• Κοινωνία

    Εθνική τραγωδία στα Τέμπη: Η Ελλάδα πενθεί τους 57 νεκρούς – Θρίλερ με τον αριθμό των αγνοουμένων – 52 ταυτοποιήσεις μέχρι τώρα, αρχίζει η παράδοση στις οικογένειες (upd)

    • NewsRoom


    Περιεχόμενα

    Σοκαρισμένη η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί τις σκηνές χάους στο σημείο της σύγκρουσης των δύο τρένων, στα Τέμπη, συμπάσχοντας με τον ανείπωτο πόνο των οικογενειών που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους και με την τεράστια αγωνία εκείνων που ακόμη τους αναζητούν.

    Η επιχείρηση έρευνας και απεγκλωβισμού αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το μεσημέρι.

    Στους 57 ανέρχονται οι επιβεβαιωμένοι νεκροί, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από την εκπρόσωπο Τύπου της ΕΛΑΣ, αστυνόμο Β’, Κωνσταντία Δημογλίδου.

    Διευκρίνισε ότι όσοι είχαν δηλωθεί αρχικά ως αγνοούμενοι συμπεριλαμβάνονται στους νεκρούς.

    «Σε αυτό το σημείο γίνεται το λάθος από κάποιους να προσθέτουν αυτούς που είχαν δηλωθεί από τους συγγενείς ως αγνοούμενοι αμέσως μετά το δυστύχημα με τον αριθμό των νεκρών που έχουν ανασυρθεί. Όσοι είχαν δηλωθεί αρχικά συμπεριλαμβάνονται στους νεκρούς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί 52 νεκροί από τα δείγματα που έχει λάβει η διεύθυνση εγκληματολογικών ερευνών της αστυνομίας, επισημαίνοντας ότι η διαδικασία ταυτοποίησης των σορών με τη μέθοδο DNA διεξάγεται από τα ειδικά εγκληματολογικά εργαστήρια της ελληνικής αστυνομίας.

    Ακόμη, όπως γνωστοποίησε, έχουν ενημερωθεί ήδη 11 οικογένειες από τον επικεφαλής της ομάδας αναγνώρισης της ελληνικής αστυνομίας και τους ειδικούς ψυχολόγους της αστυνομίας και συμπλήρωσε ότι η επώδυνη αυτή διαδικασία συνεχίζεται.

    «Στα εργαστήρια η διαδικασία ταυτοποίησης διεξάγεται 24 ώρες το εικοσιτετράωρο και έχει διακοπεί οποιαδήποτε άλλη εργασία, προκειμένου να διεκπεραιωθεί όλη η διαδικασία της ταυτοποίησης το ταχύτερο δυνατόν», ανέφερε.

    Σχετικά με τους νοσηλευόμενους νωρίτερα η κ. Δημογλίδου είπε ότι παραμένουν για νοσηλεία 38 επιβάτες, 31 σε απλές κλίνες και 7 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

    Από την πλευρά τοy ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης ανέφερε ότι εκτιμάται ότι μέχρι το μεσημέρι θα έχει ολοκληρωθεί η επιχείρηση έρευνας.

    Όπως είπε, τα γερανοφόρα οχήματα έχουν μετακινήσει τα δύο βαγόνια τόσο το πρώτο επιβατικό της β’ θέσης όσο και το βαγόνι- εστιατόριο διευκολύνοντας την επιχείρηση έρευνας. Ταυτόχρονα οι πυροσβέστες από χθες το απόγευμα πραγματοποιούν σάρωση τόσο στις άμορφες μάζες των βαγονιών όσο και στο έδαφος.

    «Σκοπός μας είναι αφενός ο πιθανός εντοπισμός αγνοουμένων και αφετέρου η πιθανή συλλογή ακόμα και μικρών δειγμάτων βιολογικού υλικού που θα αξιοποιηθούν στη διαδικασία βιολογικής ταυτοποίησης. Εκτιμάται ότι μέχρι το μεσημέρι θα έχει ολοκληρωθεί η επιχείρηση έρευνας», σημείωσε ο κ. Βαθρακογιάννης.

     

    Το Σάββατο απολογείται ο σταθμάρχης – Τι είπε ο συνήγορός του

    Προθεσμία για να απολογηθεί το Σάββατο ζήτησε και πήρε από τον ανακριτή Λάρισας ο σταθμάρχης που κατηγορείται ως υπαίτιος της εθνικής τραγωδίας στα Τέμπη. Σε βάρος του 59χρονου σταθμάρχη ασκήθηκε κακουργηματική δίωξη για διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών, ανθρωποκτονίες και σωματικές βλάβες εξ αμελείας. Ο σταθμάρχης παρέμεινε για 10 λεπτά ενώπιον του εισαγγελέα το μεσημέρι της Πέμπτης και μετά την απαγγελία των κατηγοριών πήρε προθεσμία να απολογηθεί στον ανακριτή το ερχόμενο Σάββατο ενώ μέχρι τότε θα παραμείνει κρατούμενος.

