• Κοινωνία

  Νίκος Χαρδαλιάς: Ενισχύεται η αντιπλημμυρική προστασία στη Νέα Φιλαδέλφεια

  Στιγμιότυπο από την επίσκεψη Χαρδαλιά στο εργοτάξιο κατασκευής του αγωγού


  «Σήμερα έγινε ένα καθοριστικό βήμα για την ενίσχυση της αντιπλημμυρικής προστασίας σε μια περιοχή που μας δημιουργεί προβλήματα σε περιόδους βροχοπτώσεων. Η ολοκλήρωση του τεχνικά έργου, αναμένεται θα συμβάλει δραστικά στη μείωση των πλημμυρικών φαινομένων, προστατεύοντας επαρκώς τις ζωές και τις περιουσίες των συμπολιτών μας. Πρόκειται για μια μεγάλη επένδυση της Περιφέρειας Αττικής στη βιώσιμη ανάπτυξη και την ασφάλεια των τοπικών κοινοτήτων».

  Τη βεβαιότητα αυτή εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς κατά την αυτοψία που διενήργησε στο εργοτάξιο κατασκευής του νέου μεγάλου συλλεκτήριου αγωγού ομβρίων υδάτων που αναμένεται να ενισχύει σημαντικά την αντιπλημμυρική προστασία της Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας και των όμορων Δήμων.

  Το διατρητικό μηχάνημα (μετροπόντικας) που χρησιμοποιείται για τη διάνοιξη, μόλις ολοκλήρωσε το εγκάρσιο πέρασμά του κάτω από την Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας, κατευθυνόμενος πλέον προς την έξοδο στον Κηφισό ποταμό, μέσω του μεγάλου φρεατίου (Φ11) που κατασκευάζεται επί της οδού Πίνδου.

  Ο αγωγός, που εντάσσεται στο πλαίσιο της ενίσχυσης του υφιστάμενου συλλεκτήρα Σ7 (περιοχή Αγία Μαρίνα), θα έχει συνολικό μήκος 1.213 μέτρων, με μεταβαλλόμενη διατομή από κυκλική σε ορθογωνική και πάλι κυκλική, λόγω των απαιτήσεων του υπεδάφους.

  Ειδικότερα, εκκινεί από τη διασταύρωση των οδών Σκρα και Σερρών, κινείται επί της Σκρα, Πλαστήρα, Τρωάδος και Θεσσαλονίκης (παράλληλη της Ε.Ο. Αθηνών – Λαμίας) και στο τελικό του τμήμα πριν την εκβολή, διασχίζει εγκάρσια την Εθνική Οδό με μικροσήραγγα, περνά κάτω από την οδό Σοφούλη με ανοικτή εκσκαφή και καταλήγει στον Κηφισό ποταμό που είναι ο τελικός αποδέκτης των ομβρίων της περιοχής.

  Η δαπάνη κατασκευής του έργου ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 4.398.944,06 ευρώ, ενώ το έργο χρηματοδοτείται από πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική 2021 – 2027» (με 2.950.341,97 ευρώ) και από ιδίους πόρους της Περιφέρειας Αττικής (με 1.448.602,09 ευρώ). Η ολοκλήρωσή του αναμένεται σύμφωνα με τον σχετικό προγραμματισμό, τέλη Αυγούστου του 2025.

  Σύμφωνα με  τον κ. Χαρδαλιά πλέον«έγινε ένα καθοριστικό βήμα για την ενίσχυση της αντιπλημμυρικής προστασίας σε μια περιοχή που μας δημιουργεί προβλήματα σε περιόδους βροχοπτώσεων. Η ολοκλήρωση του τεχνικά έργου, αναμένεται θα συμβάλει δραστικά στη μείωση των πλημμυρικών φαινομένων, προστατεύοντας επαρκώς τις ζωές και τις περιουσίες των συμπολιτών μας.

  Πρόκειται για μια μεγάλη επένδυση της Περιφέρειας Αττικής στη βιώσιμη ανάπτυξη και την ασφάλεια των τοπικών κοινοτήτων. Η αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής αποτελεί για εμάς ύψιστη προτεραιότητα».

  Σημειώνεται πως , από τις δηλώσεις Χαραδαλιά προκύπτει ότι το συγκεκριμένο έργο είχε ξεκινήσει προ 25ετίας, αλλά κόλλαγε στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Μάλιστα πριν από λίγα χρόνια είχε απενταχθεί.

  Προς αποφυγή αυτής της κατάστασης η Περιφέρεια κατέθεσε πρόσφατα  συγκεκριμένες προτάσεις στην κυβέρνηση, ώστε τα έργα αυτά να χαρακτηρίζονται «μητροπολιτικά», προκειμένου να μπορεί η Περιφέρεια  να προχωρά σε κάθετες αδειοδοτήσεις, απαλλοτριώσεις με διαδικασίες σαν αυτές που ίσχυαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες , με στόχο να μην χάνονται μεγάλα χρονικά διαστήματα.

  Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο έργο ο δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας Γιάννης Τομπούλογλου σημείωσε ότι: «Πρόκειται για ένα έργο που λύνει προβλήματα δεκαετιών στην περιοχή μας».

  Διαβάστε επίσης:

  Εθνική Τράπεζα: Ουσιωδώς ευεργετική η επίδραση των ευρωπαϊκών πόρων για τις ΜμΕ

  doValue: Επαναδειοδοτήθηκε απο την ΤτΕ ως διαχειριστής πιστώσεων

  Σταϊκούρας: Με ακόμη υψηλότερες ταχύτητες θα υλοποιείται το έργο του flyover

     ΣΧΟΛΙΑ