• Κοινωνία

    Κακοκαιρία Ιανός: Για σπάνιο φαινόμενο κάνουν λόγο οι ειδικοί – Ακραία φαινόμενα, οι 3 οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας

    • NewsRoom

    Ισχυρά τα φαινόμενα της κακοκαιρίας Ιανός, πηγή: MetDesk


    Για μία πρωτοφανή κακοκαιρία φαίνεται πως προετοιμάζεται η χώρα μας, καθώς ο «Ιανός» θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες αρκετές περιοχές, φέρνοντας ακραία φαινόμενα, με τις αρμόδιες Αρχές να προειδοποιούν τους πολίτες να προστατευθούν με κάθε δυνατό μέσο.

    Ο Μεσογειακός κυκλώνας (ή medicane όπως αποκαλείται) ήδη βρίσκεται στην κεντρική Μεσόγειο και χθες επηρέασε το νοτιότερο τμήμα της Ιταλίας, με τα ύψη της βροχής να πλησιάζουν τα 600 χιλιοστά. Ο κρατικός μηχανισμός προειδοποίησε χθες για ακραία φαινόμενα, όπως ενδεικτικά ισχυρότατες καταιγίδες, μεγάλος όγκος βροχής, αλλά και θυελλώδεις άνεμοι, που θα φτάσουν ως και τα 11 μποφόρ, σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες ο Γιάννης Καλλιάνος.

    Σύμφωνα με το meteo.gr, κύρια χαρακτηριστικά του «Ιανού» θα είναι οι έντονες βροχοπτώσεις, ιδιαίτερα στο Ιόνιο και τα νότια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, οι καταιγίδες κατά τόπους και οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι, ιδιαίτερα σε θαλάσσια τμήματα, όπου ενδέχεται να φτάσουν σε επίπεδα θύελλας.

    Νωρίς το πρωί, ένα από τα παγκόσμια μοντέλα έδειχνε πως ο μεσογειακός κυκλώνας κινείται προς την Ελλάδα με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Όπως φαίνεται, οι άνεμοι στο μάτι του κυκλώνα, κινούνται με 265 χιλιόμετρα την ώρα, έχοντας πλησιάσει σημαντικά την δυτική Ελλάδα.

    Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, η κακοκαιρία αναμένεται να χτυπήσει κυρίως την δυτική, νότια και κεντρική Ελλάδα, αρχής γενομένης από σήμερα το απόγευμα, ενώ τα έντονα φαινόμενα αναμένεται να διατηρηθούν έως και το μεσημέρι του Σαββάτου. Ειδικότερα, ο μεσογειακός κυκλώνας αναμένεται να κάνει την πρώτη του εμφάνιση στα νησιά του Ιονίου και την δυτική Πελοπόννησο.

    Οι περιοχές που αναμένεται να χτυπήσει πρώτα ο «Ιανός» είναι οι εξής:

    -Ζάκυνθος
    -Κεφαλονιά
    -Ιθάκη
    -Ηλεία
    -Μεσσηνία

    Στη συνέχεια, η κακοκαιρία αναμένεται να κινηθεί ανατολικά και να πλήξει την Παρασκευή τους εξής Νομούς:

    -Αχαΐα
    -Αρκαδία
    -Αργολίδα
    -Βοιωτία
    -Αιτωλοακαρνανία
    -Φωκίδα
    -Αττική
    -Εύβοια

    Επιπλέον, το Σάββατο υπάρχει η πιθανότητα τα φαινόμενα να πλήξουν την Κρήτη και τις Κυκλάδες, αλλά μέχρι χθες το βράδυ οι μετεωρολόγοι ήταν επιφυλακτικοί, καθώς ο Μεσογειακός κυκλώνας συνέχισε να στροβιλίζει, αλλά υπήρχαν αποκλίσεις ως προς την κίνησή του προς τα ανατολικά.

    Με αφορμή το επερχόμενο κύμα κακοκαιρίας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στην έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε χθες, προέτρεψε τους πολίτες να παραμείνουν σε απόλυτη επιφυλακή, δίνοντας παράλληλα 3 οδηγίες προς τους πολίτες, ζητώντας να τις τηρήσουν κυρίως όσοι βρίσκονται σε περιοχές που θα χτυπήσει η κακοκαιρία.

    Μάλιστα, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι «καλούμε τους πολίτες της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς, της Ιθάκης, της Μεσσηνίας, της Ηλείας, της Αχαΐας, της Αρκαδίας, της Αργολίδας, της Βοιωτίας, της Αιτωλοακαρνανίας, της Φωκίδας, της Αττικής και της Εύβοιας να παραμείνουν σε απόλυτη επιφυλακή και να δώσουν έμφαση στις εξής 3 σημαντικές οδηγίες – επισημάνσεις – προειδοποιήσεις μας:

    Πρώτον, «όσοι βρίσκεστε σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, χειμάρρους ή ακτές, αποφύγετε να μείνετε σε υπόγειο, ημιυπόγειο ή ισόγειο», είπε ο κ. Χαρδαλιάς, και συνέστησε σε πολίτες που διαμένουν σε κτίσματα κοντά σε χειμάρρους ή ακτές να εξετάσουν το ενδεχόμενο να μείνουν αλλού για τις ημέρες της κακοκαιρίας.

    Δεύτερον, «αποφύγετε κάθε άσκοπη μετακίνηση, ασφαλίστε τις πόρτες και μετακινηθείτε σε υψηλότερα επίπεδα, σε περίπτωση πλημμυρών».

    Τρίτον, «μη διασχίζετε χειμάρρους ή ρέματα για κανέναν λόγο, είτε πεζή είτε οδηγώντας κάποιο όχημα».

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