• Business

    «Φως» στη διαδρομή 6,2 εκατ. ευρώ: Από την ΕΛΤΡΑΚ, στην Ελβετία και από εκεί στο φορολογικό παράδεισο Τζέρσεϊ

    Ηρώ και Γιώργος Κόβα


    Ο πρώτος σταθμός στο «ταξίδι» του χρήματος θα είναι η Ελβετία. Το, από πολλές απόψεις, προστατευμένο και ασφαλές καταφύγιο της χώρας αυτής, θα υποδεχθεί τα περίπου 6,2 από τα συνολικά 20,1 εκατ. ευρώ, που έχουν λαμβάνειν ως πλούσιο μερισματικό «μπόνους» (προ φόρων) οι μέτοχοί της «Ελτρακ» (Δείτε εδώ την τιμή της μετοχής) . Μένει να διαπιστωθεί το εάν και πότε θα γίνει το επόμενο βήμα της κεφαλαιακής διαδρομής, με καταληκτικό προορισμό το Τζέρσεϊ… ένα μικρό νησί που βρίσκεται στο στενό της Μάγχης και συγκαταλέγεται στους 10 μεγαλύτερους φορολογικούς παράδεισους στον κόσμο. Υπολογίζεται, μάλιστα, ότι εκεί «φιλοξενούνται» κάπου 300 δισ. ευρώ.

    Μικρή εταιρία με παράδοση

    Σε αυτό το νησάκι εδρεύει η υπεράκτια εταιρεία – θυρίδα Melcout, η οποία και είναι ο ισχυρότερος μέτοχος της εισηγμένης στο ελληνικό χρηματιστήριο «Ελτρακ». Μίας συγκριτικά μικρής εταιρείας  με όρους χρηματιστηριακής αξίας, η οποία δραστηριοποιείται στην εισαγωγή και το εμπόριο χωματουργικών μηχανημάτων και ελαστικών.

    Πρόκειται για ένα επιχειρηματικό δημιούργημα του Αναστασίου Πολίτη σε σύμπραξη με το Γιώργο Κόβα, ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν και συγγενικοί δεσμοί.

    Με τις «ρίζες» των συγγενικών σχέσεών τους, να ξεκινούν από την παλαιά, επιχειρηματική και αστική τάξη της Αθήνας. Καθώς, ο πατέρας του πρώτου και ο πεθερός του δεύτερου ήταν οι δημιουργοί της θρυλικής «Βιολέξ» που εδώ και δύο δεκαετίες ανήκει ολοκληρωτικά στον γαλλικό πολυεθνικό όμιλο της Bic.

    Δηλωτικό, επίσης, των συγγενικών σχέσεων είναι και το γεγονός ότι ο Αναστάσιος Πολίτης και η Ηρώ Κόβα (σύζυγος του επιχειρηματία) είναι πρώτα ξαδέλφια.

    Σε αντίθεση με το ζεύγος Κόβα, που έχει μία εξαιρετικά θορυβώδη και ορισμένες φορές εξεζητημένη παρουσία στην κοσμική ζωή της πρωτεύουσας και όχι μόνο, ο 78χρονος σήμερα Αναστάσιος πολίτης, έχει επιλέξει διαχρονικά να παραμένει… αθέατος. Κινούμενος τον περισσότερο καιρό ανάμεσα στην Ελβετία και τη Νέα Υόρκη.

    H Melcout στο προσκήνιο

    Η υπεράκτια εταιρεία Melcout ήρθε ξαφνικά στο προσκήνιο, στις 2 του μηνός του περασμένου Μαΐου, ταυτόχρονα με τη δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων της «Ελτράκ» για την ετήσια χρήση του 2016.

