• Κοινωνία

    Η επέλαση του ανελέητου κορονοϊού στον πλανήτη – Ποια η σημερινή κατάσταση


    Την ανελέητη πορεία του εξακολουθεί ο φονικός ιός, που έκανε την εμφάνισή του στον πλανήτη τον Δεκέμβριο του 2019, ξεκινώντας από την Κίνα και σκορπίζοντας φόβο και θάνατο

    Ο κορονοϊός σε αριθμούς

    Τραγικός είναι ο απολογισμός των αριθμών των θυμάτων, αλλά και των ασθενών που έχει προκαλέσει ο νέος κορονοϊός σε όλο τον πλανήτη, εξακολουθώντας να εγείρει τις ανησυχίες, καθώς πολλά κράτη δεν έχουν εισέλθει ακόμη στην φάση της κορύφωσης της νόσου, με αποτέλεσμα να είναι άγνωστο το τι πρόκειται να αντιμετωπίσουμε στο άμεσο μέλλον.

    Μέχρι σήμερα, τουλάχιστον 33.244 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε όλον τον κόσμο από την πανδημία του Covid-19, σύμφωνα με την καταμέτρηση που κάνει το Γαλλικό Πρακτορείο, βασιζόμενο σε επίσημες πηγές. Την ίδια ώρα, έως την Κυριακή το βράδυ έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο περί τα 697.750 επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού σε 183 χώρες και εδάφη.

    Εξ αυτών, οι 137.900 θεωρούνται πλέον αποθεραπευμένοι.

    Επισημαίνεται, βέβαια, ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων δε αντικατοπτρίζει παρά ένα ποσοστό των πραγματικών, καθώς σε πολλές χώρες, όπως και στη δική μας, τα διαγνωστικά τεστ δεν χρησιμοποιούνται από το μαζικό κοινό, αλλά παρά μόνο από όσους εμφανίζουν σοβαρά συμπτώματα. Αντίθετα, όσοι εμφανίζουν ελαφριά συμπτώματα καλούνται απλώς να παραμείνουν σπίτι, ώστε να μην μεταδώσουν την νόσο και να παρακολουθούν την κατάστασή τους.

    Οι χώρες που ανέφεραν τους περισσότερους θανάτους το τελευταίο 24ωρο είναι η Ισπανία (838), η Ιταλία (756) και οι ΗΠΑ (460).

    Στην Ιταλία, τη χώρα που έχει πληγεί περισσότερο μέχρι σήμερα, τα κρούσματα ανέρχονται συνολικά σε 97.689 και οι νεκροί στους 10.779. Επιπλέον, τουλάχιστον 13.030 άνθρωποι έχουν θεραπευθεί από τη νόσο. Μετά την Ιταλία, ακολουθούν σε αριθμό νεκρών η Ισπανία με 6.528 (σε 78.747 κρούσματα), η ηπειρωτική Κίνα με 3.300 (81.439 κρούσματα), το Ιράν με 2.640 (38.309 κρούσματα) και η Γαλλία με 2.606 (40.174 κρούσματα).

    Σε ό,τι αφορά στα διεγνωσμένα κρούσματα, προηγούνται αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ, με 132.637. Από τους ανθρώπους αυτούς, οι 2.351 πέθαναν και 2.612 θεραπεύθηκαν. Από χθες μέχρι σήμερα, η Ουρουγουάη, η Συρία, η Βολιβία, το Μαλί και η Νέα Ζηλανδία προστέθηκαν στον κατάλογο των χωρών όπου έχουν καταγραφεί θάνατοι λόγω του κορονοϊού.

    Στην Ευρώπη, οι θάνατοι είναι συνολικά 23.864 (σύνολο κρουσμάτων 382.943), στην Ασία 3.792 (σε 105.573 κρούσματα), στη Μέση Ανατολή 2.727 (47.310 κρούσματα), στις ΗΠΑ και τον Καναδά 2.414 (138.880 κρούσματα), στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική 287 (13.939 κρούσματα), στην Αφρική 142 (4.569 κρούσματα) και στην Ωκεανία 18 (4.537 κρούσματα).

    Στην Ιταλία, τη χώρα της Ευρώπης που γνώρισε πρώτη μία πρωτόγνωρη τραγικότητα, αντιμετωπίζοντας ένα δυσβάσταχτο κύμα κρουσμάτων και θανάτων, ξεκίνησε σήμερα από την Νάπολη η πραγματοποίηση ενός τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού κατ’ οίκον. Πέντε τροχόσπιτα του ιταλικού συστήματος υγείας μεταφέρουν στις διάφορες περιοχές της πόλης τα τεστ, με εθελοντές και γιατρούς.

