• Κοινωνία

    Πυρκαγιές: Ολονύκτια μάχη σε Σαρωνίδα, Λουτράκι και Δερβενοχώρια – Δύσκολη μέρα και η Τρίτη

    • NewsRoom


    Μια δύσκολη νύχτα περιμένει τον κρατικό μηχανισμό και τους κατοίκους των πυρόπληκτων περιοχών σε Αττική, Κορινθία και Βοιωτία, καθώς συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες σε Σαρωνίδα, Λουτράκι και Δερβενοχώρια.

    Τα εναέρια μέσα αποσύρθηκαν με τη δύση του ηλίου, με την προσπάθεια για την κατάσβεση να πέρασε πλέον αποκλειστικά στα χέρια των επίγειων δυνάμεων.

    Το κύριο πρόβλημα είναι το τεράστιο μέγεθος των μετώπων αλλά και το ανάγλυφο της περιοχής στην οποία συνεχίζονται οι πυρκαγιές. Παράλληλα, αν και ο άνεμος έχει υποχωρήσει σε σχέση με το μεσημέρι, υπάρχουν συνεχείς αλλαγές της φοράς και σταδιακές ενισχύσεις τους που προκαλούν πολλαπλές αναζωπυρώσεις.

    Χαρακτηριστικό του μεγέθους των μετώπων είναι η πως στον Κουβαρά Αττικής, η πυρκαγιά κατάφερε λόγω των ανέμων το μεσημέρι της Δευτέρας να επεκταθεί σε 12 χλμ μέσα σε δύο ώρες, όπως ανακοίνωσε η πυροσβεστική.

    Τόσο στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής, όσο και στην περιοχή του Λουτρακίου, οι φλόγες προκάλεσαν σοβαρές ζημιές, καίγοντας κτίσματα, αυτοκίνητα και καλλιέργιες.

    Ο δείκτης κινδύνου πυρκαγιάς παραμένει σε παρά πολύ υψηλά επίπεδα (4) και  την Τρίτη, με την Πυροσβεστική να είναι σε γενική επιφυλακή σε όλη την Ελλάδα.

    Ισχυρές επίγειες δυνάμεις στα μέτωπα

    Σύμφωνα με την  έκτακτη ενημέρωση  της Πυροσβεστικής, «ισχυρές δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας συνεχίζουν να επιχειρούν σε όλα τα μέτωπα των πυρκαγιών και σε αρκετές περιπτώσεις υπό πολύ αντίξοες συνθήκες».

    Ειδικότερα στην πυρκαγιά στην Καλλιθέα Λουτρακίου τόνισε ότι «καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες ώστε να περιοριστεί το μέτωπο της πυρκαγιάς και να μην περάσει την Εθνική Οδό», ενώ στη συνέχεια κάλεσε τους οδηγούς να αποφύγουν τη διέλευση από την Εθνική Οδό Αθηνών – Πατρών.

    «Παρακαλούμε όλους τους οδηγούς για τη δική σας ασφάλεια να αποφύγετε τη διέλευση σας από την εθνική οδό Αθηνών- Πατρών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός.

    Στη δασική πυρκαγιά της Σαρωνίδας , όπως είπε ο κ. Αρτοποιός, επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και -έως τη δύση του ήλιου- από αέρος 4 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη, καθώς επίσης και στο Καπαρέλλι Βοιωτίας επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις.

    Στη δασική πυρκαγιά που εξελίσσεται στον ορεινό όγκο των Δερβενοχωρίων , όπως σημείωσε, ενισχύονται διαρκώς οι δυνάμεις και από όμορες περιφερειακές ενότητες. Στις 18:20 εκδόθηκε προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 προς τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής ώστε να ενημερωθούν για την πυρκαγιά στην περιοχή τους. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν εκεί 105 πυροσβέστες 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων 30 οχήματα ενώ από αέρος επιχειρούν 7 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.

