• Κοινωνία

    Νέες αποκαλύψεις Politico: Η Καϊλή, οι business του Τζόρτζι, τα εκρηκτικά, τα ρωσικά πλοία και οι συμβουλές στην Ιωάννα Προκοπίου

    • NewsRoom

    Εύα Καϊλή και Φραντσέσκο Τζιόρτζι


    Νέες συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τη δράση της συμμορίας του Qatargate και ειδικά του πρώην συζύγου της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι, φέρνει στο φως το Politico.

    Πρόκειται για ρεπορτάζ το οποίο αποκαλύπτει έγγραφα για τις μπίζνες που έκανε ο Τζόρτζι, όχι μόνο με το Κατάρ ή το Μαρόκο. Πρόκειται για δουλειές όπως π.χ. η προσπάθειά του να προμηθευτεί εκρηκτικά υλικά για την εθνική εταιρεία εξόρυξης της Μαυριτανίας.

    Ο Τζόρτζι, πρώην σύζυγος της ευρωβουλευτού, Εύας Καϊλή και πατέρα του παιδιού τους, (τώρα έχουν χωρίσει) φέρεται σύμφωνα με τα έγγραφα που επικαλείται το Politico, να εκμεταλλεύεται τη θέση του στο κοινοβούλιο ως σύμβουλος της πρώην συζύγου του.

    Ο Τζόρτζι σχεδίαζε να φύγει από το κοινοβούλιο το 2024, σύμφωνα με σημειώσεις που βρέθηκαν από Βέλγους ερευνητές στο διαμέρισμά του τον Απρίλιο του 2023.

    «Η πανδημία [COVID] ήταν μια σημαντική στιγμή προβληματισμού για μένα», αφηγήθηκε ο Τζόρτζι. «Δούλευα εξ αποστάσεως σε απόλυτη χαλάρωση, ώστε να μπορώ να σκεφτώ ήρεμα το μέλλον μου μετά το 2024».

    Σύμφωνα με τις σημειώσεις ήθελε να ασχοληθεί με το «διεθνές εμπόριο και τη διαμεσολάβηση», βασιζόμενος στις διασυνδέσεις του στις Βρυξέλλες και στις γλωσσικές του ικανότητες.

    «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ένα εξαιρετικό πλεονέκτημα, ειδικά για όσους συναναστρέφονται με άλλες χώρες», έγραφε ο Τζόρτζι. «Υπάρχουν πάντα αιτήματα που αναζητούν προσφορά».

    Μαζί με τις σημειώσεις του, αρχεία που βρέθηκαν στο φορητό υπολογιστή του Τζόρτζι σε ένα φάκελο με το όνομα «Business» επιτρέπουν να δούμε τις φιλοδοξίες του. Σύμφωνα με τις σημειώσεις του, ο πρεσβευτής της Μαυριτανίας στην ΕΕ του ζήτησε τον Νοέμβριο του 2020 να βρει εταιρείες που θα μπορούσαν να παρέχουν στην Εθνική Βιομηχανική και Μεταλλευτική Εταιρεία (SNIM) της χώρας νιτρικό αμμώνιο, ένα είδος εκρηκτικής ύλης.

    Οι δύο άνδρες γνωρίζονταν από πιο παλιά. Σε δηλώσεις του στην αστυνομία, ο Πιερ Αντόνιο Πάντσερι, πρώην βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στον οποίο είχε υπηρετήσει ο Τζόρτζι ως βοηθός, ομολόγησε ότι έλαβε δωροδοκίες από τη Μαυριτανία.

    Πληρωμές από Μαυριτανία

    Ο Πάντσερι είπε ότι αυτός και ο Τζόρτζι πήραν 100.000 ευρώ ο καθένας το 2019. Ο δεύτερος παραδέχτηκε μόνο ότι λάμβανε 1.800 ευρώ τον μήνα από την ενοικίαση ενός διαμερίσματος στον πρέσβη της Μαυριτανίας, σύμφωνα με την κατάθεσή του στην αστυνομία. Πρόσθεσε στη δήλωσή του ότι υπήρξαν μερικοί μήνες που είχε υπενοικιάσει το μέρος σε δύο άλλα άτομα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

    Σύμφωνα με το Politico πάντα, ο Τζόρτζι εντόπισε έναν πιθανό προμηθευτή νιτρικών στη χώρα της Γεωργίας και ζήτησε τη βοήθεια της Εύας Καϊλή.

