμαχη χώρα.

    Από τις 31 Δεκεμβρίου, περίοδο όπου και πρωτοεμφανίστηκε το μικρόβιο του νέου κορονοϊού, μέχρι και χθες έχουν επιβεβαιωθεί συνολικά, κατόπιν των σχετικών εργαστηριακών ελέγχων, περί τα 40.171 κρούσματα, μόνο στην Κίνα.

    Επιπροσθέτως, κρούσματα έχουν καταγραφεί στις εξής χώρες:

    -Φιλιππίνες (3)

    -Χονγκ Κονγκ (26)

    -Ταϊλάνδη (32),

    -Ταϊβάν (18),

    -Βιετνάμ (14),

    -Σιγκαπούρη (40),

    -Μαλαισία (16),

    -Ιαπωνία (26)/

    -Ιαπωνία κρουαζιερόπλοιο (64),

    -Νότια Κορέα (25),

    -Νεπάλ (1),

    -Σρι Λάνκα (1),

    -Καμπότζη (1),

    -Ινδία (3),

    -Μακάο (10),

    -Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (7),

    -Ρωσία (2),

    -Γαλλία (11),

    -Γερμανία (14),

    -Φιλανδία (1),

    -Ιταλία (3),

    -Ισπανία (1),

    -Ηνωμένο Βασίλειο (3),

    -Σουηδία (1),

    -Βέλγιο (1)

    -ΗΠΑ (12),

    -Καναδά (7),

    -Αυστραλία (15)

    Η κατάσταση στην Ελλάδα

    Και η χώρα μας από πλευράς της έχει λάβει μία σειρά από μέτρα, προκειμένου να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την εμφάνιση πιθανών κρουσμάτων, αλλά και να εμποδίσει την μετάδοση του φονικού κορονοϊού στην χώρα μας. Στις πύλες εισόδου της χώρας και κυρίως στα ελληνικά αεροδρόμια, τα μέτρα επαγρύπνησης είναι αυξημένα, μετά από σχετικές και συγκεκριμένες οδηγίες που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας.

    Ταυτόχρονα, τα νοσοκομεία αναφοράς προχωρούν σε ασκήσεις ετοιμότητας, προκειμένου να δράσουν άμεσα και αποτελεσματικά στην περίπτωση εμφάνισης ενός ύποπτου κρούσματος.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δεκάδες περιστατικά που έχουν ελεγχθεί τις τελευταίες τρεις εβδομάδες για κορονοϊό έχουν δοκιμάσει, αλλά και βελτιώσει τα αντανακλαστικά του υγειονομικού συστήματος. Συγκεκριμένα, περί τα 35 άτομα παρουσιάστηκαν σε κάποιο από τα νοσοκομεία αναφοράς, ζητώντας ιατρική εκτίμηση για τα συμπτώματα λοίμωξης που είχαν εκδηλώσει, καθώς είτε είχαν ταξιδέψει στην Κίνα, είτε είχαν έρθει σε επαφή με κάποιο άτομο από την Κίνα. Σύμφωνα και με όσα δήλωσε αξιωματούχος του ΕΣΥ, η ανάγκη που προέκυψε για την εξέταση τω ασθενών αυτών αποτέλεσε την καλύτερη επιχειρησιακή άσκηση, για να φανεί ο βαθμός απόκρισης και αποτελεσματικότητας του ελληνικού υγειονομικού συστήματος.

    Πάντως, το ΕΚΑΒ έχει υλοποιήσει επιχειρησιακές ασκήσεις σε όλα τα νοσοκομεία αναφοράς σε ό,τι αφορά στη διαχείριση κρούσματος που θα χρειαστεί απομόνωση ή και θεραπεία.

    Πρακτικά, σε απομόνωση βρίσκονται ήδη δύο Έλληνες άνδρες, στο νοσοκομείο «Σωτηρία», οι οποίοι επέστρεψαν το βράδυ της Κυριακής στην χώρα από την Κίνα. Οι δύο άνδρες εξετάστηκαν αμέσως μόλις έφθασαν στην Αθήνα και βγήκαν αρνητικοί στον ιό. Παρ’ όλα αυτά, αποφασίστηκε να μείνουν στην απομόνωση για ακόμη 13 ημέρες, ώστε να εξασφαλιστεί, όσο το δυνατόν περισσότερο ότι δεν φέρουν τον ιό και δεν θα τον μεταδώσουν.

    Υπενθυμίζεται πως ο νέος κοροναϊός (2019-nCoV) μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων, όταν ο ασθενής βήχει ή φτερνίζεται. Η λοίμωξη από τον νέο κοροναϊό (2019-nCoV) μπορεί να εκδηλωθεί με πυρετό, βήχα, δύσπνοια, κυνάγχη και πνευμονία.

