• Κοινωνία

    Guardian για Ελλάδα: Η πυρκαγιά στον Έβρο είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί στην ΕΕ

    • NewsRoom

    Οι πυροσβέστες επιχειρούν να σβήσουν φωτιά


    Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν δείξει τις τελευταίες ημέρες τα διεθνή μέσα ενημέρωσης για τις πυρκαγιές στην Ελλάδα, με τον Έβρο να βρίσκεται στο επίκεντρο, καθώς εκεί ειδικά, η φωτιά έχει κάψει πάνω από 800.000 στρέμματα.

    Σε σημερινό του δημοσίευμα ο Guardian, αποτυπώνει το μέγεθος της καταστροφής στη χώρα μας, μέσα από ένα συγκλονιστικό φωτογραφικό οδοιπορικό που κόβει την ανάσα!

    Όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, η Ελλάδα έχει πληγεί από εκατοντάδες πυρκαγιές αυτό το καλοκαίρι, με δεκάδες πυρκαγιές να ξεσπούν κάθε μέρα.

    Η συντριπτική πλειονότητα σβήνει γρήγορα, αλλά πολλές δεν είναι εύκολο να οροθετηθούν και άλλες βρίσκονται εκτός ελέγχου.

    Μια πυρκαγιά στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης και του Έβρου στα βορειοανατολικά, έχει καταστρέψει σπίτια και τεράστιες δασικές εκτάσεις από τότε που ξεκίνησε στις 19 Αυγούστου, αναφέρει η εφημερίδα, ενώ μια άλλη πυρκαγιά στο νησί της Ρόδου έκαιγε για μέρες τον Ιούλιο, αναγκάζοντας παραθεριστές και ντόπιους να εγκαταλείψουν σπίτια και ξενοδοχεία.

    Σύμφωνα με τον Guardian, η πυρκαγιά στα βορειοανατολικά υπήρξε η αιτία για τους 20 από τους 21 θανάτους που σχετίζονται με τις πυρκαγιές της περασμένης εβδομάδας στην Ελλάδα, ενώ από αυτούς, οι 18 πιστεύεται ότι ήταν μετανάστες των οποίων τα πτώματα βρέθηκαν μαζί σε μια περιοχή από την οποία είχε περάσει η φωτιά.

    Πυροσβέστης τρέχει καθώς η πυρκαγιά εντείνεται κοντά στο χωριό Σίδηρο και Γιαννούλι. Φωτογραφία: Anadolu Agency

    “Από την Πέμπτη”, συνεχίζει ο Guardian, “582 πυροσβέστες έχουν βρεθεί στην περιοχή, με την υποστήριξη 10 αεροπλάνων και επτά ελικοπτέρων από εννέα ευρωπαϊκές χώρες”.

    Σημειώνεται ότι στο σημείο η πυρκαγιά μαίνεται για 14η ημέρα.

    Η μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει καταγραφεί στην ΕΕ

    Η πυρκαγιά, που καίει βαθιά μέσα στο δάσος στο εθνικό πάρκο της Δαδιάς, είναι η μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει καταγραφεί στην ΕΕ από τότε που το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Δασικών Πυρκαγιών άρχισε να διατηρεί αρχεία το 2000, υποστηρίζει ο Guardian.

    Η πυρκαγιά στη Ρόδο τον Ιούλιο προκάλεσε αυτό που οι αρχές περιέγραψαν ως τη μεγαλύτερη εκκένωση που έχει πραγματοποιήσει η χώρα, με περίπου 20.000 ανθρώπους να πρέπει να  διασωθούν.

    Μια περιοχή που καταστράφηκε από πυρκαγιές βρίσκεται δίπλα σε ένα ξενοδοχείο στην ακτογραμμή της Ρόδου στα τέλη Ιουλίου (Πηγή: The Guardian)

    Την ίδια στιγμή, τονίζει η εφημερίδα, η κλιματική κρίση που προκαλείται από τον άνθρωπο έχει αυξήσει τις πυρκαγιές περίπου κατά δύο εβδομάδες μέσο όρο σε όλο τον κόσμο και ευθύνεται για τη μεγαλύτερη πιθανότητα ξεσπάσματος πυρκαγιάς και τις περισσότερες καμένες εκτάσεις στη νότια Ευρώπη.

    Τα φετινά στοιχεία για την ποσότητα της γης που κάηκε από τις πυρκαγιές στην Ελλάδα και την Ευρώπη είναι πάνω από το μέσο όρο του 2006-22.

    Παράλληλα, οι σωρευτικές εκπομπές CO 2 από τις ελληνικές δασικές πυρκαγιές είναι αρκετά αυξημένες από τον μέσο όρο του 2003-22.

    Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι οι ελληνικές πυρκαγιές αποτελούν μέρος από ένα μπαράζ καυσώνων- ρεκόρ, πυρκαγιών και πλημμυρών που έχουν καταστρέψει ζωές στις ΗΠΑ, την Ευρώπη, την Ινδία και την Κίνα το 2023.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι επιστήμονες προειδοποίησαν μιλώντας στον Guardian, ότι ο αντίκτυπος του τρέχοντος επίπεδου ακραίων καιρικών συνθηκών, θα είναι αρνητικός για το μέλλον της ανθρωπότητας, καθώς οι εκπομπές των επικίνδυνων αερίων, συνεχίζουν να διοχετεύονται στην ατμόσφαιρα.

    Πηγή: The Guardian 

    Διαβάστε επίσης: 

    Πυροσβέστες στο πύρινο μέτωπο της Δαδιάς διέσωσαν 25 μετανάστες

    Έβρος: Μαίνεται για 14η ημέρα η πυρκαγιά – Σε επιφυλακή οι κάτοικοι στο Σουφλί

    Καιρός: Με μελτέμια και συννεφιά μπαίνει ο Σεπτέμβριος



    ΣΧΟΛΙΑ