• Κοινωνία

    Φωτιές: Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Ρόδο – Συνεχείς αναζωπυρώσεις στη Λεύκα – 66 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο (upd)

    • NewsRoom
    Πυροσβέστης προσπαθεί να σβήσει την πυρκαγιά που καίει κοντά στο Κανδήλι, κοντά στην Αθήνα. Φωτογραφία: Στέλιος Μισίνας/Reuters

    Πυροσβέστης προσπαθεί να σβήσει την πυρκαγιά που καίει κοντά στο Κανδήλι, κοντά στην Αθήνα. Φωτογραφία: Στέλιος Μισίνας/Reuters


    Περιεχόμενα

    Συνεχίζονται να μαίνονται τα πύρινα μέτωπα στη Δυτική Αττική και τη Ρόδο, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς. Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για αναζωπύρωση της φωτιάς στα Μέγαρα.

    Όλες οι εξελίξεις:

    Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για αύριο Πέμπτη 20 Ιουλίου 2023

    Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για αύριο Πέμπτη 20 Ιουλίου 2023, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

    Περιφέρεια Αττικής
    Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
    Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)

    Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

    Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

    Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

    Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.

     

    Ανάρτηση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νίκου Δένδια για τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στην προσπάθεια κατάσβεσης των πυρκαγιών

    Στην πρώτη γραμμή της μάχης για τη διάσωση του φυσικού μας πλούτου και των περιουσιών των πολιτών, το προσωπικό των πυροσβεστικών εναέριων μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων

    Συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων σε Κατάσβεση – Πρόληψη Πυρκαγιών – Infographic

    Ιnfographic με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην Κατάσβεση και στην Πρόληψη Πυρκαγιών από 17 έως 19 Ιουλίου 2023.

    Ανεξέλεγκτη παραμένει η φωτιά στη Ρόδο

    Ο χάρτης των πυρκαγιών σε Δερβενοχώρια και Δυτική Αττική

    Ολονύχτια μάχη να μην φτάσει η φωτιά στα διυλιστήρια

    Θεσσαλονίκη: Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στο Αχλαδοχώρι Πέλλας

    Yπό έλεγχο τέθηκε λίγο μετά τις 8 το βράδυ η φωτιά που ξέσπασε σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή Αχλαδοχώρι, στα Γιαννιτσά Πέλλας.

    Για την κατάσβεση επιχείρησαν 25 πυροσβέστες με 9 οχήματα και 1 πεζοπόρο τμήμα, ενώ συνέδραμε 1 ελικόπτερο.

    Η φωτιά δεν απείλησε κατοικημένες περιοχές.

    Οριοθετήθηκε άμεσα πυρκαγιά σε δασική έκταση στην Τανάγρα

    Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην Τανάγρα ξέσπασε λίγο μετά τις 7.30 το απόγευμα, χάρη όμως στη έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής οριοθετήθηκε άμεσα.

    Στο σημείο επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα ενώ επιχείρησαν και 2 ελικόπτερα.

    Εκατοντάδες ζώα έσωσαν εθελοντές

    Εθελοντές και φιλοζωικές οργανώσεις βρέθηκαν στα πύρινα μέτωπα, για να σώσουν αδέσποτα ζώα ή ζώα που εγκατέλειψαν οι ιδιοκτήτες τους. Στο παλιό λατομείο στο Γαλάτσι μεταφέρθηκαν 380 ζώα συντροφιάς.

    Ρόδος: Να κηρυχθούν τρεις δημοτικές ενότητες σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ζητούν ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και ο δήμαρχος Ρόδου

    Με κατεπείγον αίτημά τους, με αριθ. πρωτ. 98473/759 προς την γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος και ο δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης, ζητούν να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, τρεις δημοτικές ενότητες του δήμου Ρόδου, για την αντιμετώπιση της εξαιρετικά κρίσιμης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, εξαιτίας της εκδήλωσης ισχυρών πυρκαγιών από χθες, οι οποίες συνεχίζονται.

    Το αίτημα αφορά τις δημοτικές ενότητες Καμείρου, Ατταβύρου και Λινδίων του δήμου Ρόδου.

    Στο κατεπείγον αίτημα επισημαίνεται ότι λόγω της εκδήλωσης ισχυρών πυρκαγιών σε περιοχές του δήμου Ρόδου, οι οποίες εκδηλώθηκαν κατά την 18η Ιουλίου 2023 και συνεχίζονται, έχει δημιουργηθεί εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, για την αντιμετώπιση της οποίας απαιτείται ειδικός συντονισμός και κινητοποίηση δυναμικού και μέσων επιπλέον του διατιθέμενου υπό κανονικές συνθήκες, και ως εκ τούτου, ζητείται να κηρυχθούν οι τρεις δημοτικές ενότητες, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας.

    Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα το απόγευμα, στον πυροσβεστικό σταθμό Απολλώνων, έγινε η σύγκληση Έκτακτου Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της περιφερειακής ενότητας Δωδεκανήσου, υπό την προεδρία του περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου, με την συμμετοχή εκπροσώπων όλων των φορέων που συγκροτούν το ΣΟΠΠ, για τον συντονισμό και τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης και αποκατάστασης των συνεπειών της δασικής πυρκαγιάς.

    Εκκενώνεται για προληπτικούς λόγους το χωριό Απόλλωνα

    Την εκκένωση του χωριού Απόλλωνα ανακοίνωσε πριν από λίγο, κατόπιν εντολής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος.

    Η απόφαση πάρθηκε για προληπτικούς λόγους δεδομένου ότι ένα από τα μέτωπα της φωτιάς είναι αρκετά κοντά στο χωριό. Σημειώνεται ότι νωρίς το μεσημέρι για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν τα χωριά Σάλακο, Ελεούσα και Διμυλιά καθώς και το ξενοδοχείο «Έλαφος» στον Προφήτη Ηλία.

    Βίντεο: 23 πυροσβέστες τραυματίστηκαν στις φωτιές

    Η μάχη που δίνεται στα 63 μέτωπα της φωτιάς είναι σκληρή και επιφέρει και τραυματισμούς. Αποφασίστηκε να κλείσουν όλα τα άλση της Αττικής.

