• Κοινωνία

    Κυριάκος Πιερρακάκης: Η παρέμβασή του στη Σύνοδο πρυτάνεων – «Ναι» από τα ΑΕΙ στην ψηφιακή εξεταστική

    Ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης

    Ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης


    Σε συμφωνία για τη διενέργεια της εξεταστικής ψηφιακά φέρεται ότι ήλθαν οι πρυτάνεις κατά την έκτακτη Σύνοδο, που συνήλθε το μεσημέρι της Δευτέρας έπειτα από αίτημα του Υπουργού Παιδείας κ. Κυριάκου Πιερρακάκη.

    Ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε στον πολυαναμενόμενο νόμο στον οποίο περιλαμβάνονται οι διατάξεις για την μη κρατικά πανεπιστήμια, σημειώνοντας ότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία τα άρθρα αφορούν τα δημόσια Ιδρύματα και την απελευθέρωσή τους από την γραφειοκρατία.

    Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή άμεσα και να ψηφιστεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, όπως ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Παιδείας στους πρυτάνεις.

    Ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και στο πρόβλημα χιλιάδων φοιτητών που κινδυνεύουν να χάσουν την εξεταστική τους εξαιτίας των καταλήψεων, προτείνοντας την εξ’ αποστάσεως εξεταστική σε όποια πανεπιστήμια κριθεί ότι υπάρχει πρόβλημα.

    Με τα μισά σχεδόν πανεπιστημιακά ιδρύματα να βρίσκονται υπό κατάληψη πάνω από τρεις εβδομάδες, η διενέργεια των εξετάσεων ψηφιακά προκρίθηκε ως η επικρατέστερη λύση ώστε να αντιμετωπιστούν τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια για την εξεταστική και την έναρξη του εαρινού εξαμήνου.

    Ήδη το ΕΜΠ είχε αποφασίσει νωρίτερα να προχωρήσει με ψηφιακή εξεταστική εν μέσω καταλήψεων σε απόφαση της Συγκλήτου.

    Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή διετάχθη από την Εισαγγελία της Αθήνας εισαγγελική έρευνα με κατεπείγουσα έρευνα για διερεύνηση αδικημάτων που διώκονται αυτεπάγγελτα.

    Νωρίτερα, σήμερα η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης έδωσε εντολή για επείγουσα προκαταρκτική έρευνα για τις καταλήψεις που συνεχίζονται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μετά από καταγγελίες για ξυλοδαρμό φοιτητή.

    Η ανακοίνωση της Συνόδου Πρυτάνεων

    «Συζητήθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα το πλαίσιο διεξαγωγής της εκπαιδευτικής διαδικασίας όσον αφορά την εξ αποστάσεως εκπαίδευση για υλοποίηση του διδακτικού εξαμήνου και την εξ αποστάσεως αξιολόγηση για τη διενέργεια των εξετάσεων. Προτεραιότητα για τη Σύνοδο των Πρυτάνεων αποτελεί η ομαλή ολοκλήρωση των εκπαιδευτικών διαδικασιών με την αξιοποίηση και των εξ αποστάσεως μεθόδων, εφόσον αυτές απαιτηθούν. Για τον σκοπό  αυτό τα ΑΕΙ με αποφάσεις των Συγκλήτων τους θα καθορίσουν τα διαθέσιμα τεχνικά μέσα και το βέλτιστο χρονικό πλαίσιο», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι πρυτάνεις.

    Ειδική αναφορά έκαναν στην εισαγγελική παρέμβαση κάνοντας λόγο για στοχοποίησή τους.

    «Οι πρυτανικές αρχές των ελληνικών ΑΕΙ υπηρετούν με αίσθημα ευθύνης τα πανεπιστήμια σε όφελος της ακαδημαϊκής κοινότητας και της ελληνικής κοινωνίας. Η Σύνοδος εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της για τη στοχοποίηση των πρυτανικών αρχών, με αποκορύφωση την εισαγγελική παρέμβαση.

    Η Σύνοδος επαναδιατύπωσε για μια ακόμη φορά την ανάγκη ενίσχυσης του δημόσιου Πανεπιστημίου».

    Διαβάστε επίσης:

    ΕΜΠ: Διαδικτυακά οι εξετάσεις για να μη χαθεί το εξάμηνο

    Τρίπλα Πιερρακάκη για να σωθεί η εξεταστική στα ΑΕΙ

    Πιερρακάκης: Το σχέδιο για ψηφιοποίηση της εκπαίδευσης – Ψηφιακό φροντιστήριο, νέες πλατφόρμες, οπτική ίνα στα σχολεία



    ΣΧΟΛΙΑ