• Οικονομία

    Αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο επίδομα θέρμανσης

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών


    Από ώρα σε ώρα αναμένεται η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το φετινό επίδομα θέρμανσης, η οποία θα περιέχει διευρυμένα κριτήρια ένταξης, ώστε να καλύψει πάνω από 1 εκατ. νοικοκυριά.

    Επίδομα θέρμανσης αναμένεται να λάβουν για πρώτη φορά φέτος και όσοι χρησιμοποιούν τηλεθέρμανση. Πρόκειται για δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά της, που έχουν την κατοικία τους σε Κοζάνη, Σέρρες, Πτολεμαΐδα και Φλώρινα, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, λίγο πριν την ανακοίνωση της ΚΥΑ.

    Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Υπουργείου Οικονομικών, μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου θα δοθεί μια προκαταβολή σε όσους είχαν λάβει επίδομα θέρμανσης την περσινή περίοδο, ενώ έως τις 30 Δεκεμβρίου, θα εξοφληθούν οι «παλαιοί» δικαιούχοι (εφόσον δικαιούνται μεγαλύτερο επίδομα), ενώ θα καταβληθούν και τα ποσά στους νέους δικαιούχους.

    Αυτή η μέθοδος είχε εφαρμοστεί και για την αποζημίωση των «κουρεμένων» ενοικίων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς όσοι λάμβαναν κάθε μήνα την κρατική ενίσχυση, έπαιρναν τα χρήματα της αποζημίωσης προκαταβολικά και κατέθεταν τη δήλωση COVID σε δεύτερο χρόνο.

    Το ίδιο αναμένεται να συμβεί φέτος και με τους περσινούς δικαιούχους, αφού στην συντριπτική τους πλειοψηφία δεν θα έχουν διαφορές στα περιουσιακά και εισοδηματικά τους στοιχεία. Μάλιστα, τα κριτήρια θα διευρυνθούν περαιτέρω για να ενταχθούν και υψηλότερα εισοδήματα, τα οποία έως πέρυσι εξαιρούνταν από το επίδομα.

    Οι «εκπλήξεις»

    Σημειώνεται πως το επίδομα χορηγείται για αγορές πετρελαίου ή φυσικού αερίου ή άλλων καυσίμων θέρμανσης και για αγορές καυσόξυλων ή πέλετ. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, με την ΚΥΑ θα διευρύνονται οι δικαιούχοι του επιδόματος για όσους καταναλώνουν καυσόξυλα και πέλετ.

    Πλέον, θα δικαιούνται το επίδομα όσοι διαμένουν σε περιοχές έως 3.500 κατοίκους αντί για 2.500 κατοίκους που ίσχυε έως πέρυσι.

    Τα κριτήρια

    Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι οι εξής:

    •  Άγαμοι φορολογούμενοι ή έγγαμοι σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 14.000 ευρώ και κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 180.000 ευρώ.
    • Έγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρήστος Σταϊκούρας: Ανοίγει το βράδυ η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης – Ανοιχτό το ενδεχόμενο για κοινωνικό μέρισμα τα Χριστούγεννα

    Έκπληξη ο προϋπολογισμός στο 10μηνο – Αυξήθηκαν τα φορολογικά έσοδα κατά €1,2 δισ.



    ΣΧΟΛΙΑ