• Κοινωνία

    Πυρκαγιές: Ανεξέλεγκτη η κατάσταση σε Μάνδρα και Λουτράκι – Ανακλήθηκαν όλες οι άδειες των πυροσβεστών (upd)

    • NewsRoom

    Πηγή: REUTERS/Stelios Misinas


    Περιεχόμενα

    Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά στα Δερβενοχώρια, με το μέτωπο να κινείται με γρήγορους ρυθμούς προς Μάνδρα, ενώ μάχη με τις φλόγες δίνεται από τους Πυροσβέστες και στο Λουτράκι.

    Η φωτιά που ξεκίνησε από τα Δερβενοχώρια κατευθύνεται με  μεγάλη ταχύτητα προς τη Μάνδρα, ενώ στη Νέα Ζωή σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες.

    Στην περιοχή ακούγονται εκρήξεις, ενδεχομένως από μετασχηματιστές.

    Ένα δεύτερο μέτωπο κινείται προς την περιοχή Τσακάλι στη Μάνδρα.

    Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, έχουν εκκενωθεί προληπτικά οι οικισμοί Πανόραμα, Πουρνάρια, Παλαιοχώρι, Άγιος Σωτήρας, Νέα Ζωή και Νέος Πόντος Μάνδρας .

    Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, από αέρος επιχειρούν 5 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα, 140 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 48 οχήματα.

    Η φωτιά στα Δερβενοχώρια μαίνεται και καίει παρθένο δάσος σε ένα πολύ δύσβατο σημείο σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν.

    Την ίδια ώρα, η φωτιά στο Λουτράκι πλησιάζει  στις αυλές των σπιτιών, κινούμενη γρήγορα με τη βοήθεια του ανέμου.

    Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Λουτρακίου, Γιώργος Γκιώνης, «η κατάσταση με την εξέλιξη της φωτιάς θα μπορούσα να πω ότι είναι πάρα πολύ δύσκολη και απειλεί τις κατοικημένες περιοχές, του Αγίου Χαραλάμπους και του Πανοράματος, ενώ το μέτωπο έχει ανατολική κατεύθυνση προς την εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου».

    Νωρίτερα δόθηκε εντολή για την προληπτική εκκένωση της πόλης του Λουτρακίου.

    Όλες οι εξελίξεις:

    Διάσωση εκατοντάδων πολιτών στη Μάνδρα από την αστυνομία

    Η αστυνομία στην Μάνδρα χρειάστηκε να επέμβει σε 318 πολίτες, ενώ έσωσε και 16 ζώα.

    Ανακλήθηκαν όλες οι άδειες των πυροσβεστών

    Ανακλήθηκαν οι άδειες όλου του ένστολου προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος μέχρι νεωτέρας λόγω των εκτεταμένων πυρκαγιών που μαίνονται στην χώρα.

    Σημειώνεται, ότι όπως αναφέρει ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος για την επιχειρησιακή ετοιμότητα, σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών όλης της Επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών καθώς και του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

    Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην παλαιά Ε.Ο. Αθηνών Κορίνθου

    Συνεχής ενημέρωση Τροχαίας, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην παλαιά Ε.Ο. Αθηνών Κορίνθου από διόδια Κορίνθου μέχρι διόδια Ελευσίνας και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας.

    Πώς οι άνεμοι θα επηρεάσουν τα πύρινα μέτωπα

    Πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες το σκηνικό του καιρού, και οι άνεμοι πώς θα επηρεάσουν τα πύρινα μέτωπα. Η πρόγνωση του καιρού από τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη.

    Πάνω από 1 χλμ μακριά από τις εγκαταστάσεις της Motor oil η φωτιά

    Πάνω από 1 χλμ μακριά από τις εγκαταστάσεις της Motor oil η φωτιά. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η προσπάθεια θα επικεντρωθεί στο να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στις κρίσιμης σημασίας εγκαταστάσεις.

    Αγία Σωτήρα Μάνδρας: Αγωνιώδεις προσπάθειες να μην περάσει τον δρόμο η πυρκαγιά – Συνεχείς αναζωπυρώσεις

    Εικόνες από τις επιχειρήσεις των Chinook

    Συγκλονιστικές εικόνες από το πιλοτήριο ενός εκ των ελικοπτέρων Chinook που επιχείρησε στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στα Δερβενοχώρια, έδωσε στη δημοσιότητα το ΓΕΕΘΑ.

    Προειδοποιητικό μήνυμα του 112 στους κατοίκους της Νέας Περάμου

    Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε στους κατοίκους της Νέας Περάμου καλώντας τους να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των αρχών.

    Φωτιά στον Κουβαρά: Συγκλονιστικό βίντεο από drone του Guardian

    Εκπρόσωπος Τύπου της πυροσβεστικής: Μεγάλες διαστάσεις έχει λάβει η πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια – Δεν έχει ελεγχθεί η φωτιά στο Λουτράκι

    Μεγάλες διαστάσεις έχει λάβει η πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια, ενώ η φωτιά στην ευρύτερη περιοχή του Λουτρακίου δεν έχει ελεγχθεί ακόμη, ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωση, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης.

    Όπως είπε για την πυρκαγιά που μαίνεται από χθες στα Δερβενοχώρια, έχουν διαπιστωθεί ζημιές και οι πυροσβέστες σε συνεργασία με τις αστυνομικές δυνάμεις χρειάστηκε να πραγματοποιήσουν απεγκλωβισμούς σε αρκετές περιπτώσεις.

