• Κοινωνία

    Σε λειτουργία το σύστημα παρακολούθησης πλημμυρών FloodHub για τη λεκάνη απορροής Μάνδρας-Μαγούλας-Ελευσίνας

    • NewsRoom

    Από τη φονική πλημμύρα στην Μάνδρα το 2017


    Τίθεται σε λειτουργία το επιχειρησιακό σύστημα της υπηρεσίας παρακολούθησης πλημμυρών FloodHub του Κέντρου Επιστημών Παρατήρησης της Γης και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), το οποίο αφορά τη λεκάνη απορροής Μάνδρας-Μαγούλας-Ελευσίνας. Σε αυτό το πλαίσιο, έγινε σήμερα μια πρώτη παρουσίαση – εκπαίδευση για τα στελέχη των Δήμων Μάνδρας και Ελευσίνας στο Πνευματικό-Πολιτιστικό Κέντρο «Μίμης Δούκας» στη Μάνδρα.

    Η αναβαθμισμένη υπηρεσία FloodHub, αξιοποιώντας δορυφορικά δεδομένα, επίγειες υδρομετεωρολογικές μετρήσεις, υδρολογικά και υδραυλικά μοντέλα, καθώς επίσης δεδομένα πληθοπορισμού, εξασφαλίζει την αξιόπιστη προσομοίωση και παραγωγή επιχειρησιακής εικόνας της πλημμύρας κάθε 5 έως 15 λεπτά. Τα δορυφορικά δεδομένα είναι υψηλής χωρικής ανάλυσης της τάξης των δέκα μέτρων και λαμβάνονται από τους δορυφόρους Sentinels του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Copernicus, που συλλέγει το ελληνικό Mirror Site του BEYOND/EAA.

    Οι επίγειες υδρομετεωρολογικές μετρήσεις λαμβάνονται τηλεμετρικά κάθε 5 έως 15 λεπτά από τρεις σταθμούς, που το ΕΑΑ εγκατέστησε πρόσφατα, με συγχρηματοδότηση από την Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SMURBS/ERA-PLANET, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και την εταιρεία Metrica. Οι σταθμοί αυτοί δίνουν μετρήσεις για δέκα παραμέτρους μέσω της πλατφόρμας: βροχόπτωση, στάθμη νερού, παροχή νερού, μέση επιφανειακή ταχύτητα υδάτων, διεύθυνση ανέμου, ταχύτητα ανέμου, θερμοκρασία αέρα, βαρομετρική πίεση, σχετική υγρασία και ηλιακή ακτινοβολία.

    Η υδρολογική και υδραυλική προσομοίωση γίνεται με τα λογισμικά HEC-HMS και HEC-RAS σε ψηφιακό μοντέλο εδάφους του Ελληνικού Κτηματολογίου υψηλής χωρικής ανάλυσης πέντε μέτρων. Τέλος, τα δεδομένα πληθοπορισμού (crowdsourcing) συλλέγονται από τους πιστοποιημένους χρήστες (Πολιτική Προστασία, πυροσβέστες, υπηρεσιακούς υπαλλήλους, εθελοντές κ.τ.λ.) σε μια δυναμική πλατφόρμα πληθοπορισμού (crowdsourcing), που έχει αναπτύξει η υπηρεσία FloodHub στη διεύθυνση https://floodhub.beyond-eocenter.eu/floodHub/  και η οποία διευκολύνει την πρόσβαση τόσο από υπολογιστή όσο και από κινητό τηλέφωνο. Έτσι όλοι οι αρμόδιοι φορείς θα λαμβάνουν επιχειρησιακές εικόνες εκτίμησης στάθμης και έκτασης της πλημμύρας σε πραγματικό χρόνο για τη διαχείριση της καταστροφής.

    Επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Επιστημών Παρατήρησης της Γης και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης BEYOND είναι ο διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου ΕΑΑ/ΙΑΑΔΕΤ δρ Χάρης Κοντοές.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



    ΣΧΟΛΙΑ