• Κοινωνία

    Νέα αποκάλυψη για τα τραγικά λάθη στο Μάτι: Αγνόησαν την ενημέρωση του συντονιστή της πυροσβεστικής για την πορεία της φωτιάς

    • NewsRoom


    Ένα ακόμα τραγικό λάθος των υπεύθυνων της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας που οδήγησε στην μεγάλη τραγωδία της 23ης Ιουλίου έρχεται στο φως της δημοσιότητας, εκθέτοντας για μια ακόμα φορά όσους έσπευσαν να δηλώσουν πως ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε όπως έπρεπε.

    Σύμφωνα με αποκάλυψη της «Real News», ο συντονιστής της πυροσβεστικής που πέταξε πάνω από το αρχικό σημείο της πυρκαγιάς είχε ενημερώσει από τις 17:45 το Κέντρο Επιχειρήσεων ότι το πύρινο μέτωπο πλησιάζει στο Νέο Βουτζά και έχει σταθερή καθοδική κατεύθυνση προς τη Λεωφόρο Μαραθώνος.

    Ωστόσο, όπως προκύπτει από τα έγγραφα, οι επιτελείς του Κέντρου Επιχειρήσεων θεωρούσαν ότι η φωτιά θα κινηθεί στον εντελώς αντίθετο άξονα, από Καλλιτεχνούπολη προς Διώνη.

    Ο συντονιστής είναι ταξίαρχος της Πυροσβεστικής με τεράστια εμπειρία σε δασικές πυρκαγιές και με πολυετή θητεία στην Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών. Επέβαινε στο διοικητικό μικρό ελικόπτερο Πυροσβεστικής και συντόνιζε τις επίγειες δυνάμεις στο μέτωπο της φωτιάς στην Κινέτα.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν στη διάθεση των εισαγγελέων, στις 17:15 στον ταξίαρχο δόθηκε εντολή από τον τότε αρχηγό να μετακινηθεί προς την περιοχή Νταού Πεντέλης για να ελέγξει τα δεδομένα από αέρος. Το ελικόπτερο έφτασε πάνω από την περιοχή στις 17.40, όταν οι φλόγες είχαν περάσει από το Λύρειο Ίδρυμα και πλησίαζαν προς τα πρώτα απομονωμένα σπίτια του Νέου Βουτζά.

    Μέσα σε 5 λεπτά ο ταξίαρχος ενημέρωσε μέσω του ασυρμάτου το Κέντρο Επιχειρήσεων για την εικόνα που είχε και τους προειδοποίησε ότι το μέτωπο κινείται με σταθερή κατεύθυνση προς τον οικισμό και είναι καθοδικό προς τη λεωφόρο Μαραθώνος.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, καθόλη τη διάρκεια του εναέριου ελέγχου, ο οποίος διήρκεσε 25 λεπτά, οι εκτιμήσεις του ταξίαρχου δεν άλλαξαν. Την ίδια ώρα, από το fax του Κέντρου Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι απεστάλη έγγραφο – που είχε συντάξει ο αστυνομικός διευθυντής και υπέγραφε ταξίαρχος της Πυροσβεστικής – στο οποίο αναφερόταν ότι η κατεύθυνση του μετώπου της πυρκαγιάς ήταν από την Καλλιτεχνούπολη προς τη Διώνη.

    Η φωτιά πέρασε τη λεωφόρο Μαραθώνος με κατεύθυνση προς το Μάτι στις 18.25.



    ΣΧΟΛΙΑ