    Οι σημαντικότερες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σήμερα και χρειάστηκαν να επιχειρήσουν επίγειες και εναέριες δυνάμεις και πλέον έχουν ελεγχθεί, όπως είπε ο κ. Βαθρακογιάννης, ήταν στην Ηρακλειά Ηλείας, στο Δαφνί Αττικής (η μία πλησίον του οικισμού Αφαία και η δεύτερη πλησίον της Λεωφόρου Αθηνών, που εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα) στην Καλλονή Λέσβου, στη Γαλήνη Λάρισας σε υπολείμματα καλλιεργειών, στη Χρυσοκελλαριά Μεσσηνίας καθώς επίσης στο Σέσκλο Μαγνησίας.

    “Στις περισσότερες πυρκαγιές παρέχουν συνδρομή πολλοί συναρμόδιοι φορείς της Πολιτικής Προστασίας”, σημείωσε ο κ. Βαθρακογιάννης και υπογράμμισε ότι “όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας της επικράτειας, δίνουν μάχη στα μέτωπα των πυρκαγιών και για την προστασία των υποδομών, των περιουσιών και του φυσικού περιβάλλοντος”.

    Ακόμη, επισήμανε ότι στο αίτημα της χώρας μας προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας ανταποκρίθηκαν η Γαλλία και η Ιταλία και θα διαθέσουν 4 αεροσκάφη τα οποία και αναμένονται στη χώρα μας τις αμέσως επόμενες ώρες.

    Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι επόμενες ημέρες χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνες για την έναρξη και επέκταση των πυρκαγιών και τόνισε ότι “η προσοχή όλων μας είναι επιβεβλημένη”.

    Επιπλέον ανέφερε ότι σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας οι υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν και τις επόμενες ημέρες και οι άνεμοι θα φτάνουν στο Αιγαίο τα 7 μποφόρ και πρόσθεσε ότι για αύριο Τετάρτη αναμένεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα, Κρήτη, Κυκλάδες, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ικαρία και Ψαρά.

    Ανακλήθηκαν όλες οι άδειες των πυροσβεστών

    Ανακλήθηκαν οι άδειες όλου του ένστολου προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος μέχρι νεωτέρας λόγω των εκτεταμένων πυρκαγιών που μαίνονται στην χώρα.

    Σημειώνεται, ότι όπως αναφέρει ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος για την επιχειρησιακή ετοιμότητα, σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών όλης της Επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών καθώς και του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

    Διακοπές ρεύματος στην Ανατολική Αττική

    Οδηγίες προστασίας από την έκθεση στον καπνό και τα αιωρούμενα σωματίδια

    Διαβάστε περισσότερα εδώ

    Νέο μήνυμα 112 – Εκκένωση 4 οικισμών προς Ελευσίνα

    Μήνυμα του 112 – Εκκενώνεται ο οικισμός Γλυκιά Ζωή στους Αγίους Θεοδώρους

    Διαβάστε περισσότερα εδώ

    Στην πυρκαγιά στη Μάνδρα επιχειρούν και δύο Αίαντες της Ελληνικής Αστυνομίας

    Ο Ευθύμιος Λέκκας για την μορφολογία των Δερβενοχωρίων και τις πυρκαγιές

    Τις επιπτώσεις των δασικών πυρκαγιών στο περιβάλλον αλλά και τον βαθμό που αυτές επηρεάζουν την κλιματική κρίση αναλύει ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας.

    «Πρόσφατα, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έχει υπολογισθεί ότι αύξηση 0,5 βαθμών σε ειδικά ευαίσθητες περιοχές όπως η Μεσόγειος, αυξάνει κατά 30 ημέρες τη διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών και κατά 5 τις ημέρες καύσωνα. Μία δασική πυρκαγιά αυξάνει κατά 7 φορές τον κίνδυνο πλημμυρών, κατά 4 φορές τον κίνδυνο διάβρωσης του εδάφους και κατά 3 φορές τον κίνδυνο κατολισθήσεων, ενώ όλα αυτά συντελούν στην προέλαση της ερημοποίησης και βέβαια στην περαιτέρω επιτάχυνση της αύξησης της θερμοκρασίας. Ένας φαύλος δηλαδή κύκλος, του οποίου η ταχύτητα εξέλιξης συνεχώς αυξάνεται», αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Αναλυτικά ο κ. Λέκκας τονίζει:

    «Είναι προφανές ότι οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις από τις πρόσφατες πυρκαγιές στον ελληνικό χώρο είναι σημαντικότατες.

    Εκείνο όμως που είναι δύσκολο να αποτιμήσουμε είναι οι επιπτώσεις στο περιβαλλοντικό επίπεδο, επιπτώσεις που ίσως αφήσουν το αποτύπωμά τους για πάντα, συμβάλλοντας έτσι στην αυτοτροφοδότηση ανατροφοδότηση μιας επιταχυνόμενης διαδικασίας, που συγκροτεί την κλιματική κρίση, που εμφανώς βιώνουμε, όχι μόνο εδώ στη χώρα μας, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Οι συνολικές επιπτώσεις από τις δασικές πυρκαγιές αντιστοιχίζονται με επιπτώσεις στην πανίδα, στη χλωρίδα, στον αέρα, στο έδαφος, στο υπέδαφος, στο υδάτινο στοιχείο, στα υπόγεια και επιφανειακά νερά, όλα δηλαδή τα κύρια συστήματα που συνιστούν την έννοια ”Περιβάλλον”.

    Καθένα σύστημα από τα ανωτέρω, τα οποία περιλαμβάνουν ένα μεγάλο αριθμό υποσυστημάτων, καταστρέφεται ή υποβαθμίζεται σημαντικά, διαδικασία που έχει αναλυθεί με πολύ μεγάλη λεπτομέρεια από τους αντίστοιχους επιστημονικούς κλάδους, όπως της Γεωλογίας, της Κλιματολογίας, της Δασολογίας, της Βιολογίας, της Γεωπονίας, της Φυσικής, της Χημείας, της Περιβαλλοντικής Μηχανικής και άλλων, επιστήμες οι οποίες έχουν κάνει τεράστια βήματα προόδου, ειδικά πάνω στα θέματα διαχείρισης του Περιβάλλοντος, σε προκαταστροφικό, συνκαταστροφικό και μετακαταστροφικό επίπεδο.