    Βλυχάδα: Αποκαρδιωτική η εικόνα της επόμενης ημέρας

    Συνεχείς οι μάχες των πυροσβεστών με τις αναζωπυρώσεις στην Βλυχάδα. Η φωτιά κατέστρεψε σπίτια.

    Συνεχίζεται η συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας με ανθρώπινο δυναμικό και μέσα, στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών

    Vodafone: Δωρεάν υπηρεσίες επικοινωνίας σε συνδρομητές σε Αττική, Βοιωτία και Ρόδο που πλήττονται από πυρκαγιές

    Την έμπρακτη στήριξη της σε όσους συνδρομητές της πλήττονται από τις πυρκαγιές, και συγκεκριμένα σε όσους ζουν στην Αττική, στη Βοιωτία και στη Ρόδο καλύπτοντας τις ανάγκες τους για περισσότερη επικοινωνία συνεχίζει να προσφέρει η Vodafone.

    Οι συνδρομητές της Vodafone, ιδιώτες και επαγγελματίες, συμβολαίου κινητής, καρτοπρογράμματος και καρτοκινητής που ζουν σε: Μέγαρα, Νέα Πέραμο, Μάνδρα, Βίλια Αττικής, Δερβενοχώρια, Σχηματάρι Βοιωτίας, αλλά και Λάερμα και Παραδείσι Ρόδου, θα έχουν στη διάθεση τους, από 19 Ιουλίου 2023 και για 15 μέρες, έως την 3η Αυγούστου, αυτόματα και δωρεάν:

    • 1.500 λεπτά ομιλίας στο κινητό προς εθνικά κινητά και σταθερά, και

    • 20 GB στο κινητό

    Οι συνδρομητές θα ενημερωθούν για την ενεργοποίηση με SMS στο κινητό τους.

    Επιπλέον, η Vodafone αναστέλλει τις εισπρακτικές ενέργειες για φραγή εισερχομένων ή/και εξερχομένων κλήσεων για τους κατοίκους των ανωτέρω περιοχών μέχρι και 3 Αυγούστου 2023.

    Υπενθυμίζεται ότι δωρεάν επικοινωνία αλλά και αναστολή από τις εισπρακτικές ενέργειες για φραγή εισερχομένων ή/και εξερχομένων κλήσεων έως και την 1η Αυγούστου, έχουν στη διάθεση τους και οι κάτοικοι Κερατέας, Μαρκόπουλου Αττικής, Αναβύσσου, Καλυβίων Θορικού και Λουτρακίου Κορινθίας που είναι για δεύτερο εικοσιτετράωρο αντιμέτωποι με το πύρινο μέτωπο.

    Πυροσβεστική: Τα ενεργά μέτωπα στη φωτιά των Δερβενοχωρίων – Η κατάσταση σε Λουτράκι, Ρόδο και Λακωνία

    Συνολικά 66 δασικές πυρκαγιές έχουν σημειωθεί το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα, οι περισσότερες από τις οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, ανέφερε στην τελευταία του ενημέρωση για την κατάσταση στα μέτωπα των φωτιών, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός.

    Όπως ανέφερε ο κ. Αρτοποιός, στη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή των Δερβενοχωρίων, τα ενεργά μέτωπα εντοπίζονται βορειοδυτικά στην περιοχή Στεφάνη, στα Δυτικά στις περιοχές Πάνακτο, Πουρνάρρι και Πανόραμα, ενώ στον νότο στην περιοχή Γοργοϋπήκοου και Βλυχάδα.

    Για την αντιμετώπισή τους επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις.

    Στη Δυτική Αττική, στη φωτιά του Λουτρακίου, επιχειρούν 9 αεροσκάφη και 12 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα για τον εναέριο συντονισμό, καθώς και τα τέσσερα αεροσκάφη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας που έστειλαν η Γαλλία και η Ιταλία. Παράλληλα, στην ακτογραμμή των Αγίων Θεοδώρων περιπολεί πλοίο του λιμενικού.

    Στη δασική πυρκαγιά στη Ρόδο, στο κέντρο του νησιού, επιχειρούν 5 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.

    Φωτιά σε χορτολιβαδική έκταση στο Αχλαδοχώρι Πέλλας

    Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 16:30, η πυρκαγιά που ξέσπασε σε χορτολιβαδική έκταση, στην περιοχή Αχλαδοχώρι στα Γιαννιτσά Πέλλας.

    Στο σημείο επιχειρούν 25 πυροσβέστες με 9 οχήματα και 1 πεζοπόρο τμήμα, ενώ στην κατάσβεση συνδράμει 1 ελικόπτερο. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, δεν υπάρχει κίνδυνος επέκτασης της φωτιάς και δεν κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές.

    Ενισχύεται η ευρωπαϊκή συνδρομή για την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών μετά τη νέα ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας

    Ενισχύονται περαιτέρω οι ομάδες Ευρωπαίων πυροσβεστών που συνδράμουν τους Έλληνες συναδέλφους τους στα μέτωπα των πυρκαγιών που πλήττουν τη χώρα μας, μετά το σχετικό αίτημα συνδρομής που υπέβαλε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (UCPM).

    Ειδικότερα, σε συνέχεια του αιτήματος προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας για εναέρια συνδρομή, η Ελλάδα υπέβαλε χθες επιπρόσθετο αίτημα για αποστολή πεζοπόρων τμημάτων και πυροσβεστικών οχημάτων.

    Η ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού ήταν άμεση και στο ελληνικό αίτημα ανταποκρίθηκαν -επίσης άμεσα- οι ακόλουθες χώρες:

    Η Πολωνία, η οποία προσέφερε πεζοπόρο τμήμα με 149 πυροσβέστες, καθώς και 49 οχήματα
    Η Ρουμανία, η οποία προσέφερε πεζοπόρο τμήμα με 40 πυροσβέστες, καθώς και 5 οχήματα
    Η Σλοβακία, η οποία προσέφερε πεζοπόρο τμήμα με 31 πυροσβέστες και 15 οχήματα.
    Οι πρώτοι πυροσβέστες από τη Ρουμανία έφθασαν ήδη σήμερα το πρωί στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, ενώ οι σχετικές αποστολές, συνοδεία των πυροσβεστικών οχημάτων, αναμένεται να βρίσκονται στο σύνολό τους στην Ελλάδα μέχρι την Παρασκευή.