    Η σύντροφός του δημιούργησε μια συνομιλία WhatsApp με την ονομασία «Int Exports» με τον σύζυγό της και έναν Έλληνα επιχειρηματία και εξαγωγέα ζυμαρικών με έδρα τη Γεωργία, σύμφωνα με ένα ξεχωριστό αστυνομικό έγγραφο που περιέχει μεταγραφές των μηνυμάτων WhatsApp της Καϊλή.

    Στο εισαγωγικό μήνυμα, η πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής περιέγραφε τον Τζόρτζι ως «έναν έμπιστο σύμβουλο που εργάζεται για πολλές κυβερνήσεις».

    «Οι δυο σας θα πρέπει να το πάρετε από εδώ, καθώς και οι δύο έχετε εξαιρετικές επαφές και εμπειρία στα ζυμαρικά αλλά κυρίως σε ξένες κυβερνήσεις για εξαγωγές εισαγωγών», έγραψε η Καϊλή πριν φύγει από τη συζήτηση.

    Ιωάννα Προκοπίου

    Ο Τζόρτζι από πλευράς του είπε στον επιχειρηματία ότι η συμφωνία ήταν αξίας περίπου 17 εκατομμυρίων δολαρίων, με «περιθώρια κερδών για τους μεσάζοντες». Την ίδια μέρα, ένας δικηγόρος συνέταξε μια συμφωνία μη αποκάλυψης ως μέρος μιας προσπάθειας για τη σύσταση μιας γεωργιανής κοινής επιχείρησης με την ονομασία «F&S διαφημιστική Ltd». Ένα προσχέδιο της NDA βρέθηκε αργότερα από την αστυνομία στον φάκελο “Business” του Giorgi μαζί με έγγραφα που σχετίζονται με προηγούμενους διαγωνισμούς της Μαυριτανίας.

    Την επόμενη μέρα, ο άνδρας ενημέρωσε τον Τζόρτζι ότι σχεδίαζε να συναντήσει τον διευθυντή του προμηθευτή για αξεσουάρ γκολφ σημειώνοντας ότι μοιράζονταν τον ίδιο εκπαιδευτή. “Σούπερ! και πολύ καλή σύμπτωση, αθλητική διπλωματία!» απάντησε ο Τζόρτζι.

    Η συμφωνία δεν έγινε ποτέ, έγραψε ο Τζόρτζι στις σημειώσεις του. Η Μαυριτανία δεν άνοιξε ποτέ τον διαγωνισμό. «Σταμάτησα να με ενδιαφέρει γιατί ήταν πολύ περίπλοκο και πήρε πολύ χρόνο», εξηγούσε.

    Ο επιχειρηματίας με έδρα τη Γεωργία αρνήθηκε ότι συμμετείχε σε οποιαδήποτε συναλλαγή μαζί του απαντώντας σε ερωτήσεις γραπτών μηνυμάτων που του έστειλε το Politico. Η πρεσβεία της Μαυριτανίας στις Βρυξέλλες, το υπουργείο Εξωτερικών της Μαυριτανίας ή η SNIM δεν απάντησαν επίσης σε αιτήματα για σχολιασμό.

    Τα τάνκερ από τη Ρωσία

    Η παραπάνω υπόθεση του Τζόρτζι με τα εκρηκτικά ήταν μόλις μία από τις πολλές προσπάθειές του για να δικτυωθεί, συνεχίζει το Politico.

    Ο φάκελος “Business” του περιείχε έγγραφα σχετικά με την πώληση τεστ COVID στη Μαυριτανία αλλά και μια συμφωνία που αφορούσε τον καθαρισμό μολυσμένων εδαφών στο Κουβέιτ.

    Σύμφωνα με τις σημειώσεις του Τζόρτζι, η Εύα Καϊλή του είπε τον Απρίλιο του 2022 ότι μια ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία χρειαζόταν συμβούλους για να βοηθήσει στην αγορά τεσσάρων ρωσικών πετρελαιοφόρων που κινδύνευαν να παγιδευτούν στις δυτικές κυρώσεις.

    Σύμφωνα με τις σημειώσεις του, ο Τζόρτζι βρήκε δύο άλλους πιθανούς εταίρους: τον Μάριο Μάουρο, πρώην υπουργό Άμυνας της Ιταλίας και τον Σπύρο Παππά, δικηγόρο με έδρα τις Βρυξέλλες και πρώην στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στις σημειώσεις του, ο Τζόρτζι αναφέρει είπε ότι έκανε τη σύνδεση «χωρίς να εμπλακεί» στη συμφωνία.

