• Κοινωνία

    Νέα πραγματικότητα για ταξίδια και διακοπές: Απολύμανση στα αεροδρόμια, παραλίες με πλέξιγκλας, πρωινό στο δωμάτιο


    Τεστ αίματος πριν από τις πτήσεις, τούνελ απολύμανσης στα αεροδρόμια και πλέξιγκλας στις παραλίες είναι μόνο λίγα από τα περίεργα που έχουν ακουστεί

    Μία εντελώς διαφορετική πραγματικότητα θα ζούμε από σήμερα σε ό,τι αφορά σε πολλές πτυχές της καθημερινότητάς μας, εξαιτίας των αυστηρών κανόνων που προβλέπονται λόγω της πανδημίας.

    Ανάμεσα σε όσα αναμένεται να λειτουργούν διαφορετικά από δω και πέρα είναι, φυσικά, και ό,τι αφορά στα ταξίδια, τις μετακινήσεις μας σε άλλες περιοχές, αλλά και τη διαμονή μας σε αυτές.

    Ήδη εξετάζονται μία σειρά από αυστηρά μέτρα, προκειμένου να καταστεί δυνατή η συνέχεια των μετακινήσεων και των ταξιδιών των πολιτών, τόσο εντός της χώρας τους, όσο και σε διακρατικό επίπεδο.

    Μέτρα όπως ξαπλώστρες χωρισμένες με πλεξιγκλάς και τούνελ απολύμανσης στα αεροδρόμια μπορεί να ακούγονται ακραία, ωστόσο είναι εξαιρετικά πιθανό να τα δούμε να μπαίνουν στη ζωή μας μέσα στο επόμενο διάστημα. Στόχος, φυσικά, είναι οι πολίτες που μετακινούνται όχι απλά να είναι ασφαλείς και προστατευμένοι, αλλά να το αισθάνονται κιόλας.

    Και, μπορεί να είναι ακόμη πολύ νωρίς να προβλέψουμε πότε θα επιτραπούν και πάλι τα διεθνή ταξίδια, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη ότι υπάρχουν χώρες που προτείνουν ακραία μέτρα (η Αργεντινή, για παράδειγμα, έχει παρατείνει τις απαγορεύσεις πτήσεων μέχρι τον Σεπτέμβριο και ένας υπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου είπε ότι δεν θα πρόκειται να κλείσει σύντομα για καλοκαιρινές διακοπές), ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται πώς θα γίνονται τα ταξίδια στο εξής, όταν αυτό καταστεί εφικτό.

    Μεταξύ άλλων, εξετάζονται τα εξής:

    Αεροδρόμια

    Πολλά αεροδρόμια, συμπεριλαμβανομένου του Λονδίνου, έχουν ήδη εισαγάγει μέτρα για την εξυπηρέτηση των ταξιδιωτών, βάσει κυβερνητικών οδηγιών – επομένως μπορεί να ακούγονται οικεία σε κάποιους. Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν απόσταση ενός, αλλά και δύο μέτρων ανά πάσα στιγμή (εξαιρουμένων των ατόμων που ζουν μαζί), απολυμαντικά χεριών που διανέμονται σε όλο το αεροδρόμιο και προσπάθειες για ομοιόμορφη κατανομή των επιβατών στους τερματικούς σταθμούς.

    Στις ΗΠΑ, η Υπηρεσία Ασφάλειας Μεταφορών (TSA), αναφέρει πως οι ταξιδιώτες πρέπει να πλένουν τα χέρια τους για 20 δευτερόλεπτα – σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες – πριν και μετά την διαδικασία ελέγχου ασφαλείας.

    Την ίδια ώρα, στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ διεξάγονται δοκιμές σε συσκευή απολύμανσης πλήρους σώματος. Αυτό, λέει το αεροδρόμιο, μπορεί να απολυμάνει τους χρήστες κάθε 40 δευτερόλεπτα, χρησιμοποιώντας σπρέι που σκοτώνουν βακτήρια και ιούς στο δέρμα και τα ρούχα.

    Το αεροδρόμιο δοκιμάζει επίσης, αυτόνομα ρομπότ καθαρισμού, που στόχο έχουν να σκοτώνουν τα μικρόβια με υπεριώδες φως. Παρόμοια ρομπότ έχουν δοκιμαστεί σε προσωρινά νοσοκομεία.

    Τα αεροδρόμια που διαθέτουν ηλεκτρονικά περίπτερα για check in, ενθαρρύνουν τους επιβάτες να τα χρησιμοποιούν, όπου είναι δυνατόν, για να αποφευχθεί η περιττή αλληλεπίδραση. Τα περισσότερα θα διαθέτουν αφίσες, που θα εξηγούν τα μέτρα και τις οδηγίες σε όλα τα κτίριά τους.