    Αναφορικά με την εναέρια ευρωπαϊκή συνδρομή, υπενθυμίζεται ότι χθες εστάλησαν στη χώρα μας συνολικά τέσσερα αεροσκάφη CL-415 μέσω του rescEU, δύο από την Ιταλία και δύο από τη Γαλλία, τα οποία από νωρίς το πρωί πραγματοποιούν ρίψεις στα μέτωπα των πυρκαγιών.

    Σημειώνεται ότι στο πλευρό των Ελλήνων πυροσβεστών επιχειρούν αυτές τις ημέρες και οι ομάδες πυροσβεστών από τη Ρουμανία και τη Μάλτα που βρίσκονταν ήδη στη χώρα μας μετέχοντας στο πρόγραμμα Προ-Εγκατάστασης (Pre-Positioning) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

    Νέα Πέραμος: Λιποθύμησε από εξάντληση πυροσβέστης

    Συνεχίζεται για 3η μέρα το δύσκολο έργο της Πυροσβεστικής.

    Οι καμμένες εκτάσεις στην Αττική από το 2018 μέχρι σήμερα

    Χρ. Ευστρατίου: «Μπορεί μέχρι το βράδυ οι άνθρωποι να επιστρέψουν σπίτι τους»

    Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Ρόδο, εκκενώσεις οικισμών.

    Χάρτης επικινδυνότητας – Ποιες περιοχές είναι στο “κόκκινο”

    Παραμένει υψηλός ο κίνδυνος για την εκδήλωση πυρκαγιά

    Σπάρτη: Σε εξέλιξη η φωτιά στην περιοχή Λευκόχωμα

    Ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχειρούν στην περιοχή Λευκόχωμα, του δήμου Σπάρτης, προκειμένου να ελέγξουν την φωτιά που καίει σε δασική έκταση.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στο σημείο επιχειρούν 45 πυροσβέστες, με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 11 οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα.

    Καίει ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στην Οινόη – Συνεχείς αναζωπυρώσεις στη Λεύκα

    Στη θέση Λεύκα υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις του μετώπου πυρκαγιάς της Οινόης. Απέναντι μαίνεται και ένα νέο μέτωπο με τα εναέρια μέσα που επιχειρούν, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

    Η χαράδρα αλλά και το βουνό στην Οινόη, που νωρίτερα είχαν παραδοθεί στις φλόγες, έχουν πλέον κατασβεστεί, χάρις στην επέμβαση εναέριων και επίγειων δυνάμεων. Παρόλα αυτά, υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν, αλλά και του μικροκλίματος που δημιουργείται στην περιοχή.

    Στις φλόγες έχει παραδοθεί σημείο του βουνού που βρίσκεται κοντά στις ανεμογεννήτριες. Η κατάσταση είναι κρίσιμη, καθώς αν η φωτιά ξεφύγει από την περιοχή κινδυνεύει η Πάρνηθα.

    Οι «Αίαντες» της ΕΛΑΣ στην επιχείρηση κατάσβεσης στη Μάνδρα

    Κλειστά όλα τα Πάρκα της Περιφέρειας Αττικής από σήμερα 19 Ιουλίου

    Κλειστά από σήμερα Τετάρτη 19 Ιουλίου, όλα τα Πάρκα αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής για προληπτικούς λόγους, λόγω υψηλών θερμοκρασιών και κινδύνου πυρκαγιάς

    Από αυτή την ώρα και για όσο επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, κλειστά θα είναι το Πάρκο Τρίτση, το Πεδίον του Άρεως, ο Λόφος Φινοπούλου και το Αττικό Άλσος

    Με αφορμή τις μετεωρολογικές προβλέψεις, τις συστάσεις των ειδικών σε περιπτώσεις επικράτησης πολύ υψηλών θερμοκρασιών, αλλά και του επιπέδου επικινδυνότητας πυρκαγιάς στην Αττική να φθάνει ακόμα και το 4, με εντολή του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούληγια προληπτικούς λόγους, αποφυγής απώλειαςανθρώπινης ζωής και κακόβουλων ενεργειώνόλα τα πάρκα και τα άλση αρμοδιότητας της Περιφέρειας θα παραμείνουν κλειστά.

    Ειδικότερα, από σήμερα και για όσο επικρατήσουν υψηλές θερμοκρασίες, κλειστά θα παραμείνουν, το Πάρκο Τρίτση, το Πεδίον του Άρεως, ο Λόφος Φινοπούλου και το Αττικό Άλσος.

    Για τους ίδιους λόγους, αναβάλλονται και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις της Περιφέρειας που έχουν προγραμματιστεί για σήμερα και τις επόμενες ημέρες στο θέατρο του Αττικού Άλσους, «Κατίνα Παξινού» και στο θέατρο του πάρκου Τρίτση.

    Ρόδος: Ανεξέλεγκτα παραμένουν τα τέσσερα μέτωπα της πυρκαγιάς στο νησί

    Ξεκίνησαν ξανά πριν από λίγη ώρα οι ρίψεις νερού από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα, οι οποίες είχαν διακοπεί προσωρινά λόγω του πυκνού καπνού που δυσχέραινε το έργο των πιλότων. Παράλληλα συνεχίζονται οι προσπάθειες των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων και στα τέσσερα μέτωπα της φωτιάς στο νησί της Ρόδου.

    Μέχρι αυτή τη στιγμή η κατάσταση εξακολουθεί να είναι δύσκολη και εκφράζονται εύλογες ανησυχίες για το μέγεθος της καταστροφής.

    Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, λόγω της εξέλιξης της δασικής πυρκαγιάς στην κεντρική Ρόδο, προέβη σε προληπτική απομάκρυνση επισκεπτών και εργαζομένων από τον αρχαιολογικό χώρο της Καμείρου, σήμερα, Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023, έως το τέλος του ωραρίου λειτουργίας του χώρου (20:00)

    Στον πυροσβεστικό σταθμό Απολλώνων συνεδριάζει αυτή την ώρα το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Δωδεκανήσου για τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης και αποκατάστασης των συνεπειών της δασικής πυρκαγιάς.