    Η διαχείριση των δασών, η ρύπανση του αέρα, η μόλυνση των υδάτων, η πρόβλεψη εξέλιξης της δασικής πυρκαγιάς, οι αλλοιώσεις στο έδαφος, ο κατολισθητικός κίνδυνος, τα πλημμυρικά φαινόμενα, η αντιμετώπιση της διάβρωσης, ο επανασχεδιασμός των υποδομών και των κρίσιμων δικτύων, η πορεία αναγέννησης του δάσους, η ποιοτική και ποσοτική υποβάθμιση του υδάτινου στοιχείου, είναι μόνο μερικά από τα θέματα που συγκροτούν τα επιστημονικά πεδία, που διερευνώνται με ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει από πλευράς τεχνολογίας από τους Έλληνες επιστήμονες.

    Πρόσφατα, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έχει υπολογισθεί ότι αύξηση 0.5 βαθμών σε ειδικά ευαίσθητες περιοχές όπως η Μεσόγειος, αυξάνει κατά 30 ημέρες τη διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών και κατά 5 τις ημέρες καύσωνα. Μία δασική πυρκαγιά αυξάνει κατά 7 φορές τον κίνδυνο πλημμυρών, κατά 4 φορές τον κίνδυνο διάβρωσης του εδάφους και κατά 3 φορές τον κίνδυνο κατολισθήσεων, ενώ όλα αυτά συντελούν στην προέλαση της ερημοποίησης και βέβαια στην περαιτέρω επιτάχυνση της αύξησης της θερμοκρασίας. Ένας φαύλος δηλαδή κύκλος, του οποίου η ταχύτητα εξέλιξης συνεχώς αυξάνεται».

    Φ. Σπανός – Περιφερ. Στερεάς Ελλάδας: Δύσκολη μάχη με τις φλόγες στα Δερβενοχώρια

    Έκτακτη ενημέρωση από την Πυροσβεστική (18:40)

    Γιάννης Αρτοποιός
    Γιάννης Αρτοποιός

    Ενημέρωση για την πορεία των πυρκαγιών στην Αττική και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρα που αντιμετωπίζουν προβλήματα έδωσε πριν από λίγο η Πυροσβεστική.

    Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός, εκτός ελέγχου παραμένουν οι πυρκαγιές σε Μάνδρα (η οποία ξεκίνησε από τα Δερβενοχώρια) και Λουτράκι.

    Στην πυρκαγιά των Δερβενοχωρίων, το μέτωπο είναι πολύ μεγάλο, έχουν σημειωθεί ζημιές, ενώ οι Αρχές έχουν προχωρήσει σε απογκλωβισμούς.

    Από τις σημερινές πυρκαγιές, οι πιο σημαντικές, οι οποίες έχουν τεθεί υπό έλεγχο, ήταν αυτές σε Ηρακλειά Ηλείας, οι δύο πυρκαγιές στο Δαφνί Αττικής και οι πυρκαγιές σε Λέσβο, Μεσσηνία και Μαγνησία.

    Όπως ανέφερε ο κ. Αρτοποιός, η ΕΜΥ έχει προειδοποιήσει για υψηλές Θερμοκρασίες και τις επόμενες ημέρες, με τους ανέμους στο Αιγαίο να φτάνουν τα 7 μποφόρ.

    Κλείνει η Αθηνών – Κορίνθου από τα διόδια της Ελευσίνας έως τα διόδια της Κορίνθου

    Κλείνει η παλαιά και η νέα εθνική οδός από τα διόδια της Ελευσίνας έως τα διόδια της Κορίνθου, σύμφωνα με νέα ανακοίνωση της ΕΛΑΣ.

    Μάχη δίνεται για να μην περάσει η φωτιά στα διυλιστήρια.

    Εκκενώσεις από την Αστυνομία στις περιοχές που πλησιάζει η πύρινη λαίλαπα

    Δήμος Σαρωνικού: Αυτοψίες στα καμένα της Σαρωνίδας

    Άρχισαν οι αυτοψίες και οι καταγραφές των ζημιών σε πυρόπληκτες επιχειρήσεις, φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και αγροτικές εκμεταλλεύσεις που επλήγησαν από τη χθεσινή πυρκαγιά, στις περιοχές του Δήμου Σαρωνικού.

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκες ο Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων για έξι μήνες

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκες ο Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων από σήμερα, Τρίτη 18 Ιουλίου και για έξι μήνες για να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες ανάγκες και να γίνει διαχείριση των ζημιών και των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από την πυρκαγιά.

    Πρώτο θέμα στα διεθνή ΜΜΕ οι πυρκαγιές στην Ελλάδα

    Εκπρόσωπος ΕΛΑΣ: Δίνουμε μάχη στη Νέα Ζωή Μάνδρας για την εκκένωση των κατοίκων

    Στις 18:30 νέα ενημέρωση από την Πυροσβεστική

    Στο έλεος της φωτιάς και ο Νέος Πόντος – Στη μάχη της κατάσβεσης και ο «Αίαντας» της αστυνομίας

    Τα πύρινα μέτωπα στο χάρτη της NASA

    Δείτε εδώ τον χάρτη live

    Σε γενική επιφυλακή η Πυροσβεστική – Σε ποιες περιοχές θα είναι πολύ υψηλός o κίνδυνος πυρκαγιάς και την Τετάρτη

    Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών όλης της επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών, καθώς και του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4), που προβλέπεται και για αύριο Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

    Συγκεκριμένα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, (κατηγορία 4) προβλέπεται για τις εξής περιοχές:

    Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
    Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
    Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)
    Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)
    Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας, ΠΕ Ψαρών)
    Περιφέρεια Κρήτης
    Από την Πυροσβεστική εφαρμόζεται το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. που εκτός των άλλων προβλέπει περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

    Ταυτόχρονα, για τις παραπάνω περιοχές, εφαρμόζεται το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

    Από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι περιφέρειες και οι δήμοι των περιοχών που βρίσκονται στην ζώνη πολύ υψηλού κινδύνου, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων της αρμοδιότητάς τους.