    Λίγες ημέρες αργότερα, η Ελβετική τράπεζα EFG Bank European Financial Group, συμφερόντων του Έλληνα μεγιστάνα Σπύρου Λάτση, κοινοποίησε στην επιτροπή κεφαλαιαγοράς ότι είναι εκείνη που κατέχει για λογαριασμό της Melcout το 32,37% των μετοχών της «Ελτράκ», τονίζοντας επιπρόσθετα, ότι η τράπεζα κινείται μόνον κατόπιν ρητών οδηγιών που εκπορεύονται από την εδρεύουσα στο Τζέρσεϊ Melcout.

    Τίνος, όμως, είναι η υπεράκτια εταιρεία που λόγο της ισχυρής συμμετοχής θα λάβει και το μεγαλύτερο μερίδιο από το μερισματικό μπόνους της Ελτράκ; Εκφράζει, άραγε, κάποιον νέο «παίκτη» ή αποτελεί στρατηγική επιλογή από υφιστάμενο μέτοχο της εισηγμένης; Όλα δείχνουν ότι ισχύει το δεύτερο.

    Με τους ανθρώπους της αγοράς να πιστεύουν ότι η υπεράκτια εταιρεία του Τζέρσεϊ, εκφράζει πρωτίστως τα συμφέροντα του Προέδρου της Ελτράκ, Αναστάσιου Πολίτη. Όσο και αν στον κόσμο του χρήματος τίποτε δεν θεωρείται ως θέσφατο. Ειδικά, μάλιστα, όταν πρόκειται για επτασφράγιστα μυστικά, offshore εταιρείας, όπως συμβαίνει στην προκειμένη περίπτωση.

    Ειρήνη Δανελιάν & Ισαβέλλα Κόβα

    Επισήμως, πάντως, καθώς τα στοιχεία πηγάζουν μέσα από τις λογιστικές καταστάσεις της Ελτράκ, ο Αναστάσιος Πολίτης εμφανίζεται να κατέχει το 11,03%. Αλλά, ένα ποσοστό που αθροιστικά φτάνει στο 31,34% βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο του Γιώργου Κόβα, με τον ίδιο να κατέχει 9,56% και τις δύο κόρες του Νατάσα και Ιζαμπέλα να έχουν από 10,89% η καθεμία.  

    Οι επισήμως προκύπτουσες μετοχικές θέσεις φαντάζουν μικρές μπροστά στη διάχυτη αίσθηση που υπάρχει στην αγορά για το «συγκεντρωτικό χαρακτήρα» που έχει το «χαρτί» της Ελτράκ, κυρίως σε ό,τι αφορά τον έχοντα τη θέση του Προέδρου Αναστάσιο Πολίτη, ο οποίος φέρεται να είναι εκείνος, που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, διαθέτει μεγαλύτερη μετοχική παρουσία από ό,τι εμφανώς.

    Όλα αυτά, ενδεχομένως να ήταν ήσσονος σημασίας αν η Ελτράκ, λίγους μήνες μετά από την εμφάνιση της Melcout στο μετοχολόγιό της δεν προχωρούσε σε ένα πραγματικό «ντεμαράζ» διανομής μερισμάτων στους μετόχους.

    Η αρχή έγινε στις 8 του μηνός του περασμένου Σεπτεμβρίου όταν και αποφασίστηκε η διανομή μερισμάτων συνολικής αξίας, οριακά πάνω από τα 2 εκατ. ευρώ. Στη γενική συνέλευση που έδωσε το «πράσινο φως» ήταν παρόντες 14 μέτοχοι όλοι και όλοι, οι οποίοι όμως είχαν και το 67,48% της εταιρείας.

    Στις 6 Δεκεμβρίου του 2017 η D Day

    Στις 6 Δεκεμβρίου θα ακολουθήσει και άλλη Γενική Συνέλευση, προκειμένου η Ελτράκ να προχωρήσει και σε νέα διανομή μερίσματος (14,05 εκατ. ευρώ), αλλά και στην επιστροφή κεφαλαίου ύψους 4,07 εκατ. ευρώ, που είναι αφορολόγητα.