    Αεροπλάνα

    Κατά την επιβίβασή του στο αεροσκάφος και καθώς ο επιβάτης παίρνει τη θέση του σε αυτό, θα πρέπει να ξεχάσει τα συνήθη χαμόγελα των αεροσυνοδών, οι οποίοι πιθανότατα θα φορούν μάσκες, όπως και ο ίδιος άλλωστε. Σημειώνεται ότι όλο και περισσότερες χώρες προτείνουν την χρήση μασκών, τόσο από το προσωπικό του αεροσκάφους, όσο και από τους επιβάτες.

    Παράλληλα, προβλέπεται ότι οι περισσότερες μεγάλες αεροπορικές εταιρείες θα έχουν αυξήσει τις διαδικασίες καθαρισμού και απολύμανσης, με αποτέλεσμα το τραπεζάκι δίσκου, τα μπράτσα του καθίσματος και η ζώνη ασφαλείας να έχουν απολυμανθεί.

    Η Korean Air έχει προβλέψει ήδη ότι οι αεροσυνοδοί των αεροσκαφών της θα εμφανίζονται στον διάδρομο με πλήρη ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό, καθώς η αεροπορική εταιρεία λέει ότι σχεδιάζει να εφοδιάσει το προσωπικό της με στολές, γάντια και μάσκες.

    Παράλληλα, ορισμένοι από αυτούς που ταξιδεύουν θα χαρούν να μάθουν πως δεν θα χρειαστεί να μοιράζονται τα μπράτσα των καθισμάτων τους με τους συνεπιβάτες, καθώς οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες έχουν πει ότι στις πτήσεις θα παραμένουν κενές οι μεσαίες θέσεις (τουλάχιστον στην αρχή).

    Ένας πιλότος αεροπορικής εταιρείας για την TUI, που ζήτησε να κατονομαστεί μόνο ως Κριστιάν, είπε ότι, ενώ η τοποθέτηση των επιβατών σε απόσταση ο ένας από τον άλλον θα είχε νόημα όσον αφορά στις οδηγίες για κοινωνική απόσταση, θα μπορούσε να αποδειχθεί «εξαιρετικά απαγορευτικό» και δαπανηρό.

    «Η απώλεια του ενός τρίτου των θέσεων σημαίνει ότι οι αεροπορικές εταιρείες είτε θα πετούν με απώλεια, είτε θα επιστρέψουμε στις παλιές καλές μέρες, όταν το εισιτήριο επιστροφής από Παρίσι σε Νίκαια κόστιζε 1.145 ευρώ σε σημερινά χρήματα».

    Ο Κρίστιαν λέει ότι οι χώρες που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό επικοινωνούν ήδη με φορείς. «Πιστεύω ότι θα δούμε μια μικρή επανεκκίνηση πτήσεων σε επιλεγμένους προορισμούς προς το τέλος της σεζόν».

    Κάποιες άλλες αεροπορικές εταιρείες έχουν προχωρήσει ακόμη περισσότερο, με την Emirates να προσφέρει στους επιβάτες της γρήγορες εξετάσεις αίματος για τον ιό, πριν από την επιβίβαση στους τερματικούς σταθμούς του αεροδρομίου του Ντουμπάι. Η Emirates λέει ότι τα τεστ δίνουν αποτέλεσμα εντός 10 λεπτών.

    Κατά την άφιξη

    Ο Τζέιμς Θόρτον, διευθύνων σύμβουλος της ταξιδιωτικής εταιρείας Intrepid λέει ότι η διαδικασία διέλευσης από αεροδρόμια είναι πιθανό να διαρκέσει περισσότερο, λόγω των αυστηρότερων ελέγχων.

    «Ακριβώς όπως ο έλεγχος υγρών και συσκευών, πριν περάσουν από τα μηχανήματα,έχει γίνει κανόνας, έτσι θα γίνει και με τις νέες οδηγίες κοινωνικής απόστασης» λέει, προσθέτοντας: «Είναι πιθανό να δούμε ακόμη και την εισαγωγή διαβατηρίου ανοσίας».

    Νωρίτερα φέτος, αρκετά αεροδρόμια ανακοίνωσαν πως θα εισαγάγουν «έλεγχο θερμικής ανίχνευσης», σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η περαιτέρω εξάπλωση του ιού στο εξωτερικό. Ωστόσο, η διαδικασία αυτή δίχασε τους εμπειρογνώμονες σχετικά με την αποτελεσματικότητά της, καθώς ορισμένοι λένε ότι είναι ασυμπτωματικοί στον νέο ιό και πως αυτό δεν μπορεί να εμφανιστεί στον έλεγχο αυτό.

    Ξενοδοχεία

    Ενώ τα εστιατόρια θα πρέπει να αραιώσουν τα τραπεζοκαθίσματα, μια πορτογαλική ξενοδοχειακή αλυσίδα, η Βίλα Γκάλε, δήλωσε ότι εφοδιάζεται με «απολυμαντικά χεριών» και «καταρτίζει a la carte μενού, για να αντικαταστήσει τους μπουφέδες».

