• Κοινωνία

    Μη Κρατικά Πανεπιστήμια: Προς ψήφιση το νομοσχέδιο εν μέσω αντιδράσεων για το άρθρο 16

    Ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης

    Ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης


    Ξεπέρασε τα 1.500 σχόλια στη δημόσια Διαβούλευση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στις διατάξεις που αφορούν την ίδρυση και λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων.

    Με το νομοσχέδιο να παίρνει το δρόμο για τη Βουλή στα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας για να ψηφιστεί –σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα- στις 29 Φεβρουαρίου, οι επιφυλάξεις για την ερμηνεία του άρθρου 16 παραμένουν, ενώ  ήδη μερίδα ακαδημαϊκών απειλεί με προσφυγές στη Δικαιοσύνη για την ανατροπή του νόμου.

    Διχασμένοι οι συνταγματολόγοι

    Λίγο πριν τη λήξη της δημόσιας διαβούλευσης, 1.350 πανεπιστημιακοί δημοσιοποίησαν ότι υπέγραψαν κοινή δήλωση προειδοποιώντας ότι το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό και ότι θα προσφύγουν στο ΣτΕ.

    «Ορκιστήκαμε ως δημόσιοι λειτουργοί να υπηρετούμε το Σύνταγμα και θα το πράξουμε, προβάλλοντας σε όλα τα επίπεδα και ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, την αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου, ακόμη αν αυτό νομοθετηθεί. Δυστυχώς η χώρα μας έχει ήδη μία, την πρώτη μετά τη δικτατορία, διεθνή καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για παραβίαση των βασικών συνταγματικών αρχών. Δεν θα αφήσουμε να προστεθεί άλλη μία», αναφέρουν.

    Τις προηγούμενες ημέρες, υπήρξε έντονο το debate μεταξύ των συνταγματολόγων σχετικά με το αν παραβιάζεται το άρθρο 16 από την ίδρυση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων. Οχτώ συνταγματολόγοι, οι Αλκιβιάδης Δερβιτσιώτης, Καθηγητής ΔΠΘ, Γιάννης Δρόσος, Ομ. Καθηγητής ΕΚΠΑ, Ακρίτας Καϊδατζής, Αναπλ. Καθηγητής ΑΠΘ, Ιφιγένεια Καμτσίδου, Αναπλ. Καθηγήτρια ΑΠΘ, Ξενοφών Κοντιάδης, Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Παναγιώτης Μαντζούφας, Καθηγητής ΑΠΘ, Γιώργος Σωτηρέλης, Καθηγητής ΕΚΠΑ και Κώστας Χρυσόγονος, Καθηγητής ΑΠΘ ανέφεραν σε κοινή τους δήλωση:

    «Κατά τη γνώμη μας η ρητή αυτή απαγόρευση δεν μπορεί να παρακαμφθεί με βάση μία σύμφωνη με το ευρωπαϊκό ενωσιακό δίκαιο ερμηνεία του Συντάγματος».

    Με τη δήλωση αυτή απαντούν σε Συνταγματολόγους όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Αντώνης Μανιτάκης, ο Βασίλης Σκουρής αλλά και ο Νίκος Αλιβιζάτος, οι οποίοι υποστηρίζουν τη συνταγματικότητα του νόμου, επικαλούμενοι μεταξύ άλλων την ανάγνωσή του υπό το φως του ενωσιακού δικαίου.

    Θέση την οποία υποστηρίζει και το Υπουργείο Παιδείας, με τον Υπουργό κ. Κυριάκο Πιερρακάκη να έχει αναφέρει σε δηλώσεις του ότι το νομοσχέδιο αποτελεί ένα «στέρεο βήμα»

    Μουδιασμένη η πανεπιστημιακή κοινότητα

    Εν αναμονή του τελικού κειμένου του νομοσχεδίου, όπως θα κατατεθεί στη Βουλή, η ακαδημαϊκή κοινότητα έχει κρατήσει μία μάλλον «μουδιασμένη» στάση απέναντι στο νομοσχέδιο.

    Η θέση της Συνόδου των πρυτάνεων αποτυπώθηκε σε μία ιδιαίτερα κατευναστική ανακοίνωση σε σύγκριση με πιο «πύρινες» θέσεις των Συγκλήτων των Πανεπιστημίων, με κάποια Ιδρύματα να απορρίπτουν το νομοσχέδιο ή να αμφισβητούν τη συνταγματικότητά του.

    Πιο «ηχηρή» ήταν η θέση τόσο των πρυτάνεων όσο και των Ιδρυμάτων για την απειλή που αντιμετωπίζουν τα περιφερειακά Ιδρύματα, τα οποία ήδη έχουν πληγεί από το υψηλό κόστος ζωής και τα ενοίκια.

    Αρκετές συνελεύσεις τμημάτων σε κεντρικά και περιφερειακά πανεπιστήμια τοποθετήθηκαν στη δημόσια διαβούλευση κατά του νομοσχεδίου, όπως και φοιτητικοί σύλλογοι.

    Η ερμηνεία του άρθρου 16 μονοπώλησε το ενδιαφέρον στα σχόλια, όπως και η προϋπόθεση που θέτει το Υπουργείο Παιδείας για συμμετοχή στις Πανελλαδικές για όσους διεκδικούν μία θέση σε μη κρατικό πανεπιστήμιο. Η ανακοίνωση που έκανε αίσθηση τις προηγούμενες εβδομάδες προϋποθέτει οι υποψήφιοι των πανελλαδικών να «πιάσουν» το κατώτερο όριο της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής για να κάνουν αιτήσεις στα παραρτήματα. Οποιαδήποτε επίδοση κάτω από αυτό το όριο τους αποκλείει, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα δημόσια Πανεπιστήμια.

    Προετοιμασίες παρά την απειλή προσφυγών

    Στο μέτωπο των ξένων πανεπιστημίων, οι διεργασίες είναι έντονες παρά την απειλή προσφυγών.

    Ο Όμιλος Hellenic Healthcare Group (HHG)  σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας βρίσκονται ήδη σε πυρετό προετοιμασιών για την ίδρυση της πρώτης ιδιωτικής Ιατρικής Σχολής στην Αθήνα, σε μία επένδυση, το ύψος της οποίας αγγίζει τα 25 εκατ. ευρώ με διεθνείς προδιαγραφές και ισχυρές μεταγραφές Ελλήνων ακαδημαϊκών που διαπρέπουν στο εξωτερικό.

    Μέσω του ομίλου ΗHG το επενδυτικό κεφάλαιο CVC Capital Partners θα ιδρύσει τη νέα Ιατρική Σχολή στην περιοχή του Ελληνικού. Το HHG αγόρασε το ακίνητο της πρώην Olympic Catering, επενδύοντας 10 εκατ. ευρώ για την αγορά του, άλλα 10 εκατ. για την ανακαίνισή του και 5 εκατ. για τον εξοπλισμό του, με το σύνολο της επένδυσης να αγγίζει τα 25 εκατ. ευρώ.

    Αντίστοιχα, ο όμιλος Ιατρικού Αθηνών ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας του με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Κύπρου αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για την ίδρυση μίας ακόμα ιδιωτικής Ιατρικής Σχολής στην Αθήνα.

    Διαβάστε επίσης:

    Σύνοδος Πρυτάνεων: Η πρώτη αντίδραση για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια

    Τον Σεπτέμβριο του 2025 οι πρώτοι φοιτητές της ιδιωτικής Ιατρικής Σχολής στην Αθήνα

    Μη κρατικά πανεπιστήμια: Η επόμενη μέρα μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου



    ΣΧΟΛΙΑ