• Κοινωνία

    Εθνική Αρχή Διαφάνειας: Στο στόχαστρο της τέσσερις αθλητικοί φορείς

    • NewsRoom


    Στο «στόχαστρο» της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας μπαίνουν τέσσερις αθλητικοί φορείς. Συγκεκριμένα, η ανεξάρτητη αρχή, ως καθολικός διάδοχος, μεταξύ άλλων και του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, προχώρησε στην άσκηση οικονομικής εποπτείας και ελέγχου σε δύο αθλητικές ομοσπονδίες και δύο μεγάλα αθλητικά κέντρα.

    Στο πλαίσιο των ελέγχων σε όλους τους αθλητικούς φορείς που λαμβάνουν επιχορήγηση από τη ΓΓ Αθλητισμού, άνω των 50.000 ευρώ, η ΕΑΔ προχώρησε άμεσα σε ενέργειες προτεραιοποίησης των ελέγχων, με βάση ανάλυση επικινδυνότητας (risk analysis), ώστε η επιλογή των προς έλεγχο, σε πρώτη φάση, φορέων να γίνει βάσει προτύπων και κριτηρίων που ορίζονται από τη διεθνή ελεγκτική πρακτική.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η όλη διαδικασία (αναζήτηση οικονομικών στοιχείων από τους ελεγχόμενους φορείς, εκπόνηση των κριτηρίων της ανάλυσης επικινδυνότητας, επεξεργασία των στοιχείων και βαθμολόγηση των φορέων, κατάταξη αυτών σε κατηγορίες προτεραιοποίησης) ολοκληρώθηκε σε ιδιαίτερα σύντομο χρονικό διάστημα από τα στελέχη της Αρχής. Κατόπιν, ο διοικητής της ΕΑΔ, Άγγελος Μπίνης, εξέδωσε εντολή ελέγχου για τους τέσσερις αθλητικούς φορείς οι οποίοι, σύμφωνα με την ανάλυση κινδύνου, είχαν τον υψηλότερο βαθμό επικινδυνότητας. Οι φορείς αυτοί είναι οι: Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης (ΕΟΠΕ), Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ), Εθνικά Αθλητικά Κέντρα Θεσσαλονίκης (ΕΑΚ Θεσσαλονίκης), Παμπελοποννησιακό Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Πατρών (ΠΕΑΚ Πατρών).

    Ο έλεγχος αποσκοπεί στη παροχή διασφάλισης σχετικά με την εκδήλωση φαινόμενων κακοδιαχείρισης και διαφθοράς και παράλληλα στη βελτίωση των διαδικασιών οικονομικής διαχείρισης των ελεγχομένων φορέων με την παροχή συγκεκριμένων προτάσεων-συστάσεων, οι οποίες θα βοηθήσουν τους αθλητικούς φορείς στην καλύτερη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων και προσωπικού τους.

    Οι έλεγχοι στους φορείς που εμπίπτουν στο συγκεκριμένο πεδίο ελέγχου, θα συνεχισθούν με βάση πάντα το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και τις αρχές και μεθόδους της διεθνούς ελεγκτικής πρακτικής, αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΑΔ.



    ΣΧΟΛΙΑ