• Κοινωνία

    Υπ. Δικαιοσύνης: Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου η λειτουργία της Δικαστικής Αστυνομίας

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας


    Να είναι έτοιμα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου τα νομοθετήματα για τη σύσταση αλλά και τη λειτουργία της Δικαστικής Αστυνομίας, σχεδιάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης, για ένα εγχείρημα που χρόνια τώρα αποτελεί ανεκπλήρωτη δέσμευση των εκάστοτε κυβερνήσεων.

    Η αρχή για την ίδρυση της Δικαστικής Αστυνομίας έγινε με τον ορισμό από το υπουργείο Δικαιοσύνης της ομάδας εργασίας για την επεξεργασία του σχετικού σχεδίου νόμου.

    Επικεφαλής της ομάδας εργασίας με αντικείμενο την επεξεργασία του ιδρυτικού νόμου της Δικαστικής Αστυνομίας είναι ο εφέτης στο Εφετείο Αθηνών Κωνσταντίνος Σαργιώτης.

    Την ομάδα του θα απαρτίζουν ο Δημήτριος Νικολόπουλος, Εφέτης στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, ο Αντώνιος Αλαπάντας, Εφέτης στο Εφετείο Πατρών, η Ευθυμία Βερροιώτου Αντεισαγγελέας Εφετών Αθηνών, η Χριστίνα Σαλάππα, Πρωτοδίκης – ανακρίτρια στο Πρωτοδικείο Αθηνών και Ευρωπαία Εντεταλμένη Ανακρίτρια, η Πόπη Παπανδρέου, Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών και Ευρωπαία Εντεταλμένη Εισαγγελέα, ο Ιωάννης Παναγόπουλος, Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών και ο Κωνσταντίνος Τσιμάρας Αναπληρωτής Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

    Στόχος είναι η σύντομη ολοκλήρωση του νομοσχεδίου για την ίδρυση της Δικαστικής Αστυνομίας και στη συνέχεια, η ίδια ομάδα εργασίας αναμένεται να επεξεργαστεί το αναγκαίο για τη λειτουργία της νομοθέτημα.

    Η Δικαστική Αστυνομία προβλέπεται να επικουρεί το έργο των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών.

    Η ίδρυση της αποτελεί πάγιο αίτημα δεκαετιών των Δικαστικών Ενώσεων καθώς αναμένεται να συμβάλλει στη βελτίωση των όρων και των συνθηκών απονομής της Δικαιοσύνης, τόσο για τους πολίτες όσο και για τους δικαστές, εισαγγελείς, δικηγόρους και δικαστικούς υπαλλήλους.

    Έτσι, με τη λειτουργία της, ευελπιστείται η επιτάχυνση στην έκδοση των αποφάσεων, η εξοικονόμηση πόρων και η αύξηση των δημοσίων εσόδων από την έγκαιρη εκτέλεση ποινικών αποφάσεων, που σε πολλές περιπτώσεις παραμένουν ανεκτέλεστες για χρόνια.

    Δεν είναι τυχαίο των προσδοκιών ότι η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση συνδέεται με το λεγόμενο Ταμείο Ανάκαμψης.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