• Κοινωνία

    ΗΠΑ: Δραματικό ρεκόρ με 884 θανάτους το τελευταίο 24ωρο

    • NewsRoom


    Με ανησυχητικούς ρυθμούς εξακολουθεί να εξαπλώνεται η πανδημία στις ΗΠΑ

    Οι ΗΠΑ, το νέο επίκεντρο της πανδημίας, ήρθαν αντιμέτωπες, το τελευταίο 24ωρο, με 884 νέους θανάτους, αριθμός που αποτελεί ένα αρνητικό ρεκόρ, καθώς πρόκειται για τους περισσότερους νεκρούς που έχει καταγράψει η χώρα μέσα σε ένα 24ωρο, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

    Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων φτάνει πλέον τους 4.475 συνολικά στις ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι, ταυτόχρονα, η ίδια είναι εκείνη που καταγράφει μακράν τα περισσότερα κρούσματα στον πλανήτη, καθώς σήμερα μετρά 213.372 ασθενείς. Η αύξηση του τελευταίου 24ωρου μάλιστα είναι τρομακτική, καθώς διαπιστώθηκαν 25.200 νέα κρούσματα σε μια ημέρα.

    Υπενθυμίζεται ότι το ρεκόρ των περισσότερων θανάτων μέσα σε μια μέρα εξαιτίας της πανδημίας καταγράφηκε την 27η Μαρτίου στην Ιταλία. Πρόκειται για μία ημέρα όπου στην χώρα έχασαν τη ζωή τους 969 άνθρωποι.

    Μετά τις ραγδαίες εξελίξεις, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, που μέχρι πρότινος ήταν διατεθειμένος να «σπάσει» την καραντίνα για χάρη της οικονομίας, σκέφτεται τώρα να προχωρήσει στη λήψη επιπρόσθετων μέτρων.

    Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης του Τύπου για την προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας, ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο αναστολής των πτήσεων εσωτερικού προς και από εστίες της κρίσης στις ΗΠΑ, καθώς η κυβέρνησή του δυσκολεύεται ολοένα περισσότερο να σταματήσει την εξάπλωση της ασθένειας στη χώρα.

    «Ασφαλώς το εξετάζουμε, αλλά όταν το κάνεις αυτό πραγματικά επιβάλεις περιορισμούς σε μια βιομηχανία που χρειαζόμαστε απελπιστικά», είπε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε χθες, Τετάρτη στον Λευκό Οίκο.

    Βυθίζεται σε κρίση η αμερικανική οικονομία

    Την ίδια ώρα που η πανδημία δείχνει το σκληρό πρόσωπό της στις ΗΠΑ, η οικονομία της χώρας βυθίζεται σε κρίση. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τον Μάρτιο πολλές αμερικανικές εταιρείες προχώρησαν στην κατάργηση θέσεων εργασίας με πρωτοφανή ρυθμό, τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία. Τα νεότερα στοιχεία, αναφορικά με τα επιδόματα εργασίας, τα οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθούν σήμερα, όπως όλα δείχνουν, θα επαληθεύσουν τις σοβαρές επιπτώσεις της πανδημίας στην αμερικανική οικονομία.

    Πάντως, ο αριθμός των νέων ανέργων, που καταγράφηκε την τελευταία εβδομάδα, εκτιμάται ότι θα ανέλθει ξανά σε εκατομμύρια, κυμαινόμενος μεταξύ 2,8 και τα 5 εκατομμυρίων, κατά αναλυτές, με τα επίσημα στοιχεία να αναμένονται εντός της ημέρας. Την περασμένη εβδομάδα, οι τάξεις των ανέργων στις ΗΠΑ πύκνωσαν κατά 3,3 εκατομμύρια, αριθμός που δεν έχει προηγούμενο.

    Ταυτόχρονα, η αισιοδοξία σβήνει στον ιδιωτικό τομέα, που έπαψε τον Μάρτιο να δημιουργεί νέες θέσεις απασχόλησης. Αυτό έγινε για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία σχεδόν, αφότου η αμερικανική οικονομία κατάφερε να αναπνεύσει, έπειτα από τη μεγάλη κρίση του 2008.

    Μάλιστα, αυτά τα στοιχεία, που ανακοινώθηκαν χθες, Τετάρτη, σταματούν την 12η Μαρτίου, δηλαδή προτού ληφθούν τα μέτρα μαζικού περιορισμού του πληθυσμού. Τον Απρίλιο, ο αριθμός των εργαζομένων αναμένεται να μειωθεί «κατά 10 εκατομμύρια επιπλέον», προεξοφλεί ο Ίαν Σέπαρντσον της εταιρείας Pantheon Macroeconomics.

    Σημειώνεται ότι η φετινή χρονιά είχε ξεκινήσει δυναμικά, με 291.000 νέες θέσεις εργασίας να δημιουργούνται τον Ιανουάριο, τον υψηλότερο αριθμό σχεδόν την τελευταία πενταετία. Ωστόσο, η πανδημία άλλαξε άρδην την κατάσταση, τραβώντας χειρόφρενο στην οικονομική δραστηριότητα.

