• Κοινωνία

    Κορονοϊός: 73 τα κρούσματα στην Ελλάδα – Τα στοιχεία για τους ασθενείς και τα νέα μέτρα

    • NewsRoom

    coronovirus


    Νέα μέτρα επιθυμεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση, μετά την σημαντική αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού στην χώρα μας

    Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, τα κρούσματα στην Ελλάδα φτάνουν πλέον τα 73. Κατόπιν αυτής της εξέλιξης και σε μία προσπάθεια να περιοριστεί η έντονη εξάπλωση της επιδημίας του νέου κορονοϊού, η κυβέρνηση αποφάσισε να εφαρμόσει μία σειρά επιπρόσθετων μέτρων, τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή από σήμερα.

    Αρκετά τα νέα κρούσματα μέσα στο Σαββατοκύριακο – Πώς «μοιράζονται» οι ασθενείς

    Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 7 επιπλέον κρούσματα στην χώρα, φτάνοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στους 73. Η συντριπτική πλειονότητα των θετικών περιστατικών εκδηλώνει ήπια συμπτώματα και βρίσκεται σε κατ’ οίκον απομόνωση. Όσα περιστατικά νοσηλεύονται είναι σε νοσοκομεία της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας.

    Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου σηκώνει στην παρούσα φάση το μεγαλύτερο βάρος των ασθενών. Σε αυτό νοσηλεύονται 15 ασθενείς, οι 13 στις κλινικές που έχουν μετατραπεί σε κλινικές αποκλειστικά για ασθενείς με νόσο Covid-19 και οι δυο στη Μονάδα Αρνητικής Πίεσης. Επιπλέον, στο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη νοσηλεύονται 4 ασθενείς. Στο Αττικόν νοσηλεύονται 2 ασθενείς και στο Σωτηρία 5.

    Αυτήν την εβδομάδα, βέβαια, αναμένεται να δοθούν σε ορισμένους ασθενείς και τα πρώτα εξιτήρια, καθώς συμπληρώνεται για αρκετούς ασθενείς το διάστημα των 14 ημερών που, κατά τους επιδημιολόγους, μπορεί να μεταδοθεί ο κορονοϊός. Όπως έχει εξηγήσει ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμωξιολογίας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, το ιικό φορτίο των ασθενών ελέγχεται με δύο διαδοχικές εξετάσεις, οι οποίες πρέπει να είναι αρνητικές, ενώ η παρακολούθηση τους θα συνεχιστεί και μετά το εξιτήριο.

    Σε σοβαρή κατάσταση ο 66χρονος από την Πάτρα – Τα στοιχεία για τον απόστρατο του Πολεμικού Ναυτικού

    Όπως έγινε γνωστό, ο 66χρονος από την Πάτρα που συμμετείχε στο πρώτο γκρουπ που επέστρεψε από τους Αγίους Τόπους και αποτέλεσε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του γκρουπ εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο του Ρίου. Ο 66χρονος από την Αμαλιάδα νοσηλεύεται διασωληνωμένος με βαριά πνευμονία. Στην ίδια Μονάδα με τον 66χρονο φέρεται να βρίσκεται εδώ και δύο ημέρες ένας ακόμη ασθενής, ο οποίος παρουσίασε επιπλοκές.

    Παράλληλα, γνωστό έγινε ότι ένα εκ των κρουσμάτων είναι και ένας αντιναύαρχος εν αποστρατεία του Πολεμικού Ναυτικού. Ο απόστρατος αξιωματικός φέρεται να έφτασε στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών αργά το βράδυ της 7ης Μαρτίου ενώ, εν συνεχεία, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Σωτηρία», ένα από τα 13 νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό. Οι αρμόδιες αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει την διαδικασία ιχνηλάτησης των στενών επαφών του.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, τα έξι από τα επτά κρούσματα συνδέονται με προηγούμενα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Από τα 73 συνολικά κρούσματα στη χώρα, ένα είναι σε σοβαρή κατάσταση, αυτό του 66χρονου στην Πάτρα.

    Με γνώμονα τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι άνθρωποι, αλλά και τα παιδιά, η κυβέρνηση αποφάσισε την περαιτέρω αναστολή της λειτουργίας σχολικών μονάδων, εκτός από αυτές στις οποίες εμφανίστηκε ύποπτο κρούσμα. Παράλληλα, όπως αποφασίστηκε αναστέλλεται και η λειτουργία των ΚΑΠΗ για 4 εβδομάδες. Επιπλέον, ματαιώνονται και όλες οι συνεδριακές εκδηλώσεις για τις επόμενες 4 εβδομάδες, ενώ τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν πριν τη λήξη τους για τυχόν τροποποιήσεις ή ανανεώσεις των απαγορεύσεων.

    Ο δήμος Αθηναίων, επιπροσθέτως, ανακοίνωσε πως, από σήμερα και για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες, οι Λέσχες Φιλίας του Δήμου θα παραμείνουν κλειστές. Συστάσεις δόθηκαν από το υπουργείο Υγείας και προς τα κολυμβητήρια, ιδίως σε ό,τι αφορά στην αυστηρή τήρηση όλων των όρων υγιεινής, αλλά και τη διασφάλιση της ποιότητας του νερού.

