• Κοινωνία

    Νικόλαος Παπαϊωάννου (Πρύτανης ΑΠΘ): Ο εμβολιασμός το μόνο διαβατήριο για την επιστροφή στα αμφιθέατρα

    ΑΠΘ

    Ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου


    Επιστολή στα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, τους φοιτητές και τους καθηγητές απέστειλε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νικόλαος Παπαϊωάννου τονίζοντάς τους την αναγκαιότητα του εμβολιασμού ως «το μόνο διαβατήριο για την επιστροφή στα αμφιθέατρα».

    Όπως σημειώνει, στην επιστολή του ο πρύτανης του ΑΠΘ, «η διά ζώσης επαναλειτουργία του πανεπιστημίου τον Σεπτέμβρη με την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους είναι το ζητούμενο, που μετά από 18 μήνες μακριά από τα αμφιθέατρα, θα πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτο, εφόσον κάθε διδάσκων, κάθε ερευνητής, κάθε εργαζόμενος και κάθε φοιτητής μας έχουν άμεση πρόσβαση στο εμβόλιο και την ασφάλεια και ελευθερίες που αυτό εγγυάται. Τα επιδημιολογικά δεδομένα θα κρίνουν τις αποφάσεις της Πολιτείας, όμως αυτά εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από εμάς τους ίδιους.

    Ο εμβολιασμός είναι sine qua non προϋπόθεση για την ασφαλή επιστροφή της λειτουργίας του πανεπιστημίου στην ομαλότητα. Ο εμβολιασμός είναι το μόνο διαβατήριο για την ασφαλή επιστροφή στα αμφιθέατρα».

    Ολόκληρη η επιστολή του πρύτανη Α.Π.Θ. Νικόλαου Παπαϊωάννου έχει ως εξής:

    «Αγαπητά μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης,

    Το Πανεπιστήμιό μας εδώ και σχεδόν ενάμιση χρόνο, με τη συμμετοχή όλων υμών και παρά τις πρωτόγνωρες δυσκολίες, κατάφερε να εξελιχθεί και να αντεπεξέλθει στον ρόλο και την αποστολή του, τόσο την εκπαιδευτική, όσο και την ερευνητική και της ανταπόδοσης στην κοινωνία. Όμως, οι προκλήσεις είναι μπροστά μας, χωρίς κανένα χρονικό περιθώριο εφησυχασμού ή απραξίας. Η ολοκλήρωση του ακαδημαϊκού έτους 2020-21, για δεύτερη συνεχή χρονιά μέσα στις συνθήκες αβεβαιότητας που επιβάλλει η πανδημία, και οι επιθετικές μεταλλάξεις του κορονοϊού θέτουν κάθε έναν από εμάς προ των ευθυνών μας.

    Η δια ζώσης επαναλειτουργία του Πανεπιστημίου τον Σεπτέμβρη με την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους είναι ζητούμενο, που μετά από 18 μήνες μακριά από τα αμφιθέατρα, θα πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτο, εφόσον κάθε διδάσκων, κάθε ερευνητής, κάθε εργαζόμενος και κάθε φοιτητής μας έχουν άμεση πρόσβαση στο εμβόλιο και την ασφάλεια και ελευθερίες που αυτό εγγυάται. Τα επιδημιολογικά δεδομένα θα κρίνουν τις αποφάσεις της Πολιτείας, όμως αυτά εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από εμάς τους ίδιους.