    Από την πλευρά της η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, Κωνσταντία Δημογλίδου σημείωσε ότι « η ελληνική αστυνομία συμμετέχει στον ευρύτερο επιχειρησιακό σχεδιασμό και συνδράμει ενεργά με ανθρώπινο δυναμικό και μέσα στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν σήμερα Δευτέρα 17 Ιουλίου σε Νέο Κουβαρά Αττικής και Λουτράκι Κορινθίας».

    Ειδικότερα, όπως τόνισε, «παρέχεται ουσιαστική συνδρομή στις πυροσβεστικές δυνάμεις που ενεργούν για την κατάσβεση των πυρκαγιών μέσω της εφαρμογής έκτακτων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, με κατά περίπτωση, απαγορεύσεις, διακοπές και εκτροπές κυκλοφορίας, της προληπτικής εκκένωσης περιοχών, του απεγκλωβισμού ατόμων και ζώων καθώς και της διασφάλισης της σωματικής ακεραιότητας και των περιουσιών των κατοικιών των πληγέντων περιοχών»,

    Πιο αναλυτικά, όπως είπε η κ. Δημογλίδου, διατίθενται στον Νέο Κουβαρά Αττικής 190 αστυνομικοί οι οποίοι συνέδραμαν μέχρι στιγμής σε 141 απεγκλωβισμούς ατόμων και 60 ζώων. Στο Λουτράκι Κορινθίας 45 αστυνομικοί οι οποίοι συνέδραμαν σε 26 απεγκλωβισμούς ατόμων. Παράλληλα, σημείωσε ότι από τις αστυνομικές δυνάμεις λαμβάνονται αυξημένα μέτρα τάξης και ασφάλειας στις πληγείσες περιοχές για την αποφυγή κλοπών και διαρρήξεων από οικίες.

    «Η Ελληνική Αστυνομία θα συνεχίσει να βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα και επιφυλακή για την παροχή συνδρομής και υποστήριξης στο έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων. Υπενθυμίζεται ότι πληροφορίες σχετικά με τις έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις απαγορεύσεις διακοπές και εκτροπές της κυκλοφορίας είναι διαθέσιμες σε ειδικό banner στην ιστοσελίδα της ελληνικής αστυνομίας», υπογράμμισε.

    Τέλος, όπως ανέφερε ο κ. Αρτοποιός, σύμφωνα με το χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδόθηκε από τη γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας και η αυριανή μέρα θα είναι πολύ δύσκολη καθώς όπως σημείωσε, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο, Κρήτη, Κυκλάδες, Βόρειο Αιγαίο, ενώ αναμένονται ισχυροί άνεμοι που θα φτάσουν στο αιγαίο μέχρι τα 7 μποφόρ. «Επιβάλλεται η προσοχή όλων μας», κατέληξε.

    Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Αστυνομία αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Ελευσίνας-Θηβών, από τον κόμβο της Μάνδρας προς την Θήβα, και στην επαρχιακή οδό Οινόης-Μαγούλας από το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ.

    Παράλληλα κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία στη λεωφόρο Μαρκόπουλου από το ύψος της οδού Ιπποδρόμου προς τον Κουβαρά.

    Η φωτιά στη Σαρωνίδα

    Στη Σαρωνίδα, η μάχη γίνεται κυριολεκτικά μέσα στις αυλές των σπιτιών, με τις αναζωπυρώσεις να είναι συνεχείς.

    Αν και η κατάσταση έμοιαζε να βελτιώνεται νωρίς το απόγευμα, σύντομα σημειώθηκε νέα αναζωπύρωση στις περιοχές Πανόραμα και Ανάβυσσο.

    Πλέον, η φωτιά έχει διασπαστεί σε τρία μέτωπα, ένα από Σαρωνίδα έως Λαγονήσι, ένα από Πανόραμα έως Σαρωνίδα και ένα προς Ανάβυσσο.