    Σε ό,τι αφορά όσους εγκατέλειψαν τα χωριά Διμυλιά, Σάλακο, Ελεούσα λόγω της προληπτικής εκκένωσης, ο Δήμος γνωστοποίησε πως βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα κλιματιζόμενοι χώροι για τη φιλοξενία του κόσμου.

    Όπως επίσης ανακοινώθηκε αύριο το πρωί θα βρίσκονται στο νησί 7 ακόμα πυροσβεστικά οχήματα για να συνδράμουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς

    Με απόφαση Νετανιάχου, το Ισραήλ στέλνει δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα στην Ελλάδα

    Δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη από τη Μοίρα Ελάντ για να βοηθήσουν την Ελλάδα για όσο διάστημα χρειαστεί, θα στείλει το Ισραήλ με απόφαση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

    Η κυβέρνηση του Ισραήλ θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας, καθώς καταπολεμά τις τεράστιες πυρκαγιές και εκτιμά τη συμβολή της στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών στο Ισραήλ την τελευταία δεκαετία, διαμηνύει σε μήνυμά του στο Twitter ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

    «Τεράστιες πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο. Η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε από το Ισραήλ να στείλει πυροσβεστικά αεροσκάφη. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αποφάσισε να στείλει 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη από τη Μοίρα Ελάντ για να βοηθήσουν την Ελλάδα για όσο διάστημα χρειαστεί.

    Η κυβέρνηση του Ισραήλ θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας καθώς καταπολεμά τις τεράστιες πυρκαγιές και εκτιμά τη συμβολή της Ελλάδας στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών στο Ισραήλ την τελευταία δεκαετία» αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Υπό έλεγχο οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε Δράμα, Βοιωτία και Μεσσηνία

    Η Πυροσβεστική ανακοίνωσε ότι άμεσα ελέγχθηκαν οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν:

    • στην Πτελέα, του δήμου Παρανεστίου Δράμας, όπου επιχειρούν 13 πυροσβέστες με 5 οχήματα, ενώ επιχείρησαν 2 αεροσκάφη

    • στην Ασωπία Βοιωτίας, όπου επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα, ενώ επιχείρησε 1 ελικόπτερο

    • στην Υάμεια Μεσσηνίας, όπου επιχειρούν 14 πυροσβέστες με 7 οχήματα, ενώ επιχείρησαν 2 αεροσκάφη

    Στις παραπάνω πυρκαγιές, συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

    Καλαμάτα: Καλή εικόνα παρουσιάζει η φωτιά στην περιοχή Υάμεια – Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στη Λευκοχώρα

    Καλή εικόνα παρουσιάζει, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά που εκδηλώθηκε νωρίτερα σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Υάμεια, της Κορώνης, στην Μεσσηνία. Στο σημείο επιχειρούν 12 πυροσβέστες με έξι οχήματα.

    Όσον αφορά σε μία δεύτερη φωτιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Λευκοχώρα Μεσσήνης, αυτή, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, βρίσκεται υπό έλεγχο.

    Σχεδόν 35.000 στρέμματα κάηκαν από την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική

    Σε 34.724 στρέμματα ανέρχεται η έκταση που επλήγη από την πυρκαγιά που ξέσπασε την 17η Ιουλίου στον Νέο Κουβαρά και επεκτάθηκε σε περιοχές της Ανατολικής Αττικής (Λαγονήσι, Σαρωνίδα, Ανάβυσσο), σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως καταγράφηκαν μέσω του δορυφόρου της.

    Η υπηρεσία ενεργοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν εντολής του γενικού γραμματέα, Βασίλη Παπαγεωργίου, προκειμένου να γίνει η ακριβής αποτίμηση της κατεστραμμένης περιοχής.

    Φωτιά στη Μάνδρα: Εικόνες καταστροφής – Κάηκαν σπίτια και αποθήκες

    Εικόνες καταστροφής στη Μάνδρα μετά τη φωτιά. Η Πυροσβεστική βρίσκεται σε «κόκκινο» συναγερμό.

    Μεγάλη φωτιά στο Πυρί Λακωνίας

    Φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι της Τετάρτης (19/7) στην περιοχή Πυρί Λακωνίας.

    Η φωτιά καίει χορτολιβαδική έκταση και λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στη περιοχή έχει πάρει διαστάσεις. Στο σημείο επιχειρούν 27 πυροσβέστες με 10 οχήματα και 2 πετζετέλ

    Σε εξέλιξη πυρκαγιά στη Βλυχάδα Μεγάρων

    Μεγάλες αναζωπυρώσεις στη Ρόδο – Δεν απειλούνται σπίτια

    Δύσκολο το μέτωπο. Eντολή εκκένωσης για τα χωριά Ελεούσα, Σάλακος, Διμυλιά, Προφήτη Ηλία προς Κολύμπια αλλά και για το ξενοδοχείο Έλαφος. Δεν απειλεί προς το παρόν σπίτια η φωτιά.

    Τον γύρο του κόσμου κάνουν οι φωτιές στην Ελλάδα

    Πυροσβέστης προσπαθεί να σβήσει την πυρκαγιά που καίει κοντά στο Κανδήλι, κοντά στην Αθήνα. Φωτογραφία: Στέλιος Μισίνας/Reuters
    Πυροσβέστης προσπαθεί να σβήσει την πυρκαγιά που καίει κοντά στο Κανδήλι, κοντά στην Αθήνα. Φωτογραφία: Στέλιος Μισίνας/Reuters

     

    Γενική άποψη δείχνει καμένα αυτοκίνητα μετά από πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια, βορειοδυτικά της περιοχής Αττικής. Φωτογραφία: Ορέστης Παναγιώτου/ΕΡΑ
    Καμένα αυτοκίνητα μετά από πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια, βορειοδυτικά της περιοχής Αττικής. Φωτογραφία: Ορέστης Παναγιώτου/ΕΡΑ

     

