• Κοινωνία

    «Η Γέφυρα του Λονδίνου έπεσε» – Τι θα συμβεί αμέσως μόλις πεθάνει η Ελισάβετ

    • NewsRoom
    βασίλισσα Ελισάβετ

    βασίλισσα Ελισάβετ


    Την ώρα που η βασίλισσα Ελισάβετ βρίσκεται υπό στενή ιατρική παρακολούθηση στο Κάστρο του Μπαλμόραλ καθώς υπάρχει ανησυχία για την κατάσταση της υγείας της επανέρχεται και πάλι στην επικαιρότητα ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η αναγγελία του θανάτου της. Το 2021 το Politico δημοσίευσε απόρρητα μυστικές πληροφορίες που αφορούσαν το συγκεκριμένο σχέδιο.

    Η φράση που θα ακουστεί είναι «η Γέφυρα του Λονδίνου έπεσε».

    Μέσα σε δέκα λεπτά από την ανακοίνωση του θανάτου της, οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες, θα πέσει μαύρο στον ιστότοπο της Βασιλικής Οικογένειας, ενώ ο βασιλιάς -πλέον- Κάρολος θα απευθύνει διάγγελμα στο έθνος, ενώ θα κάνει περιοδεία στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    Το άκρως μυστικό σχέδιο, που θα ενεργοποιηθεί με τον θάνατο της βασίλισσας, διέρρευσε στο Politico, θέτοντας ερωτήματα για το ποιος ευθύνεται για τη δημοσιοποίησή του, ενώ αναθεωρήθηκε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τον Guardian αν και για πρώτη φορά το σχέδιο κυκλοφόρησε τη δεκαετία του 1960, ποτέ δεν διέρρευσε με τόση λεπτομέρεια, ενώ δεν περιλαμβάνει λεπτομέρειες για την τελετή ενθρόνισης του πρίγκιπα Καρόλου, που θα γίνει λίγους μήνες αργότερα.

    Αμέσως μετά την δημοσιοποίηση του σχεδίου επισήμως το παλάτι του Μπάκιγχαμ αρνήθηκε να σχολιάσει.

    Ωστόσο πηγή με γνώση των όσων συμβαίνουν δήλωσε ότι «δεν είναι χαρούμενοι», ενώ άτομα που ασχολούνται με βασιλικά ζητήματα κάνουν λόγο για έλλειψη ηθικής.

    Μία ημέρα μετά την D-Day το Συμβούλιο Προσχώρησης θα συγκληθεί στο παλάτι του Σεντ Τζέιμς, κοντά στο Μπάκιγχαμ και θα ανακηρύξουν τον Κάρολο ως τον νέο μονάρχη.

    Αξιωματούχος θα βιντεοσκοπήσει τη δήλωση ότι η Βρετανία έχει νέο μονάρχη – το ίδιο μήνυμα θα διαβαστεί ταυτόχρονα στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, δίπλα στην Τράπεζα της Αγγλίας.

    Δύο ημέρες μετά την D-Day η σορός  θα τοποθετηθεί στην Αίθουσα του Θρόνου, στο Μπάκιγχαμ.

    Την τρίτη και την τέταρτη μέρα  ο νέος βασιλιάς Κάρολος ξεκινά περιοδεία στο Ηνωμένο Βασίλειο αρχής γενομένης με  επίσκεψη στο Γουεστμίνστερ στη Βουλή, όπου θα δεχθεί συλλυπητήρια από τους βουλευτές.

    Η επόμενη στάση είναι το Εδιμβούργο, που θα επισκεφθεί το κοινοβούλιο της Σκοτίας, ενώ θα υπάρξει εκκλησιαστική τελετή στον καθεδρικό του St. Giles.

    Ακολούθως θα πάει στη Βόρεια Ιρλανδία, όπου θα δεχθεί και πάλι συλλυπητήρια από τα εμπλεκόμενα κοινοβούλια, ενώ θα παρακολουθήσει επιμνημόσυνη τελετή στο Μπέλφαστ, στον Καθεδρικό της St. Anne.

    Στο Λονδίνο, θα γίνει η πρόβα της μεταφοράς του φέρετρου της Βασίλισσας   από το παλάτι του Μπάκιγχαμ στο Γουεστμινστερ, με μια συγκεκριμένη διαδικασία γνωστή ως «Επιχείρηση Λιοντάρι»

    Έκτη με ένατη ημέρα ξεκινά τριήμερο λαϊκό προσκύνημα. Το σχέδιο περιλαμβάνει αναλυτικές λεπτομέρειες για το πώς θα τοποθετηθεί το φέρετρο. Πρώτα θα την βρεθούν εκεί VIP  Μετά το κοινό θα μπορεί να εισέλθει στον χώρο που θα είναι κλειστός μόνο για μία ώρα το 24ωρο.

    Ο πρίγκιπας Κάρολος θα πετάξει στην Ουαλία για τον τελευταίο σταθμό της περιοδείας του. Θα επισκεφθεί το Κοινοβούλιο της Ουαλίας, ενώ θα παρακολουθήσει επιμνημόσυνη τελετή στο Κάρντιφ στον Καθεδρικό του Llandaff.

    Δέκα ημέρες μετά τον θάνατο, θα τελεστεί η κηδεία  που ονομάζεται «Ημέρα Εθνικού Πένθους»  που αν συμπέσει με καθημερινή, εναπόκειται στους εργοδότες για το εάν θα επιτρέψουν στους εργαζόμενους να μην εργαστούν.

    Η βασίλισσα θα μεταφερθεί στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ, ενώ θα τηρηθεί δύο λεπτών σιγή σε όλο το έθνος το μεσημέρι. Θα ακολουθήσει τελετή στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο Γουίνσδορ και θα ταφεί στη βασιλική κρύπτη στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, μαζί με τον πρίγκιπα Φίλιππο.



    ΣΧΟΛΙΑ