Κοινωνία

Lockdown: Μέσα στην εβδομάδα οι αποφάσεις για σταδιακή άρση – Οι κρίσιμες ημερομηνίες

  • NewsRoom


Κρίσιμη θα είναι η εβδομάδα που ξεκινά σήμερα, καθώς εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις για σταδιακή άρση του lockdown.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, πρόθεση της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 5 Απριλίου. Ωστόσο, αυτό θα κριθεί από την επιδημιολογική κατάσταση στην χώρα. Ορισμένοι εκ των ειδικών, πάντως, κρίνουν ότι η κουβέντα για άνοιγμα θα πρέπει να γίνει μετά τις 12 Απριλίου.

«Είναι μεγάλο λάθος να μιλάμε για 5 Απριλίου, το έχω πει και στους εμπορικούς συλλόγους. Θα έπρεπε να μιλάμε για τις 12 Απριλίου. Είναι εφικτό να προλάβουμε και το Πάσχα αν ανοίξουν τότε τα μαγαζιά. Άκουσα ότι λένε οι έμποροι ότι θα κάνουν κινητοποιήσεις αν δεν ανοίξουν στις 5 Απριλίου. Αυτό είναι αυτοκτονικό, θα υπάρξει μεγαλύτερη διασπορά», είπε ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος σχολίασε πως ελπίζει να μπορέσει να γίνει ένα πρώτο άνοιγμα στις 5 Απριλίου, όμως αυτό θα το κρίνει η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα.

«Ελπίζω να καταφέρουμε τουλάχιστον να ξεκινήσουμε κάποια μικρή άρση περιορισμών στις 5 Απριλίου και να δούμε στη συνέχεια και τα υπόλοιπα. Θα δούμε σαφώς τα επιδημιολογικά δεδομένα για να ανοίξουν ταυτόχρονα σχολεία και λιανεμπόριο», είπε χαρακτηριστικά.

«Μακάρι να μπορέσουν να γίνουν και τα δύο μαζί, ίσως θα μπορέσει να ξεκινήσει μια εβδομάδα πριν ένα από τα δύο και να ακολουθήσει το δεύτερο. Το θέμα είναι να δούμε καλύτερα δεδομένα, καλύτερη κατάσταση στο ΕΣΥ και μικρότερο επιπολασμό» συμπλήρωσε ο κ. Γώγος.

Για σταδιακό άνοιγμα της αγοράς μίλησε και ο Στέλιος Πέτσας. Ο υφυπουργός Εσωτερικών απέφυγε κι αυτός να μιλήσει για συγκεκριμένες ημερομηνίες, σημειώνοντας πως μέσα στην εβδομάδα θα υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα.

«Σταδιακά και όχι απότομα θα γίνει η άρση των μέτρων, όχι με άνοιγμα όλων των δραστηριοτήτων σε ένα κύμα. Θα δούμε αν αυτό θα είναι από τις 5 Απριλίου και μετά», είπε.

«Είναι πρόωρο να μιλάμε, αυτή τη στιγμή, με ημερομηνίες. Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να ανοίξουν και η αγορά και η εκπαίδευση σταδιακά, προσεκτικά και όχι απότομα. Οι ημερομηνίες θα κριθούν -σε πολύ μεγάλο βαθμό- από το ποια θα είναι η εικόνα αυτή την εβδομάδα. Βλέπουμε, σύμφωνα με τα στοιχεία των τελευταίων ημερών, υψηλό αριθμό κρουσμάτων, αλλά και μία σχετική σταθεροποίηση. Παράλληλα, η πίεση στο σύστημα υγείας είναι μεγάλη. Επομένως, εάν δεν σταθεροποιηθεί η κατάσταση, δεν νομίζω ότι μπορούμε να μιλάμε για ημερομηνίες. Και το λιανεμπόριο και τα σχολεία είναι στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης για να ανοίξουν, όμως ακόμα δεν είμαστε σε θέση να μιλήσουμε με ακριβείς ημερομηνίες. Η πρόθεση είναι πρόθεση, τα στοιχεία όμως είναι στοιχεία» πρόσθεσε ο κ. Πέτσας.