    Νωρίτερα, ο 59χρονος σταθμάρχης είχε περάσει το κατώφλι του δικαστικού μεγάρου και φέρεται να παραδέχτηκε το μοιραίο λάθος με το κλειδί που δεν γύρισε στη σωστή θέση και έστειλε σε πορεία σύγκρουσης με εμπορική αμαξοστοιχία, την αμαξοστοιχία Inter City 62 στην οποία επέβαιναν κυρίως φοιτητές.

    Σύμφωνα με το συνήγορο του, ο σταθμάρχης αποδέχθηκε το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί. «Από ανθρώπινη πλευρά είναι συντετριμμένος. Αναλογίζεται αυτό που έγινε και δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της ευθύνης. Αλλά αυτό που μετράει είναι να ψάξουμε όχι το δέντρο αλλά το δάσος ευθυνών. Εδώ υπάρχει ένα δάσος ευθυνών», δήλωσε ο συνήγορος του σταθμάρχη.

     

    Νέα παραγγελία για έρευνες σε βάθος από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

    Διερεύνηση σε βάθος και προς κάθε κατεύθυνση, άμεση συγκέντρωση όλων των αποδείξεων και ταχύτατη ολοκλήρωση του ανακριτικού έργου για την ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη, παραγγέλνει ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος στον επικεφαλής της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας, τονίζοντας στο έγγραφο του ότι τώρα «Είναι η ώρα της Δικαιοσύνης», προκειμένου να εντοπιστούν οι υπαίτιοι, «όποιοι κι αν είναι, όπου κι αν ανήκουν, από όπου και αν προέρχονται, ό,τι κι αν εκπροσωπούν».

     

    Ανακοινώνεται σήμερα η «υπερκομματική επιτροπή» που θα ερευνήσει τα αίτια

    Σήμερα, Παρασκευή (3/3) αναμένονται οι ανακοινώσεις για την «υπερκομματική επιτροπή» η οποία θα αναλάβει να ερευνήσει τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

    Ολοκληρώθηκε, χθες Πέμπτη, η παράδοση της ηγεσίας του υπουργείου Μεταφορών από τον παραιτηθέντα Κώστα Καραμανλή στον διάδοχό του, Γιώργο Γεραπετρίτη, ενώ σήμερα, Παρασκευή (3/3) αναμένονται οι ανακοινώσεις σχετικά με την «υπερκομματική επιτροπή», την Επιτροπή δηλαδή που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τη διερεύνηση των αιτίων του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

    Η επιτροπή αναμένεται να εξετάσει εκτός από τα αίτια και τα «κακώς κείμενα» των συμβάσεων δημοσίων έργων. Η υπερκομματική αυτή επιτροπή δεν αναμένεται να είναι ένα μεγάλο σχήμα, αλλά μια μικρή και ευέλικτη ομάδα ίσως 2-3 ατόμων, καθηγητών πανεπιστημίων με ειδίκευση στο αντικείμενο που θα κληθούν να εξετάσουν.

    Την εποπτεία της επιτροπής θα έχει ο ίδιος ο νέος υπουργός Γιώργος Γεραπετρίτης. Μιλώντας κατά την τελετή παραλαβής των καθηκόντων του, ο υπουργός σημείωσε: «Είναι μία πάρα πολύ βαριά ευθύνη. Έχω συνηθίσει στη ζωή μου να αναλαμβάνω τέτοιες ευθύνες και επειδή βρισκόμαστε μπροστά σε μία πραγματική τραγωδία, εγώ θέλω πρώτα από όλα, να ζητήσω συγνώμη από τις οικογένειες των ανθρώπων που χάθηκαν, κάνοντας μία συνολική αυτοκριτική και για όλο το πολιτικό σύστημα και την Πολιτεία και θέλω ειλικρινά κοιτώντας στα μάτια τους ανθρώπους αυτούς, να πω ότι αυτό το δύσκολο και στενάχωρο έργο θα φτάσει μέχρι τέλος», διεμήνυσε με νόημα ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού.

     

    Καθυστερήσεις, παραλείψεις και τα 700 εκατ. ευρώ της Κομισιόν για αναβάθμιση των σιδηροδρόμων στην Ελλάδα (vid)

    Εδώ και τρία χρόνια η Ελλάδα έπρεπε να έχει εγκαταστήσει ένα σύστημα ασφαλείας στις σιδηροδρομικές της γραμμές βάσει των ευρωπαϊκών χρονοδιαγραμμάτων, με την Κομισιόν να υπενθυμίζει ότι από το 2014 έχει χρηματοδοτήσει σταδιακά με 700 εκατ. ευρώ την ενίσχυση των σιδηροδρομικών υποδομών στη χώρα. Σε δημοσίευμά τους, οι New York Times κάνουν λόγο για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην αναβάθμιση των σιδηροδρομικών γραμμών.