    Επί της ουσίας η Melcout θα εισπράξει 6,2 εκατ. ευρώ , o Αναστάσιος Πολίτης 1,954 εκατ. ευρώ , ο Γιώργος Κόβας 1,694 εκατ. ευρώ , η Νατάσα Κόβα 1,929 εκατ. ευρώ και η Ιζαμπελλα Κόβα 1.929 εκατ. ευρώ. Οι υπόλοιποι μέτοχοι θα μοιραστούν το εναπομείναν ποσό. 

    Για τα δεδομένα της εταιρείας το χρήμα που επιστρέφει στους μετόχους είναι πρωτόγνωρο ως προς την… ποσότητά του. Έστω και αν είχε υπάρξει ένα μεγάλο χρονικό κενό, χωρίς μερισματικές παροχές.

    Είναι ενδεικτικό ότι το προ φόρων «μπόνους» στους μετόχους, φτάνει αθροιστικά στα 1,43 ευρώ ανά μετοχή, ενώ οι μετά φόρων διανομές αντιστοιχούν στα 1,261 ευρώ, επίσης ανά μετοχή. Γεγονός που μεταφράζεται σε αποδόσεις της τάξεως του 68,41% και του 603% αντιστοίχως, αν ληφθεί υπόψη, ότι το «χαρτί» της Ελτράκ ήταν στα 2,09 ευρώ στις 8 Σεπτεμβρίου της φετινής χρονιάς. Σήμερα η τιμή της μετοχής βρίσκεται πέριξ των 3,43 ευρώ. (Δείτε εδώ αναλυτικά την πορεία της μετοχής από τους ειδικούς πίνακες του mononews.gr) 

    Η επιλογή της offshore, σαφώς και δεν ενέχει κανενός είδους οσμές, καθώς αποτελεί νόμιμο «όπλο» για τον ιδιοκτήτη της. Όπως είναι ευνόητο, αν η Melcout συγκέντρωσε διάφορα μετοχικά ποσοστά που υπήρχαν σε ελληνικούς «κωδικούς», τότε έχει την άνεση να βγάλει στο εξωτερικό τα λεφτά που θα δοθούν από τα μερίσματα της Ελτράκ, χωρίς να υποκύπτει στα capital controls. Αν οι συμμετοχές ήταν ήδη εδώ, τότε τα πλεονεκτήματα αφορούν φορολογικούς λόγους εχεμύθειας…

    Σε κάθε περίπτωση όμως, η γενναία αυτή παροχή μετρητών προς τους μετόχους και δη τους βασικούς, δημιουργεί και ερωτηματικά, αφού επί της ουσίας «σκουπίζει» τα έκτακτα αποθεματικά της εταιρείας που σχηματίστηκαν από φορολογικά κέρδη προηγούμενων ετών.

    Εξέλιξη που υπό όρους και προϋποθέσεις μπορεί να οδηγήσει την Ελτράκ σε νέους δρόμους, μη αποκλειομένου και του ενδεχόμενου της πώλησης. Όσο και αν κάτι τέτοιο δεν φαίνεται επί του παρόντος στον ορίζοντα.

    Άλλωστε, η υπεράκτια εταιρεία μπορεί να προσφέρει πλεονεκτήματα και προς αυτήν την κατεύθυνση, πέραν όλων των άλλων.

    Η επικείμενη γενική συνέλευση, μπορεί να ρίξει περισσότερο φως στις εξελίξεις και να δικαιολογήσει επαρκέστερα την πλουσιοπάροχη μερισματική πολιτική, που για πρώτη φορά υιοθετεί η εταιρεία.

    Στο παρελθόν η Ελτράκ έδινε το δικαίωμα στους μετόχους να επανεπενδύσουν σε μετοχές, μέχρι το 50% των διανεμόμενων μετρητών.