    Παράλληλα, από την Πολιτική Προστασία και την Πυροσβεστική απευθύνεται έκκληση στους πολίτες:

    1. Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως

    i. το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού,

    ii. η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης,

    iii. η χρήση υπαίθριων ψησταριών,

    iv. το κάπνισμα μελισσών,

    v. η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κά.

    2. Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter καθώς και οδηγίες αυτοπροστασίας στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας www.civilprotection.gr.

    3. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

    Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών. Τέλος, παρακαλούνται όλοι οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

    Πηγή: ertnews

    Με χαμηλή ορατότητα η πτήσεις των εναέριων μέσων στη μάχη με τις φλόγες

    Υπό έλεγχο οι δύο φωτιές στο Δαφνί του Χαϊδαρίου – Επιχείρησαν και εναέρια μέσα

    Διαβάστε περισσότερα εδώ

    Πηγή φωτογραφίας: xaidarisimera.gr

    Εικόνα μέσα από αεροσκάφος που επιχειρεί στα Δερβενοχώρια

    Η φωτιά όπως φαίνεται μέσα από αεροσκάφος που επιχειρεί στην επιχείρηση κατάσβεσης στην περιοχή των Δερβενοχωρίων.

    ΑΝΙΜΑ: Ομάδα Διάσωσης στο μέτωπο του Δαφνίου

    Ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε πριν από λίγο στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας (17:10)

    Στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έφτασε πριν από λίγα λεπτά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, όπου θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη.

    Φωτιά στα Δερβενοχώρια: Δορυφορική εικόνα αποκαλύπτει το μέγεθος του πύρινου μετώπου

    Δορυφορική εικόνα αποκαλύπτει το μέγεθος του πύρινου μετώπου
    Δορυφορική εικόνα αποκαλύπτει το μέγεθος του πύρινου μετώπου

    Δύο ελικόπτερα CH-47 Chinook απογειώθηκαν από την Πάχη Μεγάρων κατόπιν έγκρισης του Α/ΓΕΕΘΑ και στις επιχειρήσεις κατάσβεσης της πυρκαγιάς στα Δερβενοχώρια

    Δύο ελικόπτερα CH-47 Chinook απογειώθηκαν από την Πάχη Μεγάρων κατόπιν έγκρισης του Α/ΓΕΕΘΑ και στις επιχειρήσεις κατάσβεσης της πυρκαγιάς στα Δερβενοχώρια | Πηγή: Twitter
    Δύο ελικόπτερα CH-47 Chinook απογειώθηκαν από την Πάχη Μεγάρων κατόπιν έγκρισης του Α/ΓΕΕΘΑ και στις επιχειρήσεις κατάσβεσης της πυρκαγιάς στα Δερβενοχώρια | Πηγή: Twitter

    Ανεξέλεγκτο το πύρινο μέτωπο στη Μάνδρα – Καίγονται σπίτια και επιχειρήσεις

    Hellenic Train: Νέα διακοπή κυκλοφορίας του Προαστιακού προς το Κιάτο

    Δείτε περισσότερα εδώ

    Ενεργοποιήθηκε η Υπηρεσία Copernicus

    Κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αναφέρει δημοσίευμα της ΕΡΤ.

    Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για τις περιοχές Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής-Βοιωτίας και Κορινθίας (Λουτράκι), οι οποίες επλήγησαν από δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν την Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

    Τα αιτήματα έγιναν αποδεκτά από την Ευρωπαϊκή Ένωση (κωδικοί ενεργοποίησης EMSR672, EMSR673 και EMSR674) και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

    Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για την διαχείριση του έργου τους.

    Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εκδήλωσης πυρκαγιάς

    Σε νέα ανακοίνωση σχετικά με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις προχώρησε πριν από λίγο η Ελληνική Αστυνομία.

    16:21 ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΛΟΓΩ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ: ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ:

    1. ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΦΥΛΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Ι.Μ. ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΛΕΙΣΤΩΝ.

    2. ΕΠΙ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧ. ΟΔΟΥ ΟΙΝΟΗΣ – ΜΑΓΟΥΛΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΙΤΑΝ

    3. ΕΠΙ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧ. ΟΔΟΥ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ – ΘΗΒΩΝ, ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΜΒΟ ΜΑΝΔΡΑΣ ΠΡΟΣ ΘΗΒΑ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΜΕ ΘΗΒΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΥΟ ΡΕΥΜΑΤΑ.

    4. ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΠΡΟΣ ΘΡΙΑΣΙO ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΜΑΝΔΡΑ.

    5. ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΑΓ. ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΑΠΟ ΜΑΝΔΡΑ ΕΩΣ Λ. ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ.

    Στα σπίτια η φωτιά στα Ίσθμια

    Μεγάλη είναι η φωτιά που καίει στα Ίσθμια Κορινθίας με συνεχείς αναζωπυρώσεις λόγω των ανέμων και τεράστια μάχη των πυροσβεστών για τον περιορισμό της πυρκαγιάς.