    Προτεραιότητα στην διενέργεια των τεστ έχουν οι πολίτες που έχουν εκδηλώσει «ύποπτα συμπτώματα», αλλά και εκείνοι οι οποίοι βρίσκονται σε καραντίνα και πρέπει να εξακριβωθεί αν έχουν θεραπευθεί. Υποβάλλονται σε δυο τεστ, το ένα εικοσιτέσσερις ώρες μετά το άλλο.

    Τα τεστ πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση, από τις 8 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ, σε συνεργασία με τους οικογενειακούς γιατρούς της μεγαλούπολης του ιταλικού Νότου. Είναι οι γιατροί, οι οποίοι λαμβάνουν τις κλήσεις των πολιτών που έχουν εκδηλώσει συμπτώματα, τα οποία ενδέχεται να είναι χαρακτηριστικά της ασθένειας.

    «Πρόκειται για πόλεμο και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο για να τον κερδίσουμε. Δεν πρέπει να παραλείψουμε καμία χρήσιμη προσπάθεια», επισημαίνουν οι γιατροί της Νάπολης.

    Ταυτόχρονα, εξαιρετικά ανησυχητική είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Γερμανία, με τους επιστήμονες να προειδοποιούν ότι, αν συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό η εξάπλωση του κορονοϊού, η Γερμανία θα μπορούσε να ζήσει «ιταλικές καταστάσεις».

    Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα αυξήθηκε σε 57.298, ενώ ταυτόχρονα 455 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

    Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 4.751 σε σύγκριση με την προηγούμενη μέρα, ενώ ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 66, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία.

    Ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων, συνολικά 13.989, εντοπίζεται στο νότιο κρατίδιο της Βαυαρίας, όπου πρωτοεμφανίστηκε η Covid-19 στη Γερμανία.

    Ο κορονοϊός έχει επηρεάσει βαθιά το κράτος της κεντρικής Ευρώπης, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την είδηση της αυτοκτονίας του υπ. Οικονομικών της Έσσης, Τόμας Σέφερ. Όπως έκανε γνωστό ο πρωθυπουργός της Έσσης, Φόλκερ Μπουφιέ, ο επί χρόνια συνεργάτης του είχε προβληματιστεί ιδιαίτερα με την εμφάνιση του κορονοϊού και ήταν ιδιαίτερα αγχωμένος αν το κράτος θα καταφέρει να ανακόψει την πορεία του μικροβίου.

    «Φαίνεται ότι φοβόταν ότι δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών. Νομίζω ότι τον λύγισαν αυτές οι ανησυχίες. Δυστυχώς, δεν κατάφερε να βρει διέξοδο», δήλωσε ο κ. Μπουφιέ.

    Από την άλλη, ο Λόταρ Βίλερ, επικεφαλής της επιδημιολογικού Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, που καταγράφει τα κρούσματα του κορονοϊού στην Γερμανία και ενημερώνει για την εξέλιξη της νόσου με καθημερινές ανακοινώσεις, είναι συνήθως ιδιαίτερα εγκρατής στις προβλέψεις του.

    Ωστόσο, μιλώντας στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο Γερμανός ειδικός δεν διστάζει να προχωρήσει σε μία δραματική προειδοποίηση, επισημαίνοντας ότι η Γερμανία δεν αποκλείεται να ζήσει ένα σενάριο παρόμοιο με αυτό που εκτυλίσσεται αυτές τις μέρες στην Ιταλία, δηλαδή να μην επαρκούν για όλους τους ασθενείς οι κλίνες εντατικής θεραπείας και τα μηχανήματα για την υποστήριξη της αναπνοής.

    Όπως εξηγεί ο Γερμανός ειδικός, «στην αρχή, είχαν νοσήσει πολλοί άνθρωποι που δεν ανήκαν σε ευπαθείς ομάδες. Πολλές αλυσίδες μετάδοσης είχαν την αφετηρία τους σε κάποιους οι οποίοι, για παράδειγμα, επέστρεφαν από τις χειμερινές τους διακοπές. Αν όμως συνεχιστεί η εξάπλωση του ιού σε γηροκομεία και νοσοκομεία, τότε θα αυξηθεί το ποσοστό των ευπαθών ομάδων».

