• Κοινωνία

    Επανέρχεται κυλιόμενο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης και τηλεργασία

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Το ενδεχόμενο να επαναφέρει στην καθημερινότητα των πολιτών το κυλιόμενο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης από την εργασία και της υποχρεωτικής τηλεργασίας για συγκεκριμένο ποσοστό εργαζομένων ανά επιχείρηση σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θα εξετάσει πιθανότατα σήμερα στη συνεδρίασή της η επιτροπή των ειδικών, προκειμένου να περιοριστεί το τέταρτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού.

    Υπενθυμίζεται ότι η εφαρμογή της τηλεργασίας είναι στη διακριτική ευχέρεια του εργοδότη και κατόπιν συμφωνίας με τον εκάστοτε εργαζόμενο. Κατά την διάρκεια της πανδημίας το υποχρεωτικό ποσοστό της τηλεργασίας είχε φτάσει και το 50% τον περασμένο Μάιο.

    Μάλιστα οι επιχειρήσεις  όφειλαν να προαναγγείλουν πριν την έναρξη της εργασίας, στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας, την εξ αποστάσεως εργασία 50% των εργαζομένων τους, για τους οποίους μπορεί να εφαρμοστεί το μέτρο αυτό, συμπληρώνοντας το Έντυπο 4.1 «ΔΗΛΩΣΗ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ -ΕΝΤΥΠΟ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ».

    Σε περίπτωση παράβασης της υποχρέωσης αυτής κινδύνευαν με πρόστιμο 3.000 ευρώ στην επιχείρηση – εργοδότη, κατόπιν σχετικού ελέγχου από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας.

    Κυλιόμενο ωράριο

    Το κυλιόμενο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα εφαρμόστηκε έως το τέλος του περασμένου Μαίου, ώστε ανά μισή ώρα και εντός 2ώρου να προσέρχονται και να αποχωρούν οι εργαζόμενοι σε σχέση με την έναρξη και λήξη αντίστοιχα του ωραρίου τους. Εφαρμόστηκε, δηλαδή, προσέλευση και αποχώρηση από την εργασία σε 4 κύματα στον ιδιωτικό τομέα.

    Για παράδειγμα κι εφόσον σε μια επιχείρηση το 8ωρο ξεκινά στις 08:00 το πρωί και τελειώνει τις 16:00 το απόγευμα, οι εργαζόμενοι θα πρέπει πιάνουν δουλειά ανά κύματα ως εξής:

    Το ¼ στις 08:00 π.μ.

    Το ¼ στις 08:30π.μ.

    Το ¼ στις 09:00 π.μ.

    Το ¼ στις 09:30 π.μ.

    Εναλλακτικά μπορούν να πιάνουν δουλειά ανά κύματα ως εξής:

    Το ¼ στις 07:00 π.μ.

    Το ¼ στις 07:30π.μ.

    Το ¼ στις 08:00 π.μ.

    Το ¼ στις 08:30 π.μ.

    Στην πρώτη περίπτωση, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να σχολούν σε κύματα ως εξής:

    Το ¼ στις 16:00 μ.μ.

    Το ¼ στις 16:30 μ.μ.

    Το ¼ στις 17:00 μ.μ.

    Το ¼ στις 17:30 μ.μ.

    Στην δεύτερη περίπτωση, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να σχολούν σε κύματα ως εξής:

    Το ¼ στις 15:00 μ.μ.

    Το ¼ στις 15:30 μ.μ.

    Το ¼ στις 16:00 μ.μ.

    Το ¼ στις 16:30 μ.μ.

    Διαβάστε επίσης

    Εστίαση: Τι συζήτησαν οι επιχειρηματίες των μεγάλων αλυσίδων με Σκέρτσο – Γεωργιάδη

    Σταϊκούρας: Αισιόδοξος για την ελληνική οικονομία, θα συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης

    Αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο επίδομα θέρμανσης



    ΣΧΟΛΙΑ