    Όπως έχει γίνει γνωστό, μόνο στην Αττική σήμερα κλειστά θα παραμείνουν τουλάχιστον 31 σχολικές μονάδες, ενώ, πέρα από το προληπτικό κλείσιμο σχολείων και σε άλλες περιοχές της χώρας, αποφασίστηκε να απαγορευτούν και οι σχολικές εκδρομές για τις επόμενες δύο εβδομάδες. Παράλληλα, αρκετοί Δήμοι προχωρούν στο κλείσιμο των σχολείων της επικρατείας τους, μετά και από την απόφαση των υπουργείων Παιδείας και Υγείας, ώστε να γίνουν και οι απαραίτητες απολυμάνσεις.

    Οι σχολικές μονάδες, οι οποίες θα παραμείνουν σήμερα κλειστές για προληπτικούς λόγους, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, είναι οι εξής:

    1ο ΓΕΛ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ
    6ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ
    13ο ΓΕΛ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
    2ο ΓΕΛ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
    49ο ΓΕΛ ΑΘΗΝΩΝ
    ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΖΗΡΙΔΗ
    ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
    2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΕΡΑΚΑ
    9ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
    2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
    5ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
    9ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΛΙΜΟΥ
    ΓΕΛ ΘΡΑΚΟΜΑΚΕΔΟΝΩΝ
    1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
    4ο ΓΕΛ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
    ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ (όλες οι βαθμίδες)
    2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
    ΡΑΛΛΕΙΟ ΓΕΛ ΘΗΛΕΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
    ΡΑΛΛΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΗΛΕΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
    6ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
    1ο ΓΕΛ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
    2ο ΓΕΛ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
    2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
    5ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
    1ο ΕΠΑΛ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
    3ο ΓΕΛ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
    4ο ΓΕΛ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
    40ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
    22ο ΓΕΛ. ΑΘΗΝΩΝ
    20ο ΓΕΛ ΑΘΗΝΩΝ
    5ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
    ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
    9ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΑΦΝΗΣ
    2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ
    ΓΕΛ ΙΣΤΙΑΙΑΣ

    Επιπλέον, το AMERICAN COMMUNITY SCHOOLS θα είναι κλειστό μέχρι τις 13 Μαρτίου.

    Παράλληλα, ήδη από τις 3 Μαρτίου είναι κλειστά τα εξής σχολεία:

    4ου ΓΕΛ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
    11ου ΛΥΚΕΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
    1ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
    1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
    1ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
    19ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
    5ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
    4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
    14ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
    ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ

    Προσωρινά έχει ανασταλεί η λειτουργία και στα εξής σχολεία:

    5ο ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ
    3ο ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ
    2ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ
    3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕ ΛΥΚΕΙΑΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ

    Ανοιχτοί, ωστόσο, παραμένουν προς το παρόν άλλοι κλειστοί χώροι μαζικής συγκέντρωσης, όπως τα θέατρα, οι κινηματογράφοι και οι εκκλησίες. Όπως έχει γίνει γνωστό, βέβαια, θα ληφθούν μέτρα για τις δημόσιες συναθροίσεις και θα υπάρχει συνεργασία με την Εκκλησία, ώστε να προτρέψουν τους πιστούς που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας και έχουν συμπτώματα να μην προσέρχονται στην Εκκλησία. Ειδικότερα για το ζήτημα της εισόδου στις εκκλησίες, υπενθυμίζεται ότι οι επιστήμονες και οι ειδικοί έχουν ήδη επισημάνει θα πρέπει οι πιστοί που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να προτρέπονται να αποφεύγουν την παρουσία τους στους ναούς μέχρι νεοτέρας.

    Την ίδια ώρα, χωρίς την παρουσία των οπαδών αποφασίστηκε να διεξάγονται για το επόμενο διάστημα οι αθλητικοί αγώνες. Σύμφωνα με απόφαση της κυβέρνησης, οι κερκίδες των γηπέδων κατά τη διάρκεια διεξαγωγής των αγώνων θα παραμείνουν κλειστές, καθώς πρόκειται για χώρους που συγκεντρώνουν πλήθος κόσμου, γεγονός που θεωρείται πλέον επικίνδυνο για την εξάπλωση του κορονοϊού. Αποφασίστηκε, λοιπόν, όλοι οι αγώνες μέχρι νεοτέρας να γίνονται κεκλεισμένων των θυρών. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για ένα μέτρο που εφάρμοσε πρώτη η Ιταλία.

    Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί ότι το εν λόγω μέτρο προκαλεί προβλήματα στο ποδόσφαιρο και κυρίως στον Ολυμπιακό, που αναμένει σήμερα την τελική απόφαση της UEFA, σχετικά με το αν θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών ο αγώνας του Europa League κόντρα στους Γουλβς την ερχόμενη Πέμπτη. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι ο Ολυμπιακός γνωρίζει σίγουρα ότι οι αγώνες του πρωταθλήματος, αλλά και των play offs θα γίνουν με άδειες κερκίδες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο κόσμος θα δει μόνο από την τηλεόραση τα ντέρμπι ΠΑΟΚ- Ολυμπιακός και ΑΕΚ- Παναθηναϊκός, καθώς και το Αρης- ΟΦΗ.

    Παράλληλα, σε αρκετά στάδια της χώρας έχουν ήδη ξεκινήσει να γίνονται και απολυμάνσεις, με το σκεπτικό ότι τα γήπεδα είναι ένα από τα πλέον επικίνδυνα σημεία εξάπλωσης του κορονοϊού, λόγω του μεγάλου όγκου κόσμου που συγκεντρώνονται.



    ΣΧΟΛΙΑ