    Οινόη: Μαίνεται η φωτιά στη Στεφάνη

    Νέο μέτωπο φωτιάς στον Ασπρόπυργο

    Πρόεδρος Ομοσπονδίας Αξιωματικών ΠΣ Κων. Τσίγκας: Τρία τα ενεργά μέτωπα – Επιχειρούν όλα τα διαθέσιμα μέσα

    Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 3 ενεργά μέτωπα που απασχολούν την Πυροσβεστική: το πρώτο είναι σε συμπαγές δάσος της Ρόδου, το δεύτερο είναι αυτό το οποίο έχει εξελιχθεί από τα Δερβενοχώρια και έχει κατέβει στη Νέα Ζωή και στη Νέα Πέραμο και το τρίτο είναι αυτό στο Λουτράκι, δήλωσε στην ΕΡΤ ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος Κωνσταντίνος Τσίγκας. «Αυτό που μας απασχολεί πιο πολύ είναι οι ίδιες οι συνθήκες, η θερμοκρασία και οι άνεμοι και η καταπόνηση των συναδέλφων πυροσβεστών» επισήμανε.

    Είναι και οι τρεις περιπτώσεις σημαντικές, αλλά κυρίως οι δύο που είναι κοντά στην Αττική, δηλαδή το Λουτράκι και η Νέα Ζωή – Νέα Πέραμος διότι εμπεριέχουν μείξη δασικού και οικιστικού ιστού. Αντίθετα αυτό της Ρόδου έχει ελάχιστους οικισμούς και κατοικίες, γιατί η φωτιά έχει μπει μέσα στο δάσος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο καπνός και η ένταση της πυρκαγιάς δεν επηρεάζει ούτε τα Λάερμα ούτε τον Απόλλωνα, ούτε τις κοντινές περιοχές εκεί της Ρόδου. Κάθε φωτιά έχει διαφορετική αντιμετώπιση με επίγεια και εναέρια μέσα σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, τόνισε ο κ. Τσίγκας.

    Όσον αφορά τα παράπονα που γίνονται από εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης για την έλλειψη πτητικών μέσων, ο κ. Τσίγκας ξεκαθάρισε ότι τα πτητικά μέσα έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες όσον αφορά την ασφάλεια των πτήσεων και όσον αφορά το σημείο της υδροληψίας και το σημείο της ρίψης. Υπάρχουν τεράστιες αναταράξεις από τις συνθήκες και το μικροκλίμα που δημιουργείται σε κάθε πυρκαγιά και αυτό αξιολογείται από τα πληρώματα σε συνάρτηση με την ασφάλεια του μέσου και των πληρωμάτων. «Είναι ιδιάζουσες οι συνθήκες και τα εναέρια μέσα τα οποία έχει στη διάθεσή του το Πυροσβεστικό Σώμα είτε μισθωμένα είτε ιδιόκτητα είτε από τον εθνικό εναέριο στόλο, έχουν όλα ενταχθεί στον επιχειρησιακό σχεδιασμό και επιχειρούν σύμφωνα με τις δυνατότητες που καθημερινά έχουν.»

    Σχετικά με τα μέτρα που μπορούμε να πάρουμε ώστε να περιορίσουμε το φαινόμενο των πυρκαγιών, συμβούλεψε να περιορίσουμε τις δραστηριότητές μας με χρήση φλόγας, γιατί οι πιο πολλές πυρκαγιές οφείλονται σε ανθρώπινη αμέλεια. Το επόμενο είναι ο καθαρισμός των οικοπέδων. «Θα έχουμε όμως χρόνο για να τα κουβεντιάσουμε αυτά μετέπειτα. Τώρα υπάρχει αυτός ο πόλεμος, υπάρχει αυτή η μάχη. Θα πρέπει να τη δώσουμε μέχρι τέλους για να αντιμετωπίσουμε αυτό που περνά η πατρίδα.» κατέληξε.

    Η νεότερη ενημέρωση της Πυροσβεστικής για τα πύρινα μέτωπα

    Για την πυρκαγιά στη Δυτική Αττική από τα Δερβενοχώρια ο κ. Γιάννης Αρτοποιός τόνισε: «Επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος 9 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα».

    Για το πύρινο μέτρωπο στο Λουτράκι, ανέφερε: «Επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος 3 αεροσκάφη, δύο ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα συντονίζει τη διαδικασία».

    Για τη δασική πυρκαγιά που ξέσπασε στη Ρόδο αλλά κινείται προς το κέντρο του νησιού, ο κ. Αρτοποιός υπογράμμισε ότι ακριβώς για αυτό «εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για να εκκενωθούν οι οικισμοί Ελεούσα, Σάλακος και Διμυλιά. Εκεί επιχειρούν 103 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 28 οχήματα ενώ από αέρος επιχειρούν 3 αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα».

    Μεγάλες αναζωπυρώσεις σε Αγία Σωτήρα, Στεφάνη και Οινόη

    Μεγάλη αναζωπύρωση φωτιάς σημειώνεται αυτή την ώρα στα Μέγαρα.

    Η φωτιά πλησιάζει σπίτια με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν συνεχώς μάχη με τις αλλαγές κατεύθυνσης του ανέμου.

    Υπενθυμίζουμε ότι λίγο πριν τις 11:30 το πρωί εστάλη μήνυμα από το 112 σε Κανδήλι και Λεωφόρο Καταδρομών για εκκένωση προς Μέγαρα.

    Λουτράκι: Αναζωπυρώσεις στη Γλυκιά Ζωή – Από αέρος και εδάφους επιχειρούν οι πυροσβέστες

    Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις στη Γλυκιά Ζωή Λουτρακίου με τους πυροσβέστες να προσπαθούν από αέρος και εδάφους να σβήσουν τις φλόγες που ξεπηδούν στα καμμένα. Με ρίψεις νερού με ελικόπτερα η πυροσβεστική κατάφερε να σβήσει τα πύρινα μέτωπα της φωτιάς την ώρα που οι άνεμοι εξακολουθούν να είναι ισχυροί.

    Συγκλονιστικές εικόνες διασώσεων από την πύρινη λαίλαπα

    Μεσσηνία: Φωτιά στην Υάμεια

    Φωτιά ξέσπασε στην Υάμεια του δήμου Πύλου στην περιοχή της Μεσσηνίας.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το μέτωπο της πυρκαγιάς εντοπίζεται μεταξύ Υάμειας, Χαρακοπιού και Χρυσοκελλαρίας, πλησίον του σημείου που κάηκε και τον Ιούλιο του 2022.

