• Κοινωνία

    «Καμπανάκι» Καπραβέλου: «Χωρίς μέτρα έρχεται καταστροφή»

    • NewsRoom
    Καπραβέλος: Επιβάλλεται κλείσιμο των σχολείων, μάσκα παντού και lockdown για ανεμβολίαστους

    Ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Ν. Καπραβέλος


    Ο Νίκος Καπραβέλος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την επιδείνωση της πανδημίας. «Το έχουμε πει κατ’ επανάληψη, πως το έκτο κύμα της πανδημίας οφείλεται στην ακραία χαλάρωση των μέτρων. Εάν κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, ενός καλοκαιρινού μήνα, είχαμε 1.100 θανάτους σε σχέση με τους 360 που είχαμε την ίδια περίοδο πέρσι, κατανοεί κανείς γιατί αύξηση μιλάμε. Κάθε πέρσι και καλύτερα» τόνισε χαρακτηριστικά στο GRTimes ο διευθυντής της ΜΕΘ του «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος.

    Ο τελευταίος πρόσθεσε μάλιστα, ότι «η μεγάλη αύξηση στους αριθμούς των θανάτων ανήκει στις συνέπειες της πανδημίας. Και είναι αδιανόητο που ακόμη δεν έχουμε πάρει μέτρα. Εννοώ υγειονομικού χαρακτήρα, όχι όπως αυτά της καραντίνας. Πρέπει να αρχίσουμε να φοράμε και πάλι μάσκα σε κλειστούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός. Ενώ πρέπει να επανασυσταθούν σημεία ελέγχου στις πύλες εισόδου της χώρας».

    «Αυτή τη στιγμή είμαστε «μπάτε σκύλοι αλέστε»

    Προεκτείνοντας τη σκέψη του πάνω στο θέμα των συνόρων ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, υπογράμμισε πως «αυτή τη στιγμή είμαστε «μπάτε σκύλοι αλέστε». Οι μολυσμένοι κυκλοφορούν ελεύθερα και δεν χρειάζεται να πω εγώ αν η νόσος είναι ακίνδυνη ή όχι. Ακόμη και η «Όμικρον» έχει αποδείξει ότι είναι θανατηφόρος, ειδικά για τις μεγάλες ηλικίες και για τους ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα. Ωστόσο δεν είναι μόνο αυτό. Είναι και οι βλάβες που προκαλεί σε όλα τα υπόλοιπα όργανα, αλλά και το Long Covid. Και ακόμη δεν ξέρουμε τις μακροχρόνιες συνέπειες της πανδημίας».

    Ο κ. Καπραβέλος συμπλήρωσε επίσης ότι «αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος εχθρός μας, είναι η υποτίμηση του ιού η οποία επέρχεται με την χαλάρωση των μέτρων, είτε για λόγους οικονομίας, είτε για λόγους ψυχολογίας. Κάποια στιγμή ωστόσο, πάνω από όλα, θα πρέπει να μπει η προστασία της ανθρώπινης ζωής και η ασφάλεια της».

    «Εάν συνεχίσουμε έτσι τον χειμώνα η καταστροφή θα είναι μεγάλη»

    Σε ερώτηση για το αν η απουσία μέτρων προστασίας οφείλεται στο γεγονός ότι τα νοσοκομεία δεν δέχονται πίεση, ο έμπειρος επιστήμονας συμπλήρωσε πως «και αυτό είναι ένας μύθος. Δηλαδή που είναι γραμμένο πως πρέπει να καταρρεύσουν τα νοσοκομεία για να απευθύνουμε κραυγή αγωνίας; Αυτό δεν είναι που προσπαθούμε να αποτρέψουμε; Ένα τσουνάμι από ασθενείς που θα φρακάρει τις κλινικές και θα πάει πίσω όλες τις υπόλοιπες θεραπείες ασθενών.

    Από τη στιγμή λοιπόν που ο ΠΟΥ δεν έχει κηρύξει ακόμη το τέλος της πανδημίας, απαιτούνται υγειονομικά πρωτόκολλα για κάθε περίπτωση. Για κλειστούς χώρους, για την εστίαση, όπου υπάρχει συνωστισμός και φυσικά, να κρατάμε αποστάσεις. Η ακραία χαλάρωση έφερε το έκτο κύμα και εάν αυτό συνεχιστεί σε συνθήκες χειμώνα που ευνοούν τον ιό, τότε η καταστροφή θα είναι μεγάλη».

    Διαβάστε επίσης

    Βενιζέλος: «Να αλλάξει ο νόμος για την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών»

    Κατρίνης: «Ούτε μία ένδειξη ανάληψης ευθύνης από τον κ. Μητσοτάκη»



    ΣΧΟΛΙΑ