    Θα φανεί, βεβαίως, αν κάτι ισχύσει ή όχι και τώρα. Ο παράγοντας πιστώτριες τράπεζες είναι επίσης ένα ερώτημα. Εκτός εάν γνωρίζουν κάτι περισσότερο για τις εξελίξεις…

    Ηρώ Κόβα

    Πως θα μοιραστούν τα λεφτά στους μετόχους. Τι θα ισχύσει με την Melcout.

    Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, τα δικαιώματα της Melcout θα εισπραχθούν από την ελβετική τράπεζα του Σπύρου Λάτση, καθώς είναι εκείνη που «κρατάει» τις μετοχές γα λογαριασμό της υπεράκτιας εταιρείας. Στην επιστροφή κεφαλαίου δεν υπάρχει φόρος, πρωτογενώς τουλάχιστον.

    Στα μερίσματα, οι δηλώνοντες φορολογική έδρα στην Ελλάδα, υπάγονται σε παρακράτηση 15%. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση της Ελβετίας, όπως και για όλους τους ξένους παίκτες, ισχύει το δίκαιο της αποφυγής της διπλής φορολόγησης, που προκύπτει από διμερείς συμφωνίες της Ελλάδας.

    Έτσι, για τον… Ελβετικό παραλήπτη των μερισμάτων θα παρακρατηθεί εδώ το 5% και το υπόλοιπο θα εκκαθαριστεί στη χώρα όπου θα πάνε τα λεφτά.

    Αν δεν υπήρχε διμερής συμφωνία με την Ελλάδα, τότε οι φορολογικές κρατήσεις θα ήταν στο 15% επί της αξίας των μερισμάτων.

    Όπως προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων και εφ’ όσον δεν αλλάξει κάτι στα μερισματικά μπόνους της Ελτράκ», τότε η Melcout θα έχει καθαρά έσοδα 6,25 εκατ. και 1,95 εκατ. είναι το δικαίωμα για τον Αναστάσιο Πολίτη.

    Στην οικογένεια Κόβα, αντιστοιχούν καθαρά 5,5 εκατ. ευρώ. Εκτός, βεβαίως, και αν οι βασικοί μέτοχοι έχουν και άλλες άδηλες συμμετοχές («κρυμμένες» τώρα στα ποσοστά της μειοψηφίας) οπότε και θα έχουν μεγαλύτερες αποδοχές.

    Πέραν τούτων και αναφορικά με την επιχειρηματική ιστορία της Ελτράκ, αυτή ξεκινά το 1982. Έτος κατά το οποίο ιδρύθηκε, αναλαμβάνοντας αρχικά την αποκλειστική αντιπροσωπεία στην Ελλάδα, της caterpillar.

    Στη συνέχεια το χαρτοφυλάκιο δραστηριοτήτων της εμπλουτίστηκε και με άλλες αντιπροσωπιών μηχανημάτων, ανυψωτικών, αλλά και ελαστικών. Στο χρηματιστήριο μπήκε το 1991, ενώ όλα τα τελευταία χρόνια την Ελτράκ, την «τρέχει» ο Γιώργος Κόλλιας, Διευθύνων σύμβουλος και αντιπρόεδρος.

    Με εξαίρεση μία και μόνο ζημιογόνο χρονιά, η Ελτράκ σε όλα τα έτη της κρίσης (2009 – Α’ εξάμηνο του 2017) έχει καθαρά κέρδη που αθροιστικά αγγίζουν τα 19,5 εκατ. ευρώ. Βέβαια στην οκταετία της κρίσης οι πωλήσεις έχουν υποχωρήσει 38%, ενώ τα τρέχοντα δανειακά της βάρη είναι στα 18,9 εκατ. ευρώ.

    Πολίτης – Κόβας: Η πορεία τους από τη Βιολέξ – Bic μέχρι την κοινή συνάντηση στην Ελτράκ.