    Αγωνιώδης προσπάθεια αστυνομικών να πείσουν μοναχές να εκκενώσουν μοναστήρι στη Μάνδρα

    Στα πρώτα σπίτια οι φλόγες στον Άγιο Χαράλαμπο

    Ενημέρωση με video από την Ελληνική Αστυνομία

    Μήνυμα του 112 για εκκένωση των οικισμών Νέα Ζωή και Νέος Πόντος Μάνδρας

    Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε στους κατοίκους της Νέας Ζωής Μάνδρας και του Νέου Πόντου Μάνδρας ώστε να εκκενώσουν τους οικισμούς τους και να κατευθυνθούν προς Ελευσίνα λόγω της δασικής πυρκαγιάς στα Δερβενοχώρια.

    Δύο μέτωπα φωτιάς στο Δαφνί

    Δύο μέτωπα φωτιάς έχουν πλέον να αντιμετωπίσουν οι πυροσβέστες στην περιοχή του Δαφνίου, καθώς μια νέα φωτιά ξέσπασε γύρω στις 3 το μεσημέρι, αυτή τη φορά νότια από τη Λεωφόρο Αθηνών.

    Η πρώτη φωτιά είχε ξεσπάσει περίπου στις 2 το μεσημέρι σε σημείο πάνω από τη Λεωφόρο Αθηνών, στο ρεύμα προς Ασπρόπυργο, στο ύψος της γέφυρας του Προαστιακού. Στο σημείο υπήρχαν ξερά χόρτα και πουρνάρια, ενώ βρίσκονταν αρκετοί πυλώνες ρεύματος.

    Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, επιχειρούν 18 πυροσβέστες με 6 οχήματα και 3 ελικόπτερα.

    Η δεύτερη πυρκαγιά στην ίδια περιοχή ξέσπασε νότια από τη Λεωφόρο Αθηνών προς το όρος Αιγάλεω. Και εκεί επιχειρούν ήδη 3 ελικόπτερα.

    Προληπτική εκκένωση και στο Λουτράκι

    Αναφορικά με τη φωτιά στο Λουτράκι, όπως γνωστοποίησε η Πυροσβεστική, έγινε εισήγηση για προληπτική εκκένωση των οικισμών Άγιος Χαράλαμπος και Πανόραμα.

    Το μέτωπο βρίσκεται πάνω από την Καλλιθέα Λουτρακίου και κινείται νότια νοτιοανατολικά, πάνω από την εθνική οδό.

    Οι ριπές ανέμων μεταδίδουν τη φωτιά με αποτέλεσμα οι καύτρες να μεταφέρονται σε άκαυτο περιβάλλον.

    Ενημέρωση από την Πυροσβεστική για την εξέλιξη της φωτιάς

    Στιγμιότυπο από την πυρκαγιά κοντά στο χωριό Πουρνάρι, στην περιοχή της Μαγούλας (18 Ιουλίου 2023) | Photo by Spyros BAKALIS / AFP
    Στιγμιότυπο από την πυρκαγιά κοντά στο χωριό Πουρνάρια, στην περιοχή της Μαγούλας (18 Ιουλίου 2023) | Photo by Spyros BAKALIS / AFP

    Προς Πανόραμα, Παλαιοχώρι, Πουρνάρια και Αγία Σωτήρα κατευθύνεται το μέτωπο της φωτιάς που εκδηλώθηκε χθες στα Δερβενοχώρια, όπως ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωση για τις δασικές πυρκαγιές, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης.

    Για το λόγο αυτό εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για την απομάκρυνση των κατοίκων των παραπάνω οικισμών προς τη Μάνδρα.

    Η σημαντικότερη δασική πυρκαγιά που απασχολεί το μεγαλύτερο αριθμό επίγειων και εναέριων μέσων είναι αυτή που εκδηλώθηκε χθες στα Δερβενοχώρια καθώς, όπως είπε ο κ. Βαθρακογιάννης, αυτή τη στιγμή το μέτωπο παρουσιάζει δυναμική.

    Η Τροχαία έχει διακόψει την κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Ελευσίνας- Θηβών από τον κόμβο της Μάνδρας προς Θήβα και στα δύο ρεύματα.

    Σε αυτή την πυρκαγιά επιχειρούν 250 πυροσβέστες με 8 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 75 οχήματα, ενώ το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος» βρίσκεται στην περιοχή για τον συντονισμό τους. Από αέρος επιχειρούν 11 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα ως συντονιστικό.

    Αναφορικά με την πυρκαγιά στην περιοχή του Λουτρακίου ο κ. Βαθρακογιάννης τόνισε ότι οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής αντιμετωπίζουν εκεί πολλές ενεργές εστίες αλλά και πολλές αναζωπυρώσεις στην ευρύτερη περιοχή και προσέθεσε ότι ο επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων ενημερώνει διαρκώς τους αρμόδιους φορείς για την εξέλιξη της πυρκαγιάς.

    Σχετικά με την πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή της Σαρωνίδας ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΣ είπε ότι είναι σε ύφεση.

    Τέλος, σημείωσε ότι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός πολιτικής προστασίας αποδέχτηκε το αίτημα βοήθειας προς τη χώρα μας και θα διατεθούν για συνδρομή στην αεροπυρόσβεση 4 αεροσκάφη, 2 από Ιταλία και 2 από Γαλλία.

    «Όλες οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας, της επικράτειας, παραμένουν σε επιφυλακή και συνδράμουν στις πυρκαγιές», κατέληξε.

    Δείτε το βίντεο:

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Επιστρέφει εκτάκτως από τις Βρυξέλλες

    Νωρίτερα επιστρέφει από τις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Οι πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη σε Δερβενοχώρια, Λουτράκι και την ευρύτερη περιοχή της Σαρωνίδας κάνουν τον πρωθυπουργό να επιστρέψει εκτάκτως από την βελγική πρωτεύουσα, όπου ήταν για να τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κοινότητας Χωρών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής.