    Διαβάστε περισσότερα εδώ

     

    Η Ειδική Επιτροπή που ανακοίνωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης

    Γιώργος Γεραπετρίτης
    Γιώργος Γεραπετρίτης

    Κατόπιν εντολής του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο κ. Γιώργος Γεραπετρίτης ανακοινώνει τη σύσταση Ειδικής Επιτροπής για τη διερεύνηση και ανάδειξη των συστημικών προβλημάτων και δυσλειτουργιών που οδήγησαν στη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών.

    Η Επιτροπή είναι τριμελής και συμμετέχουν οι:

    Ιωάννης – Κωνσταντίνος Χαλκιάς, Επίτιμος Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ως Πρόεδρος.
    Αθανάσιος Ζηλιασκόπουλος, Καθηγητής Μεταφορών και Παραγωγής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ως μέλος.
    Βασίλειος Προφυλλίδης, Καθηγητής της Συγκοινωνιακής Τεχνικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ως μέλος.

    Η Επιτροπή θα επιτελέσει το έργο της στο συντομότερο δυνατό χρόνο και θα καλέσει τεχνικό προσωπικό, εμπειρογνώμονες ή όποιο άλλο πρόσωπο κρίνει απαραίτητο, προκειμένου να τη συνδράμουν.

     

    ΟΗΕ: Συλλυπητήρια για το δυστύχημα στα Τέμπη – «Είμαστε στη διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης»

     

    Έρευνα της Τροχαίας Λάρισας στα γραφεία του ΟΣΕ για συλλογή στοιχείων

    Έρευνα στο πλαίσιο της προανάκρισης πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Τροχαίας για το δυστύχημα στα Τέμπη, στα γραφεία του ΟΣΕ στη Λάρισα, με στόχο να συλλεχθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία που χρειάζονται οι αστυνομικές έρευνες για την διερεύνηση της υπόθεσης του σιδηροδρομικού δυστυχήματος.

     

    Υπουργείο Υποδομών: Πρόσθετες αρμοδιότητες σε Παπαδόπουλο και Καραγιάννη (15:50)

    Μιχάλης Παπαδόπουλος και Γιώργος Καραγιάννης
    Μιχάλης Παπαδόπουλος και Γιώργος Καραγιάννης

     

    ΔΣΑ: Έρευνα για πειθαρχικά αδικήματα των δικηγόρων που τοποθετούνται δημόσια για τα Τέμπη

     

    52 ταυτοποιημένους νεκρούς ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ. (16:00)

     

    Τραγωδία στα Τέμπη: Ξεκίνησε η μεταφορά του τρίτου βαγονιού (16:30)

     

    Κατερίνη: Θρήνος στην κηδεία της 34χρονης Αθηνάς- θύμα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη

    Αθηνά Κατσάρα
    Αθηνά Κατσάρα

    Μπαράζ κινητοποιήσεων σε όλη την Ελλάδα με την απαίτηση «να μην συγκαλυφθεί» η τραγωδία

      Μέλη φοιτητικών συλλόγων της Αθήνας κρατώντας μπαλόνια παίρνουν μέρος στην πορεία διαμαρτυρίας για τα θύματα της τραγωδίας στα Τέμπη, έπειτα από καλέσματα της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών της Αθήνας, ΕΛΜΕ και συλλόγων γονέων, Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ
    Μέλη φοιτητικών συλλόγων της Αθήνας κρατώντας μπαλόνια παίρνουν μέρος στην πορεία διαμαρτυρίας για τα θύματα της τραγωδίας στα Τέμπη, έπειτα από καλέσματα της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών της Αθήνας, ΕΛΜΕ και συλλόγων γονέων, Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ

    Δείτε εδώ πότε θα πραγματοποιηθούν οι επόμενες κινητοποιήσεις στην Αθήνα

     

    Επεισόδια έξω από τη Βουλή μετά τη σιωπηρή διαμαρτυρία – Φωτιά σε περιπολικό, 2 τραυματίες

    Ολοκληρώθηκε η εξέταση DNA, ταυτοποιήθηκαν 54 νεκροί – Αναμένονται νέα δείγματα

    τραγωδία στα Τέμπη

    Διαβάστε επίσης:

    Συγκλονίζει ο πατέρας αγνοούμενης φοιτήτριας στα Τέμπη: Το κοριτσάκι μου θα το πάρω στο κουτί, τεμαχισμένο…



    ΣΧΟΛΙΑ