    Ο εμβολιασμός είναι sine qua non προϋπόθεση για την ασφαλή επιστροφή της λειτουργίας του πανεπιστημίου στην ομαλότητα. Ο εμβολιασμός είναι το μόνο διαβατήριο για την ασφαλή επιστροφή στα αμφιθέατρα. Κι αυτό δεν το υπαγορεύει η συζήτηση για τις ομάδες της κοινωνίας μας και τις δραστηριότητες όπου θα πρέπει να καταστεί υποχρεωτικός. Το υπαγορεύει η κοινή λογική, η ίδια η πραγματικότητα της μετάλλαξης Δέλτα, στις χώρες τις οποίες έχει σαρώσει: Θα εμβολιαστούμε ή θα νοσήσουμε. Θα εμβολιαστούμε ή θα δούμε τις επιπτώσεις της παρατεταμένης εξ αποστάσεως εκπαιδευτικής διαδικασίας να γίνονται μακροχρόνιες και να επηρεάζουν την ποιότητα των πτυχίων. Θα εμβολιαστούμε ή θα επιτρέψουμε η πόλη μας να βιώσει ξανά «μαύρες» μέρες, όπως του περασμένου Νοέμβρη. Θα εμβολιαστούμε ή θα επιτρέψουμε στον ιό να ορίζει επ’ αόριστον τη ζωή μας, την καθημερινότητά μας, την εργασία μας, την εκπαιδευτική διαδικασία.

    Ο εμβολιασμός είναι η μόνη ασφαλής οδός, ώστε τα αμφιθέατρα και το campus να αποκτήσουν ξανά τη ζωντάνια που για τόσους μήνες όλοι στερηθήκαμε. Ο εμβολιασμός είναι ο δρόμος για την ελευθερία μας, είναι μία πράξη κοινωνικής συνείδησης και σεβασμού στο αγαθό της ζωής, της δικής μας και των οικείων μας. Ο εμβολιασμός είναι χρέος ατομικό, κοινωνικό και ηθικό.

    Εκατοντάδες μέλη της οικογένειας του Αριστοτελείου έχουν εργαστεί αδιάκοπα από την αρχή της πανδημίας, ευρισκόμενα στην πρώτη γραμμή της υγειονομικής μάχης στα νοσοκομεία της πόλης, αλλά και σε συμβουλευτικό ρόλο προς την Πολιτεία και το Πανεπιστήμιο. Χάρη στην πολύτιμη συνεισφορά τους και την αυστηρή εφαρμογή των μέτρων, ακόμη και την περίοδο του σφοδρού κύματος της πανδημίας που χτύπησε τη Θεσσαλονίκη, στις δομές Πανεπιστημίου, οι οποίες δε σταμάτησαν να λειτουργούν, δεν υπήρξαν συρροές κρουσμάτων.

    Ο λεπτομερής οδικός χάρτης του ΑΠΘ για την αποφυγή ενδοπανεπιστημιακής διασποράς του ιού επικαιροποιείται διαρκώς με βάση τα εκάστοτε υγειονομικά πρωτόκολλα. Η προετοιμασία για την υποδοχή των φοιτητών μας στα αμφιθέατρα τον Σεπτέμβρη είναι εντατική. Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να μην καθυστερήσει ο σχεδιασμός για την επόμενη μέρα απευθύνομαι σε κάθε έναν από εσάς και σας καλώ αν δεν έχετε προγραμματίσει τον εμβολιασμό σας, να το πράξετε άμεσα. Θέλουμε το Πανεπιστήμιο μας ανοιχτό. Η επιλογή είναι δική μας, το διαβατήριο για τα αμφιθέατρα, τα εργαστήρια, τις κλινικές το κρατάμε στα χέρια μας: Εμβολιαζόμαστε όλοι!

    Καθ. Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου

    Πρύτανης ΑΠΘ».

    Διαβάστε επίσης:

    Κικίλιας: Ζητήσαμε η Εκκλησία να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της πανδημίας – Καμπανάκι από Τσιόδρα

    Μετάλλαξη Δέλτα και εμβόλια: Πόσο αποτελεσματικά είναι;

    «Βόμβα» από τον FDA για το εμβόλιο της Johnson & Johnson: Αυξημένος ο κίνδυνος εμφάνισης του συνδρόμου Guillain-Barré



    ΣΧΟΛΙΑ