    Ήταν το 1952 όταν ο Αδάμ Πολίτης και ο Δημήτρης Βετόπουλος δημιούργησαν τη Βιολέξ που παρήγαγε ξυριστικές λεπίδες δύο αιχμών. Οι πρωτοποριακές για την εποχή λεπίδες «Astor» με την υψηλή τους ποιότητα και τις ανταγωνιστικές τιμές, κυριάρχησαν στην ελληνική αγορά. Έχοντας ως διαφημιστικό σλόγκαν  το «Astor, μυρίζει, φρεσκάρει, ομορφαίνει», οι δύο επιχειρηματίες είχαν και στενούς οικογενειακούς δεσμούς, καθώς ο Βετόπουλος, είχε σύζυγός του την αδελφή του Πολίτη.

    Ο Αμερικανοσπουδασμένος γιος του Πολίτη, Αναστάσιος εντάχθηκε στη «Βιολέξ» ο 1970 και έδωσε άμεσα μεγάλη βαρύτητα στο ειδικό τμήμα έρευνας και καινοτο9μίας που συστάθηκε μέσα στην εταιρεία. Με διπλώματα ευρεσιτεχνίας ο ίδιος, επικέντρωσε το ενδιαφέρον στην αναζήτηση μίας εύκολης στη χρήση και φθηνής ξυριστικής μηχανής. Αυτό έγινε δυνατό το 1973, όταν ο Σουηδός μηχανικός της εταιρείας Κένεθ Γκίλεστρομ σχεδίασε την πρώτη ;απορριπτόμενη ξυριστική, που ήταν μία παγκόσμια πατέντα. Λίγα χρόνια αργότερα, η Bic απέκτησε το 40% της Βιολέξ και το 1999 πήρε όλο το υπόλοιπο ποσοστό. Όλα αυτά με ένα γιγαντιαίο τίμημα για τους ιδιοκτήτες.

    Την περίοδο από το 1973 έως και το 1999, ο Αναστάσιος Πολίτης είχε τη θέση του Προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου. Ακριβώς στο ίδιο χρονικό διάστημα στο πόστο του Διευθύνοντος Συμβούλου ήταν ο Γιώργος Κόβας, ο οποίος παντρεύτηκε με την κόρη του Βετόπουλου Ηρώ (εκ του Αργυρώ).

    Η Ελτράκ δημιουργήθηκε το 1982, πλαισιωμένη από τους Πολίτη και Κόβα. Ο πρώτος, στο χρονικός διάστημα από το 1986 έως το 1994, ίδρυσε και διεύθυνε την trans tech services που είχε έδρα τη Νέα Υόρκη. Ο δεύτερος από το 1976 έως το 1998 ίδρυσε και διεύθυνε τη Natalia Shipping. Αν μη τι άλλο, πολυπράγμωνες και οι δύο «παίζοντας» σε παράλληλα επιχειρηματικά ταμπλό, με την εισηγμένη Ελτράκ να αποτελεί μέχρι τώρα, το συνδετικό τους κρίκο.

    Ηρώ και Γιώργος Κόβα

    Η εσάνς του … παλαιού χρήματος : Τα πάρτι, οι ζημιές από την «Πυραμίδα», το Πόρτο Χέλι και οι μετοχές της Eurobank.

    Χλιδάτα πάρτι, βίλες – υπερπαραγωγές, υψηλές γνωριμίες και διασυνδέσεις με ισχυρούς, γκλάμουρους συναναστροφές με γαλαζοαίματους, χειμερινές αποδράσεις στο εμβληματικό Γκστάαντ της Ελβετίας, φιλανθρωπίες, πάμπολλες φωτογραφίσεις με επικοινωνιακό επίχρισμα αλλά και μία «κανονιά» από τους «ταχυδακτυλουργούς» των αγορών.