    Ο Νικόλαος Σύψας, καθηγητής ιατρικής στην Αθήνα, συμφωνεί ότι τα γεύματα σε μπουφέ αποτελούν μεγάλο κίνδυνο, μαζί με τις πισίνες, τα μπαρ και τις παραλίες. «Βλέπω τις ελληνικές παραλίες να μην είναι τόσο γεμάτες φέτος, με άλλα λόγια θα υπάρχουν κολυμβητές, αλλά δεν θα είναι ο ένας κοντά στον άλλον. Δεν θα δούμε το φαινόμενο των οργανωμένων παραλιών με τις πετσέτες την μία δίπλα στην άλλη», λέει.

    Άλλες ευρωπαϊκές χώρες συζητούν για «τουριστικούς διαδρόμους», για την σύνδεση μεταξύ περιοχών και κρατών μελών που επηρεάζονται λιγότερο από τον ιό. Η Κροατία, για παράδειγμα, έχει ήδη πει ότι μπορεί να προσφέρει στους τουρίστες από την Τσεχία και την Σλοβακία ειδική πρόσβαση στις παραλίες της αυτό το καλοκαίρι.

    Παράλληλα, ο επισκέπτης μπορεί να βρεθεί να χαλαρώνει ανάμεσα σε ψηλά κομμάτια από πλέξιγκλας, που θα χρησιμοποιηθούν για να διαχωρίζονται οι ξαπλώστρες.

    «Έχω δει τέτοια σχέδια», λέει ο Ουλφ Σόνταγκ, του Ινστιτούτου Έρευνας Τουρισμού στην Βόρεια Ευρώπη, «το θεωρούν ως μια πιθανή ιδέα στην Ιταλία». Ο Σόνταγκ λέει ότι οι ευρωπαϊκοί προορισμοί αναζητούν επίσης τρόπους για την διαχείριση των επισκεπτών στα ξενοδοχεία, συμπεριλαμβανομένου του ανοίγματος του μισού αριθμού των ξενοδοχείων, ή την διάθεση μόνο των μισών δωματίων κάθε ξενοδοχείου.

    «Εάν ο κεντρικός στόχος είναι η κοινωνική απομάκρυνση, τότε θα πρέπει να δουλέψουν επάνω σε αυτό. Δεν νομίζω πως θα ανοίξουν οι πισίνες στα μεσογειακά θέρετρα», προσθέτει.

    Αλλαγές προσωρινά ή για πάντα;

    Στους περισσότερους από εμάς, οι αλλαγές αυτές στις συνήθειές μας δεν είναι κάτι ευχάριστο, είναι όμως πιθανότατα κάτι που έρχεται για να μείνει.

    Το γεγονός είναι ότι οι περισσότερες διακοπές στο μέλλον, θα γίνονται στο σπίτι. «Οι άνθρωποι είναι πιθανό να ταξιδεύουν λιγότερο σε διεθνές επίπεδο και αυτό που κάποτε ονομαζόταν διαμονή θα αλλάξει», λέει ο Άντι Ράδερφορντ, ιδρυτής του ταξιδιωτικού πρακτορείου Fresh Eyes.

    Μετά την παγκόσμια πανδημία του ιού, οι κρουαζιέρες με πλοία, οι διακοπές για σκι και οι πτήσεις μεγάλων αποστάσεων θα μπορούσαν να χάσουν την ελκυστικότητά τους, ειδικά καθώς η εστίαση επιστρέφει στην πράσινη τεχνολογία και στους τρόπους αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, λέει ο Ραδερφόρντ.

    «Η δέσμευσή μας για ταξίδια θα πρέπει να βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό, την αλληλεγγύη και την υπευθυνότητα».

    Ο Σόνταγκ συμφωνεί πως η πανδημία μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή των συνηθειών.

    «Τα ταξίδια εσωτερικού μπορεί να κάνουν τους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν ότι δεν χρειάζεται πάντα να ταξιδεύουν τόσο μακριά». Μια πρόσφατη έρευνα της Διεθνούς Ένωσης Αεροπορικών Μεταφορών (ΙΑΤΑ) διαπίστωσε πως το 60% των ερωτηθέντων θα περίμενε έως και δύο μήνες προτού κάνει κράτηση πτήσεων μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων λόγω ιού – το 40% δήλωσε ότι θα περίμενε τουλάχιστον 6 μήνες.

    Η Boeing, η οποία έχει μειώσει το 10% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της σε απάντηση στον ιό, δήλωσε ότι δεν αναμένει τα αεροπορικά ταξίδια να επιστρέψουν στα επίπεδα του 2019, έως τουλάχιστον το 2023. Η IAG, η μητρική εταιρεία της British Airways είπε ότι θα μπορούσε να πάρει και «αρκετά χρόνια».



    ΣΧΟΛΙΑ