• ΥΓΕΙΑ

    Σε “σημείο μηδέν” οι ΜΕΘ Αττικής: Στη μάχη καρδιοχειρουργικές μονάδες, χειρουργεία και αίθουσες ανάνηψης

    ΜΕΘ Covid

    ΜΕΘ Covid


    Σε μία κατάσταση άνευ προηγουμένου βρίσκονται οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) της Αττικής, όπου καθημερινά καταβάλλονται τιτάνιες προσπάθειες, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πρωτοφανείς ανάγκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία.

    Είναι ενδεικτικό ότι το βράδυ της Κυριακής (28/3) 420 ασθενείς ήταν διασωληνωμενοι σε νοσηλευτικές μονάδες του λεκανοπεδίου, εκ των οποίων οι 395 σε κλίνες ΜΕΘ Covid. Οι διασωληνώσεις εκτός Μονάδας αποτελούν πλέον καθημερινότητα, ενώ περαιτέρω πίεση αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες.

    Προκειμένου να ανταποκριθεί το σύστημα υγείας στο μέγιστο δυνατό βαθμό, στη μάχη αναμένεται να μπουν και οι τελευταίες -σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες- εφεδρείες, που περιλαμβάνουν την αξιοποίηση καρδιοχειρουργικών μονάδων, χειρουργείων και αιθουσών ανάνηψης πολλών νοσοκομείων του λεκανοπεδίου.

    Η ενεργοποίηση του σχεδίου, η οποία θα οδηγήσει στην ανάπτυξη επιπλέον 55 κλινών ΜΕΘ Covid, αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο, Τρίτη.  Η “επιχείρηση” περιλαμβάνει την τροποποίηση των χώρων και την ενίσχυσή τους με επιπλέον μηχανολογικό εξοπλισμό από το απόθεμα που διαθέτει στις αποθήκες του το Υπουργείου Υγείας, έτσι ώστε να πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές και να λειτουργήσουν με ασφάλεια.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), την Κυριακή, δεκάδες περιστατικά παρέμεναν διασωληνωμένα εκτός Μονάδας  στα νοσοκομεία «Τζάνειο», «Νίκαιας», «Γ.Γεννηματάς», «Ελπίς», «Ιπποκράτειο», «Λαϊκό» κ.α., με το μεγαλύτερο αριθμό (17) να καταγράφεται στο νοσοκομείο της Νίκαιας.

    Σημειώνεται ότι η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) κατέθεσε αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τους διασωληνωμένους ασθενείς με κορονοϊό που νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ επειδή δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες

    Το ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ, πάντως, δηλώνει ότι δεν πρόκειται για λίστα αναμονής, αλλά για πλατφόρμα διαχείρισης των σοβαρών περιστατικών, βάσει αυστηρά επιστημονικών κριτηρίων.

    Υπενθυμίζεται ότι από τη Διεύθυνση Πληροφορικής του ΕΟΠΥΥ έχει αναπτυχθεί μια πλατφόρμα καταγραφής των ασθενών, οι οποίοι χρήζουν νοσηλείας σε ΜΕΘ Covid ή non Covid.

    Σε αυτήν την πλατφόρμα, η οποία είναι σε λειτουργία και παρακολουθείται από το συντονιστικό κέντρο του ΕΚΑΒ 24 ώρες το 24ωρο, δηλώνονται σε πραγματικό χρόνο οι κενές κλίνες που υπάρχουν σε κάθε νοσοκομείο και όταν ελευθερωθεί κάποιο κρεβάτι Εντατικής, η μονάδα που το διαθέτει επιλέγει ποιο είναι το περιστατικό από την λίστα αναμονής το οποίο μπορεί να διαχειριστεί και διακομίζεται με ασθενοφόρο.

    Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει καταστήσει σαφές ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας στη χώρα είναι πλέον ένα και ενιαίο, είναι δηλαδή μια Υγειονομική Περιφέρεια. Ο δημόσιος τομέας, ο ιδιωτικός τομέας και οι Ένοπλες Δυνάμεις με τις υγειονομικές δομές που διαθέτουν, έχουν ήδη ενώσει τις δυνάμεις τους προκειμένου να αντιμετωπιστεί συλλογικά η επιδημία στη χώρα.