    Μέχρι στιγμής στο σημείο σπεύδουν 12 πυροσβέστες με έξι οχήματα, ενώ έχει ζητηθεί και η συνδρομή εναέριων μέσων.

     

    Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί σε Αττική και Βοιωτία

    Διαβάστε περισσότερα εδώ

    _______________________________

    Ακόμη μία πολύ δύσκολη νύχτα ήταν η χθεσινή για τη Δυτική Αττική και το Λουτράκι, με τις φωτιές που μαίνονται από τη Δεύτερα 17 Ιουλίου να έχουν πάρει μεγάλες διαστάσεις και να καταστρέφουν σπίτια και φυσικό περιβάλλον στο πέρασμά τους.

    Δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, πυροσβέστες, εθελοντές, μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, μέλη των σωμάτων ασφαλείας και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς έδωσαν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για να περιορίσουν τις φλόγες.

    Στα Δερβενοχώρια, η φωτιά, που κατά τη διάρκεια της νύχτας κατευθύνθηκε προς Βλυχάδα, συνεχίζει να καίει καθώς, παρά τις τιτάνιες προσπάθειες που καταβάλλονται, οι πυροσβέστες είναι αντιμέτωποι με συνεχείς αναζωπυρώσεις και αλλαγές κατεύθυνσης.

    Μεγάλη είναι η ανησυχία και για το Λουτράκι, όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν τεράστια μάχη κατά τη διάρκεια της νύχτας και κατάφεραν να μην περάσει η πυρκαγιά κάτω από την εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου. Παράλληλα, η Πυροσβεστική κατάφερε να κρατήσει τη φωτιά σε απόσταση ασφαλείας από τα διυλιστήρια και παραμένει σε επιφυλακή, καθώς ο κίνδυνος δεν έχει περάσει.

    Πολύ δύσκολη είναι και η κατάσταση στη Ρόδο, όπου δίνεται μάχη προκειμένου η φωτιά, που ξέσπασε χθες το απόγευμα σε δασική έκταση στην περιοχή Έμπωνα, να ελεγχθεί, αλλά χωρίς αποτέλεσμα μέχρι στιγμής.

    Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί σε Αττική και Βοιωτία

    Το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ εξέδωσε ανακοίνωση όπου υπογραμμίζει ότι στο πλαίσιο ευρύτερου επιχειρησιακού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, εφαρμόζονται κατά περίπτωση έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με απαγορεύσεις, διακοπές και εκτροπές κυκλοφορίας, ώστε να διασφαλίζεται η σωματική ακεραιότητα των πολιτών καθώς και η ακώλυτη κυκλοφορία των πυροσβεστικών και άλλων οχημάτων έκτακτης ανάγκης.

    Στο πλαίσιο αυτό στην περιοχή της Αττικής ισχύει η διακοπή κυκλοφορίας στους εξής δρόμους:

    • οδό Φυλής, από την Ι.Μ. Κοιμήσεως Θεοτόκου Κλειστών,
    • επαρχιακή οδό Οινόης – Μαγούλας, από το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ,
    • επαρχιακή οδό Ελευσίνας – Θηβών, από τον κόμβο Μάνδρας προς Θήβα μέχρι τα όρια με Θήβα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας,
    • οδό Αγ. Αικατερίνης από Μάνδρα έως Λ. Καταδρομών,
    • Λ. Καταδρομών και Γερμανικού.

    Παράλληλα, για την περιοχή της Βοιωτίας εξακολουθεί να ισχύει η διακοπή και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας:

    • στη Λεωφόρο Οινόης Σχηματαρίου – Ελευσίνας, από τη 14η χ/θ (Στεφάνι Βοιωτίας) έως την 7η χ/θ (περιοχή ΤΙΤΑΝ),
    • στην Παλαιά Εθνική Οδό Ελευσίνας – Θηβών, από 33η χ/θ (θέση ‘Αγιος Χριστόφορος) έως την 30η χ/θ (όρια με Νομό Αττικής),
    • καθώς και στην Επαρχιακή Οδό Πάνακτου – Οινόης Αττικής, από την 1η έως την 10η χ/θ.

    Επιπλέον, στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου, από το ύψος του Κόμβου Αγίων Θεοδώρων μέχρι τον Κόμβο Επιδαύρου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Κόρινθο, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται από την αριστερή και τη μεσαία λωρίδα κυκλοφορίας, πλην όμως παραμένει κλειστή η δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας.

    Η Αστυνομία απευθύνει έκκληση τους πολίτες να μην μετακινούνται προς αυτά τα σημεία ενώ λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς που υπάρχει και σήμερα να αποφεύγουν κάθε μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή σε περιοχές NATURA, εθνικούς δρυμούς, δάση και άλση.

    Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και αύριο

    Πυροσβέστες από Πολωνία και Σλοβακία συνδράμουν στα μέτωπα

    Σε νέα ανάρτησή του σήμερα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μπαλάς Ουζβάρι, ενημέρωσε ότι στις φωτιές της Αττικής – εκτός από τους Ρουμάνους πυροσβέστες και τα τέσσερα αεροπλάνα από Ιταλία και Γαλλία επιχειρούν επίσης πυροσβέστες από την Πολωνία και τη Σλοβακία, με δεκάδες οχήματα.

    «Εκατοντάδες επίγειοι πυροσβέστες από τη Ρουμανία, την Πολωνία, τη Σλοβακία, δεκάδες οχήματα, τέσσερα αεροπλάνα, δορυφορικές εικόνες μέσω Copernicus συμβάλουν στις πυρκαγιές της Ελλάδας» έγραψε στο Twitter, κάνοντας επίσης λόγο για «ισχυρή απάντηση της ΕΕ» στις φωτιές στην Ελλάδα.

