• Κοινωνία

    «Κόλαση» η Ευρώπη: Ιστορικός καύσωνας-Σε επιφυλακή Γαλλία και Ισπανία

    epaselect epa07672973 A girl cools down in the fountains of Trocadero, across from the Eiffel Tower, during a heatwave in Paris, France, 25 June 2019. According to forecasters, the temperatures should rise to almost 40 degrees Celsius in the coming days. EPA/IAN LANGSDON


    Κορυφώνεται σήμερα Παρασκευή ο ιστορικός καύσωνας που σαρώνει την Ευρώπη, έχοντας ως επίκεντρο πλέον κυρίως τη Γαλλία και την Ισπανία.

    Μέχρι στιγμής, επτά άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την αφόρητη ζέστη (τρεις στη Γαλλία, τρεις στη Γερμανία και ένας στην Ιταλία). Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες δυσκολεύουν και το έργο των πυροσβεστών που δίνουν μάχη στη χειρότερη φωτιά που έχει πλήξει την Καταλονία την τελευταία 20ετία, όπου εκτιμάται ότι περί τα 40.000 στρέμματα έχουν γίνει στάχτη.

    Κόκκινος συναγερμός στη Γαλλία

    Υπενθυμίζεται ότι η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία έχει θέσει σε κόκκινο συναγερμό τέσσερα διαμερίσματα στα νότια της χώρας, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στη Γαλλία. Ετσι, σε επιφυλακή βρίσκονται τα νοσοκομεία προκειμένου να αντιμετωπιστούν έκτακτα περιστατικά λόγω της υπερβολικής ζέστης. Ηδη τρία άτομα έφυγαν από τη ζωή σε παραλίες της Γαλλίας κοντά στο Μονπελιέ στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τη θερμή εισβολή.

    Συγκεκριμένα, όπως είχε γίνει γνωστό τις προηγούμενες ημέρες από την καυτή άμμο βούτηξαν απότομα στα νερά της θάλασσας με αποτέλεσμα θα βρουν τραγικό θάνατο από ψυχρό σοκ.

    Τέλος, έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του ιστορικού καύσωνα έχει λάβει και το Παρίσι. Συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής έχουν δημιουργηθεί δροσεροί χώροι σε δημόσια κτίρια, εγκαταστάθηκαν επιπλέον βρύσες, ενώ άνοιξαν ακόμα και οι πισίνες όπου οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν μπάνιο έως και το βράδυ.

    Καταρρίπτονται τα ρεκόρ

    Ένα άλλο ρεκόρ καταρρίφθηκε στην Πολωνία: αυτό της κατανάλωσης ενέργειας, λόγω της εντατικής χρήσης των κλιματιστικών. Στη Γαλλία το μεσημέρι η ζήτηση ανήλθε σήμερα στα 59,4 γιγαβάτ, πολύ κοντά στο απόλυτο ρεκόρ των 59,5 γιγαβάτ που είχε καταγραφεί πριν από δύο χρόνια.

    Στη Γερμανία, στις πόλεις Λέχνε και Μπαντ Εϊνχάουζεν (120.000 κάτοικοι), οι αρχές έλαβαν μέτρα για τον περιορισμό της κατανάλωσης νερού. Η χρήση πόσιμου νερού θα περιοριστεί μόνο για “ζωτικές ανάγκες” και οι κάτοικοι απειλούνται με πρόστιμα ύψους έως και 1.000 ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