• Κοινωνία

    Lockdown: Έρχεται μερική χαλάρωση των περιορισμών, το απόγευμα οι ανακοινώσεις – Τι έχει “κλειδώσει”

    • NewsRoom


    Σημαντικές εξελίξεις για το μέλλον των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας αναμένεται να ανακοινώσουν  σήμερα το απόγευμα oι Νίκος Χαρδαλιάς και Άκης Σκέρτσος.

    Τα συνεχή lockdowns δεν αποδίδουν πλέον στον επιδιωκόμενο βαθμό και η ανάγκη για μία διαφορετική προσέγγιση είναι επιτακτική, μέχρι να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός και να περιοριστεί η επιδημία, ώστε να γίνει σταδιακά η επαναφορά στην κανονικότητα.

    Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων οι οποίοι καλούνται να αποφασίσουν μια μερική χαλάρωση των σκληρών μέτρων που ισχύουν στη χώρα τους τελευταίους μήνες, καθιστώντας το lockdown πιο αποδοτικό και λαμβάνοντας υπόψιν και την κόπωση των πολιτών. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιτροπή εμπειρογνωμόνων συμφώνησε να παραταθεί η κυκλοφορία των πολιτών ως τις 9 μ.μ. και το Σαββατοκύριακο, αντί της ώρας 7 μ.μ. που ίσχυε τον τελευταίο μήνα.

    Επίσης, εισηγείται ο κωδικός “6” στα sms να χρησιμοποιείται πλέον για μετακίνηση εντός δήμου και όχι με τον περιορισμό των 2 χιλιομέτρων, να ανοίξουν ξανά τα πάρκα, οι παιδικές χαρές και οι αρχαιολογικοί χώροι, ώστε να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός σε σπίτια, όπου σημειώνεται υπερμετάδοση του ιού. Επιπλέον, οι ειδικοί προτείνουν να επιτρέπεται το ψάρεμα εντός Δήμου στις περιοχές που υπάρχει θάλασσα.
    Από το Σάββατο 20 Μαρτίου, εκτός απροόπτου, σχεδιάζεται και το άνοιγμα κομμωτηρίων, κέντρων αισθητικής και υπηρεσιών περιποίησης νυχιών, αυστηρά με ραντεβού.

    Όλα τα νέα μέτρα καθώς και η πορεία της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας θα ανακοινωθούν το απόγευμα στις  19.00 από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.

    Στη σημερινή ενημέρωση θα συμμετέχει και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος ο οποίος θα αναφερθεί και στο συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα. Στην ενημέρωση συμμετέχει και ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.

    Την ίδια ώρα, παρά τα όσα έχουν βγει στο φως της δημοσιότητας και αφορούν στα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση, υπάρχουν επιστήμονες που διατυπώνουν ενστάσεις φοβούμενοι πως η λεγόμενη «βαλβίδα αποσυμπίεσης» για την κόπωση των πολιτών θα θεωρηθεί από ορισμένους αφορμή για αύξηση των επαφών και κατ’ επέκταση των κρουσμάτων.

    «Όλα τα λεφτά» στο testing

    Για τον καλύτερο δυνατό έλεγχο της επιδημίας μετά τη χαλάρωση των περιορισμών, επιστήμονες και Κυβέρνηση «ποντάρουν πολλά» στο εκτεταμένο testing, σε συνδυασμό πάντα με τα ήδη ισχύοντα μέτρα της αποστασιοποίησης και της χρήσης μάσκας. Αναγκαία θεωρείται από τους ειδικούς και η επιτήρηση, ένα πάγιο αίτημά τους, το οποίο μέχρι τώρα δεν φαίνεται να έχει βρει τη δέουσα ανταπόκριση.

    «Το να ανοίξουν αυτή τη στιγμή μόνο τα κομμωτήρια με testing είναι κάτι που μπορεί να γίνει με σχετική ασφάλεια. Το λιανεμπόριο είναι λίγο πιο επικίνδυνο.  Ειδικά όσον αφορά στην Αττική δε νομίζω ότι μπορεί να συζητηθεί κάποια άλλη λύση εκτός από το σύστημα click away. Και αυτό σε συνδυασμό με εκτεταμένο testing στους εργαζόμενους και εντός των ορίων του εκάστοτε δήμου.

    Από εκεί και πέρα δεν μπορεί εύκολα να γίνει εκτίμηση για το πώς θα επιδράσει η κάθε δραστηριότητα. Αυτό εξαρτάται από την κόπωση, από το φορτίο στην κοινότητα, από τις μεταλλάξεις, από το πώς θα γίνεται το testing και σε τι βαθμό», σημειώνει μέλος της Επιτροπής.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόταση, την οποία φέρεται να έχει καταθέσει ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ως μέρος ενός γενικότερου προσχεδίου επανεκκίνησης, είναι να γίνονται μαζικά τεστ, της τάξεως των 100.000-150.000 ημερησίως, στοχευμένα (σε εργαζόμενους εργοστασίων, σχολεία, εργάτες γης, μη εμβολιασμένους υγειονομικούς κ.ά) αλλά και στο γενικό πληθυσμό (πάρκα, πλατείες κλπ), ενώ στο «κάδρο» προτείνεται να μπει αργότερα και το «auto-testing», δηλαδή η συνταγογράφηση και χρήση των τεστ από τους ίδιους τους πολίτες.

    Υπενθυμίζεται ότι, πρόσφατα ανακοινώθηκε η δυνατότητα δωρεάν ελέγχου COVID-19 για τις επιχειρήσεις άνω των 20 υπαλλήλων, μέχρι και δύο φορές το μήνα. Το κόστος των rapid tests καλύπτεται από το κράτος, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η αυξημένη διασπορά του ιού στους εργασιακούς χώρους, με την έγκαιρη διάγνωση και απομόνωση των κρουσμάτων.

    Τι θα γίνει με το λιανεμπόριο

    Για την αγορά τώρα, οι γνωρίζοντες συνιστούν υπομονή. Οι αρχικές σκέψεις ήθελαν το άνοιγα του λιανεμπορίου να έχει κλειδώσει για τις 29 Μαρτίου, αλλά όλα θα κριθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

    Έτσι, σύμφωνα με τις πληροφορίες η τύχη του ανοίγματος των καταστημάτων αναμένεται να κριθεί την ερχόμενη Παρασκευή, όταν και οι επιστήμονες στην συνεδρίασή τους θα εξετάσουν την πορεία των «μαθηματικών» της πανδημίας. Κυβέρνηση και επιστήμονες αναμένουν μία επιπέδωση της καμπύλης και σταδιακή μείωση των κρουσμάτων. Εάν ωστόσο δεν φανούν τέτοια δείγματα μέσα στην εβδομάδα θα είναι πολύ δύσκολο οι επιστήμονες να εισηγηθούν το άνοιγμα του λιανεμπορίου οδηγώντας τους έτσι στο να θέσουν ως στόχο την 4η Απριλίου.

    Διαβάστε επίσης:

    Lockdown: «Αναγκαίο κακό» η χαλάρωση των μέτρων – Σήμερα οι κρίσιμες αποφάσεις

    Η πίεση στην οικονομία φέρνει χαλάρωση του lockdown



    ΣΧΟΛΙΑ