• Κοινωνία

    NASA: Νέες φωτογραφίες από τα βάθη του Σύμπαντος από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb

    • NewsRoom
    nasa-james-webb


    Νέες φωτογραφίες από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb  και τα βάθη του Σύμπαντος παρουσίασε η NASA.

    Σε απευθείας μετάδοση, που κράτησε μία ώρα, οι φωτογραφίες αυτές παρουσιάστηκαν μία προς μία: δύο νεφελώματα που παρουσιάζουν τον κύκλο ζωής των άστρων, ένας εξωπλανήτης και μια συστάδα γαλαξιών.

    «Κάθε εικόνα είναι και μια νέα ανακάλυψη», σχολίασε ο διευθυντής της NASA Μπιλ Νέλσον. «Η καθεμιά από αυτές θα δώσει στην ανθρωπότητα μια άποψη του σύμπαντος, την οποία δεν είχαμε δει ποτέ στο παρελθόν».

    Μια από τις βασικές αποστολές του James Webb, του ισχυρότερου διαστημικού τηλεσκοπίου που έχει κατασκευαστεί ποτέ, είναι η εξερεύνηση των αρχών του σύμπαντος. Αυτή η πρώτη «επίδειξη» είχε ως στόχο να δείξει τις δυνατότητές του στον τομέα αυτόν. Ήταν όμως μόνο ένας από τους πέντε στόχους της NASA, που κρατήθηκαν μυστικοί για να αποκαλυφθούν σήμερα.

    Οι φωτογραφίες

    Σε μια από τις νέες εικόνες, το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA αποκαλύπτει λεπτομέρειες της ομάδας γαλαξιών «Stephan’s Quintet», μια ομάδα πέντε γαλαξιών που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους..

    Η νέα εικόνα του Webb δείχνει με σπάνιες λεπτομέρειες πώς οι αλληλεπιδρώντες γαλαξίες πυροδοτούν το σχηματισμό άστρων ο ένας στον άλλο και πώς διαταράσσεται το αέριο στους γαλαξίες. Η εικόνα δείχνει επίσης εκροές που προκαλούνται από μια μαύρη τρύπα στο Κουιντέτο του Stephan σε επίπεδο λεπτομέρειας που δεν έχει ξαναπαρουσιαστεί.

    Σφιχτές ομάδες γαλαξιών όπως αυτός μπορεί να ήταν πιο συνηθισμένες στο πρώιμο σύμπαν. Το υλικό που διαφεύγει θα μπορούσε να έχει τροφοδοτήσει πολύ ενεργητικές μαύρες τρύπες.

    Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA αποκάλυψε επίσης λεπτομέρειες του πλανητικού νεφελώματος του Νότιου Δακτυλίου που προηγουμένως ήταν κρυμμένες από τους αστρονόμους. Τα πλανητικά νεφελώματα είναι τα κελύφη αερίου και σκόνης που εκτοξεύονται από αστέρια που πεθαίνουν.

    Η ισχυρή υπέρυθρη όψη του Webb φέρνει το δεύτερο αστέρι αυτού του νεφελώματος σε πλήρη θέα, μαζί με εξαιρετικές δομές που δημιουργούνται καθώς τα αστέρια διαμορφώνουν το αέριο και τη σκόνη γύρω τους.

    Νέες λεπτομέρειες όπως αυτές, από τα τελευταία στάδια της ζωής ενός αστεριού, θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα πώς τα αστέρια εξελίσσονται και μεταμορφώνουν το περιβάλλον τους.

     

    Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA αποκάλυψε επίσης αναδυόμενα αστρικά φυτώρια και μεμονωμένα αστέρια στο νεφέλωμα Carina. Το νεφέλωμα της «Τροπίδος» απέχει περίπου 7.600 έτη φωτός από τη Γη. Περιέχει πολλά, γιγαντιαία άστρα, το μέγεθος των οποίων ξεπερνά κατά πολλές φορές εκείνο του Ήλιου.

    Οι εικόνες των “Cosmic Cliffs” δείχνουν τις δυνατότητες των καμερών του Webb να κοιτάζουν μέσα από την κοσμική σκόνη, ρίχνοντας νέο φως στον τρόπο σχηματισμού των αστεριών.

    Τα αντικείμενα στις πιο πρώιμες, γρήγορες φάσεις σχηματισμού άστρων είναι δύσκολο να συλληφθούν, αλλά η εξαιρετική ευαισθησία, η χωρική ανάλυση και η ικανότητα απεικόνισης του Webb μπορούν να καταγράψουν αυτά τα γεγονότα.

     

    Το τελευταίο κοσμικό αντικείμενο που παρουσιάστηκε σήμερα ήταν ένας εξωπλανήτης, δηλαδή ένας πλανήτης σε τροχιά γύρω από ένα άλλο άστρο, εκτός του ηλιακού μας συστήματος. Ο εξωπλανήτης αυτός δεν «φωτογραφήθηκε» αλλά αναλύθηκε μέσω φασματογράφου, μια τεχνική που χρησιμοποιείται για να εξακριβωθεί η χημική σύσταση ενός τόσο μακρινού αντικειμένου. Στην περίπτωση αυτή, ο γιγαντιαίος πλανήτης WASP-96b αποτελείται ουσιαστικά από αέρια.

     

    Τη Δευτέρα η NASA είχε δημοσιεύσει τη βαθύτερη και ευκρινέστερη υπέρυθρη εικόνα του μακρινού σύμπαντος μέχρι στιγμής. Το πρώτο βαθύ πεδίο του Webb είναι το σμήνος γαλαξιών SMACS 0723, με χιλιάδες γαλαξίες – συμπεριλαμβανομένων των πιο αμυδρών αντικειμένων που έχουν παρατηρηθεί ποτέ στο υπέρυθρο.

    Η εικόνα του Γουέμπ καλύπτει ένα κομμάτι ουρανού περίπου στο μέγεθος ενός κόκκου άμμου που κρατιέται στο μήκος του χεριού από κάποιον στο έδαφος – και αποκαλύπτει χιλιάδες γαλαξίες σε ένα μικροσκοπικό κομμάτι απέραντου σύμπαντος.

    Αυτή η εικόνα δείχνει το σμήνος γαλαξιών SMACS 0723 όπως εμφανίστηκε πριν από 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια, με πολλούς περισσότερους γαλαξίες μπροστά και πίσω από το σμήνος. Πολλά περισσότερα για αυτό το σύμπλεγμα θα αποκαλυφθούν καθώς οι ερευνητές αρχίζουν να ψάχνουν στα δεδομένα του Webb.

    Οι ερευνητές θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το Webb για να λαμβάνουν μεγαλύτερες εκθέσεις, αποκαλύπτοντας περισσότερα από το τεράστιο σύμπαν μας.



    ΣΧΟΛΙΑ