• Κοινωνία

    Φωτιά στο Μάτι: Νόμιμο το ΠΔ για το Πολεοδομικό Σχέδιο – 52 παρατηρήσεις από ΣτΕ για την θωράκιση της περιοχής

    Καμένα αυτοκίνητα, σπίτια και δέντρα στο Μάτι, μετά την πυρκαγιά του 2018


    Να «θωρακίσει» τις καμένες εκτάσεις στην Ανατολική Αττική που μέτρησε 103 νεκρούς στην πυρκαγιά του 2018, από μελλοντικές οικοδομές μέσα στα ρέματα, επιχειρεί το Συμβούλιο της Επικρατείας.

    Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε μεν νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για το Πολεοδομικό Σχέδιο στους Δήμους Νέας Μάκρης, Ραφήνας- Πικερμίου και Μαραθώνα, ωστόσο θέτει τους αρμοδίους προ των ευθυνών τους με 52 παρατηρήσεις.

    Η πιο σημαντική, η οριοθέτηση 8 ρεμάτων, για την οποία οι ανώτατοι δικαστές τονίζουν πως «πρέπει να γίνει σχετική αναδιατύπωση της εν λόγω ρύθμισης, δηλαδή πρέπει να γραφεί ότι απαγορεύονται οι εν λόγω οικοδομικές εργασίες».

    Στη γνωμοδότησή του, το Ε’ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου αναφέρει ότι «στόχος του υπό εξέταση Ειδικού Πολεοδoμικού Σχεδίου που αφορά στην πυρόπληκτη περιοχή των Δημοτικών Ενοτήτων Νέας Μάκρης και Ραφήνας των Δήμων Μαραθώνος και Ραφήνας Πικερμίου της περιφέρειας Αττικής, η οποία επλήγη με ιδιαίτερη σφοδρότητα από την καταστροφική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου του 2018, με 103 νεκρούς και τεράστιες ζημιές σε ακίνητα, υποδομές, καλλιέργειες και φυσικό περιβάλλον, είναι να συμβάλει στην ανασυγκρότηση και ανάταξη του περιβάλλοντος με κριτήριο αφενός τη βελτίωση των πολεοδομικών και οικιστικών συνθηκών και αφετέρου την ταχεία αποκατάσταση της φυσικής βλάστησης, καθώς και τη διατήρηση και ανάδειξη φυσικών στοιχείων όπως τα ρέματα».

    Οι σύμβουλοι Επικρατείας τονίζουν ότι το ΠΔ « αποσκοπεί στην άρση παλαιοτέρων χωρικών στρεβλώσεων, καθιστώντας την περιοχή περισσότερο ανθεκτική σε φυσικές καταστροφές. Σημαντική θέση κατέχουν ρυθμίσεις και κατευθύνσεις για τη διαμόρφωση του οδικού δικτύου της περιοχής (το οποίο θα εγκριθεί στο στάδιο του ΡΣΕ) με τα αναγκαία χαρακτηριστικά για την ασφαλή κίνηση των κατοίκων και διερχομένων, την πρόσβαση στην ακτή και την εξασφάλιση της δυνατότητας διαφυγής σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, λαμβάνοντας υπόψη τη συγκοινωνιακή μελέτη που εκπονήθηκε στο πλαίσιο της ΣΜΠΕ».

    Στο σχέδιο διατάγματος γίνεται ειδική πρόβλεψη για ασφαλή κίνηση των κατοίκων και τη δυνατότητα διαφυγής τους προς τη θάλασσα (σκάλες, πεζόδρομοι, κοινόχρηστοι χώροι κ.λπ.), σε περίπτωση ανάγκης.

    Διαβάστε επίσης:

    Τραγωδία στο Μάτι: Κακουργηματικές ευθύνες για 5 πρώην αξιωματικούς της Πυροσβεστικής βλέπουν οι δικαστές

    Τραγωδία στο Μάτι: Άσκηση έφεσης στο πρόσφατο βούλευμα εξετάζει η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών



    ΣΧΟΛΙΑ