    Η πλειονότητα των κλινών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα έχει παραχωρηθεί στο δημόσιο , ενώ υπάρχει και συνεργασία σε ό,τι αφορά τις απλές κλίνες, τόσο για την αντιμετώπιση περιστατικών κορονοϊού όσο και για τα γενικά περιστατικά.

    Παρά την πίεση που υπάρχει στις ΜΕΘ, ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι οι ημερήσιες εισαγωγές στις εφημερίες των νοσοκομείων της Αττικής παρουσιάζουν μείωση.

    Είναι ενδεικτικό ότι τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται ημερησίως λιγότερες από 200 εισαγωγές ασθενών με Covid στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου, με το συνολικό αριθμό των νοσηλευομένων σε απλές κλίνες να ανέρχεται σε 2045.

    Οι εκτιμήσεις για Αττική και Θεσσαλονίκη

    Οι επιστήμονες αναμένουν μεγαλύτερη πίεση τις επόμενες εβδομάδες και στα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας. Το επιδημιολογικό φορτίο στην Κεντρική Μακεδονία είναι υψηλό, με 45 νέα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού την ημέρα και περίπου 3.000 ενεργά κρούσματα, ενώ σχεδόν τα 2/3 αυτών βρίσκονται μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

    Όπως επισημαίνουν, στη διάρκεια του τρίτου κύματος, η επιβάρυνση των νοσοκομείων στην Κεντρική Μακεδονία έπεται αυτής της Αττικής, ωστόσο την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκε σημαντικά, με την κάλυψη κλινών ΜΕΘ-Covid να ανέρχεται στο 77%.

    Στην Αττική εκτιμάται αύξηση της τάξης του 20% στα παρατηρούμενα ενεργά κρούσματα, σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα (πιθανώς λόγω των λιγότερων τεστ που διενεργήθηκαν την αμέσως προηγούμενη), ενώ στη Θεσσαλονίκη ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων δείχνει ήπια επιβάρυνση.

    Οι εκτιμήσεις της επιδημικής καμπύλης, και στις δύο πόλεις, δείχνουν ήπιες τάσεις σταθεροποίησης, χωρίς προς το παρόν να παρατηρείται σημαντική τάση συρρίκνωσης της επιδημίας.

    Αυξημένη πίεση και στην επικράτεια

    Σε υψηλά επίπεδα παραμένει η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία και σε επίπεδο επικράτειας. Ο ρυθμός επιβάρυνσης των ΜΕΘ εντός της τελευταίας εβδομάδας ανήλθε σε ποσοστό 10%, ενώ υψηλός διατηρήθηκε και ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid-19 (περίπου στις 500 ανά ημέρα). Οι σημαντικά αυξημένες εισαγωγές έχουν οδηγήσει και σε αύξηση του αριθμού των θανάτων, ωστόσο προς το παρόν όχι στα επίπεδα του δεύτερου κύματος.

    Αχτίδα αισιοδοξίας αποτελεί το γεγονός ότι έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των εξιτηρίων, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

    «Φαίνεται ότι η ψαλίδα κλείνει σταδιακά μεταξύ εισιτηρίων και εξιτηρίων. Εάν συνεχιστεί αυτό, θα είμαστε σε θέση να πούμε ότι πράγματι οδηγούμαστε σε μία αποκλιμάκωση.

    Σε ό,τι αφορά τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, η αποκλιμάκωση αυτή θα φανεί λίγο αργότερα από ό,τι στις απλές κλίνες. Σε κάθε περίπτωση, παρά τη μεγάλη πίεση που δεχόμαστε, το σύστημα Υγείας παραμένει όρθιο, παρέχει υπηρεσίες υγείας και αντιμετωπίζει με αποτελεσματικότητα τα όποια περιστατικά.

    Και όσοι συμπολίτες μας χρειάζονται ΜΕΘ, σε σύντομο χρονικό διάστημα η ανάγκη αυτή καλύπτεται και σε κάθε περίπτωση παρέχεται πριν την εισαγωγή στη ΜΕΘ η απαραίτητη αναπνευστική υποστήριξη σε κάθε ασθενή», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

     



    ΣΧΟΛΙΑ