    Στην φωτιά επιχειρούσαν συνολικά 210 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 68 οχήματα τα οποία διαχειρίζεται το επιτόπιο κινητό επιχειρησιακό κέντρο Όλυμπος. Από αέρος επιχειρούσαν 10 αεροσκάφη, 6 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό.

    Η κατάσταση στο Λουτράκι

    Βελτιωμένη εμφανίζεται και η φωτιά στο Λουτράκι, στην οποία η μεγάλη μάχη γίνεται για να εμποδιστεί το πέρασμά της από την Εθνική Οδό Αθηνών Κορίνθου. Ο δρόμος δόθηκε νωρίτερα στην κυκλοφορία, ενώ δίπλα από αυτόν υπάρχουν διάσπαρτες εστίες φωτιάς.

    Βασική έννοια υπάρχει για το νότιο κομμάτι, της Καλλιθέας Λουτρακίου.

    Πάντου πάντως παραμένει ο κίνδυνος των αναζωπυρώσεων λόγω των ισχυρών κατά τόπους ανέμων.

    Οι δυνάμεις έχουν ενισχυθεί από την Ηπειρο, τη Στερεά και την Πελοπόννησο. Στη φωτιά επιχειρούν περισσότεροι από 130 πυροσβέστες με περίπου 50 οχήματα, αλλά και 40 άτομα που έχει διαθέσει το ΓΕΕΘΑ, μαζί με υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης και του στρατού.

    Το ενθαρρυντικό στοιχεί έχει να κάνει με την γενικότερη, σταδιακή υποχώρηση των ανέμων.

    Η πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια

    Στα Δερβενοχώρια η πυρκαγιά ξεκίνησε και συνεχίζει σε δασική έκταση με χερσαίες δυνάμεις που έχουν ενισχυθεί από Μακεδονία, Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα.

    Σε σχέση με την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική και αυτή στο Λουτράκι, η κατάσταση στα Δερβενοχώρια παραμένει πιο κρίσιμη, αφού η φωτιά εξελίσσεται μέσα σε πευκοδάσος, με ένα μέτωπο άνω των 4 χιλιομέτρων, με τις δυνάμεις να προσπαθούν να αποτρέψουν την επέκτασή της προς τη Πάρνηθα.

    Στην επιχείρηση επίσης συμμετείχαν νωρίτερα 9 επιχειρησιακά εναέρια και ένα συντονιστικό. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί όλο το βράδυ με πυροσβεστικά μέσα και χωματουργικά εργαλεία.

    Το 112 έστειλε μήνυμα προς τους κατοίκους της περιοχής καλώντας να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών, χωρίς εντολή εκκένωσης.

    Meteo: Πιθανή επιδείνωση την Τρίτη λόγω των εύφλεκτων υλικών στα καμένα δάση

    Την ίδια ώρα, για επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών σε Λουτράκι και Δερβενοχώρια από τις πρωινές ώρες της Τρίτης (18/7) κάνει λόγο το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/ meteo.gr.

    Συγκεκριμένα, σχετικά με τη δασική πυρκαγιά στο Λουτράκι (Κορινθία), η Πυρομετεωρολογική Ομάδα FLAME της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) ενημερώνει:

    – Με βάση τα πιο πρόσφατα προγνωστικά στοιχεία (Εικόνα 1), οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στην περιοχή της πυρκαγιάς στο Λουτράκι, Κορινθίας αναμένεται να παρουσιάσουν βελτίωση κατά τις νυχτερινές ώρες της Δευτέρας 17.07 έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης 18.07, οπότε και αναμένουμε σταδιακή βελτίωση λόγω της εξασθένησης των ανέμων.

    Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί πως η ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων θα παραμείνει ιδιαίτερα υψηλή και κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών (τιμές περιεχόμενης υγρασίας κάτω του 10-11%), γεγονός που αναμένεται να δυσχεράνει τον έλεγχο της φωτιάς.