    «Καταδικασμένοι» οι επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess

    Την ίδια ώρα, όλο και δραματικότερη γίνεται η κατάσταση στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, που βρίσκεται στο λιμάνι της Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας, παραμένοντας σε καραντίνα, με τον αριθμό των κρουσμάτων να αυξάνεται με εφιαλτικούς ρυθμούς. Οι εργαστηριακές εξετάσεις στα δείγματα των επιβαινόντων «έδειξαν» 65 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού, σύμφωνα με την ανακοίνωση του καπετάνιου του πλοίου.

    Συνολικά, εντός του πλοίου που παραμένει σε περιορισμό, κορυφώνοντας την αγωνία των επιβατών του, έχουν καταγραφεί 135 κρούσματα. Μεταξύ των νέων κρουσμάτων συμπεριλαμβάνονται 45 Ιάπωνες και 11 Αμερικανοί, σύμφωνα με την ανακοίνωση της διαχειρίστριας εταιρείας του κρουαζιερόπλοιου, Princess Cruises. Οι αριθμοί αυτοί μαρτυρούν ξεκάθαρα την ταχύτατη εξάπλωση του ιού εντός του κρουαζιερόπλοιου, την ώρα που οι «φυλακισμένοι» επιβάτες χρησιμοποιούν τις σελίδες τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για να επικοινωνήσουν και να επισημάνουν στον υπόλοιπο κόσμο τις σοβαρές επιπτώσεις που έχει στην ψυχική τους υγεία η παρατεινόμενη, επιβεβλημένη παραμονή τους εντός του προσβεβλημένου από τον ιό κρουαζιερόπλοιου.

    «Κανείς μας δεν ήθελε να λάβει αυτά τα νέα», σχολίασε ο καπετάνιος του κρουαζιερόπλοιου, σε μήνυμά του που μεταδόθηκε από τα μεγάφωνα του πλοίου στις καμπίνες των επιβατών. «Ωστόσο, μας εξήγησαν ότι, καθώς βρισκόμαστε στην αρχή της καραντίνας των 14 ημερών, είναι κάτι αναμενόμενο», πρόσθεσε. Οι δηλώσεις του καπετάνιου περιλαμβάνονταν στο ηχητικό μήνυμα για τα 65 νέα κρούσματα που ανήρτησε στο Twitter ο Γιάρντλεϊ Γουόνγκ, ένας επιβάτης που καταγράφει την εμπειρία του στο κρουαζιερόπλοιο, χρησιμοποιώντας το hashtag #anxiety.

    Υπενθυμίζεται ότι το Diamond Princess τέθηκε σε καραντίνα για δύο εβδομάδες αμέσως μόλις έφτασε στη Γιοκοχάμα, νότια του Τόκιο, στις 3 Φεβρουαρίου και αφού ένας επιβάτης του, που αποβιβάστηκε στο Χονγκ Κονγκ, βρέθηκε θετικός στον νέο κορονοϊό. Περίπου 3.700 άνθρωποι βρίσκονται στο κρουαζιερόπλοιο, το οποίο συνήθως έχει 1.100 μέλη πλήρωμα και ικανότητα να μεταφέρει 2.670 επιβάτες. Αυτοί επιτρέπεται να βγαίνουν στα καταστρώματα με βάρδιες για να παίρνουν καθαρό αέρα, ενώ μετρούν τακτικά τη θερμοκρασία τους.

    «Πολλοί επιβάτες πλέον έχουν αρχίσει να παθαίνουν τον πυρετό της καμπίνας», σχολίασε ο Ντέιβιντ Έιμπλ, ένας Βρετανός, σε βίντεο που ανήρτησε στο Facebook. «Έχει αρχίσει να μας κυριεύει η κατάθλιψη». Ένας άλλος εξέφρασε την ελπίδα οι διαβεβαιώσεις που τους έχουν δώσει για την αποτελεσματικότητα της καραντίνας και του εξαερισμού του πλοίου να αποδειχθούν αληθείς.

    «Θα ανησυχήσω αν ξεπεράσουμε τα 200» κρούσματα, είπε ένας 43χρονος κάτοικος Χονγκ Κονγκ που βρίσκεται σε καραντίνα στο κρουαζιερόπλοιο με τη γυναίκα, το παιδί τους και πολλά μέλη της οικογένειάς του. «Εύχομαι τα καλύτερα για όσους διακομίστηκαν στο νοσοκομείο. Τουλάχιστον δύο μας είπαν μέσω Facebook ότι δεν έχουν συμπτώματα», πρόσθεσε ο ίδιος, που αρνήθηκε να κατονομαστεί.

    Σημειώνεται, επιπλέον, ότι, όπως αποφασίστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και ανακοινώθηκε το βράδυ της Κυριακής, οι επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου που ήρθαν σε εντονότερη επαφή με όσους συνεπιβάτες τους διαπιστώθηκε ότι έχουν προσβληθεί από τον ιό, θα παραμείνουν σε καραντίνα για μεγαλύτερο διάστημα από αυτό που είχε ανακοινωθεί αρχικά. Προς τον παρόν, ωστόσο, δεν έχει καταστεί συγκεκριμένο πόσοι είναι αυτοί οι άνθρωποι.



    ΣΧΟΛΙΑ