Το άνοιγμα του λιανεμπορίου αναμένεται να γίνει μέσα στον Απρίλιο, ωστόσο οι ακριβείς ημερομηνίες θα «κλειδώσουν» μέσα σε αυτή την εβδομάδα, αποκάλυψε χθες ο Άκης Σκέρτσος.

Ειδικότερα, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, τόνισε πως θα υπάρξει άνοιγμα τον Απρίλιο, ωστόσο οι ημερομηνίες θα αποσαφηνιστούν μετά την συνεδρίαση που θα γίνει με την επιτροπή των ειδικών την Τετάρτη.

«Τοποθετούμε για τις αρχές Απριλίου την επανέναρξη συγκεκριμένων δραστηριοτήτων με προτεραιότητα στο λιανεμπόριο και την εκπαίδευση κι από εκεί και πέρα, μέσα Απριλίου και στην εστίαση σε εξωτερικούς χώρους, με συμμάχους στο ελεγχόμενο αυτό άνοιγμα, τον καλό καιρό, τους εμβολιασμούς, τη συνέχιση των μέτρων αυτοπροστασίας και τα οικιακά τεστ (self test)», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκέρτσος, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως η σταδιακή άρση του lockdown θα γίνει με πολύ μεγάλη προσοχή.

«Τα μέτρα που έχουμε λάβει εδώ και ένα χρόνο, έχουν φέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα που τοποθετούν τη χώρα μας σε συγκριτικά καλύτερη θέση από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες: έχουμε τους μισούς θανάτους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, έχουμε πολύ λιγότερα κρούσματα. Είμαστε η 23η χώρα σε θανάτους και η 26η σε κρούσματα στην Ευρώπη των 27», σχολίασε στην ΕΡΤ ο κ. Σκέρτσος και πρόσθεσε: «Αρα, τα μέτρα που έχουμε λάβει και με τα οποία έχει συμμορφωθεί η πλειονότητα των πολιτών έχουν αποφέρει αποτελέσματα».

«Στα μέσα της εβδομάδας έχουμε συνεδρίαση με την επιτροπή των ειδικών, κάναμε ήδη μια προ-συζήτηση την περασμένη Παρασκευή, όπου παρουσιάσαμε αναλυτικά το πώς θα λειτουργήσει η διαδικασία του οικιακού τεστ, που πιστεύουμε ότι θα δώσει σημαντική ενίσχυση στη διαδικασία του εντοπισμού και της ιχνηλάτησης των θετικών κρουσμάτων, κυρίως των ασυμπτωματικών. Μέσα στην εβδομάδα θα συζητήσουμε τις ημερομηνίες. Ο κόσμος έχει ανάγκη την κοινωνικοποίηση, αυτό πρέπει να γίνει με πολύ πιο οργανωμένο τρόπο από ό,τι σήμερα. Η περίοδος των περιορισμών ως προς τις διαδημοτικές μετακινήσεις πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να πάμε σε μια οργανωμένη και με τάξη διαδικασία εξόδου των ανθρώπων» είπε ο κ. Σκέρτσος για το άνοιγμα της αγοράς.

Διαβάστε ακόμη:

Παγώνη: Το 70% των ασθενών στα νοσοκομεία είναι νέοι άνθρωποι

Σε «σημείο μηδέν» οι ΜΕΘ Αττικής: Στη μάχη καρδιοχειρουργικές μονάδες, χειρουργεία και αίθουσες ανάνηψης

Α. Σκέρτσος: Ποιες είναι οι πιθανότερες ημερομηνίες για το άνοιγμα καταστημάτων, σχολείων και εστίασης

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση


ΣΧΟΛΙΑ