    Τα μέτρα περιορισμού του πληθυσμού, σε διάφορους βαθμούς, που επιβλήθηκαν από αμερικανικές πολιτείες υποχρέωσαν πάρα πολλές επιχειρήσεις να κατεβάσουν ρολά ή να μειώσουν πολύ τη δραστηριότητά τους. Το μεγαλύτερο πλήγμα σε θέσεις εργασίας (περί τις 37.000 θέσεις) το δέχθηκε ο τομέας του εμπορίου.

    Άλλος ένας τομέας που χτυπήθηκε βαριά, αυτός του ελεύθερου χρόνου και των ξενοδοχείων και μοτέλ, έχασε 11.000 θέσεις εργασίας. Οι θέσεις εργασίας στον τομέα των κατασκευών υπέστησαν επίσης θεαματική μείωση (–16.000).

    Τέλος, το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, που εμφανίζεται ολοένα πιο ανήσυχο, έκλεισε με πτώση χθες.

    Νέο επεισόδιο στον «ψυχρό πόλεμο» με την Κίνα

    Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν νέα επίθεση κατά της Κίνας αναφορικά με το ζήτημα της πανδημίας. Μετά την προσπάθεια προσέγγισης μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών και τις ενέργειες για συνεργασία, οι σχέσεις φαίνονται να μπαίνουν και πάλι στον πάγο, μετά το νέο ισχυρισμό των ΗΠΑ ότι η Κίνα αποκρύπτει σκόπιμα νεκρούς εξαιτίας της πανδημίας, αλλοιώνοντας τους πραγματικούς αριθμούς.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από το πρακτορείο Bloomberg, απόρρητη έκθεση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση της Κίνας ψεύδεται σε ό,τι αφορά στον απολογισμό των νεκρών της πανδημίας, υποτιμώντας κατά πολύ τον αριθμό των θυμάτων, αλλά και των ασθενών.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η έκθεση αυτή έχει ήδη δοθεί από την περασμένη εβδομάδα στον Λευκό Οίκο.
    Όπως επισημαίνεται, επιπλέον, στην έκθεση υπογραμμίζεται και η θέση ότι οι αριθμοί των κρουσμάτων μόλυνσης από τον ιό και των θανάτων από την ασθένεια, που δημοσιοποιεί το Πεκίνο, είναι ψευδείς, εσκεμμένα πολύ κατώτεροι των πραγματικών, σημείωσε το πρακτορείο.

    Παρά την εξέλιξη αυτή, ο Αμερικανός Πρόεδρος ωστόσο θέλησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους, τονίζοντας ότι δεν έχει πάρει στα χέρια του την εν λόγω έκθεση, αφήνοντας ωστόσο αιχμές κατά του Πεκίνου.

    «Οι αριθμοί φαίνεται να αντικατοπτρίζουν ελάχιστα αυτό που συμβαίνει, σχετικά με αυτό που είμαστε, βλέπουμε και αναφέρεται», είπε χαρακτηριστικά ο Τραμπ, ο οποίος υποστήριξε πως, σε πρόσφατη τηλεφωνική του επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζιπινγκ, συζήτησε το πώς η Κίνα διαχειρίστηκε την πανδημία και όχι τόσο τους αριθμούς.

    Ο Τραμπ τόνισε, πάντως, πως οι σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας είναι πολύ καλές και ότι οι δύο πλευρές θέλουν να διατηρήσουν την εμπορική συμφωνία που πέτυχαν στις αρχές του έτους. «Όσον αφορά το εάν οι αριθμοί τους είναι σωστοί ή όχι, δεν είμαι λογιστής της Κίνας», ανέφερε ο Ρεπουμπλικανός Πρόεδρος.

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Robert O’ Brien, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Τραμπ, ο οποίος υποστήριξε πως η αμερικανική κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τα στοιχεία που δίνει η Κίνα όσον αφορά στην εξέλιξη της πανδημίας.

    Σημειώνεται, πάντως, πως μια σειρά από Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές και βουλευτές είχαν εξαπολύσει σφοδρά πυρά κατά της Κίνας, κατηγορώντας την ότι «είπε ψέματα, λέει ψέματα και θα συνεχίσει να λέει ψέματα για το θέμα του ιού, προκειμένου να προστατεύσει το καθεστώς του», ότι «η Κίνα συγκάλυπτε τη βαρύτητα αυτού του ιού για μήνες» και ότι «οι κινεζικές αρχές κρύβουν τον αληθινό απολογισμό των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια».

    Άλλωστε, τις ίδιες κατηγορίες κατά του Πεκίνου έχει εξαπολύσει και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ο οποίος κατηγορούσε το Πεκίνο για έλλειψη διαφάνειας για το εύρος της επιδημίας έναντι του υπόλοιπου κόσμου.



    ΣΧΟΛΙΑ