• ΥΓΕΙΑ

    Κορονοϊός: Σπάει τα «κοντέρ» ο δείκτης θετικότητας – Δωρεάν testing στους χώρους εργασίας

    • NewsRoom
    rapid test coronovirus covid-19 test


    Για πρώτη φορά μέσα στο 2021 ο δείκτης θετικότητας στη χώρα μας υπερέβη το “όριο ασφαλείας” που έχουν θέσει οι διεθνείς οργανισμοί (4%). Με 45.000 τεστ ανά ημέρα, ανήλθε κατά την προηγούμενη εβδομάδα στο 4,5%, αποτυπώνοντας τη μεγάλη αύξηση των νέων διαγνώσεων ανά την επικράτεια.

    Την Κυριακή (14/3), μάλιστα, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο καταγράφοντας σχεδόν διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με μία εβδομάδα πριν. Σύμφωνα με το ημερήσιο επιδημιολογικό δελτίο του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), με 1.626 νέα κρούσματα, που διαγνώστηκαν από το σύνολο  18.823 μοριακών ελέγχων και rapid tests, ο δείκτης θετικότητας εκτοξεύτηκε στο 8,64%, έναντι του 4,66% την περασμένη Κυριακή ( 7/3), με 24.498 τεστ.

    Στο «μάτι του κυκλώνα»  βρίσκονται κυρίως πυκνοκατοικημένες μητροπολιτικές περιοχές, όπως η Αττική και η Θεσσαλονίκη, αλλά και άλλες μεγάλες πόλεις, όπως είναι τα Γιάννενα, η Λάρισα κ.ά..

    Ο κυλιόμενος μέσος όρος νέων κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών, έχει πια ξεπεράσει τα 2.100 ανά ημέρα, ενώ ο συνολικός αριθμός των διαγνωσμένων ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια αγγίζει τις 20.000. Τα νέα κρούσματα εξακολουθούν να αφορούν άτομα 25-55 ετών, που εμφανίζουν και τη μεγαλύτερη κινητικότητα.

    Από τις δειγματοληψίες των κινητών ομάδων του ΕΟΔΥ που διενεργούνται σε διάφορες περιοχές της επικράτειας, κατά την προηγούμενη εβδομάδα, σημειώθηκε υψηλό ποσοστό θετικότητας των τεστ σε επιβαρυμένες περιοχές και κυρίως στην Αττική, όπου ο σχετικός δείκτης ξεπέρασε το 7%, ένα ποσοστό που σύμφωνα με τους ειδικούς θεωρείται «πολύ υψηλό».

    Στο λεκανοπέδιο καταγράφεται αύξηση των νέων διαγνώσεων σε όλες τις γειτονιές, με διαγνωσμένα 10.000 ενεργά κρούσματα, από 8.150 την προηγούμενη Παρασκευή.

    Μεγάλη επιβάρυνση εμφανίζει ο Πειραιάς, ιδιαίτερα το κέντρο της πόλης, που παρουσιάζει τον υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων στην επικράτεια. Μάλιστα, πρόκειται για τον υψηλότερο που έχει ποτέ καταγραφεί στη χώρα μας από την αρχή της πανδημίας και συνεχίζει να επιβαρύνεται.

    Στην Ελλάδα ο αριθμός των διενεργούμενων τεστ αυξάνεται ολοένα και περισσότερο, έτσι ώστε να υπάρχει όσο το δυνατόν πιο σαφής επιδημιολογική εικόνα. Όπως επισημαίνουν τα στελέχη της, στόχος της κυβέρνησης είναι, ενόψει της σταδιακής άρσης των περιορισμών στην οικονομίας και καθώς εξελίσσεται ο εμβολιασμός του πληθυσμού, αυτός ο αριθμός να αυξηθεί περαιτέρω και να συμπεριληφθεί η παρακολούθηση ασυμπτωματικών εθελοντών στην εθνική στρατηγική.

     Δωρεάν τεστ στους χώρους εργασίας

    Στο testing “ποντάρει” η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να περιορίσει και τη διασπορά του ιού Sars-Cov-2 στους χώρους εργασίας, όπου λόγω του συγχρωτισμού η μετάδοση είναι μεγάλη.

    Έτσι, για τις επιχειρήσεις άνω των 20 υπαλλήλων δίνει τη δυνατότητα δωρεάν ελέγχου COVID-19, με το κόστος των rapid tests να καλύπτεται από το κράτος.

    Για τον σκοπό αυτό δημιουργήθηκε η εξειδικευμένη πλατφόρμα, ergasia.testing.gov.gr, όπου κάθε εργαζόμενος σε επιχείρηση άνω των 20 εργαζομένων θα μπορεί να υποβάλλει αίτημα διενέργειας τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου του κορονοϊού (rapid test), μέχρι και δύο φορές τον μήνα.

    Κάθε εργαζόμενος που επιλέγεται για δωρεάν έλεγχο για COVID-19, θα λαμβάνει στο κινητό τηλέφωνο που έχει δηλώσει στην πλατφόρμα, μήνυμα sms με την ημέρα, την ώρα, τη διεύθυνση του κέντρου ελέγχου στο οποίο θα πρέπει να μεταβεί. Κατά την διάρκεια του lockdown το sms έχει θέση δικαιολογητικού μετακίνησης την ημέρα του ραντεβού. Η εξέταση συνιστά λόγο δικαιολογημένης απουσίας από την εργασία για 3 ώρες.

    «Για τον υπόλοιπο πληθυσμό θυμίζουμε ότι λειτουργεί η πλατφόρμα testing.gov.gr, που παρέχει επίσης τη δυνατότητα δωρεάν διάγνωσης σε 386 σημεία σε όλη τη χώρα», δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

    Στόχος της προσπάθειας αυτής είναι να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στις επιχειρήσεις, όπου λόγω του αριθμού των εργαζομένων προκαλείται αυξημένος συγχρωτισμός του προσωπικού, με συνέπεια τον κίνδυνο διασποράς της νόσου COVID-19.

    «Η μελέτη του επιδημιολογικού χάρτη και η ιχνηλάτηση των νέων κρουσμάτων δείχνουν μονότονα ότι η διασπορά οφείλεται σε συγχρωτισμό, ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους, αλλά και σε εξωτερικούς χώρους όταν υπάρχει συγχρωτισμός.

    Επίσης, βλέπουμε διασπορά σε κοινωνικές συναθροίσεις σε σπίτια, στους εργασιακούς χώρους, ενώ σημαντικό ρόλο φαίνεται ακόμα να παίζει και η ενδοοικογενειακή μετάδοση. Έχουμε επανειλημμένα αναφερθεί σε αυτό τον κίνδυνο του ping pong μεταξύ σπιτιού και εργασίας», ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμώξεων, Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

     



    ΣΧΟΛΙΑ