    Αμέσως μετά την άφιξή του στην Αθήνα, ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας.

    Συγκεκριμένα, υπολογίζεται να φτάσει στο Συντονιστικό Κέντρο μετά τις 17:00.

     

    Κλειστές οι έξοδοι 1 και 2 της Αττικής οδού για Μάνδρα και Μαγούλα

    Κλειστές οι έξοδοι 1 και 2 της Αττικής οδού για Μάνδρα και Μαγούλα, λόγω της μεγάλης φωτιάς που έχει ξεσπάσει στα Δερβενοχώρια και ενισχύεται διαρκώς.

    Εκ νέου διακοπή κυκλοφορίας στην επαρχιακή Ελευσίνας – Θηβών

    Λόγω της πυρκαγιάς που μαίνεται στα Δερβενοχώρια, η αστυνομία προχώρησε σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Ελευσίνας-Θηβών από τον κόμβο της Μάνδρας προς Θήβα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

    Νέο μήνυμα του 112 στους κατοίκους στα Δερβενοχώρια

    Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη σε κατοίκους της Αττικής αλλά και της ευρύτερης περιοχής γύρω από τα Δερβενοχώρια, καλώντας τους να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους και να κλείσουν πόρτες και παράθυρα λόγω της δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη.

    Συγκεκριμένα, το μήνυμα αναφέρει:

    «Εξελίσσεται δασική πυρκαγιά στην περιοχή Δερβενοχωρίων.

    Οι καπνοί κατευθύνονται στην περιοχή σας. Παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους, κλείστε πόρτες και παράθυρα. Οδηγίες αυτοπροστασίας: civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies».

    Λουτράκι: Ισχυρές εναέριες και επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν τις αναζωπυρώσεις

    Ισχυρές εναέριες και επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στη δασική πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή της Καλλιθέας του Λουτρακίου αντιμετωπίζουν τις αναζωπυρώσεις που σημειώνονται, κυρίως στην περιοχή του Αγίου Χαραλάμπους, προκειμένου να μην πάρουν έκταση και απειλήσουν κατοικημένες περιοχές.

    Παράλληλα, οι δυνάμεις πυρόσβεσης αντιμετωπίζουν και τις διάσπαρτες εστίες φωτιάς, ενώ όσον αφορά τις ζημιές που έχει προκαλέσει η πυρκαγιά, η επίσημη καταγραφή αναμένεται να ξεκινήσει μόλις τεθεί υπό πλήρη έλεγχο.

    Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμάται ότι δεκάδες είναι τα σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές, όπως επίσης αποθήκες και αγροικίες.

    ΕΕ: 4 canadair από Γαλλία και Ιταλία

    Τέσσερα canadair από τη Γαλλία και την Ιταλία αναμένεται να φτάσουν στην Ελλάδα για να συνδράμουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών, μετά την ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, όπως αναφέρει, σε ανάρτησή του στο twitter, ο επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, Γιάνες Λέναρσιτς.

    Ειδικότερα, ο κ. Λέναρσιτς σημειώνει:

    «Μετά από αίτημα της Ελλάδας για βοήθεια για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην περιοχή της Αττικής, κινητοποιούμε δύο Canadair από την Ομάδα Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ στη Γαλλία και δύο Canadair από τον στόλο μας του rescEU στην Ιταλία, που αναμένεται να φθάσουν ακόμη και σήμερα. Οι Ευρωπαίοι προτοποθετημένοι πυροσβέστες από τη Ρουμανία βοηθούν ήδη».

    Συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στα μέτωπα των πυρκαγιών σε Κουβαρά, Λουτράκι και Δερβενοχώρια

    Με εναέρια μέσα και ομάδες «Δευκαλίωνα» και «Ξενοκράτη» συμμετείχαν οι Ένοπλες Δυνάμεις στα μέτωπα των πυρκαγιών σε Κουβαρά, Λουτράκι και Δερβενοχώρια Βοιωτίας.

    Συγκεκριμένα, στον Κουβαρά επιχειρούν δύο ομάδες «Δευκαλίων» με συνολικά 22 άτομα και ένα ασθενοφόρο.

    Για το μέτωπο στην Περαχώρα Λουτρακίου διατέθηκαν τρία αεροσκάφη CL-215, δύο αεροσκάφη CL-415, δύο προωθητές γαιών, μία ομάδα «Δευκαλίων» με 11 άτομα και μία ομάδα «Ξενοκράτης» με 8 άτομα.

    Στα Δερβενοχώρια διατέθηκαν δύο αεροσκάφη CL-415 και δύο αεροσκάφη CL-215, δύο ελικόπτερα Chinook, καθώς και τρεις προωθητές γαιών.

    Επιπρόσθετα, το σύνολο των μέσων-μηχανημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκεται σε ετοιμότητα για διάθεση κατόπιν οδηγιών της Πολιτικής Προστασίας.

    Δήμαρχος Τανάγρας: Βελτιωμένη η εικόνα της φωτιάς στα Δερβενοχώρια σε σχέση με τη νύχτα

    Δεν κινδυνεύουν οικισμοί αυτήν την ώρα στα Δερβενοχώρια, αλλά η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική λόγω του σύννεφου από καπνό που έχει τυλίξει την περιοχή, όπως αναφέρει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Τανάγρας, Βασίλης Περγάλιας.

    «Η εικόνα είναι κακή αλλά δεν έχουμε πρόβλημα με οικισμούς», τονίζει ο κ. Περγάλιας, σημειώνοντας ότι οι άνεμοι φυσούν ασθενείς αυτήν την ώρα, ενώ στην περιοχή επιχειρούν και εναέρια μέσα και ισχυρές επίγειες δυνάμεις. Η κατάσταση είναι βελτιωμένη σε σχέση με τη νύχτα αλλά χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά μέχρι την κατάσβεση.