    Όλα αυτά και σαφώς και άλλα πολλά συνθέτουν το προφίλ της οικογένειας Κόβα που αναμφίβολα πολιτογραφείται στην ελίτ του χρήματος. Μεγαλωμένη στο πατρικό της σπίτι στην Ηρώδου Αττικού, η Ηρώ Βετοπούλου, είναι σύζυγος (από το δεύτερο γάμο της) με το Γιώργο Κόβα, με το ζευγάρι να έχει 2 κόρες, αλλά και 6 εγγόνια.

    Το 2008 ο Γιώργος Κόβας έχασε πολλά εκατομμύρια, καθώς ήταν ένα από τα πολλά θύματα της «Πυραμίδας» του Μέιντοφ που είχε στηθεί στο μητροπολιτικό κέντρο της Νέας Υόρκης και είχε διακλαδωθεί διεθνώς.

    Λέγεται ότι από αυτή τη μεγάλη οικονομική τρύπα, το ζευγάρι έβγαλε στο σφυρί την πολυτελή έπαυλη στο Πόρτο Χέλι, η όποια πουλήθηκε σε γόνο της οικογένειας Γουλανδρή έναντι 15 εκατ. ευρώ. Στην έπαυλη αυτή είχε μεταφερθεί μέχρι και άμμος από τις Μαλδίβες για να διαμορφώσει την παραλία.

    Η Ηρώ Κόβα έχει και έντονη φιλανθρωπική δράση ούσα ενεργό μέλος της ΕΛΕΠΑΠ. Όσο για το Γιώργο Κόβα, φέρεται να έχει τοποθετήσει κεφάλαια στις αυξήσεις κεφαλαίου της Eurobank, στην οποία διατηρεί ένα μικρό ποσοστό.

    TIPS

    • Δέκα χρηματιστηριακοί «κωδικοί» δηλώνουν ως φορολογική τους έδρα ΤΟ Τζέρσεϊ και σε αυτούς τους «κωδικούς» υπάρχουν ελληνικές μετοχές, αγοραίας 16,48 εκατ. ευρώ, με στοιχεία του περασμένου Οκτωβρίου. Την ιδία στιγμή 176 «κωδικοί» με έδρα την Ελβετία έχουν ελληνικές μετοχές αξίας 737,48 εκατ. ευρώ.. Τον ίδιο δρόμο προς το Τζέρσεϊ είχαν ακολουθήσει και άλλοι 97 Έλληνες καταθέτες που είχαν μετακινήσει στον φορολογικό παράδεισο 23,3 εκατ. ευρώ.
    • Ράλι ανόδου έχει κάνει το «χαρτί» της Ελτράκ, καθώς το μερισματικό μπόνους λειτουργεί ως ισχυρός μαγνήτης. Από τις 8 Σεπτεμβρίου έως και την περασμένη Τρίτη, η μετοχή έχει ενισχυθεί κατά 60% φτάνοντας στα 3,43 ευρώ, με την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας να διαμορφώνεται στα 42,4 εκατ. ευρώ. Προ πενταετίας η επιτροπή κεφαλαιαγοράς είχε επιβάλλει πρόστιμα (160.000 ευρώ) για χειραγώγηση μετοχών της Ελτράκ…
    • Ο Θόδωρος Βασιλάκης έχει και αυτός επιχειρηματική ανάμειξη στον όμιλο της Ελτράκ. Το Δεκέμβριο του 2014 είχε αποκτήσει το 7,68% των μετοχών της θυγατρικής ΕΛΤΡΕΚΑ, ενώ τον Αύγουστο του 2015 αύξησε το ποσοστό συμμετοχής στο 50%. Όλα αυτά, μέσω της AutoHellas και με ένα συνολικό κόστος κτήσης, λίγο πάνω από το 1 εκατ. ευρώ. Η ΕΛΤΡΕΚΑ δραστηριοποιείται στην εισαγωγή και το εμπόριο ειδών αυτοκίνησης και εξοπλισμού συνεργείων.



    ΣΧΟΛΙΑ