• Κοινωνία

    Δίκη για την τραγωδία στη Μάνδρα: Τι κατέθεσε ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας

    Από τη φονική πλημμύρα στην Μάνδρα το 2017


    Μια πόλη χτισμένη στην κοίτη του ποταμού, με άναρχη δόμηση, χωρίς αντιπλημμυρικά έργα σε συνδυασμό με την πρωτοφανή βροχόπτωση οδήγησαν στην τραγωδία της Μάνδρας.

    Είναι η εκτίμηση που κατέθεσε σήμερα στο δικαστήριο ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας για τα αίτια που οδήγησαν στην πολύνεκρη πλημμύρα στη Μάνδρα, το Νοέμβριο του 2017, όπου 25 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

    Πρώτος μάρτυρας στη δίκη των 21 κατηγορουμένων για εξ αμελείας ανθρωποκτονίες και πρόκληση πλημμύρας, ο κ.Λέκκας μίλησε για την ανεξέλεγκτη δόμηση στην περιοχή και την παντελή έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων:

    «Η πόλη της Μάνδρας ουσιαστικά χτίστηκε μετά το 60 στην κοίτη του ποταμού, χωρίς κανένα έργο. Ενώ σαν χώρα έχουμε από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 αντισεισμική προστασία και αντισεισμικό σχεδιασμό, δεν έχουμε καταφέρει να αποκτήσουμε αντίστοιχο θεσμικό πλαίσιο για τις πλημμύρες και τις φωτιές».

    Ο κ. Λέκκας χαρακτήρισε πρωτόγνωρη τη βροχόπτωση. Όπως κατέθεσε:

    «Ήταν τεράστιο το ύψος βροχής, πρωτόγνωρο για την Αττική. Υπήρξε έντονη ραγδαιότητα. Ήταν η πιο ραγδαία βροχόπτωση που έχομε δει τα τελευταία 20 χρόνια σε όλη την Ελλάδα. Η φύση του εδάφους διευκόλυνε την έντονη απορροή των νερών και ότι υπήρξε τεράστιος όγκος φερτών υλικών που τριπλασίασε τον όγκο του νερού. Διαπιστώσαμε ότι τέτοια βροχόπτωση στην ίδια περιοχή δεν είδαμε τα τελευταία τουλάχιστον 150 χρόνια».

    Ο κ. Λέκκας είπε χαρακτηριστικά ότι «μόλις προ ημερών δόθηκε οδηγία στους Δήμους, με το νέο θεσμικό πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας πώς να προσδιορίζουν τον πλημμυρικό κίνδυνο».



    ΣΧΟΛΙΑ