    Στη μάχη της κατάσβεσης των πυρκαγιών ο Στρατός και η Αεροπορία

    Δήμαρχος Μεγαρέων: Η αλλαγή του ανέμου έδωσε μικρή «ανάσα» στο Κανδύλι

    Ανακούφιση στο αναζωπυρωμένο μέτωπο της πυρκαγιάς στην περιοχή Κανδύλι Μεγάρων προσέφερε γύρω στη 1:00 το μεσημέρι η αντιστροφή της φοράς ανέμου προς τα καμένα εδάφη, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης.

    Ο ίδιος, επικεφαλής ομάδας πυρόσβεσης εθελοντών δίπλα σε δύο μικρά μοναστήρια της περιοχής, εκφράστηκε ιδιαίτερα ανακουφισμένος από την σταθεροποίηση της κατάστασης. «Ελπίζω οι επίγειες δυνάμεις να ελέγξουν τις μικροεστίες που εκδηλώνονται στον οικισμό Κανδύλι, όπως και τις υπόλοιπες ανατολικότερα προς την Νέα Ζωή», σημείωσε.

    Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του δημάρχου από την σύντομη περιήγηση του στην πληγείσα περιοχή, όπως μας ενημέρωσε, δεν έχουν σημειωθεί μεγάλες καταστροφές στον οικιστικό ιστό πλην 2-3 κτισμάτων. Ωστόσο σοβαρότερες ήταν οι καταστροφές στους οικισμούς Πλάτωνας, Άνω Λουτρόπυργος και Άνω Βλυχάδα της Νέας Περάμου Μεγάρων (επάνω από την Εθνική).

    Στην περιοχή παραμένει κλειστός ο επαρχιακός δρόμος που συνδέει τη Ν. Πέραμο με την Μάνδρα καθώς επιχειρούν οι δυνάμεις πυρόσβεσης μεταξύ των οποίων εθελοντές, Ρουμάνοι, στρατός, πολίτες….

    Την αγωνία όλων που βίωσαν τις πρωινές ώρες, μετέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Μεγαρέων Ιερόθεος Πολυχρόνης, καθώς έβλεπαν τεράστιες φλόγες να κατευθύνονται στην κορυφή του όρους Πατέρα, από την περιοχή της Μάνδρας. Σε ελάχιστο διάστημα βοηθούμενες και από την ένταση του ανέμου κύλισαν στις παρυφές του όρους Τρικέρι και εξαπλώθηκαν με κατεύθυνση το στρατόπεδο με το πεδίο Βολής στη λεωφόρο Καταδρομών και οικισμούς της Ν. Περάμου εντός δασικού και χορτολιβαδικού τοπίου. Προσωρινά «νιώσαμε αδυναμία αντιμετώπισης, της πυρκαγιάς χωρίς τη βοήθεια εναέριων μέσων τόσο κοντά στην πρωτεύουσα», τόνισε ό ίδιος, προσθέτοντας ότι οι καπνοί ήταν τόσο πυκνοί που δεν υπήρχε σχεδόν καθόλου ορατότητα, ενώ καταστράφηκαν λίγες κατοικίες που βρέθηκαν στο πέρασμα της φωτιάς.

    Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στις εξόδους της Αττικής Οδού προς Θριάσιο και Μάνδρα

    Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την αστυνομία, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στις εξόδους της Αττικής Οδού προς το Θριάσιο και τη Μάνδρα, που είχε διακοπεί λόγω της πυρκαγιάς στα Δερβενοχώρια.

    Παράλληλα, διεκόπη η κυκλοφορία στη λεωφόρο Καταδρομών και Γερμανικού στην περιοχή του Κανδηλίου.

    Ρόδος: Εκκενώνονται τρία χωριά και ένα ξενοδοχείο

    Στην εκκένωση των χωριών Ελεούσας, Σαλάκου, Διμυλιάς και του ορεινού όγκου του Προφήτη Ηλία, όπου βρίσκεται το ξενοδοχείο Έλαφος, προχωρούν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμος Ρόδου, μετά από εντολή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

    Η κατάσταση με την πυρκαγιά στο νησί της Ρόδου είναι ανεξέλεγκτη παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται και τις συνεχείς ρίψεις νερού από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα.

    Κοντά στα σπίτια η φωτιά στα Μέγαρα

    Κοντά στα σπίτια κατευθύνεται η φωτιά στα Μέγαρα.

    Η φωτιά βρίσκεται κοντά σε σπίτια και οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν συνεχή μάχη με τις αλλαγές κατεύθυνσης του ανέμου.

    Μάλιστα, λίγο πριν τις 11:30 το πρωί εστάλη μήνυμα από το 112 σε Κανδήλι για εκκένωση προς Μέγαρα.

    Συγκλονίζουν τα λόγια αστυνομικού σε γυναίκα κατά την εκκένωση

    Συγκλονίζουν τα λόγια αστυνομικού σε γυναίκα κατά την εκκένωση της περιοχής στο Κανδήλι στα Μέγαρα, καθώς η φωτιά βρισκόταν μια ανάσα από τον οικισμό.

    Αστυνομικός της ΔΙ.ΑΣ. προσπαθεί να πείσει γυναίκα να εγκαταλείψει την περιοχή, ενώ εκείνη αρνείται.

    «Σαν μάνα μου σ’ το λέω, η φωτιά έχει φτάσει πολύ χαμηλά», της λέει ο αστυνομικός.

    Στη συνέχεια ο γιος της γυναίκας της λέει «έλα μάνα να φύγουμε, δεν μπορούμε να κάνουμε» και μπαίνουν στο αυτοκίνητό τους, προκειμένου να εγκαταλείψουν την περιοχή.

    Πυροσβεστική: Συνδράμουν δυνάμεις ξένων χωρών

    «Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας έδωσαν ολονύχτια μάχη και συνεχίζουν να επιχειρούν με ανανεωμένο προσωπικό σε όλα τα μέτωπα των πυρκαγιών», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης, πριν από λίγο, σε έκτακτη ενημέρωση για την εξέλιξη των πυρκαγιών.

    Αναφορικά με την πυρκαγιά στη Δυτική Αττική, που ξεκίνησε τη Δευτέρα 17/7 από τα Δερβενοχώρια, ο κ. Βαθρακογιάννης σημείωσε πως επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από το πρώτο φως της ημέρας έχουν διατεθεί 5 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα για τον συντονισμό τους.