    Από τις πρωινές ώρες της Τρίτης αναμένεται σταδιακή επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών η οποία και αναμένεται να κορυφωθεί τις θερμές ώρες της Τρίτης 18.07, οπότε και αναμένουμε σχετική ενίσχυση των ανέμων και αύξηση της ευφλεκτότητας των νεκρών δασικών καυσίμων (τιμές περιεχόμενης υγρασίας κάτω του 8%).

    Σχετικά με τη δασική πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια (Βοιωτία), η Πυρομετεωρολογική Ομάδα FLAME της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) ενημερώνει:

    – Με βάση τα πιο πρόσφατα προγνωστικά στοιχεία, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στην περιοχή της πυρκαγιάς στα Δερβενοχώρια, Βοιωτίας αναμένεται να παρουσιάσουν σχετική και πρόσκαιρη βελτίωση κατά τις νυχτερινές ώρες της Δευτέρας 17.07 έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης 18.07, οπότε και αναμένουμε σταδιακή βελτίωση λόγω της σχετικής εξασθένησης των ανέμων. Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί πως η ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων θα παραμείνει ιδιαίτερα υψηλή και κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών (τιμές περιεχόμενης υγρασίας κάτω του 12-13%), γεγονός που αναμένεται να δυσχεράνει τον έλεγχο της φωτιάς.

    Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης αναμένεται σημαντική επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών η οποία και αναμένεται να κορυφωθεί τις θερμές ώρες της Τρίτης 18.07, οπότε και αναμένουμε ενίσχυση των ανέμων και αύξηση της ευφλεκτότητας των νεκρών δασικών καυσίμων (τιμές περιεχόμενης υγρασίας κάτω του 9%).

    Σημειώνεται πως η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr συνεχίζει να παρακολουθεί την κατάσταση όπως αυτή η εξελίσσεται, τονίζοντας στην ενημέρωσή της πως «θα επανέλθει με νεότερη ανακοίνωση σχετικά και με την εξέλιξη των πυρομετεωρολογικών συνθηκών τις αμέσως επόμενες ώρες». «Παραμείνετε σε επαγρύπνηση. Παραμείνετε ενημερωμένοι. Παραμείνετε ασφαλείς. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών» καταλήγει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/ meteo.gr.

    Διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων σε δρόμους της Αττικής και της Βοιωτίας λόγω των πυρκαγιών

    Η Αστυνομία, λόγω των πυρκαγιών που είναι σε εξέλιξη σε Αττική και Βοιωτία προχώρησε στη διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων σε διάφορα οδικά τμήματα.

    Συγκεκριμένα στην περιοχή της Κερατέας στην Αττική έχει διακοπεί η κυκλοφορία στους εξής δρόμους:

    – Στη λεωφόρο Αναβύσσου από το ύψος της οδού Ολύμπου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς την Ανάβυσσο.

    -Στη λεωφόρο Καλυβίων από το ύψος της οδού Ολύμπου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ανάβυσσο.

    -Στη λεωφόρο Αναβύσσου από την οδό Αγ. Παντελεήμονος στο ρεύμα προς Λαγονήσι.

    -Στην επαρχιακή οδό Κερατέας-Αναβύσσου από Κερατέα προς Ανάβυσσο (Γεφυράκι- θέση Τογάνι).

    Παράλληλα έχει διακοπεί και η κυκλοφορία των οχημάτων στους εξής δρόμους στην περιοχή των Δερβενοχωρίων της Βοιωτίας:

    -Στην οδό Φυλής από την Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Κλείστων.

    -Στην επαρχιακή οδό Οινόης-Μαγούλας από το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ

     

    Διαβάστε επίσης:

    Βασίλης Κικίλιας: Δύο συλλήψεις για τη φωτιά στο Καπαρέλλι

    Μητσοτάκης για πυρκαγιές: Άμεσα η καταγραφή και αποζημίωση των ζημιών, πρώτο μέλημα η προστασία της ανθρώπινης ζωής

    Δερβενοχώρια: Μάχη της Πυροσβεστικής για να μην περάσει η φωτιά στην Πάρνηθα



    ΣΧΟΛΙΑ