    Στον περίφημο φάκελο Business του Τζόρτζι βρέθηκε κι ένα προσχέδιο σύμβασης που περιέγραφε την πιθανή διευθέτηση. Η εταιρεία του Παππά θα παρείχε «νομικές συμβουλές» σε μια ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία για «την απόκτηση τεσσάρων δεξαμενόπλοιων αργού» από τη Sovcomflot, τη μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία της Ρωσίας, για περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια. Ο Μάουρο, ο πρώην υπουργός, θα ενεργούσε ως «εξωτερικός σύμβουλος».

    Η συμφωνία δεν κατέστη δυνατή μετά τον αποκλεισμό των πλοίων από μια δυτική τράπεζα, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να αγοραστούν χωρίς κίνδυνο παραβίασης των κυρώσεων.

    Σε μια ξεχωριστή συνομιλία, ο Τζόρτζι συνέδεσε τον Παππά και τον Μάουρο τον Αύγουστο του 2022 με την Ιωάννα Προκοπίου, μέλος μιας επιφανούς ελληνικής οικογένειας εφοπλιστών. Μέσω email, ο Τζόρτζι βοήθησε αυτούς τους τρεις να προγραμματίσουν μια κλήση για να συζητήσουν το εμπόριο ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Παρά τις κυρώσεις στη Ρωσία, έγραψε, «είναι ευρέως αποδεκτό ότι η αλληλεξάρτησή μας παγκοσμίως, υποχρεώνει την ΕΕ να τηρεί εξαιρέσεις ειδικά όσον αφορά το LNG».

    «Δεν γνωρίζαμε τον Τζόρτζι τότε»

    Ο Παππάς είπε ότι ο Τζόρτζι δεν έπαιξε κανένα ρόλο στην προσφορά νομικής ανάλυσης για τη συμφωνία του δεξαμενόπλοιου. Δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με την κλήση Προκοπίου, αλλά είπε ότι ο πρώην σύντροφος της Καϊλή δεν έλαβε ποτέ καμία πληρωμή από την εταιρεία του. «Τότε δεν γνωρίζαμε τον Φρατσέσκο Τζόρτζι», είπε ο Παππάς, ο οποίος αργότερα ενήργησε ως νομικός σύμβουλος της Καϊλή.

    Η Ιωάννα Προκοπίου από πλευράς της, σύμφωνα με το Pοlitico, είπε ότι ο Παππάς τη βοήθησε με την «εξήγηση των κανόνων εισαγωγής της ΕΕ» και ότι ούτε η Καϊλή — την οποία γνώριζε «εδώ και 15 χρόνια μέσω της κανονικής κοινωνικής αλληλεπίδρασης» — ούτε ο Τζόρτζι είχαν λάβει καμία πληρωμή για την εισαγωγή.

    Ο Μάουρο είπε ότι τελικά δεν συμμετείχε στη συμφωνία με το δεξαμενόπλοιο και δεν έλαβε καμία πληρωμή για τη συμμετοχή του σε προκαταρκτικές συνομιλίες. Είπε ότι δεν συμμετείχε στη διαβούλευση για το LNG.

    Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ως κοινοβουλευτικός υπάλληλος, ο Τζόρτζι έπρεπε να ζητήσει άδεια για τυχόν παράπλευρες δραστηριότητες για να αποφύγει σύγκρουση συμφερόντων. Το αφεντικό του Τζόρτζι εκείνη την εποχή ήταν ο Αντρέα Κοζολίνο, ένας Ιταλός ευρωβουλευτής που αντιμετωπίζει προκαταρκτικές κατηγορίες στην έρευνα για διαφθορά, αλλά αρνείται όλες τις κατηγορίες. Ο Cozolino είπε μέσω δικηγόρου ότι «τα μόνα πράγματα που [εγώ] γνώριζα ήταν οι θεσμικές δραστηριότητες του Giorgi σχετικά με τα καθήκοντά του ως διαπιστευμένου βοηθού».

    Ο δικηγόρος του αρνήθηκε να σχολιάσει σε αίτημα του μέσου.

    Η Sovcomflot δεν απάντησε επίσης σε αιτήματα για σχολιασμό. Οι δικηγόροι της Εύας Καϊλή δεν απάντησαν σε αίτημα σχολιασμού.

    Εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είπε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη, επίσης.

    Διαβάστε επίσης:

    Qatargate – Εύα Καϊλή: «Δεν αναγνωρίζω πια κανέναν, ούτε τον σύντροφό μου»
    Εύα Καϊλή: Άντεξα και αντέχω για το παιδί μου
    Καϊλή για Qatargate: Καταρρέει η σκευωρία, παραιτούνται ένας ένας



    ΣΧΟΛΙΑ