• Κοινωνία

    Η πρώτη αποζημίωση για θύμα της Μάνδρας: €270.000 για ευθύνες Περιφέρειας, Πολιτικής Προστασίας, Αστυνομίας


    Ευθύνες σε Περιφέρεια, γ.γ. Πολιτικής Προστασίας και Αστυνομία για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα, εντόπισε η Δικαιοσύνη, επιδικάζοντας αποζημίωση 270.000 ευρώ στην οικογένεια ενός 29χρονου θύματος.

    Είναι η πρώτη αποζημίωση για ψυχική οδύνη που επιδικάζεται σε οικογένεια νεκρού και το σκεπτικό-«χαστούκι» των δικαστών για τις εγκληματικές παραλείψεις και αμέλειες των αρμόδιων φορέων, ανοίγει το δρόμο για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων και από τις οικογένειες ακόμα 24 θυμάτων και δεκάδων πλημμυροπαθών.

    Η πρώτη απόφαση εκδόθηκε από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών στην οικογένεια ενός 29χρονου. Ο νεαρός άνδρας διέμενε στα Άνω Λιόσια. Εφυγε από το σπίτι του στις 6 το πρωί για να πάει στη δουλειά του. Στο ύψος της Μάνδρας παρασύρθηκε από τα νερά του του υπερχειλισμένου ρέματος Σούρες και η σορός του εντοπίστηκε 3 ημέρες μετά στις εκβολές ποταμού στην Ελευσίνα.

    Με την υπ αριθμόν 6816/2021 απόφαση, το Διοικητικό Πρωτοδικείο έκρινε πως ο θάνατος του 29χρονου ήταν «απρόσμενα τραγικός» και «τα συντρέχοντα περιστατικά του ατυχήματος ήταν ιδιαίτερα ψυχοφθόρα για την οικογένεια του».

    Για τις ευθύνες της Περιφέρειας Αττικής, το πρωτοβάθμιο Δικαστήριο έκρινε ότι «παρέλειψε να διενεργήσει αντιπλημμυρικά έργα και διευθετήσεις στα ρέματα Σούρες και Αγία Αικατερίνη στην Μάνδρα Αττικής που στις 15 Νοεμβρίου του 2017 τελικά υπερχείλισαν».

    Όπως αναφέρεται στην απόφαση, η Περιφέρεια Αττικής, από το 2014, είχε προβεί στην έγκριση μελέτης για την εκτροπή των ρεμάτων Σούρες και Αγία Αικατερίνη στην περιοχή της Μάνδρας όπως επίσης και για την εκτέλεση όλων των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων. Μάλιστα από το 2016 είχε λάβει από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση εγκρίσεις για το μεγαλύτερο μέρος από αυτά, ενώ το 2015 είχε συμβεί ακόμη μία πλημμύρα στη Μάνδρα.

    Ωστόσο, κατά τους δικαστές, η Περιφέρεια Αττικής «αδικαιολογήτως δεν προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες… για την άμεση εκτέλεση του ανωτέρου έργου».

    Για τις ευθύνες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας αναφέρεται στην απόφαση ότι «είναι η καθ’ ύλην αρμόδια υπηρεσία για την εκπόνηση και εκτέλεση σχεδίων αντιμετωπίσεων κινδύνων από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και η πλημμύρα. Παρόλα αυτά, δεν έλαβε τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα για την ενημέρωση των πολιτών ώστε να αντιληφθούν οι πολίτες πόσο επικίνδυνες ήταν οι βροχοπτώσεις και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας».

    Ο 29χρονος είναι πιθανόν να μην επέλεγε τη φονική διαδρομή που ακολούθησε εάν η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είχε προβεί στην τακτική και συνεχή ενημέρωση των πολιτών:

    «…Ήτοι να γνωρίζει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αντιμετωπίσει κίνδυνο πλημμύρας του οδικού δικτύου κατά τη μετάβαση στην εργασία του και ενδεχομένως να είχε επιλέξει άλλη λύση…»

    Για τις παραλείψεις της Ελληνικής Αστυνομίας στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται:

    · Δεν εκπόνησε ειδικό σχέδιο αντιμετωπίσεως κινδύνου στην περιοχή της Δυτικής Αττικής.

    · Δεν διενήργησε «προληπτικό έλεγχο για τη βατότητα του οδικού δικτύου σε τοπικό – περιφερειακό και εθνικό επίπεδο».

    · Παρέλειψε αφενός να διατάξει τη διακοπή της κυκλοφορίας στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών – Θηβών ήδη από 6:50 πρωινή όταν διεβιβάσθη στο Κέντρο Επιχειρήσεων σήμα για πτώση βράχων στο εν λόγω οδικό δίκτυο, αφετέρου παρέλειψε να εκδώσει έκτακτο δελτίο για την αποφυγή του εν λόγω οδικού δικτύου λόγω πτώσεως βράχων σε αυτό.

    Οι εναγόμενοι έχουν δικαίωμα να καταθέσουν έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης.

    Διαβάστε επίσης:

    Σε λειτουργία το σύστημα παρακολούθησης πλημμυρών FloodHub για τη λεκάνη απορροής Μάνδρας-Μαγούλας-Ελευσίνας

    Δίκη για την τραγωδία στη Μάνδρα: Τι κατέθεσε ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας

    Δίκη Μάνδρας: Νέα διακοπή λόγω αίθουσας – Ξέσπασαν οι μάρτυρες



    ΣΧΟΛΙΑ