    Σύμφωνα με τον δήμαρχο Τανάγρας, κατά τη διάρκεια της νύχτας η φωτιά εξελισσόταν αργά γιατί δεν είχε δυνατό αέρα και οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής επενέβησαν αποτελεσματικά και δεν άφησαν τη φωτιά να «ξεφύγει». Ωστόσο, έκαψε δασώδεις και θαμνώδεις περιοχές. Μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί άλλες ζημιές.

    Η εικόνα από τις πυρκαγιές στις 9 το πρωί είχε ως εξής:

    – Καλύτερη, σαφώς, είναι η εικόνα σε Κουβαρά – Κερατέα και μετά τις πρώτες εναέριες ρίψεις. Πρόβλημα υπάρχει λίγο βόρεια προς Καλύβια όπου τώρα γίνονται εναέριες ρίψεις.

    Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο περιμετρικά (Λαγονήσι, Σαρωνίδα, Ανάβυσσος, Κουβαράς).

    Υπάρχουν μικροεστίες, ιδιαίτερα στη Φέριζα και στα Καλύβια. Οι επίγειες δυνάμεις έχουν ενισχυθεί, επιχειρούσαν όλη τη νύχτα και συνεχίζουν να επιχειρούν σε όλη την περίμετρο. Με το πρώτο φως επιχειρούν 2 Ε/Π ΑΒ-214 και ένα Ε/Π S-64.

    – Καλύτερη, επίσης, είναι η εικόνα στο Λουτράκι, είναι καλή στο δυτικό μέτωπο, έχει οριοθετηθεί νότια στην ΕΟ Αθηνών-Πατρών, ενώ υπάρχει ενεργό κομμάτι βόρεια της Καλλιθέας, όπου έγινε η κυρία προσπάθεια κατά τη διάρκεια της νύχτας και συνεχίζεται.

    Με το πρώτο φως επιχειρούν ένα ΑΒ-214, 2 CL-415 και 3 τράκτορες στο πρώτο κυμα, ενώ θα ακολουθήσουν ένα ΑΒ-214, 2 CL-415 και 2 CL-215.

    – Ενεργά μέτωπα στα Δερβενοχώρια παρά τις πρωινές εναέριες ρίψεις.

    Το βράδυ είχε εξαπλωθεί το μέτωπο πολύ γρήγορα σε αμιγώς δασική περιοχή. Κινήθηκε γρήγορα και τη νύχτα, πέρασε το κανάλι του Μόρνου και έφτασε στα εργοστάσια ΤΙΤΑΝ και ΧΑΛΥΨ. Τελικά αναχαιτίστηκε βόρεια από το λατομείο Κεραμύδια.

    Η προσπάθεια συνεχίστηκε τη νύχτα και εστιάστηκε για να μην ανοίξει πλευρικά και ιδιαίτερα ανατολικά προς Πάρνηθα.

    Με το πρώτο φως επιχειρούν ένα S-64, 2 CL-415, 2 CL-215 και 2 Air Tractors στο πρώτο κύμα και 3 S-64 στο δεύτερο.

    Καπαρέλλι: Έχει οριοθετηθεί, παραμένουν δυνάμεις για τυχόν αναζωπυρώσεις.

    Ολονύχτια μάχη για να περιοριστούν οι εστίες φωτιάς

    Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις στα τρία μεγάλα πύρινα μέτωπα που ξέσπασαν χθες σε Νοτιοανατολική Αττική, Λουτράκι και Δερβενοχώρια.

    Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, το πιο δύσκολο μέτωπο είναι αυτό στα Δερβενοχώρια, όπου επειδή η φωτιά καίει σε παρθένο δάσος, σε ένα πολύ δύσβατο σημείο και σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν, είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθεί.

    Όπως έγινε γνωστό, το μέτωπο της φωτιάς κατευθύνεται προς τη Μαγούλα, αλλά δεν υπάρχουν αναφορές ότι απειλεί κατοικημένες περιοχές.

    Σε δηλώσεις του το πρωί της Τρίτης, ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός έκανε λόγο για «το πιο δύσκολο μέτωπο» εξηγώντας ότι υπάρχει ένα «πολύ ενεργό μέτωπο νοτίως του εργοστασίου του Τιτάνα που κάνει αναζωπυρώσεις».

    Δύσκολη, αλλά καλύτερη από χθες, είναι η κατάσταση και στο μέτωπο της Νοτιοανατολικής Αττικής, όπου κατά τη διάρκεια της νύχτας υπήρχαν αναζωπυρώσεις σε Καλύβια και Σαρωνίδα.

    Λίγο καλύτερη είναι η εικόνα στο Λουτράκι όπου οι πυροσβέστες πάλευαν με τη φωτιά όλο το βράδυ για να την περιορίσουν και να μην περάσει την εθνική οδό.

    Σε ύφεση είναι η πυρκαγιά στο Καπαρέλι Βοιωτίας, όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις ελπίζουν να την οριοθετήσουν σύντομα.

    Ενημέρωση από την Πυροσβεστική: Δόθηκε ολονύχτια μάχη

    «Σε όλα τα μέτωπα των πυρκαγιών δόθηκε ολονύχτια μάχη από όλες τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας», ανέφερε πριν από λίγο, σε έκτακτη ενημέρωση, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος Γιάννης Αρτοποιός.

    Αναφορικά με το μέτωπο στην ευρύτερη περιοχή της Σαρωνίδας, ο κ. Αρτοποιός τόνισε ότι αντιμετωπίστηκαν πολλές ενεργές εστίες, ενώ αυτήν τη στιγμή συνεχίζουν να επιχειρούν 230 πυροσβέστες, επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 76 οχήματα και από αέρος επιχειρούν τρία ελικόπτερα, ενώ έχουν κινητοποιηθεί άλλα δύο.

