• Κοινωνία

    Δίκη Μάνδρας: Νέα διακοπή λόγω αίθουσας – Ξέσπασαν οι μάρτυρες

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Η δίκη των 21 κατηγορουμένων για το θάνατο 25 ανθρώπων στις πλημμύρες της Μάνδρας διεκόπη και σήμερα, πριν ακόμα αρχίσει.

    Η δεύτερη συνεδρίαση του δικαστηρίου έγινε στην ίδια ακατάλληλη για να χωρέσει τους δεκάδες διαδίκους, αίθουσα, που ήταν η αιτία διακοπής της δίκης την προηγούμενη Παρασκευή.

    «Ντροπή! Αίσχος! Τσάμπα κόπος, θα χάσουμε τη δουλειά μας χωρίς λόγο…», φώναζαν στους δικαστές μάρτυρες από το ακροατήριο, όταν κατάλαβαν ότι ούτε σήμερα θα άρχιζαν οι καταθέσεις τους.

    Έντονος ήταν ο διάλογος μεταξύ μίας μάρτυρος και της προέδρου του δικαστηρίου:

    Μάρτυρας: Δεν γνωρίζατε ότι θα ήμασταν 200 άνθρωποι; Σήμερα το μάθατε;

    Πρόεδρος: Δεν προσήκει η συμπεριφορά σας σε χώρο δικαστηρίου.

    Μάρτυρας: Θα ερχόμαστε 5 μήνες εδώ; Θα χάνουμε τη δουλειά μας κάθε φορά; Έχουμε και ένα μεροκάματο.

    Πρόεδρος: Όποιος δεν θέλει, δεν έρχεται.

    Έντονες ήταν και οι αντιδράσεις συνηγόρων υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής, όταν το πρωί είδαν ότι, συγκριτικά με την προηγούμενη συνεδρίαση, στη δικαστική αίθουσα είχαν τοποθετηθεί δύο νέα έδρανα δικηγόρων, με συνολικά γύρω στις 10 θέσεις.

    Και πάλι, όμως, παρέμεναν όρθιοι δικηγόροι και κατηγορούμενοι.

    Συνήγορος υπεράσπισης: Αντιλαμβάνομαι την προσπάθεια, είναι καλύτερη η εικόνα από την προηγούμενη φορά, αλλά πρέπει να υπάρξει μία μέριμνα κυρία Πρόεδρε

    Πρόεδρος: Με τις συνθήκες που έχουμε, κάνουμε ό, τι καλύτερο μπορούμε. Να δούμε πόσοι συνήγοροι δεν κάθεστε, για να φέρουμε κι άλλο έδρανο. Μακάρι να ήταν οι συνθήκες αλλιώς.

    Δικηγόροι: Έντεκα

    Εισαγγελέας: Πείτε και εσείς τις ιδέες σας, να συνεργαστούμε να βρούμε μία λύση…Έρχομαι εγώ και βάζω κάποιες καρέκλες για τους κατηγορούμενους εάν χρειαστεί….

    Πρόεδρος: Στο Πρωτοδικείο, η μεγαλύτερη διαθέσιμη αίθουσα είναι αυτή. Στο Εφετείο υπάρχει η αίθουσα τελετών, αλλά δεν μπορούμε να συνεδριάζουμε εκεί όποτε θέλουμε. Έχει μιλήσει με το Εφετείο ο κ. Προϊστάμενος. Όμως, πρέπει να δημοσιοποιηθεί το ΦΕΚ για να πάμε στο Εφετείο. Μετά, όταν υπάρχουν διαθέσιμες αίθουσες, στο Εφετείο θα πηγαίνουμε!

    Συνήγορος Υπεράσπισης: Το αίτημα όλων είναι να γίνουν οι πρώτες συνεδριάσεις στην αίθουσα τελετών του Εφετείου της Αθήνας. Πρέπει η Πολιτεία να διαθέσει όλες τις ανέσεις στους κατηγορούμενους και στους συνηγόρους.

    Συνήγορος: Κύρια Πρόεδρε, πρέπει να υπάρξει μία μέριμνα! Θα πεθάνουμε από τη γρίπη εδώ μέσα.

    Μετά από διακοπή μίας και πλέον ώρας, η δίκη διεκόπη για τις 18 Φεβρουαρίου, αυτή τη φορά στην αίθουσα τελετών του Εφετείου.

    Είκοσι ένας κατηγορούμενοι δικάζονται, καθώς φέρονται, από δική τους αμέλεια, 25 άνθρωποι να έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι να κινδύνευσαν να πεθάνουν.

    Η πρώην περιφερειάρχης Αττικής, τρεις τότε δήμαρχοι, οι επικεφαλής και υπάλληλοι των δύο Δασαρχείων και της Πολεοδομίας δικάζονται κατά περίπτωση για 4 πλημμελήματα:

    *Πλημμύρα από αμέλεια

    *Ανθρωποκτονία από αμέλεια διά παραλείψεως τελεσθείσα κατά συρροή

    *Σωματικές βλάβες από αμέλεια διά παραλείψεως από υπόχρεο κατά συρροή

    *Παράβαση καθήκοντος δια παραλείψεως.

    Όπως στην έρευνα για το Μάτι, έτσι και στην έρευνα για τη Μάνδρα δεν προέκυψαν ενδείξεις που να στοιχειοθετούν τον ενδεχόμενο δόλο των κατηγορουμένων που θα συνιστούσε κακουργηματικές διώξεις.



    ΣΧΟΛΙΑ