    Σε αυτή την περίπτωση, υποστήριξε ο Λόταρ Βίλερ, δεν αποκλείεται ο αριθμός των ασθενών να υπερβεί εκείνον των διαθέσιμων ιατρικών μηχανημάτων. Σε κάθε περίπτωση, προειδοποιεί ο Γερμανός επιδημιολόγος, τα περιοριστικά μέτρα πρέπει να διατηρηθούν, παρά τις όποιες εισηγήσεις περί του αντιθέτου, καθώς «η Γερμανία βρίσκεται ακόμη στην αρχή του κύματος επιδημίας».

    Οι Βρετανοί θα πρέπει να υπομείνουν για άλλους έξι μήνες ή και για ακόμη περισσότερο τα μέτρα πρόληψης για τον κορονοϊό, όπως δήλωσε η Τζένι Χάρις.

    Η Χάρις προειδοποίησε επίσης ότι ένα δεύτερο κύμα του νέου κορονοϊού θα μπορούσε να πλήξει τη χώρα, αν τα μέτρα αρθούν πρόωρα. Η βρετανική κυβέρνηση έχει πει ότι θα επανεξετάσει σε τρεις εβδομάδες τα περιοριστικά μέτρα που επέβαλε την περασμένη Δευτέρα.

    Η Χάρις τόνισε σήμερα ότι είναι ακόμη πάρα πολύ νωρίς για να γνωρίζουν οι ειδικοί αν επιτεύχθηκε το επιθυμητό αποτέλεσμα, να περιοριστεί δηλαδή η εξάπλωση του ιού στη Βρετανία.

    «Δεν πρέπει τότε να επιστρέψουμε απότομα στον φυσιολογικό τρόπο ζωής μας, αυτό θα ήταν επικίνδυνο. Αν σταματήσουμε τότε, όλες οι προσπάθειές μας θα πάνε χαμένες και θα μπορούσαμε δυνητικά να βιώσουμε μια δεύτερη κορύφωση», πρόσθεσε, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

    «Με τον καιρό, πιθανότατα για τους επόμενους έξι μήνες, θα έχουμε μια επανεξέταση ανά τρεις εβδομάδες, θα δούμε πού βαδίζουμε (…) Μετά, σταδιακά, θα μπορέσουμε, ελπίζουμε, να προσαρμόσουμε κάποια από τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και σταδιακά να επιστρέψουμε όλοι στην κανονικότητα», πρόσθεσε.

    Η Χάρις είπε ότι «ο στόχος είναι κινούμενος» και «πρέπει απλώς να περιμένουμε για να δούμε πόσο επιτυχημένοι σταθήκαμε».

    Την ίδια ώρα, ο Καναδάς δεν σχεδιάζει προς το παρόν να χρησιμοποιήσει τον στρατό του για να αντιμετωπίσει την επιδημία Covid-19, μολονότι αυτή η επιλογή παραμένει στο τραπέζι, διευκρίνισε σήμερα ο πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό.

    Υπενθυμίζεται ότι και στις 10 επαρχίες έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης και οι κάτοικοι έχουν διαταχθεί να παραμείνουν στα σπίτια τους. Τα κρούσματα της χώρας ανέρχονται στα 5.866 και οι νεκροί στους 63 (+2 από χθες).

    Η επαρχία του Κεμπέκ, που αριθμεί 8,5 εκατομμύρια κατοίκους σε μια έκταση ίση με τη δυτική Ευρώπη, ανακοίνωσε χθες ότι απαγορεύει την πρόσβαση σε οκτώ απομονωμένες περιοχές, οι οποίες δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Παράλληλα, στα σύνορα με τις ΗΠΑ έχουν αναπτυχθεί αστυνομικοί, που φροντίζουν να διασφαλίζουν ότι οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν στη χώρα θα τεθούν σε καραντίνα.

    Ο Τριντό δεν θέλησε να δεσμευτεί όταν ρωτήθηκε αν θα αναπτύξει στρατιώτες στο Κεμπέκ ή σε άλλες επαρχίες. «Η κατάσταση εξελίσσεται διαρκώς και προετοιμαζόμαστε για κάθε είδους διαφορετικές καταστάσεις. Φυσικά, οι Καναδοί ξέρουν πολύ καλά ότι τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων είναι πάντα έτοιμα να βοηθήσουν όποτε χρειαστεί», τόνισε, εξηγώντας όμως ότι προς το παρόν δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα.

