• Κοινωνία

    Μεταναστευτικό: «Big Brother» το Αιγαίο για την αντιμετώπιση των εισερχόμενων ροών- Περιπολίες και ραντάρ

    • NewsRoom


    Δραστικότερα μέτρα επιχειρούν να πάρουν οι αρμόδιες Αρχές, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την έκρηξη των μεταναστευτικών ροών, οι οποίες παρουσιάζουν και πάλι έξαρση τις τελευταίες εβδομάδες, με αποτέλεσμα τα ελληνικά ακριτικά νησιά να υπερχειλίζουν από μετανάστες, αδυνατώντας να παρέχουν την απαραίτητη βοήθεια.

    Η κυβέρνηση αποφάσισε να λάβει πιο δραστικά μέτρα, με στόχο να επιτύχει καλύτερη επιτήρηση στο Αιγαίο και να ελέγξει, τελικά, τις εισερχόμενες ροές που καταφθάνουν στα ελληνικά ύδατα από τα τουρκικά παράλια.

    Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο, δεκάδες σκάφη του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού θα επιστρατευθούν στην «μάχη» της αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών. Ήδη στο Αιγαίο περιπολούν 40 σκάφη, τα οποία πρόκειται να αυξηθούν, φτάνοντας τα 61 συνολικά, τα οποία θα περιπολούν διαρκώς την ελληνικά θάλασσα. Παράλληλα, σε μεταγενέστερο στάδιο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία και ένα υπερσύγχρονο σύστημα παρακολούθησης των θαλάσσιων συνόρων.

    Ήδη από την περασμένη εβδομάδα, πέντε επιπλέον περιπολικά του λιμενικού πλέουν στο Αιγαίο, ενώ στην περιοχή υπάρχουν ακόμη 10 σκάφη του στρατού ξηράς, καθώς και τέσσερα πλοία ανοιχτής θαλάσσης. Στις περιπολίες συμμετέχουν επιπλέον 125 στελέχη του λιμενικού και 30 άνδρες των ειδικών δυνάμεων.

    Αναφορικά με το υπερσύγχρονο σύστημα παρακολούθησης που προτίθεται να αξιοποιήσει η κυβέρνηση, αυτό πρόκειται να εγκατασταθεί σε 35 παρατηρήτρια του Πολεμικού Ναυτικού. Πρόκειται, συγκεκριμένα, για κάμερες και ειδικά ραντάρ, που θα εγκατασταθούν κυρίως στο Ανατολικό Αιγαίο και την Κρήτη.

    Στον εξοπλισμό του ραντάρ περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ειδικά ραντάρ και κάμερες με θερμικούς αισθητήρες, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα λειτουργίας και τη νύχτα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σύστημα έχει τη δυνατότητα να εντοπίσει με ακρίβεια ακόμα και μικρά σκάφη, με μήκος έως δύο μέτρα, σε απόσταση η οποία υπερβαίνει τα 50 ναυτικά μίλια.



    ΣΧΟΛΙΑ