    Στο Καπαρέλλι Βοιωτίας η πυρκαγιά είναι σε ύφεση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΣ, ενώ στην Καλλιθέα Λουτρακίου αντιμετωπίζονται διάσπαρτες εστίες και συνεχίζουν να επιχειρούν 120 πυροσβέστες, τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 43 οχήματα και από αέρος επιχειρούν πέντε αεροσκάφη, ένα ελικόπτερο, ενώ έχουν κινητοποιηθεί άλλα τέσσερα αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

    Η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το απόγευμα στα Δερβενοχώρια είναι σε εξέλιξη, όπως ανέφερε ο κ. Αρτοποιός. Αυτήν τη στιγμή επιχειρούν 140 πυροσβέστες, πέντε ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 48 οχήματα και από αερός επιχειρούν έξι αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

    Σχεδόν σε όλες τις πυρκαγιές συνδρομή παρέχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας, το ΕΚΑΒ, εθελοντές πυροσβέστες, εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας και υδροφόρες των περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Τέλος, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής σημείωσε ότι στις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Λουτρακίου και της Σαρωνίδας έχουν αναφερθεί ζημιές σε κατοικίες και η καταγραφή θα πραγματοποιηθεί μετά τον έλεγχο της πυρκαγιάς.

    Δείτε την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική:

    Ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα

    Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν ρίψεις νερού τα εναέρια μέσα.

    Συγκεκριμένα, στα Δερβενοχώρια επιχειρούν έξι ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος, στον Νέο Κουβαρά επιχειρούν τρία ελικόπτερα και στο Λουτράκι πέντε ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος.

    Σύμφωνα με το ΠΣ, τα ενάερια μέσα θα ενισχυθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

    Πυροσβεστικό αεροσκάφος πραγματοποιεί ρίψεις νερού στο Λουτράκι /ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ
    Πυροσβεστικό αεροσκάφος πραγματοποιεί ρίψεις νερού στο Λουτράκι /ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ

    Λουτράκι: Διάσπαρτες εστίες φωτιάς στην ευρύτερη περιοχή της Καλλιθέας

    Διάσπαρτες εστίες φωτιάς αντιμετωπίζουν οι εναέριες και επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής που επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή της Καλλιθέας, στο Λουτράκι.

    Από νωρίς σήμερα το πρωί, πέντε πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο πραγματοποιούν συνεχείς ρίψεις νερού, ενώ αναμένεται να επιχειρήσουν άμεσα άλλα τέσσερα αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.

    Παράλληλα, ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, που αποτελούνται από 120 πυροσβέστες με τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 43 οχήματα, έδωσαν όλη τη νύχτα μάχη με τις φλόγες και συνεχίζουν να επιχειρούν, ώστε μαζί με τα εναέρια μέσα να περιορίσουν τις διάσπαρτες εστίες, να αντιμετωπίσουν αναζωπυρώσεις και να προστατεύσουν κατοικημένες περιοχές.

    Αποκατάσταση κυκλοφορίας στην Ανάβυσσο

    Σύμφωνα με τη νεώτερη ενημέρωση από την Ελληνική Αστυνομία, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην περιοχή της Κερατέας:

    1. Επί της Λεωφόρου Αναβύσσου από το ύψος  της οδού Ολύμπου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ανάβυσσο.

    2. Επί της Λεωφόρου Καλυβιών από το ύψος της οδού Ολύμπου στο ρεύμα κυκλφορίας προς Ανάβυσσο.

    3. Επί της Λεωφόρου Αναβύσσου από την οδό Αγ. Παντελεήμονος στο ρεύμα προς Λαγονήσι.

    4. Επί της επαρχιακής οδού Κερατέας Αναβύσσου από Κερατέα προς Ανάβυσσο (Γεφυράκι – Θέση Τόγανι), ρεύμα κυκλοφορίας προς Ανάβυσσο.

    Hellenic Train: Σε κυκλοφορία η γραμμή του προαστιακού προς Κιάτο

    Σε κυκλοφορία δίνεται η γραμμή του προαστιακού προς το Κιάτο κατόπιν ενημέρωσης της πυροσβεστικής και του διαχειριστή υποδομής (ΟΣΕ).

    Σύμφωνα με την Hellenic Train, η αμαξοστοιχία 1308 θα αναχωρήσει από τον Πειραιά με προορισμό το Κιάτο στις 09:15 και η αμαξοστοιχία 1313 θα αναχωρήσει από το Κιάτο με προορισμό τον Πειραιά στις 10:59 και αναμένεται σταδιακή αποκατάσταση της κυκλοφορίας, σύμφωνα με τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων.

    Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για έξι περιφέρειες της χώρας

    Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα, Τρίτη 18 Ιουλίου 2023, για έξι περιφέρειες της Ελλάδας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

    Ειδικότερα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται για τις εξής περιοχές:

    Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)

    Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)

    Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)

    Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)

    Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

    Περιφέρεια Κρήτης

    Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

    Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.ά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

    Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

    Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.

    Διαβάστε επίσης:

    Μητσοτάκης για πυρκαγιές: Άμεσα η καταγραφή και αποζημίωση των ζημιών, πρώτο μέλημα η προστασία της ανθρώπινης ζωής

    Mytilineos: Στο 40% τα πράσινα EBITDA μετά το 2027 – Γιατί θα αυξάνεται η αποτίμησή του τα επόμενα χρόνια

    Το τελευταίο e-mail της ΑΑΔΕ στους μεγάλους οφειλέτες – «Εμφανιστείτε και ρυθμίστε για να μην βγείτε στα μανταλάκια»



    ΣΧΟΛΙΑ