• Κοινωνία

    Να καταργηθεί το Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων ζητούν από το ΣτΕ 2 συνδικαλιστικές οργανώσεις

    Σφυρί δικαστηρίου


    Να ακυρωθεί το «Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Οργανώσεων Εργοδοτών», ως αντισυνταγματικό παράνομο και αντίθετο στη Διεθνή Σύμβαση Εργασίας ζητούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας δυο συνδικαλιστικές οργανώσεις.

    Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθηνών (ΕΚΑ) και το Σωματείο Εργαζομένων ACS στη συζήτηση των προσφυγών στο Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ υποστήριξαν ότι η προσβαλλόμενη απόφαση του υπουργού Εργασίας (με την οποία καθορίστηκε, μεταξύ των άλλων, το πλαίσιο λειτουργίας του Γενικού Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων (ΓΕΜΗΣΟΕ), αναστέλλει και καταργεί σειρά δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως είναι το δικαίωμα της συλλογικής διαπραγμάτευσης, η σύναψη συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η προστασία των συνδικαλιστικών στελεχών έναντι των απολύσεων και της μετάθεσης.

    Υποστήριξαν επίσης ότι παραβιάζει τον πυρήνα της συνδικαλιστής ελευθερίας, της συλλογικής αυτονομίας και της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι, όπως αυτές κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τη Διεθνή Σύμβαση Εργασίας 87/1984, το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα και το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    «Η ίδρυση και η λειτουργία των συνδικαλιστικών Οργανώσεων εξαρτάται από προηγούμενη άδεια του υπουργείου, ενώ αποθαρρύνεται η σύσταση και λειτουργία συνδικαλιστικής Οργάνωσης», ανέφεραν στο ΣτΕ οι δικηγόροι των αιτούντων, τονίζοντας ότι η υπουργική απόφαση παραβιάζει και τα προσωπικά δεδομένα και τα πολιτικά δικαιώματα των συνδικαλιστών και των μελών των Οργανώσεων, ενώ απαγορεύει στα μέλη των Οργανώσεων να λαμβάνουν στοιχεία από το Μητρώο. Αντίθετα, επιτρέπει στους εργοδότες όχι μόνο να λαμβάνουν στοιχεία συνδικαλιστών, αλλά και να γνωρίζουν σε ποία συνδικαλιστική παράταξη ανήκουν.

    Κατά τους δικηγόρους, έπρεπε να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα και όχι υπουργική απόφαση για το επίμαχο θέμα, καθώς διευθετεί θέματα μεγάλης σπουδαιότητας και όχι τοπικού χαρακτήρα και μικρής εμβέλειας.

    Το ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

    Διαβάστε επίσης:

    Δίκη Γλυκά Νερά: Δεν ενδιέφερε τον Αναγνωστόπουλο ούτε η κακοποίηση του παιδιού του

    ΣτΕ: 2,6 εκατ. ευρώ θα πληρώσει στο Δημόσιο η Coca-Cola Ηοldings BV

    Δίκη προπονητή ιστιοπλοΐας: Αμετανόητος ο φερόμενος δράστης – Αρνείται τον βιασμό του ανήλικου κοριτσιού



    ΣΧΟΛΙΑ