    «Δεν κλείνουμε την πόρτα σε κανένα σενάριο», πρόσθεσε.

    Σημειώνεται ότι περίπου τα μισά κρούσματα έχουν εντοπιστεί στο Κεμπέκ, ο πρωθυπουργός του οποίου, Φρανσουά Λεγκό, είπε σήμερα ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η κατάσταση σταθεροποιείται. «Μην τα παρατάτε», προέτρεψε τους κατοίκους που ίσως να έχουν κουραστεί με την απαγόρευση της κυκλοφορίας.

    Ο Τριντό είπε, επίσης, ότι το κράτος θα δαπανήσει πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια Καναδά για να βοηθήσει τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως τους άστεγους, τις γυναίκες και τα παιδιά θύματα βίας, αλλά και για συμβουλευτικές υπηρεσίες σε νέους.

    Στην Αργεντινή, ο πρόεδρος ανακοίνωσε την παράταση των περιοριστικών μέτρων για 14 ημέρες. Στα μέτρα που εμφανίζει η κυβέρνηση του κράτους, ώστε να ελεγχθεί η εξάπλωση του κορονοϊού συμπεριλαμβάνεται ο υποχρεωτικός περιορισμός των μετακινήσεων των πολιτών στις απολύτως απαραίτητες.

    Ο νέος κορονοϊός μέχρι στιγμής στη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει μολύνει 820 ανθρώπους κι έχει στοιχίσει τη ζωή σε 20 από αυτούς, από τις αρχές Μαρτίου. «Η απόφαση που λάβαμε είναι να παρατείνουμε την καραντίνα ως την ημέρα του Πάσχα (σ.σ. των Καθολικών, τη 12η Απριλίου), κατόπιν σύστασης των ειδικών, ώστε να συνεχίσει να ελέγχεται η εξάπλωση» της ασθένειας COVID-19, εξήγησε ο αρχηγός του κράτους κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματός του.

    Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Φερνάντες, περίπου το 90% των πολιτών εφαρμόζει με ευλάβεια τα περιοριστικά μέτρα. Έτσι, πρόσθεσε ο πρόεδρος, τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του υποχρεωτικού περιορισμού μοιάζουν «καλά», καθώς η αύξηση των νέων κρουσμάτων μόλυνσης επιβραδύνεται τα τελευταία 24ωρα.

    Ο πρόεδρος της Αργεντινής εκτίμησε ότι οι πολίτες της χώρας του πρέπει να είναι ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα που πέτυχαν στον αγώνα εναντίον της πανδημίας. «Αυτός είναι ένας πόλεμος με έναν αόρατο εχθρό, που μας επιτίθεται σε τοποθεσίες όπου συχνά δεν τον περιμένουμε», σημείωσε στο διάγγελμά του ο Φερνάντες.

    Σε… ρυθμούς κορονοϊού φαίνεται πως κινείται και η Ιαπωνία, η οποία μέχρι λίγες ημέρες πριν διεμήνυε ότι η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων δεν χρειάζεται να επηρεαστεί και δήλωνε έτοιμη να τους πραγματοποιήσει στην προγραμματισμένη ημερομηνία τους.

    Σήμερα, η χώρα ανακοίνωσε πως κλείνει τα αεροδρόμια εξαιτίας της εξάπλωσης του ιού. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Σίνζο Άμπε, αποφάσισε να διευρύνει το μέτρο της απαγόρευσης εισόδου των αλλοδαπών στη χώρα μέχρι νεοτέρας, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτό τους πολίτες των ΗΠΑ, της Κίνας, της Νότιας Κορέας και των περισσότερων χωρών της Ευρώπης. Αυτό ισχυρίζεται η εφημερίδα Asahi στο σημερινό της φύλλο.

    Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε ενδέχεται, επίσης, να απαγορεύσει τα ταξίδια προς και από χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας και της Αφρικής, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

    Ως το απόγευμα της Κυριακής, πάνω από 1.800 άνθρωποι είχαν μολυνθεί από τον κορονοϊό στην Ιαπωνία και οι θάνατοι είχαν φθάσει τους 55, χωρίς να λογαριάζονται τα 712 κρούσματα και οι 10 θάνατοι στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess.



    ΣΧΟΛΙΑ