    Στην ευρύτερη περιοχή του Λουτρακίου, όπως είπε, επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

    Για τη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα στη Ρόδο, ο κ. Βαθρακογιάννης ανέφερε ότι εξελίσσεται πλέον στο κέντρο του νησιού, ανάμεσα στους οικισμούς Απόλλωνα και Λάερμα, χωρίς μέχρι στιγμής να απειλεί κατοικημένες περιοχές. Επιχειρούν 86 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 28 οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν 3 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

    Όπως επεσήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, στο έργο κατάσβεσης των πυρκαγιών συνδράμουν και δυνάμεις ξένων χωρών που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πολιτικής Προστασίας μέσω του προγράμματος προεγκατάστασης, αλλά και 4 αεροσκάφη που έφτασαν στην Ελλάδα χθες το απόγευμα από Ιταλία και Γαλλία.

    «Για σήμερα, Τετάρτη, αναμένεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική, σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, της Πελοποννήσου, της Κρήτης, των Κυκλάδων και του Βορείου Αιγαίου. Γενικότερα θα επικρατήσουν υψηλές θερμοκρασίες αλλά και ισχυροί άνεμοι εντάσεως έως 7 μποφόρ. Παραμένουμε όλοι σε επιφυλακή, τόσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις όσο και οι δυνάμεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων της Πολιτικής Προστασίας», υπογράμμισε ο κ. Βαθρακογιάννης.

    Τα εναέρια μέσα ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού

    Με το πρώτο φως της ημέρας, τα εναέρια μέσα ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού. Συγκεκριμένα, στα Δερβενοχώρια επιχειρούν 5 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα έχει συντονιστικό ρόλο. Στο Λουτράκι επιχειρούν 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα έχει συντονιστικό ρόλο, ενώ στη Ρόδο επιχειρούν 3 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

    Σε επιφυλακή βρίσκεται και το Λιμενικό Σώμα για την απομάκρυνση, εάν χρειαστεί, κατοίκων μέσω θαλάσσης.

    Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την αστυνομία, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη νέα εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου από τον κόμβο Επιδαύρου μέχρι τον κόμβο των Αγίων Θεοδώρων στο ρεύμα κυκλοφορίας προς την Αθήνα.

    Στο ρεύμα προς Κόρινθο η κυκλοφορία, από τον κόμβο Επιδαύρου μέχρι τον κόμβο των Αγίων Θεοδώρων, διεξάγεται από την αριστερή και μεσαία λωρίδα κυκλοφορίας, ενώ η δεξιά παραμένει κλειστή.

    Η πορεία των ανέμων

    Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για έξι περιφέρειες

    Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των πυροσβεστικών υπηρεσιών όλης της επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών, καθώς και του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4), που προβλέπεται και για σήμερα, Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

    Συγκεκριμένα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία 4) προβλέπεται για τις εξής περιοχές:

    • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
    • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
    • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)
    • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)
    • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας, ΠΕ Ψαρών)
    • Περιφέρεια Κρήτης

    Από την Πυροσβεστική εφαρμόζεται το 2ο Στάδιο Επιχειρησιακής Ετοιμότητας του ΠΣ, που εκτός των άλλων προβλέπει περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

    Ταυτόχρονα, για τις παραπάνω περιοχές εφαρμόζεται το Σχέδιο Δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

    Υψηλές θερμοκρασίες, ισχυροί άνεμοι

    Σύμφωνα με επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν και τις επόμενες ημέρες, ενώ οι άνεμοι θα φθάνουν στο Αιγαίο τα 7 μποφόρ.

    Σήμερα εκτιμάται πως υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία, Κρήτη, Κυκλάδες, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ικαρία και Ψαρά.

    «Ξημερώνει δύσκολη μέρα. Θυμίζουμε ότι οι μετεωρολογικές συνθήκες που αναμένεται να επικρατήσουν σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους έντασης 7 μποφόρ στο Αιγαίο, αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης και επέκτασης των πυρκαγιών. Ζητούμε την συνεργασία όλων των πολιτών. Ο καύσωνας δεν έχει χάσει τη δυναμική του και κάθε αμέλεια μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη καταστροφή», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης στην τελευταία έκτακτη ενημέρωση για την εξέλιξη των πυρκαγιών.

    Οδηγίες από την Πολιτική Προστασία

    Από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι περιφέρειες και οι δήμοι των περιοχών που βρίσκονται στη ζώνη πολύ υψηλού κινδύνου, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων της αρμοδιότητάς τους.

    Παράλληλα, η Πολιτική Προστασία και η Πυροσβεστικλη Υπηρεσία απευθύνουν έκκληση στους πολίτες:

    1. Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως:

    • Το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού.
    • Η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης.
    • Η χρήση υπαίθριων ψησταριών.
    • Το κάπνισμα μελισσών.
    • Η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.ά.

    2. Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος στο Facebook και στο Twitter, καθώς και οδηγίες αυτοπροστασίας στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας www.civilprotection.gr.

    3. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

    Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

    Τέλος, παρακαλούνται όλοι οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

    Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus για τις πυρκαγιές

    Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για τις περιοχές Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής-Βοιωτίας και Κορινθίας (Λουτράκι), οι οποίες έχουν πληγεί από τις δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν τα τελευταία 24ωρα.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν εντολής του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως Εθνικό Σημείο Επαφής.

    Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για τις περιοχές Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής-Βοιωτίας και Κορινθίας (Λουτράκι), οι οποίες επλήγησαν από δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν την Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

    Τα αιτήματα έγιναν αποδεκτά από την Ευρωπαϊκή Ένωση (κωδικοί ενεργοποίησης EMSR672, EMSR673 και EMSR674) και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

    Τα δεδομένα και οι χάρτες της υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για την διαχείριση του έργου τους.

    Διαβάστε επίσης:

    Συναγερμός για το νέο κύμα καύσωνα: Οδηγίες προς τους πολίτες από την Πολιτική Προστασία

    Καιρός: Στα ύψη ο υδράργυρος – Στους 41°C η θερμοκρασία

    Ενεργοποιήθηκε η Υπηρεσία Copernicus



    ΣΧΟΛΙΑ