• Κοινωνία

    Έτοιμες οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα – Θέμα χρόνου η ψήφισή του

    • NewsRoom
    μιχαλης καλογηρου

    Μιχάλης Καλογήρου, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ


    Άμεσα αναμένεται να φτάσουν στη Βουλή οι νέοι ποινικοί κώδικες, έχοντας υποστεί σημαντικές τροποποιήσεις, με στόχο να ψηφιστούν αμέσως. Οι ποινικοί κώδικες θα παρουσιαστούν στη Βουλή, με ενσωματωμένες τις προτεινόμενες αλλαγές από τον Υπουργό Δικαιοσύνης.

    Μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης και την ενσωμάτωση όλων των προτεινόμενων αλλαγών, οι ριζικά αλλαγμένοι, πλέον, Ποινικός Κώδικας και Κώδικας Ποινικής Δικονομίας, θα οδηγηθούν στη Βουλή, προκειμένου, κατά τα τυπικά, να περάσει από την κοινοβουλευτική διαδικασία, ώστε να ψηφιστεί.

    Βελτιωτικές κινήσεις έχουν γίνει, κυρίως σε ό,τι αφορά στις διατάξεις εκείνες που είχαν προκαλέσει αντιδράσεις, τόσο στο νομικό κόσμο, όσο και σε κοινωνικές ομάδες, όπως αυτές που αφορούν το αδίκημα του βιασμού, αλλά και αυτό που αφορά στη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

    Σύμφωνα και με τα όσα είχε προαναγγείλει και ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, οι νομοπαρασκευαστικές επιτροπές κατέληξαν σε συγκεκριμένες αλλαγές, που ικανοποιούν το σύνολο των διαφωνούντων και πλέον η επί δέκα χρόνια επιχειρούμενη μεταρρύθμιση της ποινικής νομοθεσίας γίνεται πράξη για τα δικαστήρια και το νομικό κόσμο της χώρας.

    Θέμα χρόνου η ψήφιση – Αναμένεται υπερψήφιση με ευρεία πλειοψηφία

    Οι Κώδικες έχουν ήδη κατατεθεί στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης και πλέον περιμένουν το τυπικό έναυσμα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ώστε να εισέλθουν στην Βουλή, όπου αναμένεται να ψηφιστούν με ευρεία πλειοψηφία, καθώς τα κόμματα έχουν δείξει ότι σε αυτό το θέμα υπάρχει συναίνεση. Η πλειονότητα άλλωστε του νομικού κόσμου, έχει ταχθεί υπέρ της αναγκαιότητας προσαρμογής της ποινικής νομοθεσίας στη νέα έννομη τάξη, ελληνική, ενωσιακή και διεθνή, αλλά και στην σύγχρονη αντιμετώπιση των νέων δεδομένων στο έγκλημα.

    Η άμεση ψήφιση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας κρίνεται αναγκαία, όπως διευκρίνισαν νομικοί κύκλοι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, καθώς σε δεκάδες περιπτώσεις εν εξελίξει ποινικών υποθέσεων, τηρείται στάση αναμονής , είτε από δικαστήρια είτε από ανακριτές, αφού με τα νέα δεδομένα προκύπτει για κατηγορούμενους διαφορετική ποινική αντιμετώπιση από την ισχύουσα σήμερα, ενώ σε κάποιες από αυτές ευνοϊκότερη όσον αφορά τις ποινές. Σε αυτό το πλαίσιο θεωρείται κρίσιμο και το θέμα του χρόνου εφαρμογής των νέων κωδίκων, ώστε να μην υπάρξουν μεγάλες ανισότητες και προβλήματα στην απονομή της Δικαιοσύνης.

    Όπως έχει διατυπωθεί από το σύνολο του νομικού κόσμου (δικαστές, δικηγόρους, ακαδημαϊκούς), η αναμόρφωση του ποινικού κώδικα ήταν επιβεβλημένη για δεκαετίες, ωστόσο η μεταρρύθμιση πολλές φορές βρέθηκε προ πολιτικής ατολμίας. Τα νομοθετήματα που εισάγονται πλέον στην Βουλή από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου είναι το αποτέλεσμα μίας μακράς και επίπονης προσπάθειας ειδικών, που εισάγουν την χώρα σε μία σύγχρονη φιλοσοφία για το έγκλημα, την καταδίκη και την αντιμετώπιση του, στοιχεία που εν τέλει αφορούν ολόκληρη την κοινωνία.



    ΣΧΟΛΙΑ